PDA

Zobacz pełną wersję : 580EX - odchylanie palnika o 7` w dół

Macio
16-04-2007, 18:53
W instrukcji przeczytałem, żeby odchylać palnik o 7 stopni w dół przy robieniu zdjęć z bliska (do 2.5 metra zdaje się). Bawicie się w coś takiego, czy nie ma jakiś dużych różnic ? Zrobiłem z ciekawości fotkę ściany z ok 2 metrów przy obniżonym i bez i różnica nie jest wielka, dlatego zastanawia mnie jak w normalnych warunkach to się zachowuje (czy po prostu nie widać tego minimalnie ciemniejszego pasa na dole kadru. Uprzedzając pytania - lampę mam od wczoraj i cały czas porównuję do 420EX - różnica jest spora :-D Pozdr

Zielony
16-04-2007, 20:55
A tej swojej panny nie mogłeś sfocić tylko ścianę?? Wstydziłbyś się Macio, żeby ściany fotografować :lol:

PS. Ja tam w 550EX nic na dół nie odchylam. I jest dobrze.

Macio
16-04-2007, 21:31
A tej swojej panny nie mogłeś sfocić tylko ścianę?? Wstydziłbyś się Macio, żeby ściany fotografować :lol:

PS. Ja tam w 550EX nic na dół nie odchylam. I jest dobrze.

M A T U R A - zdycham powoli,stąd tylko na szybko sprawdziłem sobie na równomiernej powierzchni (po 14 maja kończę ten sprint:grin: wtedy pisze matematykę rozszerzoną i jakieś 5 miesięcy wakacji a w sumie pracy z aparatem ;) ). Już poczytałem w instrukcji i faktycznie poniżej 2 metrów zalecają obniżyć palnik minimalnie o te 7 stopni.

Nawrot
16-04-2007, 21:34
ja tam nie zauważyłem praktycznie żadnej różnicy przy normalnym użytkowaniu ;) A ściane też fociłem:)

Vitez
17-04-2007, 00:05
Odchylanie w dol przydaten gdybys fotografowal makro chyba... a do makro to sa o wiele lepsze sposoby oswietlania niz gola 580 EX wiec tez nie wiem po co toto.

maciekw
17-04-2007, 00:13
Czasami odchylam w dół o 7 stopni przy fotografowaniu obrączek w kościele....