PDA

Zobacz pełną wersję : (A60) Ustawienia ręczne Aparatu



tomgda
21-03-2004, 11:20
Cześć!Czy ktoś z panów ma może jakiś poradnik jak i w jakich warunkach używać najlepszych ustawień ręcznych (balans bieli,ISO,peselekcja przesłony,ekspozycji itd.) żeby uzyskiwać jak najładniejsze zdjęcia,bo nie mam o tym zielonego pojęcia,a chciałbym sie nauczyć :roll: .POZDROWIENIA :wink:

arti100
21-03-2004, 16:43
Powinna ci wystarczyć instrukcja obsługi aparatu tam w miarę jest to wyjaśnione. A jak nie to poszukaj tu http://www.agfa.imagecenter.pl/index_kursy.php?inp=kursy.html

Vitez
22-03-2004, 01:42
A potem w ksiazce National Geographic "Szkola fotografowania"

alien
28-03-2004, 10:48
w miarę? Zdaje sie ze w instrukcji powinno to byc wytlumaczone najlepiej..no ale przeciez my zyjemy w Polsce :lol:

Vitez
28-03-2004, 18:17
W instrukcji jest napisane jak uzywac aparatu i jak ustawiac jego funckej.
W ksiazce o fotografowaniu/kursach itp jest napisane jak robic ladne zdjecia.

alien
28-03-2004, 20:25
a co za różnica? :lol: No ale skoro dla Was jest to polecam wydanie specjalne PCFORMAT FOTOGRAFIA CYFROWA...jest tam miedzy innymi o efektach świetlnych,portretach i karykaturach,szkice i efekty malarskie,zdjecia surrealistyczne oraz na plycie potrzebne oprogramowanie aby powyzsze funkcje zastosowac w foteczkach..NAPRAWDE POLECAM można sie duuzo nauczyc!!!

Vitez
28-03-2004, 20:59
ajest tam miedzy innymi o efektach świetlnych,portretach i karykaturach,szkice i efekty malarskie,zdjecia surrealistyczne oraz na plycie potrzebne oprogramowanie

To o czym ty mowisz to trzeci temat - edycja komputerowa obrazu.
Zdjecia sie robi aparatem a nie w komputerze, dlatego przydaja sie zarowno instrukcje (strona techniczna robienia zdjec konkretnym modelem aparatu), jak i ksiazki o fotografowaniu ogolnie (strona techniczna i artystyczna robienia zdjec bez konkretyzowania modelu aparatu).

alien
28-03-2004, 21:09
vitez ma oczywiscie troche racji ale nie dal mi skonczyc bo chciałem zaznaczyc ze jest tam masa takze o "w jakich warunkach używać najlepszych ustawień ręcznych (balans bieli,ISO,peselekcja przesłony,ekspozycji itd.)"..a wszytsko to w PC FORMAT POZDRO :lol:

Jarbas
28-03-2004, 21:25
Moim zdaniem tego typu odpowiedzi zniechęcają do forum. Po co odsyłać kogoś do gazety, książki skoro tu pytanie zadaje? Trudno jest w paru zdaniach wyjaśnić? Sam bym chętnie poczytał.... W dobie zwiększającej się ilości osób z dostępem do netu, popularne staje się to co przyjazne. Czy „przyjazne” jest odesłanie kogoś z pytaniem gdzie indziej? To po co takie fora jak jest google.pl?

alien
28-03-2004, 21:29
Ależ Jarbas ja Was odsyłam do gazety w trosce o Wasze zdrowie i szare komóreczki..w dobie internetu coraz mniej osob siega po ksiazke,czasopismo..zachęcam Was do tego po prostu powinniscie dziekowac na kolankach..przepraszam juz nie bede :lol: POZDRO!!!

Vitez
29-03-2004, 04:23
Trudno jest w paru zdaniach wyjaśnić?
Zgadles.
Problem sprzetowy, jakis error, z ktorym ktos sie kiedys spotkal latwo jest w paru zdaniach wyjasnic.
Ale "jak dobrze fotografowac" albo "by wyszlo ladnie" - tutaj sa tysiace sposobow, setki porad, wszystko w zaleznosci od: umiejetnosci, wiedzy, celu fotografii, tematu, okolicznosci.
Tu sie klaniaja takie rzeczy jak zasady ekspozycji i kompozycji. Tu sie klania kolorystyka, tematyka, dobor ogniskowej, perspektywa, lampa blyskowa, czulosc.
Mnostwo, naprawde mnostwo zaleznosci.
Jesli pytanie zostaje zadane detalicznie z konkretnym opisem sytuacji to mozna dobrac konkretna rade lub opis "jak ja to robie" (na przyklad - nocna panorama miasta z wysoko polozonego punktu widokowego - jak ja zrobic - to jest konkretny przyklad prosby o konkretna pomoc w jasno okreslonej sytuacji fotograficznej), ale prosba typu "poradzcie jak fotografowac" nie moze byc dobrze spelniona. Najlepsza i wielokrotnie wszedzie powtarzana porada jest - poczytaj ksiazki i kursy o fotografii i cwicz.
A jak sobie z czyms naprawde nie radzisz (z konkretna sytuacja) to pytaj np na forum.


Sam bym chętnie poczytał.... W dobie zwiększającej się ilości osób z dostępem do netu
Nie lubisz ksiazek papierzastych?

http://www.macdevcenter.com/pub/a/mac/2002/10/22/digi_photo_tips.html
http://www.webphotoschool.com/ir/
www.photo.net/learn/
www.photographers.co.uk/html/advice-centre.cfm
http://www.agfa.imagecenter.pl/index_kursy.php

Milego czytania 8)


Czy „przyjazne” jest odesłanie kogoś z pytaniem gdzie indziej?

Znasz opowiastke o tym by biedakowi dawac nie rybe a wedke?

Vitez
29-03-2004, 04:25
vitez ma oczywiscie troche racji ale nie dal mi skonczyc

Nie sciemniaj - porownaj sobie godziny wyslania twojego posta a mojego i nie udawaj ze ci przerwalem w jego pisaniu, mogles to sobie spokojnie dopisac a nie falszywy zarzut mi stawiac ze niby nie dalem ci skonczyc.

Jarbas
29-03-2004, 15:08
Vitez powiem szczerze, ze mi poszło w pięty i muszę Ci przyznać rację :D
To fakt, że aby się o coś zapytać, trzeba mieć wiedzę, a aby się zapytać o wiedzę, też ją trzeba mieć ;) przynajmniej podstawową...
Super to ująłeś, że dyskutować trzeba o szczegółach gdyż o całości się nie da, to fakt.
Więc oddalam się celem poznania podstaw, gdyż...

Znasz opowiastke o tym by biedakowi dawac nie rybe a wedke? tu trafiłeś w dziesiątkę, gdyż moją wielką pasją jest wędkarstwo, i myślę, że mimo wszystko fotografia też nią będzie ;)

Vitez
29-03-2004, 21:22
Podam przyklad w miare prawidlowego zapytania o "jak zrobic ladne zdjecie" .

"
Jestem uzytkownikiem Canona A60, znam jego obsluge, pomeczylem instrukcje testujac wszelkie ustawienia, zrobilem do tej pory kilkadziesiat zdjec testowych by dowiedziec sie jak rozne ustawienia wplywaja na efekt koncowy, dodatkowo porobilem pareset zdjec widoczkow ze spacerow, w domu itp ale - nie wychodza mi zdjecia w nocy, wszystkie nieostre, poruszone a z lampa wychodzi tylko np osoba stojaca blisko a wszystko za nia czarne. Jak zrobic w takiej sytuacji lepsze zdjecie? "

Lepiej? 8)
Czyli podstawy to: instrukcja przeczytana, obcykane wszelkie ustawienia aparatu i na podstawie zdjec testowych z roznymi ustawieniami dobra znajomosc jego mozliwosci. Nastepnie w miare robienia zdjec "w polu" natykamy sie albo na niedociaglosci naszego sprzetu albo na sytuacje w ktorych znane nam ustawienia nie dzialaja (albo nie wiemy jakie powinny byc ustawienia mimo ich wczesniejszego testowania) i trzeba cos innego - np jakas kombinacje lub akcje dodatkowe zastosowac.
I by dopasowac taki przepis - trzeba albo poprobowac znowu roznych ustawien (przeciez to cyfrowka, to nic nie kosztuje zrobienie kilkunastu zdjec w podobnej sytuacji z roznymi ustawieniami i wybranie najlepszego a pozniej robienie tylko na tym najlepszym ustawieniu), albo poszukac/popytac o przepis na dana sytuacje.
Ja kiedys chcialem zrobic zdjecie ksiezyca w pelni.
Zapytalem?
Nie.

http://groups.google.com , zaawansowane wyszukiwanie -> grupy pl.rec.foto i pl.rec.foto.cyfrowa , wpisalem "zdjecia ksiezyca" (raz z polskimi literami drugi raz bez), poczytalem, wybralem te przepisy ktore sa osiagalne moim sprzetem (bo np podpiecie cyfrowki do lunety lezy poza moim zasiegiem, rowniez superdeilkatnie sterowany statyw i lufa rzedu 600mm tez..., a robilem wtedy G3),zrobilem, wyszlo.
Skuteczny sposob i polecam.

Jesli sie do tego dolozy teoretyczna wiedze z ksiazek/kursow/linkow - absolutne podstawy nawet przy kompaktach to: kompozycja, ekspozycja w tym zaleznosc iso vs przyslona vs czas naswietlania plus ogniskowa vs przyslona vs odleglosc vs glebia ostrosci plus ogniskowa vs odleglosc vs perspektywa - wtedy juz naprawde z ogromna iloscia nawet trudnych sytuacji po krotkim czasie praktyki mozna sobie poradzic.

tomgda
30-03-2004, 21:06
Dzięki za pouczającą odpowiedź :wink: Pozdrowienia

znafca
04-04-2004, 13:21
Po krótce przytocze co i jak ręcznie możemy sobie ustawić w naszym kompakciku :)
BALANS BIELI - zdjęcia wykonane w "białym" świetle będą wyglądały bardziej naturalnie.Aparat cyfrowy przechwytuje osobno czerwone, zielone i niebieskie światło.Niekiedy ich połączenie powoduje dominację tylko jednego.Dzięki Balansowi bieli mozemy zredukować naprzykład kolor czerwony który dominuje na zdjęciu przed dobranie odpowiedniego nastawu :) To jest naprawde przydatna funkcja!
HISTOGRAM - niestety a60 go nie posiada ale niedawno na rynku ukazał sie nowy model z tej serii a75 i on jest w niego zaopatrzony.Dzięki niemu wiemy gdzie na zdjęciu jest za duzo tonów jasnych a gdzie za dużo ciemnych.Przydaje sie to jesli chcemy aby na zdjęciu było widać jak najwięcej szczegółów :)
Czułość ISO - Wspaniała cecha cyfrówek bo dzięki niej możemy doświetlic zdjęcie robione nocą!W przypadku aparatów analogowych(tych najprostszych) będziemy widzieli tyle ile naswietlimy lampą błyskową..oki ale co jesli robimy zdjęcie pod swiatło?Należy jednak uważać,gdyż zbyt duże dobranie wartości powodujne nanoszenie się na zrobione zdjęcie szumu elektronicznego.Dlatego zaleca sie ustawiać czułośc w granicach 50-300 przynajmniej dla amatora wystarczy.
KOMPENSACJA EV - Kamera nie odda nam nalezycie wygladu śniegu lub też czarnego kota(Vitez rulez ;p),który schował sie w ciemnej piwnicy.W takiej systuacji nie pozostaje nic innego jak użycie kompenscaji natężenia światła.Przy odpowiednim nastawie jestesmy w stanie wydobyć ze śniegu dodatkowe elementy,jak pagórki,cienie , a kot nagle stanie sie widziany w ciemnej piwnicy :)

To oczywiscie tylko niektóre z cech aparatów canona..wiem że zszedłem troche z tematu dlatego kontynuować będę tylko na Wasze życzenie!POZDRAWIAM!!!
P.S Mam nadzieje ,że choć troszke przybliżyłem Wam zasade działania poszczególnych funkcji...zanaczam nie tylko w Canonie a60 ale warto patrzeć na tew cechy przy wyborze aparatu.

Vitez
04-04-2004, 17:00
zaleca sie ustawiać czułośc w granicach 50-300

Pokazesz mi jak sie wlacza ISO 300 w A60? ;)

Z aparatow ktore znam tylko Nikon D70 ma czulosc przestawiana o 1/3 wartosci, pozostale ida o cala wartosc czyli 50, 100, 200, 400, 800, 1600 itd

znafca
04-04-2004, 18:49
Ups..mój błąd :twisted: Nawet mi się zdaża nieraz pomylić...wiecie tak dla zasady :wink: Moze przy okazji sie poprawie...no więc chodziło mi o ustawienie czułości między 50-200 of course :lol: PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ i obiecuje poprawę :D

Vitez
04-04-2004, 20:52
Moze przy okazji sie poprawie...no więc chodziło mi o ustawienie czułości między 50-200 of course

Kliknij "Edytuj" w prawym gornym rogu swojego postu i popraw 8)

znafca
04-04-2004, 20:59
nieee...ja w przeciwienstwie do "niektórych" osób potrafie sie przyznać do błędu :twisted:

Vitez
05-04-2004, 18:34
nieee...ja w przeciwienstwie do "niektórych" osób potrafie sie przyznać do błędu :twisted:

Widze ze znowu zaczynasz, ciekawe jak szybko tym razem cie pozegnamy...