Zobacz pełną wersję : Czy można kupić starsze wersje Photoshopa niż CS2?
monikenka
17-04-2007, 13:46
Witam serdecznie,
Czy orientujecie się może czy można kupić starszą wersję Photoshopa niż CS2 - chodzi mi o program oryginalny? W czym w praktyce CS2 przewyższa poprzednika? Dodam, że chodzi mi o obróbkę zdjęć ślubnych, do tej pory miałam nielegalną wersję Photoshop 7 (i tą znam od strony praktycznej) ale teraz z racji otwarcia własnej działalności wolałabym program oryginalny tylko CS jest dla mnie w tej chwili dość drogi.
PS. A wiecie może jak to jest z tymi pirackimi kopiami programów, czy to niebezpieczne bo np. ktoś może to namierzyć przez internet i płaci się karę, tak?
Wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)
Co do PS-a to poszukaj na Allegro. W normalnym obiegu raczej ciężko będzie.
A jeśli chodzi o nielegalne programy to tak samo, jak z nielegalnie posiadanym (czyli kradzionym) samochodem. Tak, za kradzież karę się ponosi. A jaka jest wykrywalność, to już inna kwestia.
Dodam, że chodzi mi o obróbkę zdjęć ślubnych, do tej pory miałam nielegalną wersję Photoshop 7
Ja bym się publicznie nie przyznawał.
ale teraz z racji otwarcia własnej działalności wolałabym program oryginalny tylko CS jest dla mnie w tej chwili dość drogi.
Moze nie jest za drogi, tylko ty za tanio robisz zdjęcia?
PS. A wiecie może jak to jest z tymi pirackimi kopiami programów, czy to niebezpieczne bo np. ktoś może to namierzyć przez internet i płaci się karę, tak?
W firmie raczej juz nikt się nie odważy dziś mieć piratów.
...
Wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)
Klient może poprosić o licencje programu, jeśli zdjęcia były obrabiane.
Nie zapłacić za zdjęcia jak jej nie ma.
Znam taki przykład.
Projekt zrobiony w AutoCad. Klient po otrzymaniu projektu poprosił o licencję, której nie było. Projekt zatrzymał. Oznajmił, że zapłaci jak otrzyma do wglądu licencję.
Dodam, że projekt był więcej wart niż sam program.
Znam taki przykład.
Projekt zrobiony w AutoCad. Klient po otrzymaniu projektu poprosił o licencję, której nie było. Projekt zatrzymał. Oznajmił, że zapłaci jak otrzyma do wglądu licencję.
To tak samo jak by prosić murarza o dowód zakupu kielni po wykonaniu roboty. Myślę , że klient szukał haka by nie zapłacić i takiego znalazł. Bo czy wykonawca będzie dochodził swoich praw (zapłaty) w sądzie wiedząc, że na kradzionym pracował. A jak się skończyło?
strus_pedziwiatr
17-04-2007, 15:00
Do takiej obróbki spokojnie wystarczy PhotoShop Elements 5 - chyba nawet szybciej i wygodniej, a jest 10-krotnie tańszy.
MacGyver
17-04-2007, 15:05
http://allegro.pl/item185385538_adobe_photoshop_elements_5_nowy_fvat _lic_komercyj_.html
Swego czasu pojawiał się jeszcze Photoshop 6.0, sprzedawany jako OEM z jakimiś badziewnymi skanerami (w cenie programu) ale teraz coś nie widać.
W czym w praktyce CS2 przewyższa poprzednika?
O niebo lepsza obróbka rawów.
Przez internet? Jak masz własną działalność to w każdej chwili mogą ci zrobić kontrolę, chociażby z urzędu.
Canclerz
17-04-2007, 15:24
Także polecam zakup elements 5, jak działalność zacznie przynosić wymierne korzyści zawsze możesz go ugradować do CS3. Na dzień dzisiejszy to koszt 550$. W ogólnym rozrachunku nic nie przepłacisz. Najważniejsze że na starcie masz legalny program za niewielkie pieniądze, który tak naprawdę niewiele ustępuje dużemu bratu patrząc z punktu widzenia fotografa.
Korzystasz z czyjejś pracy wykonując własną, daj twórcom oprogramowania zarobić, co? Jakbyś się czuł, jakby (...) [jesteś dorosły, dopisz sobie resztę].
Na allegro możesz trafić na 6kę oem do jakichś dziwnych skanerów - taka licencja jest AFAIK ok.
Kup sobie starego Photoshopa nawet wersje 5 byle by byla pelna i dokup sobie upgrade ktory jest o wiele tanszy i wyjdzie Ci na to samo. Jak jak np kupowalem Corela to zakupilem w Stanach wersje 8 za grosze a za 99$ dokupilem upgrade do 12... teraz co prawda jest X3 ale nie korzystam z tego na tyle profesjonalnie zeby sie w kazda jedna wersje bawic.
Tylko tyle ze w USA oryginalnosc programu stwierdza sie po tym czy masz oryginalny nosnik . W Polsce to trzeba jakies rachunki i inne paragony przedstawiac (nie wiem po jakiego grzyba). Niedlugo to jeszcze trzeba bedzie skarpetki w ktorych sie to akurat kupowalo dolaczac.(
Nie wiem jak jest w przypadku gdybys zakupila program legalnie w USA i uzytkowala w Polsce?
Hallgerd
17-04-2007, 19:33
Mam podobne pytanie, w tej chwili ma photoshopa 5,z jakiegoś aparatu upgratować do cs2 można dopiero od wersji 5.5. Myślałam o kupieniu na razie 7.0 na allegro i pod tym kątem przeglądam je, a potem a rok uprade do cs2/cs3. Czy elements 5 różni się bardzo od photoshopa 7 i czy mając go można potem taniej zakupić cs2?
Canclerz
17-04-2007, 20:08
Mam podobne pytanie, w tej chwili ma photoshopa 5,z jakiegoś aparatu upgratować do cs2 można dopiero od wersji 5.5. Myślałam o kupieniu na razie 7.0 na allegro i pod tym kątem przeglądam je, a potem a rok uprade do cs2/cs3. Czy elements 5 różni się bardzo od photoshopa 7 i czy mając go można potem taniej zakupić cs2?
Z elements (nieważny numer) można upgradować nawet i do CS3 tyle że upgrade kosztuje 550$. Upgrade z photoshopa 7 do CS3 około 200$.
Ja kupiłem PS 6, zarejestrowałemw Adobe, dostałem fakture i jakiś skaner że niby OEM :)
Upgrade mi nie jest potrzebny wiec za 400 zł mam to co chciałem.
Kupowac wersje z US albo Kanady. Nie sadze ze warunek oryginalnosci to zakup w Polsce. CO w przypadku keidy potrzebuje wersji anglojezycznej?
Jak potrzebowalem Windowsa 98 SE to mieli tylko Polskie wszedzie a ja nie chcialem bo mi wygodniej na angielskim pracowac. I co? Powiedza ze mam nielegalnie bo w Polsce nie jest kupione? Moj ojciec jest US po polsku nie mowi wiec jak? Ma kupowac polskie wersje zeby miec oryginaly? Idiotyzm! Pomijajac to ze wersje US sa o wiele tansze bo tam sie nie narzuca chorych cen. U nas swego czasu upgrade byl tanszy o 200 zl od full wersji!
strus_pedziwiatr
19-04-2007, 11:58
Radzę najpierw zajrzeć tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16232&highlight=ile+kupi%B3by%B6
"Upgrade jest legalny jeśli legalna jest podstawa do jego wykonania.
Jeśli to jest OEM to legalny jest tylko ze sprzętem, z którym został zakupiony (wersje OEM, Bundle) i nie może być rozdzielany.
Adobe Photoshop 6.0 OEM występował z drogimi skanerami poligraficznymi (cena zestawu przewyższała cenę samego programu) i tylko z takimi modelami na jakie była podpisana umowa między producentami jest legalny.
Jeśli nie posiada Pan takiego sprzętu nie ma podstawy legalnej do upgrade.
Bliższą interpretację prawną dostanie Pan od kancelarii prawnej SKS Legal przedstawiciela organizacji BSA reprezentującą Adobe w sporach prawnych."
a potem tu:
http://www.bsa.org/poland/
i nie dywagować co jest legalne a co nie. To się zwykle okazuje podczas "niespodziewanej" kontroli....Większość starych wersji kupowanych obecnie z jakimś sprzętem nie jest "mile widziana" i w większości wypadków już na pierwszy rzut oka wygląda podejrzanie. Co prawda od firm sprzedających legalnie programy Adobe też trudno wydobyć oficjalne oświadczenie w tej sprawie, ale lepiej być bardziej przezornym niż mniej uświadomionym przy płaceniu kar.
MarcinekP
19-04-2007, 12:26
Rpoto napisał:
Znam taki przykład.
ciekawe czy klient zapłacił podatek od przychodu.
Bo napewno przychodem u niego bedzie nieodpłatne nabycie...:-D
monikenka
20-04-2007, 17:23
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Faktycznie nie pomyślałam o jakiejś kontroli z urzędu..brrr dzięki za ostrzeżenie. I w ogóle te pirackie kopie to faktycznie wstyd :oops: Mam jeszcze jedno pytanko:
Także polecam zakup elements 5, jak działalność zacznie przynosić wymierne korzyści zawsze możesz go ugradować do CS3. (...)
Czy mając Elements 5 wystarczy kupić CS3 UPGRADE i już mam pełniutką wersję Photoshop CS3 ? Czy wersję upgrade dokupuje sie tylko do wersji poprzedniej czyli CS2?
Pozdrawiam wszystkich :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, przepraszam, nie doczytałam postów do końca. Czyli, że ceny upgrade'ów różnią się w zależności od wersji, którą już posiadamy. Ale co do tej wersji, która można uaktualniać też są jakieś wymogi - musi to być conajmniej to czy tamto. Chyba dobrze zrozumiałam. Ale wciąż nie wiem co minimalnie musiałabym kupić teraz żeby móc do tego potem dokupić upgrade CS3. Gdyby ktoś wiedział to proszę, napiszcie.
borsuk187
20-04-2007, 18:21
Moge poradzic tylko jedno. Popytaj w agencjach reklamowych i studiach graficznych. Czesto chca sie pozbyc starego softu. Ja wyprzedalem Photoshopa 7 za 500 zlotych.
monikenka
25-04-2007, 08:38
Dzięki za ten ostatni pomysł, to jest dobra myśl! Muszę się rozejrzeć.
Jak w tytule:
http://www.allegro.pl/item196719801_adobe_photoshop_6_0_1_ce_pl_oem_fakt ura_vat_.html
Janusz Body
17-05-2007, 16:24
Upgrade do CS3 jest możliwy od v. 7.0 w góre. Poniżej trzeba kupować full version.
http://www.cortland.com.pl/go/_info/?id=26786&sess_id=hvkckf0evrdv34ri3bcpfnr0e0
v 6.0 - mocno przestarzałe ale... za 50 zł można kupić
Gdzie można kupić Photoshopa 6 za 50zł? Byłbym bardzo wdzięczny za informację, gdyż można go zupgradeować do Creative Suite 3 za jedyne 2168 zł + VAT ( http://www.cortland.com.pl/go/_info/?id=17608&sess_id=hvkckf0evrdv34ri3bcpfnr0e0 )
podlaczam sie do pytania - gdzie mozna nabyc ps'a w wersji 6 lub 7 z mozliwoscia upgrade'u za tak dobra cene ?:)
Chyba trzeba naprawdę mieć dużo szcześcia żeby w dobrej cenie nabyć PSa
a to dziwne.
ja prawie codziennie dostaje takie fajne majle z ofertami na fotoszopa za 20$ czy offica za 15$. baaa nawet wiagre maja i rolexy po 50$.
a serio to jak ktos ma jakis znajomych w agencjach reklmaowych to radze popytac. starsze wersje psa czesto kurza sie polkach.