Zobacz pełną wersję : Który jest ostrzejszy?
Zacznę tak - szukam zamiennika dla kita.
Jak na razie nie stać mnie na L:-(
...i biorę pod uwagę Tamroma 17-50/2.8, Tamrona 28-75/2.8(szkoda, że mało dołu) i Sigmę 17-70/2.8-4,5.
Co do Tamronów nam trochę dylemat (a raczej trochę się obawiam) związany z delikatnie mówiąc kiepskim serwisem w Polsce.
Który z tych obiektywów będzie w miarę najbardziej ostry i ładnie oddający barwy?
Przeczytałem chyba całe forum, równiez chce kupić jeden z tych 3 wymienionych. Podoba mi sie sigma zakresem i szeroko i długo. jednak chyba wezme Tamiego 28-75 z tego co czytałem najbardziej chwalony. i zaczne zbierac na tokine 12-24 :)
Ma ktos moze Sigme 17-70???
slawi_3000
16-04-2007, 21:35
Z zapasem najlepszy jest T28-75. To piękny obiektyw.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img76.imageshack.us/my.php?image=tarnowo630090autotnso6.jpg)
2-gie miejsce T17-50.
Sigma ma piękny zakres, ale ostrość słabsza od ww.
Ja właśnie zmieniłem tamrona 28-105 na 28-75 i jestem oczarowany! ostrość znakomita; w Karkonaszach bez UV i przy pełnym słońcu trudno znaleźć zdjęcie, którego kolory należałoby korygować. Tam, gdzie poprzednik mydlił, teraz ostro i wiernie oddane barwy. Jedynie focusa trzeba wyczuć i wtedy jest niezawodny. Kit przy nim rzeczywiście wart swej nazwy.
Jak sprawdzić takiego Tamrona (28-75) używanego przed zakupem, żeby trafić na dobry egzemplarz (bo ponoć spory rozrzut jest)?
Czy w/w Sigma bardzo odstaje od T 28-75 jeśli chodzi o ostrość i oddanie barw?
Pytam bo bardzo odpowiada mi jej zakres.
slawi_3000
16-04-2007, 21:43
Odżałuj 200 zł i kup nowy u Cichego :smile:
Edit: Chodzi o tammiego, rzecz jasna.
Ukrytych wad od razu nie stwierdzisz, więc sprawdź, czy istnieje możlilwość zwrotu lub wymiany. Przy kupnie możesz jedynie obejrzeć szkła i sprawdzić, czy nastawia ostrość. A może ktoś zna sposoby?
Odżałuj 200 zł i kup nowy u Cichego :smile:
To napewno najbezpieczniejsze wyjście...
stdanielo
16-04-2007, 22:26
albo pomęcz się trochę z kitem i dozbieraj na 17-40L ja się prawie 2 lata z kitem męczyłem ale warto było czekać.
Witam wszystkich
Czy ktoś mógłby mi ktoś wytłumaczyć co znaczy stwierdzenie "jedynie focusa trzeba wyczuć" Dzięki
Witam wszystkich
Czy ktoś mógłby mi ktoś wytłumaczyć co znaczy stwierdzenie "jedynie focusa trzeba wyczuć" Dzięki
To generalnie znaczy "Auto focus działa jak chce, czasami trafia, czasami nie..." ;-)
Fakungio
19-04-2007, 09:54
Tamrony są strasznie głośne..chodzą jak wiertarka. Przy ważnych momentach np. w kościele można się ze wstydu spalić jak Tamron zacznie szukać ostrość.
Oczywiście jakość optyki w tych dwóch wymienionych objektywach jest dobra :)
Kolekcjoner
19-04-2007, 16:54
Tamrony są strasznie głośne..chodzą jak wiertarka. Przy ważnych momentach np. w kościele można się ze wstydu spalić jak Tamron zacznie szukać ostrość.
Oczywiście jakość optyki w tych dwóch wymienionych objektywach jest dobra :)
Ale to i tak nic jak się uruchomi AF w takim C 35-70/3.5-4.5. Wszyscy obracją głowy jak na komendę - niestety w stronę fotografującego :mrgreen:, choć czasami może to być efekt pozytywny :).