Zobacz pełną wersję : ME w kopaną u nas! -))
http://sport.wp.pl/kat,37154,wid,8824041,wiadomosc.html?rfbawp=117687 2950.132&rfbawp=1176889325.833&ticaid=1396b
nie chce mi się wierzyć... pięknie!!! (zostawią drogi i stadiony) :)
DoMiNiQuE
18-04-2007, 11:42
I z czego tu sie cieszyc?
Ja już bigos zaczynam gotować i schabowe smażyć. Przyjadą to jeść będą chcieli ;)
I dobrze Wam tak :-P Ja sie co prawda pomecze w 2008 (bedzie kilka meczow w Genewie), ale przynajmniej jakas sprawiedliwosc jest na swiecie :-P
MacGyver
18-04-2007, 11:44
Kurde, teraz jak się zabiorą za remont dróg dojazdowych do Stadionu Olimpijskiego to znów nie będę mógł dojechać do mamusi na kolację, do d... z takim interesem :-(
Według przepowiedni Azteckich w 2012 ma być koniec świata. Przepowiednia ta zaczęła się sprawdzać :lol: :mrgreen:
Dominique jak dla mnie to mozesz nawet zaplakac.
Pojde na mecz! Normalnie, pojde na mecz z prawdziwego zdarzenia :)
Dominique jak dla mnie to mozesz nawet zaplakac.
Zaplaczesz i Ty... jak bedziesz musial sie do tego festynu dolozyc z wlasnej kieszeni ;-)
DoMiNiQuE
18-04-2007, 11:47
Zaplaczesz i Ty... jak bedziesz musial sie do tego festynu dolozyc z wlasnej kieszeni ;-)
Prawdziwy kibic mysli tylko o tym, ze pojdzie na mecz. Reszta jest dla niego malo wazna ;)
O! O! Juz sie zawiazuje komitywa maruderow (muflon i Dominique)... to taka polska specjalnosc.
Odpowiadajac Ci muflon: bardzo chetnie doloze sie do tego festynu.
własnie, zamiast do rolników, PKP czy polskiego górnictwa
kopana jest mi obojętna, a nawet jestem nieco na "nie" ze względu na kibico-kretynów zatem ilosć stadionów mnie nie interesuje.
Ale czy nie szykują sie u nas jakieś mistrzostwa w pływaniu, bo by trochę basenów powstało, a to mnie duzo bardziej interesuje, jako że popływać lubię :-)
DoMiNiQuE
18-04-2007, 11:55
Odpowiadajac Ci muflon: bardzo chetnie doloze sie do tego festynu.
To sie doloz, ale dlaczego my tez musimy na ten odpust dokladac?
własnie, zamiast do rolników, PKP czy polskiego górnictwa
Bardzo dobre porownanie :) Mnie na szczescie do "dokladania do festynu" nikt nie zmusi, ale co do zasady, to jest dokladnie to samo.
No, dokladniej to ja sie tez doloze, 4 lata wczesniej :(
Kubaman a coz to za socjalistyczne myslenie? Mozemy stworzyc liste komu dac. Ale jak to rozwiaze problem zrodla pieniedzy?
EDIT:
Geeez ja za malo kawy wypilem. W ogole nie wyczailem waszego poczucia humoru. Ide sie napic.
jako że popływać lubię :-)
chciałeś wystartować? ;)
Dominque a powiedz jak ty sie do tego (bez twojej woli) dolozysz?
DoMiNiQuE
18-04-2007, 11:59
W ogole nie wyczailem waszego poczucia humoru. Ide sie napic.
No ale tutaj nikt nie zartuje :)
Dominque a powiedz jak ty sie do tego (bez twojej woli) dolozysz?
Sam sobie odpowiedziales.
jest szansa na to że 8 km autostrad jednak zostanie budowanych w ciągu roku.. razy 5 lat i sie robi z tego 40km! :D
DoMiNiQuE
18-04-2007, 12:03
jest szansa na to że 8 km autostrad jednak zostanie budowanych w ciągu roku.. razy 5 lat i sie robi z tego 40km! :D
40km autostrad przez 5lat to czyste szalenstwo! Dziekujemy Ci pilko nozna! :lol:
Bardzo dobre porownanie :) Mnie na szczescie do "dokladania do festynu" nikt nie zmusi, ale co do zasady, to jest dokladnie to samo.
EURO 2012 to jest event (PKP i rolnik nie). Wydarzy sie bez wzgledu na to czy kochamy pilke czy nie. Event ma to do siebie, ze mozna go swietnie wykorzystac dla wlasnych partykularnych celow. Albo mozna olac, zaniedbac i stracic. EURO 2012 to tysiace turystow, ktorzy przyjada do Polski z wypchanymi portfelami, a wyjada z mniej wypchanymi (ku tychze turystow wielkiej uciesze), to rozbudowa infrastruktury (ktora pozostanie na wiele wiele lat), to swietna promocja regionu. I rozwoj wszelkich form dzialanosci gospodarczej zwiaznymi z wymienionymi wyzej aspektami. To jest takie kolo zamachowe...jak sie raz dobrze zakreci, to sie bedzie krecic dalej... mowie o gospodarce.
A co wy mi tu wyjezdzacie z rolnikami, PKP i innymi sprawami. Przeciez wlasnie oni zarobia na EURO 2012. Rolnik - agroturystyka, PKP - przeciez trzeba bedzie przewiezc te tysiace turystow miedzy Wro-War-Gda. O co wam chodzi?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sam sobie odpowiedziales.
Nie no wlasnie czekam na twoja odpowiedz. Jak ma to wygladac to twoje dokladanie? W jaki sposob ma to sie stac, ze bez twojej woli?
Taaaaak...metro buduja ... lat, a tylko Krakowskie Przedmiescie juz 1 rok. CZarno to widze, oj czarno... Zeby nie bylo jak z Olimpiada w Grecji, ktora jako jedyna wyszla na tym na minusie.
EURO 2012 to jest event (PKP i rolnik nie). Wydarzy sie bez wzgledu na to czy kochamy pilke czy nie.
Yup. I pod tym wzgledem w sumie Kubaman zle dobral przyklad - znacznie lepsze porownanie to np... Swiatynia Opatrznosci (nawet bardzo pasuje: cos, jakas impreza, wcale nie niezbedna do zycia, cos bez czego dzieci nie zaczna glodowac, cos, czego chce z jakichs przyczyn pewna grupa ludzi - a zmusza do placenia za to wszystkich pozostalych). Tyle ze tutaj skala nie ta :(
Nie no wlasnie czekam na twoja odpowiedz. Jak ma to wygladac to twoje dokladanie? W jaki sposob ma to sie stac, ze bez twojej woli?
Wiem ze zadanie tego pytania w Polsce zakrawa na kpine... ale musze: slyszales o czyms takim jak podatki? :)
DoMiNiQuE
18-04-2007, 12:16
Widze, ze jestes optymistycznym wizjonerem i widzisz w tym festynie same korzysci, ale pomysl sobie skad wezma sie na to pieniadze i kto to najbardziej odczuje? Pan placi, Pani placi, spoleczenstwo! Tak samo jak oburzylem sie jak rzad lekka reka dal 40 milionow zlotych rydzykowi tak samo robie to teraz.
Może wreszcie znajdzie sie kasa na ukończenie modernizacji stadionu Śląskiego w Chorzowie.:lol:
juuuuppiiiii, co prawda nie interesuję się piłką za bardzo, a na meczu byłem raz w życiu, ale sie bardzo ciesze :)
Widze, ze jestes optymistycznym wizjonerem i widzisz w tym festynie same korzysci, ale pomysl sobie skad wezma sie na to pieniadze i kto to najbardziej odczuje? Pan placi, Pani placi, spoleczenstwo! Tak samo jak oburzylem sie jak rzad lekka reka dal 40 milionow zlotych rydzykowi tak samo robie to teraz.
jest pewna roznica. tu wchodza rowniez szeroko rozumiani inwestorzy , wiec twoja destrukcyjna wizja jest nieco... dziwna ;)
a jesli juz piejesz do tego, ze i panstwo sie dolozy (na drogi na przyklad co i tak robi...), to lepsze to niz swiatynie, limuzyty i ch** wie co jeszcze :)
MacGyver
18-04-2007, 12:33
Widze, ze jestes optymistycznym wizjonerem i widzisz w tym festynie same korzysci, ale pomysl sobie skad wezma sie na to pieniadze i kto to najbardziej odczuje?
Mecze mają się odbywać w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu oraz ewentualnie w Chorzowie i Krakowie. No to Szczecin, Łódź, Lublin, Białystok oraz parę innych miast i regionów mogą się teraz pożegnać z inwestycjami, na najbliższe pięć lat :mrgreen:
Smiesza mnie troche teksty pod tytułem "kazdy do tego dołoży". Tzn że co , że powstanie specjalny podatek pt. EURO 2012 ? a może że wzrosna podatki ze wzgledu na ta imprezę ? Wątpie. Ta kasa poprostu zostanie troszke inaczej alokowana i tyle. I bardzo dobrze. Watpie też, że damy d...y z organizacją ME, bo nawet taka klasa polityczna jaką mamy teraz, zdaje sobie sprawe że takiej szansy zmarnować nie można. Pozdrawiam kibiców i malkontentów.
To ja uzywajac twojej argumentacji powiem: widze ze jestes wielkim pesymistycznym czarnowidzem, widzisz w tym festynie samie straty. Zaloz klub "NA PEWNO SIE NIE UUUUDAAAA". No wlasnie co na tym stracimy? Rydzyk to nie jest event. Nawet jesli cala europa bedzie patrzec na Rydzyka to ten i tak nie napedzi lokalnej gospodarki, nie poprawi infrastruktury. Rydzyk to zly przyklad, nie przystajacy do EURO 2012.
Sprawa jest taka: jest EURO 2012 wiec politycy i wlodarze beda mieli powod do wydania milionow zlotych na rozwoj regionalny. Wszyscy beda na nich patrzec i pytac: co zrobiliscie zeby EURO 2012 udalo sie? Nie ma EURO 2012 nie beda mieli powodu, nikt za to nie bedzie ich rozliczal, wiec sie nie beda wysilac...brak motywacji.
Tu chodzi o osiaganie scisle okreslonych celow (np. rozbudowa metra, komunikacji autobusowej, autostrad, rozwoj gastronomii itd), ktorych osiagniecie byloby o wiele bardziej czasochlonne, gdyby nie wystapienie eventu o nazwie EURO 2012. Polityk nie podpisze decyzji o wydaniu ilus tam milionow zlotych na przyspieszenie budowy metra jesli nie ma powodu. EURO 2012 da mu ten powod.
A pomyslcie jeszcze o pieniadzach z transmisji i reklam. EURO 2012 to wielka machina. Odbedzie sie czy nam sie to podoba czy nie. Jak nie u nas, to gdzie indziej. Sztuka polega na tym zeby wykorzystac ten event dla wlasnych celow (mowie o polskiej gospodarce).
Muflon, Dominique, Kubaman to wlasnie tak teraz dziala gospodarka wolnorynkowa.
Smiesza mnie troche teksty pod tytułem "kazdy do tego dołoży". Tzn że co , że powstanie specjalny podatek pt. EURO 2012 ? a może że wzrosna podatki ze wzgledu na ta imprezę ? Wątpie. Ta kasa poprostu zostanie troszke inaczej alokowana i tyle.
No naprzykład lekarze nie dostaną, policjanci. Przecież nikt pieniędzy nie dodrukuje ani nie wyczaruje ;) Skądś trzeba będzie wsiąść. Więc zapłaci każdy. Może to się będzie inaczej nazywać, albo z innych dotychczasowych potrzeb pójdzie - np. operacji ci nie zrobią bo pójdzie na budowę stadionu/modernizacje dróg ;)
aha, i w ogole caly budzet pojdzie na euro :lol:
jak juz mowimy o drogach:
http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php/id/2c1a6cfbbe31a06a4e2b11e36cbf21a7
snow: To nie wiesz skad sie bierze pianiedze jak ich nie ma? Z KREDYTOW! Panstwo i inwestorzy prywatni zaciagna duzo kredytow (jesli w zlotych polskich to nawet lepiej, bo wtedy umacnia sie nasza waluta) i beda je splacac... z zyskow z inwestycji... geeez ludzie! No tak wlasnie sie robi biznes. Zaciagasz kredyt, krecisz biznes, splacasz kredyt. Bank zadowlony i ty zadowolony. O jakim zabieraniu pieniedzy wy tu mowicie. Panstwo zaciaga kredyty u spoleczenstwa w postaci emisji papierow wartosciowych (np. obligacje). Wiec wyemituja tony obligacji i inwestycje beda finansowane przez nasze pieniadze, ale z zyskiem dla nas, bo pozniej obligacje sie spienieza!
A i jeszcze apropos drukowania pieniedzy: tak, byc moze, ze mennica je dodrukuje ale nie w takim gierkowskim sensie. Jesli bank komercyjny ma dac ci miliard zlotych kredytu, to co ty myslisz, ze skad sobie je wezmie? Musi "pojsc" do NBP i powiedziec, ze NBP ma "zabezpieczyc" taka kwote i suma sumarum wyglada to tak, ze jesli jakas ilosc pieniadzy trafia do gospodarki (m.in. dlatego, ze ten 1 miliard kredytu w koncu trafi do rak wydajacych "papierowe" pieniadze), to trzeba taka ilosc wyemitowac w postaci "realnych" banknotow. Jesli teraz suma zaciagnietych kredytow bedzie wieksza niz zabezpieczone dewizy banku (np. w postaci banknotow, zlota itd..), to sie te banknoty dodrukowuje. W kazdym razie kazdy banknot musi miec odzwierciedlenie w pieniadzu "pracujacym" w gospodarce. Nie mozna dodrukowac kasy i tak o wypuscic w rynek, bo to tylko zwieksza inflacje, ta zmniejsza sile nabywcza jednostki pieniadza, wiec i tak wychodzi na to, ze sila nabywcza calej kasy "krazacej" w gospodarce jest taka sama, jak przed dodrukowaniem. Ale powtarzam: jesli narod polski sie bogaci to wlasnie, tak jak mowisz snow, DODRUKOWUJE SIE pieniadze.
No naprzykład lekarze nie dostaną, policjanci. Przecież nikt pieniędzy nie dodrukuje ani nie wyczaruje ;) Skądś trzeba będzie wsiąść. Więc zapłaci każdy. Może to się będzie inaczej nazywać, albo z innych dotychczasowych potrzeb pójdzie - np. operacji ci nie zrobią bo pójdzie na budowę stadionu/modernizacje dróg ;)
Snow dobrze , ze dodaleś emotikony
Panstwo zaciaga kredyty u spoleczenstwa w postaci emisji papierow wartosciowych (np. obligacje).
Pod warunkiem że społeczeństwo zgodzi się dać. Bo jak będzie musiało to to będzie coś jak podatek ;)
a jesli juz piejesz do tego, ze i panstwo sie dolozy (na drogi na przyklad co i tak robi...), to lepsze to niz swiatynie, limuzyty i ch** wie co jeszcze
Dlaczego lepsze? (bo ze nie gorsze do sie zgodze ;-)). Dokladnie to samo - i dokladnie ta sama argumentacja: "99% Polakow to katolicy wiec trzeba dolozyc do swiatyni" ---> "99% Polakow to kibice, wiec trzeba dolozyc do ME" ;-) A co ma zrobic ktos kto pilke nozna ma gleboko w d*** i wolalby zeby za te pieniadze powstalo troche szkol, drugie tyle przedszkoli, gdzies na wsiach, i zeby zostalo jeszcze na oplacenie kadry?
Wątpie. Ta kasa poprostu zostanie troszke inaczej alokowana
No, a dokladnie, tak jak wyzej. Bo przeciez nie zabiora Rydzykowi albo ktoremus tam z kolei sanktuarium... - predzej wstrzymaja podwyzki gdzies w budzetowce, zlikwiduja ta czy tamta pozyteczna instytucje... w skrocie to, o czym napisal Snow. Swoja droga, fajne sformulowanie, przyda mi sie we flamewarach gdzie indziej ;-)
nawet taka klasa polityczna jaką mamy teraz, zdaje sobie sprawe że takiej szansy zmarnować nie można.
Ktora? Aktualna raczej za 5 lat rzadzic nie bedzie, wiec moga sobie pozwolic na olanie tematu.
Z KREDYTOW
Trzymam za slowo. Pogadamy za 5 lat.
Dlaczego lepsze? (bo ze nie gorsze do sie zgodze ;-)). Dokladnie to samo - i dokladnie ta sama argumentacja: "99% Polakow to katolicy wiec trzeba dolozyc do swiatyni" ---> "99% Polakow to kibice, wiec trzeba dolozyc do ME" ;-) A co ma zrobic ktos kto pilke nozna ma gleboko w d*** i wolalby zeby za te pieniadze powstalo troche szkol, drugie tyle przedszkoli, gdzies na wsiach, i zeby zostalo jeszcze na oplacenie kadry?
pomijasz najbardziej wazka kwestie - stadiony to tylko czesc wydatkow (notabene sporo kasy wyklada miasto i prywatni inwestorzy+kasa z UE)!
z drog, hoteli i wszystkiego innego korzystaja wszyscy.
i dlatego wlasnie ludzie majacy "pilke nozna ma gleboko w d***" powinni sie cieszyc, bo dzieki tej imprezie trzeba bedzie dopilnowac tego, co do tej pory dopilnowane nie jest.
mjastrzebski
18-04-2007, 13:04
http://sport.wp.pl/kat,37154,wid,8824041,wiadomosc.html?rfbawp=117687 2950.132&rfbawp=1176889325.833&ticaid=1396b
O w morde. Ciekawe ile to bedzie nas/mnie kosztowac. Ze o korkach na polskich autostradach nie wspomne. No i beda musieli przegonic bazar ze Stadionu i go pomalowac :P
To sie nie moze udac. Nie w tym kraju. Pozostanie smrod i niesmak na dlugie lata.
A tak na serio, to ja bym prewencyjnie powolala komisje sledcza od przekretow i korupcji w czasie przygotowan do tych mistrzostw.
Marcin
DoMiNiQuE
18-04-2007, 13:05
muflon, ja z lenistwa podpisuje sie pod tym co napisales bo juz mi sie nie chce plodzic ;) to jak walka z kibol... oops ...wiatrakami ;-)
Szkoda, że to tylko Euro... Nie będzie ronaldinho...:( Ale na jakiś ciekawy mecz z chęcią się wybiorę na Stadion Narodowy w Warszawie - projekt wyglądał ciekawie:D Aż nie chce mi się wierzyć, że oni to wszystko zbudują. Że będą autostrady, że "w zimie drogowcy będą planować a na wiosnę ruszą z budową dróg".
I had a dream...
Ciekawe jak to się skonczy - ja jestem optymistą:D
mjastrzebski
18-04-2007, 13:08
Tu chodzi o osiaganie scisle okreslonych celow (np. rozbudowa metra, komunikacji autobusowej, autostrad, rozwoj gastronomii itd),
Tyle ze we Warsiawce i Polszy ogolnie, to wazniejsze od budowania metra jest to czy aby prezydent o dzien za pozno niepotrzebnego i niekonstutucyjnego papiera nie zlozyl.
Ale pewnie przyspiesza budowe metra. I zamiast 2 to otworza ze 4 stacje do tego 2012!!
Marcin
Ja mam pilke nozna gleboko w d*** i bardzo sie ciesze, ze EURO 2012 bedzie w Polsce. Z tych powodow, ktore juz w tym watku wyluszczylem. Popatrz na to w ten sposob: niedawno odbywal sie koncert Solidarni z Bialorusia. Byli ludzie, ktorzy mieli dokladnie w d***, czy ta Bialorus bedzie wolna, czy nie (cokolwiek to znaczy). I byli tacy co marudzili (czlonkowie klubu marudera, ktorzy ujawnili sie m.in. w tym watku), ze "po co to", "na co to", "kto za to placi" itd i nic nie robili. Ale byli tez tacy co tez mieli w d****, czy Bialorus bedzie wolna, czy nie ale przy okazji rozstawili namioty, smazyli kielbase i kladli ta kielbase na wielka pajde chleba (pysznego) wysmarowanego smalcem (pysznym). Wiecie jakie kolejki do tego sie ustawialy? Ogromne! Wiecie ile na tym ci przedsiebiorczy ludzie zarobili? Duzo!
I wlasnie o tym mowie: co to ma do rzeczy, czy ty muflon lubisz pilke, czy nie? Tu chodzi o event EURO 2012, ktory mozesz wykorzystac albo nie. Bez eventu nie ma zadnej alternatywy, a z eventem jest. Pomysl jak mozesz na tym zarobic. Przeciez bogactwo spoleczenstwa bierze sie z zamoznosci jego obywateli.
EDIT:
Wy wciaz o tej Swiatyni. Mi tez sie nie podoba, ze idzie na nia publiczna kasa. Ale Swiatynia i Rydzyk to nie jest EVENT, ktory moze nakrecic lokalna gospodarke. A EURO 2012 to jest event, ktory dziala jak kolo zamachowe dla lokalnej gospodarki. Dlatego nie wiem, czemu porownujecie te dwie rzeczy?
slawi_3000
18-04-2007, 13:10
Dlaczego lepsze?
Dlatego drogi muflonie, że nie żyjemy w Państwie Bożym św. Augustyna, ale Rzeczypospolitej Polskiej. Sport, imprezy masowe, dobra, w sumie igrzyska do zadań RP należą. Budowa świątyń jest zadaniem wspólnot, gmin wyznaniowych, czyli mi.in. parafii rzymskokatolickich.
Ale tak w ogóle to hurra!:D
Budowa świątyń jest zadaniem wspólnot, gmin wyznaniowych, czyli mi.in. parafii rzymskokatolickich.
To widocznie w rządzie powstała jakaś wspólnota bo ponoć mają z budżetu dawać na ŚO.
slawi_3000
18-04-2007, 13:20
To widocznie w rządzie powstała jakaś wspólnota bo ponoć mają z budżetu dawać na ŚO.
:smile: Będzie problem, bo księgowy im nie uzna tych wydatków;-) .
No, a dokladnie, tak jak wyzej. Bo przeciez nie zabiora Rydzykowi albo ktoremus tam z kolei sanktuarium... - predzej wstrzymaja podwyzki gdzies w budzetowce, zlikwiduja ta czy tamta pozyteczna instytucje... w skrocie to, o czym napisal Snow. Swoja droga, fajne sformulowanie, przyda mi sie we flamewarach gdzie indziej ;-)
Ale nie wierzysz w to co piszesz ? Uważasz, że jak nie wydadzą pieniędzy na EURO to one pójdą na "budzetówke" lub inną "pożyteczną instytucję"? cóż ja raczej uważam, że pójdą "do lasu" czyli jak zwykle znikną w czarnej dziurze.
Ktora? Aktualna raczej za 5 lat rzadzic nie bedzie, wiec moga sobie pozwolic na olanie tematu.
No myślę, że włąsnie obecna "klasa" rzadząca bedzie chciała sobie dzięki EURO załatwić kolejne lata zasiadania na Wiejskiej i dlatego raczej nie oleja tematu.
Dlatego drogi muflonie, że nie żyjemy w Państwie Bożym św. Augustyna, ale Rzeczypospolitej Polskiej.
No dokladnie, i w "Krolestwie Skorzanej Latki tez nie" - i w konstytucji nie ma zdaje sie zapisow o "wiodacej roli futbolu w zyciu..." albo odwolan do niego w preambule, hemm? A schodzac juz naprawde na najnizszy poziom ;-) "Sport, imprezy masowe i igrzyska" to dokladnie ta sama kategoria potrzeb co religia. Ktos woli jedno, ktos preferuje drugie.
Ale Swiatynia i Rydzyk to nie jest EVENT, ktory moze nakrecic lokalna gospodarke.
Oczywiscie ze jest! Wiesz ile kasy mozna wyciagnac z tzw. pielgrzymow? I to non stop, kazdego roku, a nie raz, z wielka pompa a potem cisza....
Ale nie wierzysz w to co piszesz ? Uważasz, że jak nie wydadzą pieniędzy na EURO to one pójdą na "budzetówke" lub inną "pożyteczną instytucję"? cóż ja raczej uważam, że pójdą "do lasu" czyli jak zwykle znikną w czarnej dziurze.
Tak, bo z powietrza sie te pieniadze nie wezma (chyba ze Lepper dodrukuje). A roznica bedzie taka, ze w jakiejs wiejskiej szkole w Pipidowie Gornej zamiast biednie, bedzie bardzo biednie.
Przez chwilę myślałem, że wasze narzekania to żarty ale zaraz Dominique mnie otrzeźwił. Sam nie byłem zwolennikiem euro w naszym kraju bo wydawało mi się, że nie damy rady się właściwie przygotować i będzie wielka kompromitacja. Skoro jednak uefa doszła do wniosku, że nam się uda, organizatorzy są tego pewni a rząd na pewno zrobi wszystko co w swojej mocy żeby móc się czyms pochwalić przed wyborami to może nie będzie tak źle. Dodatkowo kilka miast będzie miało nowoczesne stadiony i przynajmniej nie będzie wstyd jak przyjedzie klub z zagranicy na np mecz pucharu uefa.
A a propos podatków, jeżeli sie komuś nie podoba idea przeznaczania jego pieniędzy na drogi i stadiony to może niech jedzie pomieszkać w afrykańskim buszu gdzie podatków się nie płaci, nie ma dróg i stadionów i nikt nie rozkopuje ścieżki do maminego obiadku.
Najprościej jest zrzędzić i żyć w zacofaniu. Plus z tego taki, że można wtedy dalej zrzędzić.
czyli jak zwykle znikną w czarnej dziurze.
No no, ciekawe skąd sie biorą pensje dla lekarzy, policjantów, strażaków.... skoro zawsze pieniądze każdego podatnika przepadają ;)
MacGyver
18-04-2007, 13:47
No, to żeby nie było że wątek jest całkiem nie o zdjęciach to proszę...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://xs114.xs.to/xs114/07163/IMG_6161.jpg)
:mrgreen:
Oczywiscie ze jest! Wiesz ile kasy mozna wyciagnac z tzw. pielgrzymow? I to non stop, kazdego roku, a nie raz, z wielka pompa a potem cisza....
Nieprawda. Pielgrzym to nie ten sam profil "wydawacza" pieniedzy co bachusowy kibic z Anglii czy Niemiec. Zapewniam cie, ze jest duza roznica w sposobie i ilosci wydawania pieniedzy przez pielgrzyma i kibica.
Poza tym o czym my tu mowimy: mow o rozbudowie metra, komunikacji miejskiej, lokalnej gastronomii o pieniadzach z reklamy i transmisji... a nie wyjezdzasz tutaj z jakimis pielgrzymami, ktorzy w swej ascezie nie sa raczej kolem zamachowym gospodarki. Chociaz to wszystko zalezy w jakiej ilosci :)
No no, ciekawe skąd sie biorą pensje dla lekarzy, policjantów, strażaków.... skoro zawsze pieniądze każdego podatnika przepadają ;)
Zawsze i kazdego ? No to juz Twoja nadinterpretacja. Znaczna część podatków znika w niewyjaśnionych dla mnie okolicznościach zamiast iśc własnie do wpomnianych policjantów, lekarzy czy strażaków lub też do "biednej szkoły w Pipidowie Górnym" I wole, żeby zamiast w ta dziurę trafiły na robudowę infrastruktury w tym także sportowej w Polsce, co powinno spowodować przyspieszenie rozwoju o ile tego nie spiep......y. A wierze ze nie.
slawi_3000
18-04-2007, 13:56
Wiele jest powodów, by się cieszyć. Polepszenie image'u Polski na wielu frontach, także na tym, że coś choć z jednym sąsiadem wspólnie potrafimy zrobić. Dobrze też, że jest to Ukraina.
W Poznaniu będzie nowy stadion. Na każdym meczu jest u nas 15-30 tysięcy ludzi, godziwe warunki należą się zarówno poznańskim kibicom (np. mojej starszej córce :smile: ), jak i piłkarzom. No i ta fetaaa! Jest dobrze!
Allensteiner
18-04-2007, 14:02
"EVENT" - hehe, jak ja kocham takie słownictwo
ale do rzeczy
patrzę na takie inwestycje jak hotele, drogi, mieszkaniówka "od kuchni", jestem z takimi "działaniami" związany zawodowo
moja konkluzja: nawet jak masz wypchany portfel i chęć realizacji takiej inwestycji to nie gwarantuje ci sukcesu
podstawowy problem stanowi tu moim zdaniem jakość prawa budowlanego, nawet jak urzędnik chce pomóc (a i to nie zawsze) to ogranicza go wielki zlepek mało zrozumiałych, sprzecznych przepisów; dzięki temu często duża inwestycja mogąca zapewnić miejsca pracy - grzęźnie w urzędach na 2-3 lata
mam nadzieję, że to w jakiś magiczny sposób się zmieni - na dzień dzisiejszy kiepsko to widzę - stadiony, hotele, infrastruktura drogowa, lotniska w 5 lat ??? hehe
spróbujcie wybudować jakiś większy hotel w tym terminie ( licząc od wstępnych koncepcji do pozwolenia na użytkowanie ) :)
nawet kwestia znalezienia na to kasy jest przy tym dla mnie drugorzędna
no nic, może się uda - ja jestem realistą nie malkontentem i naprawdę życzę Polsce dobrze w 2012, choć mnie już w kraju wtedy pewnie nie będzie
pozdrawiam i życzę Polsce i Ukrainie jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;)
mor_feusz
18-04-2007, 14:02
nie pamietam gdzie ale Unia doplaca 40 mln Euro do intreresu (bedzie do podzialu). Plke nozna mam glebiej niz w d***** ale jedno jest pewne promocja dla kraju bedzie niesamowita. Technologicznie tez pojdziemy o lata swietlne do przodu. W Polsce (szwagier mowi, ja sie nie nam , nawet nie nzam nazw druzyn ilkarskich) nie ma stadionow nie jestesmy w stanie zorganizowac porzadnych meczy (ostatnio cos sie ruszylo) poniewaz nie ma gdzie grac. Zostana wybudowane stadiony ale to tylko czubek gory lodowej. Ruszy sie cala gosprdarka (gastronomia, hotelarstwo i reszta rzeczy). Pomyslcie ilu fotografow znajdzie prace, ile labow bedzie wypluwac to co ktos sobie malpka popstrykal. ile aparatow, bateryjek, kart pamieci sie sprzeda. Jestem za. Moim zdaniem bedzie bardzo ciezkie zadanie i bedzie sie Polska musiala niezle napracowac zeby wszystko wyszlo. A jeszcze jedno PKP, policja, lekarze i inne zawody. Nawet Andrzej Lepper sie powinien ucieszyc poniewaz zeby wybudoiwac takie obiekty to troche ludzi bedzie musialo fizycznie pracowac, jak popracuja to zglodnieja, jak zglodnieja to zjedza to co rolnicy dostarcza, lekarze tez beda mieli troche pracy co NFZ poinien zrefundowac (przeciez oni kasuja za wizyty), PKP - pracownicy koleja dojada - jak rowniez Turysci co przyjada mecze obejrzec (aczkolwiek kolej kuleje i z tym moze byc problem). Firmy ochroniarskie beda musialy zatrudnic ludzi od ochrony. Cala maszyna pojdzie w ruch. W czasie imprezy gastronomia bedzie pekala w szwach. Dobrze bedzie (aczkolwiek ja sie nie doloze). Moze przylece i jakis mecz obejrze. Pozatym nie bedziemy musieli brac udzil w eliminacjach do Mistrzostw (przepisy mowia ze organizator[rzy] wchodza automatycznie).
No taaaakie dochody i rozwój w gospodarce... przez miesiąc hehehehe :lol:
mor_feusz
18-04-2007, 14:09
Nie przez miesiac. Potem zawsze bedzie mozna zorganizowac jakis mecz (powiedzmy miedzynarodowy) lub inne wydarzenie sportowe. Nie chcialbys widziec obiektow o standardzie "swiatowym", ktory bedzie przynosil zyski w czasie. Jest to oczywiscie inwestycja dlugoterminowa ale investycja. Zycze wszystkiego dobrego organizatorom i mam nadzieje ze stana na wysokosci zadania (wiem ze ciezko bedzie ale chcialbym zeby sie udalo - troche watpie - ale mam nadzieje [wiem ze nadzieja matka g*******])
DoMiNiQuE
18-04-2007, 14:11
No ja wlasnie tez zaczynam sie zastanawiac jaki to bedzie mialo wplyw na rozwoj gospodarczy, ale moze zostawie to naszym wizjonerom ;)
Mnie bardziej ciekawi kto po tym wszystkim posprzata :lol:
No dobra, czas siegnac po ciezka artylerie ;-) A kto kojarzy jak Grecja ostatnio wyszla na olimpiadzie? :mrgreen:
Wizjonerzy stworzyli Apple...pamietaj o tym Dominique ;)
No dobra, czas siegnac po ciezka artylerie ;-) A kto kojarzy jak Grecja ostatnio wyszla na olimpiadzie? :mrgreen:
Ale czy to jest regula, czy wyjatek od reguly?
No ja wlasnie tez zaczynam sie zastanawiac jaki to bedzie mialo wplyw na rozwoj gospodarczy, ale moze zostawie to naszym wizjonerom ;)
http://biznes.onet.pl/0,1521320,wiadomosci.html
Panowie proszę Was, nie pokazujcie swojej całkowitej ignorancji w obszarze makroekonomii :?
DoMiNiQuE
18-04-2007, 14:27
Panowie proszę Was, nie pokazujcie swojej całkowitej ignorancji w obszarze makroekonomii :?
Chcesz nam powiedziec, ze te 40 baniek wystarczy?
Baniek?? Chciales powiedziec tysiecy baniek? Bo 1 mld = 1000 mln, a 1 mln to w potocznym rozumieniu banka wlasnie.
slawi_3000
18-04-2007, 14:33
Proszę, Dominique, nie mów, że tylko za jałmużnę z zewnątrz coś jesteśmy w stanie zrobić. Wiadomo, że 40 baniek nie wystarczy, ale wiadomo też, że co zostanie po ME, to dla nas! No już takie dziadoki to nie jesteśmy! A może się, cholera,:confused: jednak mylę?
EDIT: Pomyślcie też, proszę, ile Adamek i inni zarobią na zdjęciach....:)
mor_feusz
18-04-2007, 14:35
Ja tez sie pomylilem za miast MLD napisalem MLN. Zobaczymy jak bedzie. Poza tym z przydatnosica dla forum poniewaz bedzie mozna organizowac battle - np. wykopaliska pod stadion, fundamenty, stadion, "praca wre" i inne.
Allensteiner
18-04-2007, 14:38
a propos tego artykułu - nawet nie chcę sobie wyobrażać jakie ceny mieszkań będą w Warszawie w 2012 - strzelam 20-25 tysięcy za metr kwadratowy na rynku wtórnym ? ( dziś około 10 )
nie wiem jak to zniosą właśnie firmy budowlane i tak są zapchane zleceniami na najbliższy rok-dwa, do tego pracownicy uciekają, chyba poprosimy o jakieś dodatkowe siły fachowców z Ukrainy ?
dla mnie oczywistym jest fakt, że gospodarka sie rozrusza, oby tylko ktoś to wszystko sensownie zorganizował itp.
a propos wiecie ile trwają przetargi na zamówienia publiczne ? heheheh
a w takim trybie pewnie to sie wszystko będzie odbywać, ( stadiony, autostrady ) - do tego korupcja podczas tychże na niemierzalną skalę ? heheh
15% PKB to dla Ciebie mało!? To gigantyczny zastrzyk gotówki, który uruchomi lawinę inwestycji i to nie tylko w sektorze budowlanym, hotelarskim czy gastronomicznym. Inwestycji, które przez pięć lat będą powodowały m.in wzrost zatrudnienia.
Taki hurra optymizm wszędzie. Skąd my weźmiemy na to robotników? Nasi w Anglii, Chińczycy do 2008 roku zajęci... Hm... Chyba skoczą płace nieźle w górę, albo politycy sami wyjdą budować stadiony.
Apropos Grecji - czy Grecja nie wydała czasem zbyt dużo na ochronę całej olimpiady i dlatego wyszła na tym dość kiepsko?
jako jedyna. Dlatego mówię i powtarzam: to jest super szansa i nie spiep...y tego.
z tymi lapowkami to zapominacie o jednym - beda nam- polakom patrzec na rece. bardzo czesto ;)
Duża część osób zamieszcza tutaj przykład Grecji jako stratnej na zorganizowaniu tak wielkiej imprezy. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić w jaki sposób ta strata była wyrażona? Czy było to wyrażone zwiększeniem deficytu budżetowego czy czymkolwiek innym? Czy było tam uwzględnione dokapitalizowanie przedsiębiorstw zyskami z imprezy? Serio pytam, chciałbym się dowiedzieć jak taką stratę się liczy, bo w krótkim okresie czasu wydaje mi się to nierealne.
mor_feusz
18-04-2007, 15:14
nie spiep...y tego.
Swiete slowa. Trzymam kciuki
Swiete slowa. Trzymam kciuki
Tu nie ma co trzymać kciuków, tylko głosować na ugrupowania, które zmienią układ dystrybucji środków budżetowych z socjala (przejadanie) na inwestycje publiczne :lol:
mor_feusz
18-04-2007, 15:21
Tu nie ma co trzymać kciuków, tylko głosować na ugrupowania, które zmienią układ dystrybucji środków budżetowych z socjala (przejadanie) na inwestycje publiczne :lol:
Bede - zglosze sie wczesniej i bede!
Nie wiem jak Wy Panowie, ja zakładam 5-letnia skarbonke na jakiś zacny telezoom i 1D mark VI :-)
slawi_3000
18-04-2007, 16:02
Dla kolegów narzekających na wydatki: właśnie radio podało, że kursy akcji na wieść o przyznaniu Polsce organizacji ME poszły w górę. To znaczy, że pieniądze już w kilka godzin od początku spadły z nieba (zwiększyła sie pula środków dostępnych dla inwestorów=wzrost konsumpcji, płace itd). Tak będzie dalej :-D .
Fan nr 1
18-04-2007, 16:06
Super dzięki ME w końcu dobudują A4 do wschodniej granicy do 2012.
Dla kolegów narzekających na wydatki: właśnie radio podało, że kursy akcji na wieść o przyznaniu Polsce organizacji ME poszły w górę. To znaczy, że pieniądze już w kilka godzin od początku spadły z nieba (zwiększyła sie pula środków dostępnych dla inwestorów=wzrost konsumpcji, płace itd). Tak będzie dalej :-D .
W chwilę po ogłoszeniu wyników wig stał na poziomie ok +1,5, teraz jest na poziomie +0,47 więc to raczej chwilowy optymizm :-) . Ale fakt, że ta impreza powinna zwiększyć zainteresowanie zagranicznego kapitału naszym krajem.
Ejjj Chłopaki, co się tu dzieje:confused: Gdzie się podziewa wasz optymizm:?: Ja jestem za ME, nie myśle o kasie bo od tego są zawodowcy. Ja poprostu mam ochotę wybrać się na mecz na europejskim poziomie i to na moim własnym podwórku. Huraaaaa:!: :!: :!: :!:
Pewnie niedługo wybuchnie BATTLE na fotki z budowy obiektów ME ;)
P.S. Zbierajmy kase na bilety i wykupmy te, które mają być przeznaczone dla naszych sąsiadów zza Odry. Taki rewańż za piłkę ręczną;)
No, to żeby nie było że wątek jest całkiem nie o zdjęciach to proszę...:mrgreen:
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/4619/img1510ayn4.jpg)
w Polsce, to gdyby nawet ktoś nam zapłacił 1BLN EUR, zrobił promocję na całą galaktykę to i tak będę słyszał te same głosy. Źle, do ****, po co, okradną nas z pieniędzy, na pewno zawalą. Jak widać Platini i spółka mają o nas duuużo większe mniemanie niż swojscy malkontenci.
BTW, zastanawiam się, gdzie ci wszyscy krytycy rządu, który to sprawił się teraz schowają :D
P.S> zastanawiam się rownież dlaczego malkontenci nie potrafią docenić, że taka sytuacja zmusi naszych polityków do efektywnej i wytężonej pracy przez lata. Za darmo nam to dali.
BTW, zastanawiam się, gdzie ci wszyscy krytycy rządu, który to sprawił się teraz schowają :D
Że przepraszam co? PiS nam załatwił EURO? :shock: :shock: :shock:
Michu (Pentax)
18-04-2007, 17:38
Kufa. Temat o ME a Wy z jakimiś Rydzykami wyjeżdzacie.
Mnie mimo wszystko ta wiadomość nie rozradowała. I niechodzi tylko o typowo Polską mentalność, ale o przekonanie do naszej organizacji. Czymś tak prestiżowym miały być wybory Miss World. I co z tego wyszło? Wiadomo. My po prostu tak mamy: potrafimy jedynie w partyzantce lub za granicą.
Kufa. Temat o ME a Wy z jakimiś Rydzykami wyjeżdzacie.
Mnie mimo wszystko ta wiadomość nie rozradowała. I niechodzi tylko o typowo Polską mentalność, ale o przekonanie do naszej organizacji. Czymś tak prestiżowym miały być wybory Miss World. I co z tego wyszło? Wiadomo. My po prostu tak mamy: potrafimy jedynie w partyzantce lub za granicą.
Coś w tym jest. Nigdy nawet przez moment nie wierzyłem w to, że UEFA powierzy nam organizację ME. Wielki szacunek dla ludzi, którzy nigdy nie zwątpili i robili wszytko, żeby to marzenie stało się rzeczywistością.
Jednak dzisiaj, kiedy dowiedziałem się jaki jest werdykt pomyślałem - kurcze, chyba jednak nie podołamy... Będą przetargi, odwołania od przetargów, później odwoływanie przetargów i rozpisywanie nowych. Na dodatek źle sporządzane umowy, błędy i niedopatrzenia... Polacy to potrafią. Ale... może się mylę. Bardzo chciałbym się mylić.
BTW - ktoś wczęsniej pytał czy można w tym kraju postawić szybko hotel. Ktoś z Poznania na pewno poda ile dokładnie zajęło wybudowanie Sheratona przy Caponierze :)
Fota z września/października 2006, ulica Oławska we Wrocławiu... od razu wiedziałem, że ten strzał będzie miec wartość historyczną ;)
źródło (http://img181.imageshack.us/img181/4469/26a0842promomy2.jpg)
Robson01
18-04-2007, 18:52
A co nie słyszałeś wypowiedzi naszego PP, że jednym z głównych powodów przyznania nam organizacji tej imprezy była obecność w Cardiff jego i Wiktora J.:confused:
a kto, prezydent Kwaśniewski?
let's face it :lol:
A co nie słyszałeś wypowiedzi naszego PP, że jednym z głównych powodów przyznania nam organizacji tej imprezy była obecność w Cardiff jego i Wiktora J.:confused:
Zdolność do przypisywania sobie nie swoich zasług to jedyna rzecz, która PiSowi wychodzi fantastycznie :mrgreen:
a kto, prezydent Kwaśniewski?
let's face it :lol:
Cytowane z forum interii:
"25 stycznia 2005 roku rząd polski przyjął uchwałę,
popierającą zorganizowanie przez Polskę wspólnie z
Ukrainą piłkarskich ME w 2012 roku. W podjętej
uchwale Rada Ministrów zadeklarowała współpracę z
PZPN w zakresie organizacji turnieju. Minister
spraw wewnętrznych i administracji przedstawił
gwarancje w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa
uczestnikom ME. Sześć dni później PZPN oficjalnie
zgłosił do UEFA kandydaturę Polski do organizacji,
wspólnie z Ukrainą, turnieju finałowego mistrzostw
Europy w 2012 roku. Podobny wniosek złożyła
federacja ukraińska. W obu dokumentach znajdowały
się adnotacje, że organizatorem ME będą wspólnie
Polska i Ukraina."
To chyba mówi samo za siebie.
słuchaj, mam daleko do tego aby być zwolennikiem obecnego rządu, ale nie rozumiem ludzi, którzy mają klapki na oczach. Od półtora roku to PISowski rząd i minister w najważniejszej fazie realizowali ten projekt. To co powyżej mówi samo za siebie, ale nie to co próbujesz usłyszeć.
P.S> I jak na razie jest to jego (rządu) największy sukces na arenie międzynarodowej. Nie da się tego zaprzeczyć.
P.S2> co oczywiście przeszkadza tym, którzy myślą fanatycznie. Stąd marudzenia dużo więcej. Głupio się przyznać?
P.S3> czekam na głos zza oceanu ;) jak takiemu buraczanemu i chamskiemu krajowi można było dawać taką wspaniałą i ważną imprezę. Skandal, co teraz powiedzą zawiedzeni widzowie reality show ;)
P.S4> no chyba, że nagle się okaże że to dupiasta impreza dla jaskiniowców i nikomu na nej nie zależało :D
słuchaj, mam daleko do tego aby być zwolennikiem obecnego rządu, ale nie rozumiem ludzi, którzy mają klapki na oczach. Od półtora roku to PISowski rząd i minister w najważniejszej fazie realizowali ten projekt. To co powyżej mówi samo za siebie, ale nie to co próbujesz usłyszeć.:D
Nie wiem co wg Ciebie próbuję usłyszeć. Obecny rząd swoimi poczynaniami na arenie międzynarodowej robi nam tylko wstyd i wielkie dzięki, że UEFA na to nie zwróciła uwagi.
Minister sportu - jak najbardziej - był zaangażowany i dzięki mu za to.
Wg mnie większa zasługa tutaj Listkiewicza, którego osobiście nie znoszę, PZPNu i prezydentów miast, którzy starali się jak najbardziej eksponować walory swoich miast.
Mecze mają się odbywać w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu oraz ewentualnie w Chorzowie i Krakowie. No to Szczecin, Łódź, Lublin, Białystok oraz parę innych miast i regionów mogą się teraz pożegnać z inwestycjami, na najbliższe pięć lat :mrgreen:
dokladnie jak piszesz, zostana doinwestowane regiony ktore i tak juz teraz sa glownymi skupiskami i centrami gospodarczymi, a do tego zostana wzmocnione, co z tego bedzie np miala sciana wschodnia ? a no to ze lotnisko w lublinie to bedzie moze przed 2020 :/ albo jakas autostrada w kierunku wschodnim to tez nie predzej niz 2015 o ile nie bedzie jakies czkawki po tym euro2012, do tego kto im to wszystko wybuduje ? juz teraz brakuje robotnikow budowlanych bo wola budowac wioske olimpijska w londynie niz pracowac za 800zl w p....... .
wypadaloby sie cieszyc, ale jak zywkle polak pewnie bedzie i to potrafil spi......ć doszczetnie
:/ albo jakas autostrada w kierunku wschodnim to tez nie predzej niz 2015
Z tego co wiem to ukraina leży na wschodzie, więc jakaś autostrada powinna iść w tamtym kierunku, chyba, że rządzący sądzą, że wszyscy polecą tam samolotami :P
wlasnie pieniadze pieniedzmi, napewno sie znajda.
czesc da unia czesc sluchacze radiomaryja, a reszte jatzzek dołoży.:mrgreen:
dzis w drodze powrotnej do domu uslyszalem w radio ta radosna nowine, a potem swietny komentarz irlandzkiego spikera.
"wiecie dlaczego polska nie sama a z ukraina bedzie organizowac mistrzostwa europy 2012?
Proste. Wszyscy polscy budowlancy sa u nas (w irlandii) albo w uk.
Ktos przeciez musi polakom zbudowac te stadiony"
wlasnie pieniadze pieniedzmi, napewno sie znajda.
czesc da unia czesc sluchacze radiomaryja, a reszte jatzzek dołoży.:mrgreen:
dzis w drodze powrotnej do domu uslyszalem w radio ta radosna nowine, a potem swietny komentarz irlandzkiego spikera.
"wiecie dlaczego polska nie sama a z ukraina bedzie organizowac mistrzostwa europy 2012?
Proste. Wszyscy polscy budowlancy sa u nas (w irlandii) albo w uk.
Ktos przeciez musi polakom zbudowac te stadiony"
A Irlandia taka do przodu, ale nie pamiętam, żeby były tam kiedyś jakieś mistrzostwa w piłce kopanej...
A Irlandia taka do przodu, ale nie pamiętam, żeby były tam kiedyś jakieś mistrzostwa w piłce kopanej...
Wiem ze bedzie w to trudno uwierzyc ale w pilce kopanej sa chyba gorsi od polski.
Mysle ze wlasnie dlatego wymyslili sobie swoje sporty mowia za cala reszta sie nie liczy.
(chcoiaz prawie kazdy ma w domu sky i oglada lige angielska)
To prawie tak jak z nikonem, nie potrafi zrobic FF to mowi ze krop jest the best.:mrgreen:
Wg mnie większa zasługa tutaj Listkiewicza, którego osobiście nie znoszę, PZPNu
przepraszam, ale nie mogę sie powstrzymać od śmiechu. Gdyby nie Lipiec, Listkiewicz dalej rządziłby w tej klice ze swoimi kumplami kryminalistami. Dzięki - i tu znowu pewien ukłon w stronę rządu (zaraz dostanę łatkę PISowca :lol: ;) ) sprawnym działaniom połowa polskiej tzw. "piłki nożnej" siedzi w pierdlu a druga połowa ma sprawy w sądzie. Tym się Listkiewicz chwalił :rolleyes: :lol:
bonk, znasz li ten dowcip?
Rząd Irlandii postanowił zorganizować referendum w sprawie "Do you think Polish immigration is a serious threat to Ireland nowadays?".
Odpowiedzi były następujące:
22% "Yes I think it is a serius problem for Ireland"
78% "Nie, uważam, że nie ma najmniejszych powodów do obaw"
Ciekaw jestem jak się w tym radio taki dowcip spodoba ;)
O! kolejny temat na CB, który cieszy się większą popularnością niż tematy fotograficzne (10 stron w parę godzin) :lol:
Allensteiner
18-04-2007, 21:34
jak dla mnie dowcip - bomba ;)
jezu Kubaman, zazdroszczę optymizmu w temacie ( to nie sarkazm )
ja swój utraciłem, gdy zacząłem pracę i zobaczyłem jak ten mechanizm zwany polską państwowością działa w praktyce;
niestety nie zmieniło mi się, obawiam się, że jest coraz gorzej
pisałem coś o tym wcześniej w tym poście i to nie są moje "widzimisię" poglądy skopiowane z tabloidów i rmf-fm, tylko własne obserwacje :( niestety
może powinienem robić w innej branży ?
teraz chyba nieźle płacą za kopanie rowów ?
ehhhh
Polacy wcale nie są tacy najgorsi, problem jest w mobilizacji i skupieniu uwagi i działań na odpowiednich tematach. Tu nie mamy wyboru - MUSIMY - i dlatego jestem wielkim optymistą. 40MLD EUR nie chodzi piechotą. A i inne inwestycje zostaną wykonane na czas, czyli szybciej niż normalnie :)
obserwator
18-04-2007, 21:46
Panowie Malkontenci - niech każdy sprząta na swoim podwórku a będzie wszędzie czyściej i ładniej, to działa, powoli ale działa :)
A poza tym przypominacie mi wielu eurosceptyków przed wejściem Polski do Unii...teraz trudno ich znaleźć, bo albo wyjechali za granicę euro zarabiać lub się dokształcać, albo wstyd im :).
Choć jak w każdym demokratycznym Państwie, na jednego optymistę, 1,5 pesymisty przypada :) Ale cóż, narazie lepszego ustroju nie wymyślono :)
Więc pozostaje Wam się pogodzić z tym, no i tu wylać swe żale, choć zawsze można gdzieś na zmywak wyemigrować i udawać obcokrajowca ;)
Pozdrawiam
P.S. We własnym domu też większe sprzątanie i remonty robi się tylko od święta lub na wizytę ważnego gościa...więc może potraktujmy to Euro 2012 jak właśnie taki czas...i więcej optymizmu pomim wszystko
slawi: no właśnie.
Ja się cieszę.
;D
dokladnie a do tego zostana wzmocnione, co z tego bedzie np miala sciana wschodnia ? a no to ze lotnisko w lublinie to bedzie moze przed 2020 :/ albo jakas autostrada w kierunku wschodnim to tez nie predzej niz 2015 o ile nie bedzie jakies czkawki po tym euro2012, do tego kto im to wszystko wybuduje ?
zajrzyj do linka, ktory dalem wczesniej. choc ekspresowka nie jest to w pelni satysfakcjonujaca, ma byc ;)
poza tym Lublin akurat sam jest sobie winny, tj. pominiecie przy EURO 2012 zawdziecza swojemu poprzedniemu prezydentowi A. Pruszkowskiemu ( o zgrozo - z PISu).
szanowny pan stwierdzil, ze nie warto zglaszac kandydatury miasta do grona ubiegajacych sie o rozgrywanie meczow, gdyz "i tak nie mamy szans" :lol: zeby bylo smieszniej - sam PZPN namawial(!) lubelakow,zeby sie zglosili, poniewaz ze wzgledu na polozenie geograficzne mieliby spore i realne szanse na dostanie puli meczow.
i tak zamiast szansy, pan P. wolal jezdzic do Chin i Meksyku, zamiast modernizacji stadionu na 30k widzow obecny prezydent zdola wyciulac max 20k (bedzie to stadion wspolny z zuzlowym a mialy byc 2...).
podsumowujac - 8 lat zmarnowanych w duzej mierze przez tego sk********! :twisted:
Kuba, znam jest pierwszorzedny, jakis czas temu byl dosc chetnie rozsylany przez coniektorych irlandczykow, a najlepsze ze jakies to gdzies polakow w irlandii go wogule nie lapie. Taki tu naród przyjechal.
Polacy wcale nie są tacy najgorsi, problem jest w mobilizacji i skupieniu uwagi i działań na odpowiednich tematach. Tu nie mamy wyboru - MUSIMY - i dlatego jestem wielkim optymistą. 40MLD EUR nie chodzi piechotą. A i inne inwestycje zostaną wykonane na czas, czyli szybciej niż normalnie :)
Polacy sa gotowi do wielkich poswiecen, jak trzba jakas rewolucje, przewrót, powstanie to wszyscy zgodnie ida kupą w jednym kierunku.
Niestety w normalnych warunkach, gdzie zaden zaborca nie nęka czy zaden wróg u bram nie stoi czuja sie zagubieni i zaczynaja pilowac galaz na której siedza. Takie to my polaki.
Mysle ze to przedsięwzięcie moze sie udac, pod warunkiem ze rzad zrobi z tego naprawde welkie halo.
Jak ktos umiejetnie "przemowi" do narodu i zrobi pranie mózgu w prawdziwie amerykanskim stylu, to moze cos z tego byc.
Naród sie wzrószy, mezczyzni bede budowac drogi i stadiony a kobiety w tym czasie siada na traktory by robic za nich rzniwa.
Niestety w normalnych warunkach, gdzie zaden zaborca nie nęka czy zaden wróg u bram nie stoi czuja sie zagubieni i zaczynaja pilowac galaz na której siedza. Takie to my polaki.
Czujesz się zagubiony?
A wracajac... Wreszcie nam branża foto ruszy z kopyta!
Będzie co fotografować i chwalić tym co już jest (to nasza obowiązkowa cegiełka szanowni forumowicze!) a turysta też nie odjedzie z niczym. ;-) Oj posypią się promocje Canona a przedatwicieli na Polskę będzie więcej niż dziś profesjonalnych sklepów foto! :rolleyes:
Robson01
18-04-2007, 23:27
Pomarzyć dobra rzecz. :-)
caravaggio
19-04-2007, 07:08
wzrószy, rzniwa.
O Borze... widzisz i nie gżmisz...
Wracajac do tematu - moim zdaniem to ogromna szansa na wielki boom w gospodarce. Portugalia przed zorganizowaniem Euro byla na szarym koncu w UE, a teraz? A przeciez inwestycje w Portugalii byly o wiele mniejsze niz maja byc u nas.
Jeszcze sie wszyscy malkontenci beda pietami po dupie tluc ze szczescia, ze dostalismy to Euro... byle bysmy tylko w realizacja tego zadania zdazyli na czas.
A jesli komus i tak sie nie podoba, to - jak slusznie ktos juz wczesniej zauwazyl - droga wolna. Na Bialorusi zadnych Euro, Mundiali czy Igrzysk Olimpijskich na pewno dlugo nie bedzie, wiec w czym problem... paszport w garsc, o wize wystapic i juz macie swiety spokoj...
Panowie Malkontenci...
A poza tym przypominacie mi wielu eurosceptyków przed wejściem Polski do Unii...teraz trudno ich znaleźć...
...We własnym domu też większe sprzątanie i remonty robi się tylko od święta lub na wizytę ważnego gościa...
Polac obserwatorowi. Na poczatku mialem wrazenie, ze jestem sam posrod czlonkow klubu malkontenta ale widze, ze nie jest tak zle.
DoMiNiQuE
19-04-2007, 08:01
Na poczatku mialem wrazenie, ze jestem sam posrod czlonkow klubu malkontenta ale widze, ze nie jest tak zle.
Wole okreslenie realista ;)
Wole okreslenie realista ;)
Dominique a twój realizm czasem nie podpowiadal ci , że na 100% nie wybiora nas na organizatora, co ? No widzisz a jednak. Więcej wiary
DoMiNiQuE
19-04-2007, 08:29
Dominique a twój realizm czasem nie podpowiadal ci , że na 100% nie wybiora nas na organizatora, co ?
Moim zdaniem to nawet polowa optymistow w to nie wierzyla, przyznaj sie Ty tez :)
...
P.S> zastanawiam się rownież dlaczego malkontenci nie potrafią docenić, że taka sytuacja zmusi naszych polityków do efektywnej i wytężonej pracy przez lata. Za darmo nam to dali.
Mam na dzieję że kolega żartuje....
To ja w ramach żartów dodam że gdyby kongres PIS się właśnie teraz odbywał to pewno powiedzieli by że to potężny sukces PIS :-)
przepraszam, ale nie mogę sie powstrzymać od śmiechu. Gdyby nie Lipiec, Listkiewicz dalej rządziłby w tej klice ze swoimi kumplami kryminalistami. Dzięki - i tu znowu pewien ukłon w stronę rządu (zaraz dostanę łatkę PISowca :lol: ;) ) sprawnym działaniom połowa polskiej tzw. "piłki nożnej" siedzi w pierdlu a druga połowa ma sprawy w sądzie. Tym się Listkiewicz chwalił :rolleyes: :lol:
Wybacz, ale co takiego zrobił Lipiec? Chciał usunąć Listkiewicza, ale jak to bywa w PiS jak zwykle rozminął się nieco z obowiązującym prawem. FIFA zagroziła sankcjami i Lipiec musiał podwinąć ogon, a Listkiewicz wrócił spokojnie na stanowisko prezesa. Co do aresztowań za korupcję - wg Ciebie nikt przed rządami PiS nie mówił o korupcji w Polsce i nikt nikogo z tego powodu nie aresztował? A to, że sprawa naturalnie się rozwija i po nitce do kłębka to normalne. Nalezy się tylko cieszyć, że szeryf Ziobro niczego jak dotąd nie zepsuł.
I jeszcze coś ze stron PZPN-u
"Prezydent mówił, że w PZPN "działy się rzeczy dziwne", ale zastrzegł jednocześnie, że o nic nie oskarża Listkiewicza. "Można mówić, że (Listkiewicz) kierował związkiem, w którym różnie się działo, natomiast o oskarżeniach, które by dotyczyły jego osobiście ja w każdym razie nie słyszałem" - zaznaczył prezydent. "
To ciekawe, że nic nie słyszał, bo kiedy Lipiec wyrzucał Listkiewicza z funkcji prezesa, to jednak troszkę zarzutów pod jego adres padało. Kaczorki mają jednak pamięc wybiórczą :D
Ale robimy już OT.
Moim zdaniem to nawet polowa optymistow w to nie wierzyla, przyznaj sie Ty tez :)
Ta część mnie, która odpowiada za logiczne myslenie rzeczywiscie powatpiewała, ale dusza kibica mówiła "a może jednak" i cholernie sie ciesze, że miała rację. A teraz już obie części mówią: UDA SIĘ (Chociaż w drugą linie metra do 2012 nie wierze). :D Pozdrawiam
A ja mimo, że jestem z natury pesymistą :smile: wierzyłem. Dlaczego? Bo stały za nami kwestie polityczne (Polska - nowy członek unii, Ukraina - wyzwolona spod dyktatury rosyjskiej, obierająca europejski kierunek, starająca się o wejście do UE). To świetne argumenty propagandowe :smile:
Viracocha
19-04-2007, 09:59
A ja mimo, że jestem z natury pesymistą :smile: wierzyłem. Dlaczego? Bo stały za nami kwestie polityczne (Polska - nowy członek unii, Ukraina - wyzwolona spod dyktatury rosyjskiej, obierająca europejski kierunek, starająca się o wejście do UE). To świetne argumenty propagandowe :smile:
Też wierzyłem i teraz mogę się śmiać z Włochów, którzy się ze mnie śmiali, kiedy im to mówiłem :lol:
Süddeutsche Zeitung
Europejska federacja swoimi niezrozumiałymi decyzjami sama jest sobie winna, że wszystkie trzy kandydatury pozostawiały tak wiele do życzenia. Dawno już nie było takiej sytuacji, że działaczy UEFA wybór gospodarza ME interesował mniej więcej jak przewrócony worek ryżu w Chinach. Włosi, którzy byli zdecydowanymi faworytami, nie dostali Euro, ponieważ członkowie Komitetu Wykonawczego bali się reakcji krajów Europy Wschodniej.
"opiniotwórcza prasa" nie może przełknąć :D
Wybacz, ale co takiego zrobił Lipiec?
"tyko" tyle, że rozwalił mafię "działaczy sportowych". Listkiewicz nie dostał oskarżeń, co nie zmienia faktu, że wiedział co sie w związku dzieje i to akceptował.
Robson01
19-04-2007, 10:48
No Lipiec to raczej nie ma takich uprawnień, co najwyżej CBA i Prokuratura, która zatrzymała znaczną część tego środowiska.
dlatego napisałem - "ukłon w stronę rządu" :)
co oczywiście nie mogło się spodobać, bo ludzie mają uczulenie, niezależnie od faktów
Viracocha
19-04-2007, 11:24
Wybacz, ale co takiego zrobił Lipiec?
Zrobił tyle, że "Listek" z ekipą zaczęli wreszcie robić pod siebie. A fakt, że nie będzie to prosta sprawa do rozwiązania, to każdy się tego spodziewał.
Najpierw byla solidarnosc, potem lsd, nastepnie pis a teraz euro 2012.
Polacy zawsze musza "w cos" wierzyc, ze Teraz to juz sie napweno zmieni i czeka nas swietlista przyszlosc.
Zdaje sie ze to Bismarc powiedzial: "Dajcie Polakom wolnosc a sami sie wykoncza".
Robson01
19-04-2007, 11:39
Najpierw byla solidarnosc, potem lsd, nastepnie pis a teraz euro 2012.
Polacy zawsze musza "w cos" wierzyc, ze Teraz to juz sie napweno zmieni i czeka nas swietlista przyszlosc.
Zdaje sie ze to Bismarc powiedzial: "Dajcie Polakom wolnosc a sami sie wykoncza".
LSD :confused:
Czyżbyś miał na myśli ten znany środek rozweselający :-D
no wiesz...
wszystko mozna powiedziec o lsd ale napewno nie rozweselajacy :mrgreen:
natomiast, bardzo rozweselajace sa watki takie jak ten
natomiast, bardzo rozweselajace sa watki takie jak ten
No właśnie, tak podejrzewałem, że świetnie się bawisz wkurzając lub dołując innych... :evil:
Robson01
19-04-2007, 12:40
Właśnie oglądałem konferencję (TVN24) z udziałem premierów Polski i Ukrainy, gdzie dziennikarze naszego wschodniego sąsiada pytali "nas" czy wspomożemy ich finansowo w organizacji EURU 2012. Chodzi o środki unijne i nasze własne. Robi się coraz ciekawiej.
No właśnie, tak podejrzewałem, że świetnie się bawisz wkurzając lub dołując innych... :evil:
dolowanie, wkurzzanie? Kazdego wkurza co innego, np viteza i caravaggio wkużają moje bledy.
A bawi mnie ludzka naiwnosc i wiara w to ze ME moga cokolwiek w polsce zmienic.
Oj przepraszam, napewno sie cos zmieni - kilku panom na stolkach przybedzie pieniarzków których sie dorobia na przetargach na budowe dróg i stadionów.
DoMiNiQuE
19-04-2007, 15:04
No to Panowie kibice, oprozniajce skarbonki i robcie sciepe bo zadnej kasy z UE nie bedzie http://wiadomosci.onet.pl/1522004,11,item.html
co jest oczywiście nieprawdą. Te pieniądze są, przy czym stanowią część większego budźetu. teraz trzeba je "wyrwać" dla siebie, ale z tym nie powinno być kłopotu. Nie oznacza to wcale, że to my mieliśmy je wcześniej dostać. Wystarczy sprawdzić jak było w Portugalii.
dolowanie, wkurzzanie? Kazdego wkurza co innego, np viteza i caravaggio wkużają moje bledy.
Oj przepraszam, napewno sie cos zmieni - kilku panom na stolkach przybedzie pieniarzków których sie dorobia na przetargach na budowe dróg i stadionów.
No i przy okazji przybedzie tych dróg i stadionów...:-D
No i przy okazji przybedzie tych dróg i stadionów...:-D
Eee wątpie. Przyjadą i zobaczą roboty w połowie skończone, wykopy, na stadionach trawy nie będzie, trybuny będą skladane - a pan kierownik zdziwionym głosem zapyta "O k** to już dziś?" ;)
Viracocha
19-04-2007, 16:12
Włosi wściekli, Chorwaci z Węgrami - rozczarowani, Polacy oczywiście też niezadowoleni...
Mówisz jak prof. dr. hab Jacek Sobczak - masz z nim coś wspólnego? Polacy to jednak dziwny naród - za cholerę nie da się im dogodzić :D
DoMiNiQuE
19-04-2007, 16:58
Polacy to jednak dziwny naród - za cholerę nie da się im dogodzić :D
I naiwni :twisted:
Mówisz jak prof. dr. hab Jacek Sobczak - masz z nim coś wspólnego? Polacy to jednak dziwny naród - za cholerę nie da się im dogodzić :D
Dogodzic w jaki sposób? Mistrzostwa Europy? Mi to wisi i powiewa czy beda w polsce czy w pakistanie, btw ze mnie taki polak jak viteza moderator.
A za tego Sobczaka to nie wiem czy sie obrazic czy usciskac?
Mi to wisi i powiewa czy beda w polsce czy w pakistanie
to oczywiste, ale gdyby były w Irlandii to już by obojętne nie było. Choćbyś i nie chciał.
I nainwny :twisted:
naiwnych narodów jest wiele, i im to na zdrowie wychodzi. Narody pełne malkontentów cofają się w rozwoju i sieją złe emocje.
Na szczęście, obejdziemy się bez nich i wykorzystamy szansę.
http://biznes.onet.pl/0,1522246,wiadomosci.html
przypadkowa zbieżność dat ?
Oj tam Kuba daj spokój i tak nie przekonasz tych co to zawsze widzą butelki w połowie puste. Ich sprawa - my sie cieszmy
Dogodzic w jaki sposób? Mistrzostwa Europy? Mi to wisi i powiewa czy beda w polsce czy w pakistanie, btw ze mnie taki polak jak viteza moderator.
A za tego Sobczaka to nie wiem czy sie obrazic czy usciskac?
Skoro Ci to wisi, to nie wiem po co się tak namiętnie udzielasz :) Ja nie dyskutuje na tematy, które są mi obojętne.
A z Sobczakiem... jedne się obrazi, inny ucieszy. To zależy :]
Skoro Ci to wisi, to nie wiem po co się tak namiętnie udzielasz :) Ja nie dyskutuje na tematy, które są mi obojętne.
A z Sobczakiem... jedne się obrazi, inny ucieszy. To zależy :]
czytaj chuckyy,
nie napisalem ze mnie temat nie interesuje, napisalem tylko ze jest mi obojetne gdzie beda mistrzostwa.
to oczywiste, ale gdyby były w Irlandii to już by obojętne nie było. Choćbyś i nie chciał...
zapewniam cie bylo by to dla mnie tak samo obojetne,
dopuki ME nie nie odbędą sie na podwórku w skajbotach, wisi mi to i powiewa
chociaz jak tak sie zastanowie, to wcale nie jest mi to takie obojetnie
jak znam zycie moj syn napewno mnie namówi na finaly i lepiej leciec do warszawy niz do islamabadu
btw gdzie bedzie final ?
Robson01
19-04-2007, 23:16
Na Ukrainie - niestety.
Na Ukrainie - niestety.
niestety? to chyba dobrze, przynajmniej sie odbedzie.
gdyby byl w warszawie to prawie pewne ze ktos murawę zapierniczyl albo krzesełka w nocy wyniósł na działkę.:mrgreen:
dobra koncze jątrzyć
w Warszawie beda polfinaly, mozesz zahaczyc kilka meczow :P
DoMiNiQuE
20-04-2007, 08:15
https://canon-board.info/imgimported/2007/04/kartkad-1.jpg
źródło (http://www.joemonster.org/mg/albums/fotki/sport/kartkad.jpg)
;)
czytaj chuckyy,
nie napisalem ze mnie temat nie interesuje, napisalem tylko ze jest mi obojetne gdzie beda mistrzostwa.
Ale to jest temat własnie o tym, że ME będą w Polsce. A to Ci obojętne, więc... j.w. :)
a tutaj kawalek dla tych naiwnych ktorzy nadal wierza ze polacy nawet na taka impreze jak euro2012 beda potrafili sie zebrac w sobie i nie dac d**y
jakze napawajaca optymizmem odpowiedz rzecznika PZPN:
Nie wiadomo nawet, kto miałby się zająć rezerwacją adresu internetowego. - Obecnie sytuacja jest patowa. Trwają przepychanki między PZPN a ministerstwem sportu, kto ma co robić - mówi rzecznik Zbigniew Koźmiński, który funkcję rzecznika związku sprawuje od początku marca.
reszta artykulu o domenie www.euro2012.pl w linku ponizej:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4076796.html
poprostu pieknie 2 dni po ogloszeniu a juz trwaja przepychanki i targi miedzy PZPN a ministerstwem kto i co ma robic :lol: - zapowiada sie bardzo ciekawie :lol: no ale to chyba bylo do przewidzenia ze beda tysiace takich ktorzy beda chcieli spic smietanke na tym wydarzeniu ale jak przyjdzie do robienia czegokolwiek sensownego, albo trzeba ruszyc 4 litery i sie zabrac do roboty to nie ma komu, przykre :/
ja chyba wybiore jednak Londyn2012 - zawsze to blizej
No i nie to zebym cos znowu marudzil, ale chyba wspominalem juz o tym wczesniej, ze na ME2012 skorzystaja 4 miasta (slownie: cztery) w ktorych odbeda sie mecze, reszta kraju zas ta cala zabawe im sfinansuje lub jak kto woli zasponsoruje, kosztem slabszego rozwoju infrastruktury itd. w tychze wlasnie biednych regionach, rozgrywki o 40mld euro z EU juz sie zaczely:
" Marszałek pomorski chce, by rząd zmienił listę projektów finansowanych z unijnych funduszy. Zamiast na Lubelszczyznę pieniądze trafiłyby do miast, gdzie będą rozgrywane mecze Euro 2012."
reszta do poczytania w linku ponizej:
http://miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,4080775.html
miszaqq, widzę że musisz sobie troszkę poużywać na swojej ojczyźnie. Proszę bardzo. Ale dlaczego nie pomyślisz, zanim napiszesz?
Lubelszczyzna, być może i straci. Ale na przykłąd przyśpieszenie budowy autostrad to inwestycje wielo-wojewódzkie, które będą miały z samymi czterema miastami mało wspólnego. Na przykład A4 do granicy z Ukrainą ma w końcu prawdziwą szansę aby powstać. Podkarpackie tak zawsze politykom wisiało, że nie było na nią praktycznych szans. Dlatego moi koledzy z Krosna dojeżdżają do mnie do Kraka z fabryki w Krośnie (160km) w trzy godziny z narażeniem życia. W zimie nie wspominam, bo rekordy to i 6 godzin. Oni skorzystają na EURO2012. W Krakowie np. dzisiaj czytałem o planach przyśpieszenia i zmaterializowania rozbudowy lotniska, terminalu komunikacyjnego i budowy nowej drogi do portu lotniczego.
Poza tym, Unia daje część pieniędzy na regiony szczególnie mocno odstające od średniej europejskiej (w Polsce chyba kilkanaście województw ) i tych funduszy nie ruszą i nie zabiorą do Warszawy, bo nie mogą.
Dziwi mnie to, piszę po raz któryś, że jak dostajemy szansę, to zajmujecie się szukaniem dziur i sikaniem na to w czym żyjecie, aby tylko pokazać kto ma głowę "wyżej gówna". A ja poczekam i jak będzie EURO i będą autostrady, to się z was pośmieję. W każdym razie mam i mogę mieć nadzieję. A jak nie będzie? Cóż, dzisiaj nie ma i żyję szczęśliwie. Może być tylko lepiej.
Kubaman - jestem z Lublina, bardzo ciesze sie z powodu EURO, ale nie widze zadnego powodu, dla ktorego mialbym rezygnowac z rozwoju mojego regionu na rzecz innych! tez chce w normalnych warunkach podrozowac i w tej kwestii mam gdzies slazakow, krakusow i wszystkich innych!
rozumiem, ale to nie kwestia rozwoju 4 (słownie: czterech :D) miast jak raczył zauważyć miszaqq
Kubaman - jestem z Lublina, bardzo ciesze sie z powodu EURO, ale nie widze zadnego powodu, dla ktorego mialbym rezygnowac z rozwoju mojego regionu na rzecz innych! tez chce w normalnych warunkach podrozowac i w tej kwestii mam gdzies slazakow, krakusow i wszystkich innych!
To zapytaj lepiej rządzących Lublinem dlaczego gdy był na to czas prezydent (czy kto tam decydował) miasta stwiedził że euro2012 nie będzie zawracał sobie głowy bo tylko głupi może wierzyć że Polska dostanie mistrzostwa (czy jakoś tak to było - ostatnio gdzieś w sieci bylo o tym głośno).. a Lublin z racji położenia blisko Ukrainy miał bardzo duże szanse na bycie miastem meczowym.
Władz miasta nie wybierają w Warszawie tylko wybiera się na miejscu.. u nas obecny prezydent (był poprzednią kadencję) miał oparcie ponad 70% ludzi - nie zajmuje się pierdołami tylko sciąganiem kasy i budowami.. ludzie którzy przyjeżdżają do Kielc po 6 i wiecej latach nie poznają miasta więc to że gdzieś jest rozwój a gdzies nie ma to nie wina władz w Warszawie (mimo że ich nie lubię)
Pozdr
Artur
Edit:
Masz jakieś rozdwojenie jaźni czy coś? Sam napisałeś o tym:
poza tym Lublin akurat sam jest sobie winny, tj. pominiecie przy EURO 2012 zawdziecza swojemu poprzedniemu prezydentowi A. Pruszkowskiemu ( o zgrozo - z PISu). szanowny pan stwierdzil, ze nie warto zglaszac kandydatury miasta do grona ubiegajacych sie o rozgrywanie meczow, gdyz "i tak nie mamy szans" :lol: zeby bylo smieszniej - sam PZPN namawial(!) lubelakow,zeby sie zglosili, poniewaz ze wzgledu na polozenie geograficzne mieliby spore i realne szanse na dostanie puli meczow. i tak zamiast szansy, pan P. wolal jezdzic do Chin i Meksyku, zamiast modernizacji stadionu na 30k widzow obecny prezydent zdola wyciulac max 20k (bedzie to stadion wspolny z zuzlowym a mialy byc 2...).
podsumowujac - 8 lat zmarnowanych w duzej mierze przez tego sk********! :twisted:
a teraz marudzisz, że Lublin będzie pominięty.. co Wrocław czy Gdańsk jest temu winny??
Poza tym, Unia daje część pieniędzy na regiony szczególnie mocno odstające od średniej europejskiej (w Polsce chyba kilkanaście województw ) i tych funduszy nie ruszą i nie zabiorą do Warszawy, bo nie mogą.
klade to na karb byc moze twojego zmeczenia, ale chyba nie czytasz uwaznie, zwroc uwage na ten fragment wypowiedzi marszalka-buca:
"- Tak zwana ściana wschodnia Polski została objęta specjalnym programem Unii, a dodatkowo wschodnie województwa uczestniczą w programach dla całej Polski. To moim zdaniem nadmiar szczęścia. Pieniądze, które ma dostać wschód, czyli ponad 2 mld zł, można by oddać nam. (...) - uważa marszałek województwa pomorskiego Jan Kozłowski (PO)."
tak wiec jak widzisz $$ ktore mialy byc przeznaczone na wyrownywanie poziomow rozwoju zachodniej i wschodniej czesci kraju maja byc teraz jedynymi ktore poplyna na tzw. sciane wschodnia, natomiast te przeznaczone dla calego kraju, na jego rownomierny rozwoj maja byc skonsumowane przez 4 miasta w ktorych odebda sie mecze, no i sorry bardzo ale ja takze mam p.... pana marszalka gleboko tam gdzie swiatlo nie dociera, za takie wypowiedzi, UE po to przeznacza mld euro na najubozsze regiony aby wyrownywac szanse i poziom zycia mieszkancow w calej UE, ale panu marszalkowi najwyrazniej malo, a moze trzeba sie bylo zastanowic z czego sie taka impreze sfinansuje ? no ale hurra optymizm niektorych oszlomow wzial gore na zdrowym rozsadkiem i tak jak za budowe metra w wszawce placa wszyscy, tak wychodzi na to ze za impreze dla 4 (chyba) najbgoatszych i najwiekszych miast w polsce zaplaca ci najubozsi (sciana wschodnia)
Masz jakieś rozdwojenie jaźni czy coś? Sam napisałeś o tym: [...]
a teraz marudzisz, że Lublin będzie pominięty.. co Wrocław czy Gdańsk jest temu winny??
:lol:
co ma pominiecie Lublina przy euro2012 do proby zabierania mu przyznanych wczesniej pieniedzy na konkretne i zaplanowane cele z innego zrodla?
poza tym spojrz na mapne, jesli nie potrafisz sobie tego wyobrazic - trasy do Lublina i z Lublina do granicy powinny stanowic rownie wazny element komunikacji ze wzgledu na polozenie, o ktorym wspomniales...
miszaqq, nie dość, że zostałem oszołomem, to jeszcze odbiegasz od tematu. Gdybyś w pierwszym poście napisał, że ściana wschodnia ucierpi kosztem np. podkarpacia (nota bene leżącego w ścianie wschodniej :LOL: ) to można by rozmawiac. Jednak napisałeś
na ME2012 skorzystaja 4 miasta (slownie: cztery) w ktorych odbeda sie mecze, reszta kraju zas ta cala zabawe im sfinansuje lub jak kto woli zasponsoruje, kosztem slabszego rozwoju infrastruktury
Tak nie jest, co widać słychać i czuć.
Punkt drugi:
napisałem, że w polsce z funduszy wyrównujących szanse korzysta kilkanaście województw i Warszawa, im tych pieniędzy nie może zabrać. Nie znaczy to, że pośród tych kilkunastu województw nie może być przetasowań, ale w takim razie o kogo ci naprawdę chodzi? Wszak jedni biedni i drudzy biedni. No chyba, że myślisz TYLKO o Lublinie, bo to cię np. najbardziej dotyczy. Ale wtedy nie napisałes otwarcie, tylko ubrałes w opowiastki o czterech miastach rozwijających się kosztem biednych.
P.S> jeśli mnie pamięć nie myli to najuboższe w Polsce są Warmińsko Mazurskie i Lubuskie. Lubuskiemu do ściany wschodniej daleko, do Poznania, Wrocławia i autostrad bliżej.
Viracocha
23-04-2007, 16:16
A mnie bardziej martwi to:
http://muzyka.onet.pl/0,1523728,newsy.html
P.S> jeśli mnie pamięć nie myli to najuboższe w Polsce są Warmińsko Mazurskie i Lubuskie. Lubuskiemu do ściany wschodniej daleko, do Poznania, Wrocławia i autostrad bliżej.
chyba myli, bo z tego co ja pamietam najubozszym wojewodztwem w calej Unii jest lubelszczyzna wlasnie:roll:
faktycznie :)
ale drugie jest podkarpackie, a to na pewno zyska sporo.
"jesteśmy z Ukrainą na wspólnej drodze, i na tej drodze będziemy się posuwać"
J. Kaczyński - premier RP
tylko kto zagra w jakiej roli ? bo patrzac pod katem historii polski to pewnie znowu ojczyznie zrobia (za przeproszeniem) kolo d***, no coz taka juz jej rola, srodkowo-europejskiej kurtyzany, daje komu moze
Viracocha
25-04-2007, 20:26
"jesteśmy z Ukrainą na wspólnej drodze, i na tej drodze będziemy się posuwać"
J. Kaczyński - premier RP
tylko kto zagra w jakiej roli ? bo patrzac pod katem historii polski to pewnie znowu ojczyznie zrobia (za przeproszeniem) kolo d***, no coz taka juz jej rola, srodkowo-europejskiej kurtyzany, daje komu moze
Teraz to IMO przegiąłeś :evil:
O przepraszam, akurat w kontekście kto był częściej posuwany, to kwestia co najmniej dyskusyjna :lol: Powiedzmy że w najlepszym wypadku to ta sama (żeby nie było OT :mrgreen:) liga :-D
miszaqq, widzę że musisz sobie troszkę poużywać na swojej ojczyźnie. Proszę bardzo. Ale dlaczego nie pomyślisz, zanim napiszesz?
Lubelszczyzna, być może i straci. Ale na przykłąd przyśpieszenie budowy autostrad to inwestycje wielo-wojewódzkie, które będą miały z samymi czterema miastami mało wspólnego. Na przykład A4 do granicy z Ukrainą ma w końcu prawdziwą szansę aby powstać. Podkarpackie tak zawsze politykom wisiało, że nie było na nią praktycznych szans. Dlatego moi koledzy z Krosna dojeżdżają do mnie do Kraka z fabryki w Krośnie (160km) w trzy godziny z narażeniem życia. W zimie nie wspominam, bo rekordy to i 6 godzin. Oni skorzystają na EURO2012. W Krakowie np. dzisiaj czytałem o planach przyśpieszenia i zmaterializowania rozbudowy lotniska, terminalu komunikacyjnego i budowy nowej drogi do portu lotniczego.
Dziwi mnie to, piszę po raz któryś, że jak dostajemy szansę, to zajmujecie się szukaniem dziur i sikaniem na to w czym żyjecie, aby tylko pokazać kto ma głowę "wyżej gówna". A ja poczekam i jak będzie EURO i będą autostrady, to się z was pośmieję. W każdym razie mam i mogę mieć nadzieję. A jak nie będzie? Cóż, dzisiaj nie ma i żyję szczęśliwie. Może być tylko lepiej.
wyjątkowo sie z Tobą zgodze :p
pisanie iż ktos straci na Euro 2012 to paranoja... na ile sie nie myle najkrótsza droga do Lwowa i generalnie na Ukraine z Wawki biegnie przez Lublin wiec chcąc nie chcąc tez beda musieli w ten region zainwestowac przynajmniej w infrastrukture drogową, poza tym kasa zarobiona w trakcie Euro trafi w postaci podatków do budzetu a co za tym idzie bedą srodki na inne regiony...
ale przede wszystkim nalezałoby sie zając tym jak te inne regiony moga zarobic na fali euro 2012 i jak sie wypromowac by jak najwiecej na tym skorzystac... a nie marudzic co niestety jest typowo polskie...
choc czy te drogi pobudują to inna sprawa... bo niewiadomo jak zareagują ekolodzy ;)
Hmmm...
A może to tylko taki zbieg okoliczności...:)
http://www.wprost.pl/ar/?O=106301
Jak dla mnie to było identyczne z reklamą iPodów;p
nic z tego jabłko nie zrobi... musieli by oskarżyć kilka stacji tv które w podobny sposób wykonali swoje video-jingle... ;)
kilka elementów graficznych jest łudząco takie same
Janusz Body
13-05-2007, 09:39
kilka elementów graficznych jest łudząco takie same
Nie jest. Obydwa filmiki są zrobione ta samą techniką to fakt. Tylko, że technika, sposób, rodzaj muzyki raczej nie podlega opatentowaniu. Można ten filmik oskarżać o naśladownictwo, co może nie jest najwyższego lotu, ale nie o plagiat. Naśladownictwo - zwłaszcza w fotografii - jest dość powszechne. Zobaczyłem zdjęcie, które mi się podoba i usiłuję je powtórzyć. Nie skopiować ale powtórzyć. Pojechać w to samo miejsce, użyć zbliżonej techniki (lub zupełnie różnej) i zrobić swoje zdjęcie. Styl to też naśladownictwo w pewnym sensie. Każdy ze stylów w malarstwie to pewien rodzaj naśladownictwa mistrza. Low-key to technika, sposób fotografowania, sposób przedstawiania rzeczywistości. Czy jeżeli ja zrobię zdjęcie w tej technice to będzie to plagiat bo modelka podobna i podobnie ubrana?
EDIT: Posiadając "drugi stopień umuzykalnienia" tj. rozróżniając walc wiedeński od walca drogowego (pierwszy to rozróżnienie grają czy nie) może nie powinienem się wypowiadać na temat muzyki ale.... jak dla mnie obydwie aranżacje są zdecydowanie różne choć "zbliżone tonalnie". To tak jak piosenki The Beatles - wszystkie są podobne czyli plagiatowali sami siebie???
alez tu nie chodzi o dochodzenie jakis racji tylko o rogłos...
Apple wtopi bez dwoch zdan ale za to ile razy beda za to za darmoche we wszystkich mediach padac słowa apple i Ipod ?:D
Widzieliście co działo się wczoraj w Krakowie? Widzieliście ten arsenał maczet, kijów itd zarekwirowanych??
Podtrzymuję zatem zdanie, że w Polsce boiska powinni zaorać. I tyle.
Od lat nie potrafią sobie ci nieudacznicy (policja i ci wyżej) poradzić z tym marginesem. Bo nie daj Boże któryś kibol w łeb dostanie i skaleczy sobie łokieć lub kolanko :twisted: Powinni ich wyciąć do pnia!
DoMiNiQuE
14-05-2007, 20:04
Widzieliście co działo się wczoraj w Krakowie? Widzieliście ten arsenał maczet, kijów itd zarekwirowanych??
Podtrzymuję zatem zdanie, że w Polsce boiska powinni zaorać. I tyle.
Od lat nie potrafią sobie ci nieudacznicy (policja i ci wyżej) poradzić z tym marginesem. Bo nie daj Boże któryś kibol w łeb dostanie i skaleczy sobie łokieć lub kolanko :twisted: Powinni ich wyciąć do pnia!
Dokladnie! A w dodatku pieniadze z naszych podatkow caly czas ida na ta kibolska holote. Precz ze stadionami :twisted:
na kiboli to sposob wymyslił J Korwin-Mkikke swego czasu proponując by wybudowac cos na kształt koloseum albo zaadoptowac na ten cel jakis nawet idący do rozbiórki stadion...
spedzic kiboli wszystkich druzyn wrzucic im tam kontenery z nozami, maczetami, kijami, łancuchami, siekierami i wszystkim czym sie da okaleczyc... otoczyc podwójnym kordonem wojska by nic nie uciekło i niech sie wytłuką a ostatniego jaki zostanie zamknąc....
bedzie po temacie :D
euro 2012 in Poland www.youtube.com/watch?v=OA8WNLB37Ew :lol:
(zapożyczone od Bonka ;) )
Tomasz1972
15-05-2007, 18:36
źródło (http://img514.imageshack.us/img514/2170/2012ab6.jpg)
Offtop poszedl do piachu.