Zobacz pełną wersję : 70-200 4/L czy 70-200 2.8 sigma macro???
zastanawiam sie na tym ktory obiektyw kupic z tych dwoch...
sigma ma swiatlo 2.8 a canon za to podobno lepiej ostrzy choc niby tylko troszke szczegolnie przy duzym koncu...
canon znowy to takachuda lufka a sigma - no jest za co zlapac jedynie tylko tych fajowych kolorkow nie ma
a i jeszcze jedna sprawa- ten obiektyw na ktory sie zdecyduje bede kupowal za wielka woda wiec jak wyglada sprawa gdybym chcial skalibrowac np. sigme do mojego korpusu??? czy jest taka mozliwosc i jak cos to ile to kosztuje...
z gory dzieki
slawi_3000
17-04-2007, 07:54
Źle postawiłeś wybór - jeżeli potrzebujesz światło 2.8, to wybór jest między Sigmą i Canonem 70-200/2.8. Różnica w cenie w USA to ~$150. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz tyle i czy ta różnica w jakości+AF jest dla ciebie tej sumy warta. Były posty porównawcze tych dwóch obiektywów na CB.
EF 70-200/4.0 to inna bajka. Ja np. kupuję wersję ze światłem 2.8, a 4.0 tak, czy owak zachowam w torbie jako podręczne tele (waga, poręczność przy doskonałej jakości optycznej).
Pozdrawiam
Sławek
canon znowy to takachuda lufka a sigma - no jest za co zlapac jedynie tylko tych fajowych kolorkow nie ma
Tutaj sobie chyba trochę odpowiedziałeś. Czy uważasz że wielkość ma znaczenie, czy może liczy się to, co chcesz uzyskać? :wink:
Odnośnie kalibracji Sigmy, to w Polsce zostaje serwis w Gdyni. Wysyłasz puszkę ze szkłem, zdejmują charakterystykę z puszki, wgrywają do szkła. Ponoć skuteczne, ale ile kosztuje - nie mam pojęcia. Musisz zadzwonić i się zapytać.
Poza tym nie rozumiem czemu od razu do kalibracji - nie można wybrać dobrej sztuki ? Jeżeli nie będzie można, to również co do Canona nie możesz być pewien (choć tutaj szanse są znacznie większe).
Odnośnie kalibracji Sigmy, to w Polsce zostaje serwis w Gdyni. Wysyłasz puszkę ze szkłem, zdejmują charakterystykę z puszki, wgrywają do szkła. Ponoć skuteczne, ale ile kosztuje - nie mam pojęcia. Musisz zadzwonić i się zapytać.
taka kalibracja kosztuje z wysyłką około 300 PLN. cena wysoka, bo chłopcy sie nieźle napracowali nad tym ŻARTEM! odesłali mi 30/1.4 nie ruszone, z identycznym BF jak wczesniej. posłałem na tydzień obiektyw, oczywiście z puszką.
Różnica w cenie w USA to ~$150. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz tyle i czy ta różnica w jakości+AF jest dla ciebie tej sumy warta. B
Sławek
Chyba masz jakies zle informacje bo sigma kosztuje za oceanem jakies 750$ a canon 2.8 bez is'a kosztuje 1060$ wiec nie jest to roznica 150$ tylko 400$ a to juz kupa kasy....
nie wiem co mam zrobic !!!!
Chyba masz jakies zle informacje bo sigma kosztuje za oceanem jakies 750$ a canon 2.8 bez is'a kosztuje 1060$ wiec nie jest to roznica 150$ tylko 400$ a to juz kupa kasy....
Albo mamy inny kalkulator, albo nie wiem co... na moim wychodzi różnica 310$ wg Twoich danych :p
slawi_3000
17-04-2007, 08:34
Dane z bhphotovideo, pewnie można oba dostać taniej, jak się poszuka. Jeżeli nie wiesz, co masz robić, to być może żadnego nie potrzebujesz:wink: .
ErnestPierwszy
17-04-2007, 09:12
A może 70-200 f4 IS? Kosztuje ok 1000 USD. Superostre szkło z IS, uszczelnione...
ErnestPierwszy ja tak wlasnie wybralem. Jestem z tego 4 IS bardzo zadowolony. Troche pstryknalem na 2.8 bez IS i na korzysc 4 IS przemawialy: mniejsza masa i mniejsze gabaryty (wygoda uzytkowania), 4 IS dawal wieksza ilosc poprawnie wykonanych zdjec w slabych warunkach niz 2.8 bez IS. Jesli chodzi o jakosc optyczna 4 IS to jest rewleacyjna.
A no i oczywiscie zakupilem w USA...bo ceny polskie sa jakies z kosmosu.
ErnestPierwszy ja tak wlasnie wybralem. Jestem z tego 4 IS bardzo zadowolony. Troche pstryknalem na 2.8 bez IS i na korzysc 4 IS przemawialy: mniejsza masa i mniejsze gabaryty (wygoda uzytkowania), 4 IS dawal wieksza ilosc poprawnie wykonanych zdjec w slabych warunkach niz 2.8 bez IS. Jesli chodzi o jakosc optyczna 4 IS to jest rewleacyjna.
A no i oczywiscie zakupilem w USA...bo ceny polskie sa jakies z kosmosu.
bardzo fajnie byloby sobie go kupic ale to juz ponad 1000$ czyli jak dla mnie za duzo... :( chodzi mi o szklo w tych przedzialach 500-760$...
taka kalibracja kosztuje z wysyłką około 300 PLN. cena wysoka, bo chłopcy sie nieźle napracowali nad tym ŻARTEM! odesłali mi 30/1.4 nie ruszone, z identycznym BF jak wczesniej. posłałem na tydzień obiektyw, oczywiście z puszką.
Habakuk, serio nie skariblowali Ci do d200-tki ? Kurczę, chciałem właśnie powołać się na Ciebie odnośnie kalibracji :( Sam nie próbowałem - zresztą pamiętasz jak dobierałem Sigmę 30 i rozpisywałem się na NF ... W każdym razie o samym serwisie słyszałem różne opinie.