Zobacz pełną wersję : który komputer wybrac?
Maciej_Grabowski
19-04-2007, 19:08
mam zamiar kupic nowego kompa...
i waham sie miedzy laptopem a stacjonarnym , specyfikacja obu jest podobna :
laptop: dual core 6300
dysk 120 gb
ram 1024
o grafike musze sie spytac
stacjonarny: dysk 300 gb
dual 2 core 4300
grafika geforce 4300
pomózcie prosze . głownie chdozi oczywiscie o obróbke zdjec w ps
Tak mnie jedna rzecz zastanawia ... monitor to w ogole bierzesz pod uwage czy do obrobki wystarczy Ci najnowszy procesor i ram ? :)
W obrobce zdjec na PC liczy sie:
- monitor!
- ilosc RAM
- procesor
- wielkosc i szybkosc dysku twardego
- karta graficznie praktycznie nie ma znaczenia.
Pod wzgledem powyzszych mam dwie sugestie:
- nie laptop, chyba ze musisz obrabiac zdjecia w terenie
- ogolnie podales za malo danych
Maciej_Grabowski
20-04-2007, 09:33
monitor mam wiec moge go podpiac , chodzi mi o to czy giga ramu wystarczy do obróbki zdjec i czy laptot jest tak samo szybki w obróbce jak pecet?
DoMiNiQuE
20-04-2007, 09:42
monitor mam wiec moge go podpiac , chodzi mi o to czy giga ramu wystarczy do obróbki zdjec
Jesli beda to zwykle zdjecia z aparatu a nie jakies A1 to 1GB ramu w zupelnosci wystarczy.
...i czy laptot jest tak samo szybki w obróbce jak pecet?
Jedynie laptopowe dyski ustepuja 3,5 calowym pod wzgledem szybkosci, ale mysle, ze nie powinienes jakos szczegolne tego odczuc.
mor_feusz
20-04-2007, 10:07
1GB ramu. Nie - prosze. Wez wolniejszy procek (o 1 wartosc w dol) a dokup RAMu - 2GB to standard
1GB ramu. Nie - prosze. Wez wolniejszy procek (o 1 wartosc w dol) a dokup RAMu - 2GB to standard
Zgadza się, RAM-u nigdy nie zawiele.
DoMiNiQuE
20-04-2007, 10:32
Oczywiscie, ale to nie znaczy, ze nie mozna z malymi plikami komfortowo pracowac na 1GB
Weź pod uwagę, że laptop rozleci się za góra 3-4 lata. 2GB przydają się jak najbardziej!
mor_feusz
20-04-2007, 11:19
Fakt. Mozna pracowaz z 1GB (i to spokojnie - DoMiNiQuE ma racje) jednak duza ilosc RAWow obrabiana na raz zre pamiec, wieksza ilos pamieci dostarczy Ci komfortu pracy. A co do rozlatywania sie laptopow to niekoniecznie musi sie za 3-4 lata rozleciec (zlezy jak sprzet uzywasz). Oczywiscie trzeba trochje bardziej dbac niz o PCta ale da sie pracowac dluzej (za 3-4 lata za te same pieniadze to kupisz Pentium 7 i 8GB RAMu). Ja bym bral LAPTOPa z racji wygody (zawsze pod reka nie jestes obraniczony tylko od domu). Ale fakt 2GB polecane (jesli sie o kase rozbija to czy kupisz powiedzmy C2Duo 1.73 czy 1.66 to mala roznica - lub tez szybsze - zamiast szybszego procka (jeszcze raz sie powtorze) wiecej pamieci
Oczywiscie, ale to nie znaczy, ze nie mozna z malymi plikami komfortowo pracowac na 1GB
Z małymi plikami to ja komfortowo pracuję nawet na 384 MB :mrgreen:
Ale jeśli obrabiasz tych małych zdjec więcej, np. 50 w serii to 1GB szybko się wyczerpie. Niestety xp tragicznie zarządza pamięcią, więc co jakiś czas trzeba zrestartować PS :)
a jaką konfiguracje możecie polecić do obróbki dużej ilości raw-ów z 5D
w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
dokupic ramu ;) 2x1gb ddr2 lub wiecej i smiga :)
z ram-em to nie tak różowo... mam 2+512MB , mogę jedynie dołożyć 1 GB, no i całość jeszcze tylko ddr - zastanawiam się czy warto jeszcze inwestować w ten zestaw czy raczej kupić coś nowego pod CoreDuo i ddr2
http://canon-board.info/showthread.php?t=21654
Tylko szczegolna uwage zwroc na moj komentarz odnosnie ram w podanym zestawie.
Kolekcjoner
02-05-2007, 14:38
w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim :).
RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
dokupić RAM..tylko tyle...mnie też już irytuje 1 GB, ale w laptopie chyba też da sie podnieść moc.
cos mi sie wydaje, ze nie ma co rezygnowac z procesora. Może zaszły jakieś zmiany w ciągu 3 ostatnich miesięcy ale wydaje mi się, że laptop powinien być kilkaste złotych (jezeli nie więcej niż tysiąc) droższy od stacjonarnego. Jeżeli tak jak stwierdził Vitez nie obrabiasz w terenie kupuj RAM, bo RAM'u nigdy za dużo, tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry :).
tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry :).
Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument :p . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo :roll: . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.
A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim :).
używałem zoombrowser'a, ale teraz głównie Lighrooma - polubiłem go, PS'a na razie nie mam w wersji, która daje taką możliwość
mam jeszcze Capture One, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać
Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
jak się ma Opteron do CoreDuo ?
Też coś o tym słyszałem. Chodzi chyba o to, że wolniej obsługuja pamięć im jest większa, ale wydaje mi się, że nadal szybciej niż HDD. Trzeba tylko mieć duże pliki, bo inaczej się to nie opłaci:roll: . Vista i XP 64 miały obsługiwać do 16GB Linux chyba więcej. Ciekawe jak sprawdziłyby się takie wartości :)
Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument :p . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo :roll: . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.
Windows XP i cs2 nie radza juz sobie z > 2gb ramu :)
Kolekcjoner
03-05-2007, 15:07
(....) Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
jak się ma Opteron do CoreDuo ?
Nie potrafię Ci tu nic doradzić. Po prostu od czasu do czasu mam możliwość popracować na takiej maszynce i różnica jest (trudno to wyrazić słowami :)) - to po prostu inny świat. Mój kolega kupił to z jakiejś firmy, która ściąga używany sprzęt z Niemiec za niezbyt duże pieniądze. O dokładną konfigurację go dopytam, bo sam planuję coś takiego zapodać :).
Też jestem ciekawy jak się ma CoreDuo do maszyn dwuprocesorowych. Nawiasem mówiąc teraz kupił do drugiej stacji graficznej płytę na którą można wsadzić cztery procki :D. Płyta z dwoma prockami, pamięcią, kartami itd. + obudowa chieftec - kosztowała go 1700 zł - za takie coś to śmieszne pieniądze.
Problemy z zarządzaniem pamięcią, z szybkością i podziałem mocy procesora/procesorów kończą się wraz z zakupem mac'a. Jeżeli nie rozbija się o pieniądze to polecam rzucić okiem w kierunku Apple'a - macbook/mackbook pro na laptopa lub coś stacjonarnego. Komfort pracy gwarantowany. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem mackbooka... minął okres błędów i wypaczeń witaj nowy świecie! ;)
Pozdrawiam
Dominik
Kolekcjoner
05-05-2007, 01:25
Problemy z zarządzaniem pamięcią, z szybkością i podziałem mocy procesora/procesorów kończą się wraz z zakupem mac'a. Jeżeli nie rozbija się o pieniądze to polecam rzucić okiem w kierunku Apple'a - macbook/mackbook pro na laptopa lub coś stacjonarnego. Komfort pracy gwarantowany. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem mackbooka... minął okres błędów i wypaczeń witaj nowy świecie! ;)
Pozdrawiam
Dominik
Bardzo uogólniasz. To zależy jakie kto ma priorytety. Nie mam nic przeciwko tym sympatycznym komputerom ale nie jest to remedium na wszystkie problemy. Wszystko zależy od tego jakie kto ma potrzeby w tym względzie.
DoMiNiQuE
05-05-2007, 14:27
Bardzo uogólniasz. To zależy jakie kto ma priorytety. Nie mam nic przeciwko tym sympatycznym komputerom ale nie jest to remedium na wszystkie problemy. Wszystko zależy od tego jakie kto ma potrzeby w tym względzie.
Alez priorytety zostaly podane:
I wszystko jasne :)
Kolekcjoner
05-05-2007, 15:08
Alez priorytety zostaly podane:
I wszystko jasne :)
Ja się odniosłem bezpośrednio do wypowiedzi cytowanego kolegi. Nie do całości stwierdzeń zawartych w tym wątku. Zresztą nawet biorąc pod uwagę te założenia to też odpowiedź nie jest tak jednoznaczna, bo dalej działa tu wiele czynników.
DoMiNiQuE
05-05-2007, 15:16
Zresztą nawet biorąc pod uwagę te założenia to też odpowiedź nie jest tak jednoznaczna, bo dalej działa tu wiele czynników.
Oczywiscie. Wlasnie te wszystkie czynniki przemawaja na korzysc maka :mrgreen:
Kolekcjoner
06-05-2007, 17:02
Oczywiscie. Wlasnie te wszystkie czynniki przemawaja na korzysc maka :mrgreen:
Wiesz DoMiNiQuE jeśli uprawiając tę sofistykę chcesz powiedzieć, że "Mac najlepszy jest i basta" to rozumiem ale jeśli rozmawiamy jak ludzie rozumni to wiemy że idealnych rozwiązań po prostu nie ma i takie stwierdzenia są wyłącznie uogólnieniem nie mającym żadnego praktycznego znaczenia. Także ja bym zakończył tę jałową wymiane zdań w tym miejscu :).
Coronado
06-05-2007, 17:54
głownie chdozi oczywiscie o obróbke zdjec w ps
Do stacjonarnego polecam przynajmniej dwa dyski twarde i przekierowac scratch PSa na dysk inny niz OS. Poza tym wazne jaki OS masz, jak skonfigurowany i jak bardzo zasmiecony. Odradzam tez Viste - poczekaj przynajmniej na sp1.
Pozdrawiam
Coronado
DoMiNiQuE
06-05-2007, 18:10
Wiesz DoMiNiQuE jeśli uprawiając tę sofistykę chcesz powiedzieć, że "Mac najlepszy jest i basta" to rozumiem ale jeśli rozmawiamy jak ludzie rozumni to wiemy że idealnych rozwiązań po prostu nie ma i takie stwierdzenia są wyłącznie uogólnieniem nie mającym żadnego praktycznego znaczenia.
Do takich zastosowan o jakich mowi autor watku mak jest lepszy i basta. Tutaj nie ma w ogole o czym dyskutowac. No ale jak ktos nie ma z makami doswiadczenia to raczej tego nie zrozumie. Ty szukasz swietego grala a my tu rozmawiamy o komputerze do zastosowan graficznych. Jesli PS to tylko mak. Po co sie meczyc?
Kolekcjoner
06-05-2007, 20:12
Do takich zastosowan o jakich mowi autor watku mak jest lepszy i basta. Tutaj nie ma w ogole o czym dyskutowac. No ale jak ktos nie ma z makami doswiadczenia to raczej tego nie zrozumie. Ty szukasz swietego grala a my tu rozmawiamy o komputerze do zastosowan graficznych. Jesli PS to tylko mak. Po co sie meczyc?
Ja niczego nie szukam. Dyskutujesz sam ze sobą :).
Pytania do znawców komputerowców.
Posiadam płyte ASUS K8N4-E Deluxe i jedynie 512MB RAM. Chcę dołożyć przynajmniej dodatkowe 1GB RAMu.
Czy mając dwie kości 512MB i 1GB mogą wystąpić jakieś problemy w działaniu kompa? Czy lepiej jest mieć wszystkie kości takie same czyli np 3 x 512MB?
Moga byc rozne te kosci.
Problem natomiast moze wyniknac z niekompatybilnosci ramu z plyta przy czym da sie go wyeliminowac upgradem biosu.
A ja bym pchnal te 512 i kupil 2x1GB takie same.
A ja też się podepne pod wątek, ponieważ trzeba będzie za niedługo zmienić komp (obecny się już sypie) złożyłem taki komplet:
- Intel Core 2 Duo E6420 2,13 Gb LGA775 BOX
- Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/LAN/SATA/RAID/DDR2)
- Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK (Lowered Latency Kit) Dual Channel EP (Extreme Performance)
- Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ
- Galaxy GeForce 7900GS 256MB DDR3/256bit PCI-Express (1,2ns) (Cooler Master)
- Pioneer DVR-112D
- Alps 1.44 MB czarny
- Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W
- CoolerMaster Mistique RC631 Czarny z Oknem
Doradzcie czy jest ok, ewentualnie co można by zmienić jednocześnie nie podnosząc za bardzo ceny całości (3300zł)... Z góry dzięki za pomoc komputerowcy-canonowcy...
Edit. A może dało by się na czymś zaoszczędzić??
Edit 2 i 3. Mała zmiana sprzętu po kosultacjach...