Zobacz pełną wersję : Kulisy sesji do Playboya
obserwator
16-04-2007, 00:18
Dużurnie informuję :) ....
że w programie telewizyjnym w TVN dotyczącym sesji do Playboya z udziałem Kuby Wojewódzkiego, fotograf Wojciech Bąkiewicz używał Canona Eosa 5D.
Pozdrawiam
liquidsound
16-04-2007, 00:21
Tez widzialem;) wiesz co za obiektyw??
obserwator
16-04-2007, 00:24
Nie mam pojęcia, ale chyba z czerwonym paskiem :)
Nie mam pojęcia, ale chyba z czerwonym paskiem :)
Czyli pewnie 50 1.2 L .
Albo 85/1.2L, Canon był dobrze widoczny i prezentował się lepiej niż sam Kuba.
Ogólnie, dość fajny programik... też zwróciłem uwagę na 5D. Z tymi obiektywami to było różnie, niestety żadnego nie dojrzałem
Ogólnie tez mi się program podobał i to nie tylko ze wzgledu na hmm... temat zdjęć :mrgreen: Fajnie choc krótko pokazana była praca fotografa na sesji
Fajnie choc krótko pokazana była praca fotografa na sesji
... w sumie nie to było tematem programu. ;|
Jeśli chodzi zaś o obiektyw to wg. mnie w jednym momencie na 99% Wojciech trzymał 24-70mm f/2,8 L USM.
Dziwne, że "wystarczył" mu 5D (a nie jakiś H3D)... ale w sumie testy modelkom robi Powershotem S3 więc dlaczego nie 5D... ;)
Panowie, zrobiliście mi fajny dzień (a przynajmniej poranek :P ). Dlaczego? Bo zestawienie Waszego spojrzenia na fotografię z tym z konkurencyjnego forum N pokazuje http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=273912 jak bardzo byt (czyli sprzęt) wpływa na myślenie o fotografii i postrzeganie tego co w niej jest istotne.
I jeszcze jedno - nie jest to próba "flejmowania" - za 2-3 tygodnie będę miał w tobie/plecaku oba systemy i jestem naprawdę daleki od czegoś takiego. Po prostu staram się podchodzić do posiadanego sprzętu z dystansem. Inaczej (jak wielu na tym forum) technika mnie zgubi i stanę się kolejnym onanistą sprzętowym. To wręcz namacalne w przypadku tego programu zderzenie światopoglądów (niestety samego programu nie widziałem :( ) jest po prostu słodkie. Z resztą prawda - jeżeli istnieje - i tak leży po środku.
Pozdrówka dla wszystkich "czerwono-pasko-lubów" :)
No tak rzeczywiście na tamtym forum było najwiecej o obróbce komputerowej- retuszu (przynajmniej ja to tak zrozumiałem)
Dlaczego? Bo zestawienie Waszego spojrzenia na fotografię z tym z konkurencyjnego forum N pokazuje http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=273912 jak bardzo byt (czyli sprzęt) wpływa na myślenie o fotografii i postrzeganie tego co w niej jest istotne.
Swoją drogą Piotruś ... to ciekaw jestem ... a w zasadzie raczj pewien jestem, że gdyby Bąkiewicz trzymał D200 to sytuacje była by dokładnie odwrotna :mrgreen: ;)
A jak to powiedzieli "gwiazda" (http://img168.imagevenue.com/view.php?image=46695_Scan_10148_123_442lo.jpg) czyli Agnieszka Gąsior ... Ta to ma dorobek :mrgreen: http://www.filmweb.pl (http://www.filmweb.pl/Agnieszka+G%C4%85sior,filmografia,Person,id=85805)
Swoją drogą Piotruś ... to ciekaw jestem ... a w zasadzie raczj pewien jestem, że gdyby Bąkiewicz trzymał D200 to sytuacje była by dokładnie odwrotna :mrgreen: ;)
No to czekam na program z Nikonem, w roli głównej :) Może być faktycznie ciekawie ;)
Wiem jedno - te dwie stajnie (N&C) są jak hossa i bessa - rynek foto bez nich żyć nie może i to jest piękne.
Ale one gupie!!! A Kuba... chamem jest!
Paru samczyków chciało się dowartościować kosztem naiwnych, dupodajnych... Przy okazji zareklamować swoje "kultowe pisemko", bo im pewnie sprzedaż siada. Niewielu już chce oglądać te kobitki fotografowane jak... filiżanki. Ależ on się ustawiały do tych zdjęć, jakby chciały zaprzeczyć wszelkim prawom fizyki, z grawitacją włącznie! Jednocześnie zblazowany fotograf w nobilitującej czapeczce pierniczył, że dąży do naturalności...
Kolekcjoner
16-04-2007, 20:36
Panowie, zrobiliście mi fajny dzień (a przynajmniej poranek :P ). Dlaczego? Bo zestawienie Waszego spojrzenia na fotografię z tym z konkurencyjnego forum N pokazuje http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=273912 jak bardzo byt (czyli sprzęt) wpływa na myślenie o fotografii i postrzeganie tego co w niej jest istotne.
...(...)
Czekaj bo próbujesz coś ...chyba ważnego..... przemycić ale nie bardzo rozumiem. Bo powierzchownie rzecz biorąc to ja nie widzę związku pomiędzy tym co piszesz, a tym co jest w tych wątkach. I co ma wspólnego spojrzenie na fotografię ze sprzętem :confused:?
Ale one (...)
Naprawde mialbym prosbe by frustracje gdzie indziej i w jakis inny sposob leczyc niz przez wypluwanie tego typu postow :? . EOT i prosze nie rozwijac tematu.
A co to za program w ogóle był?? :mrgreen: Na TVN'ie? O której?
jak bardzo byt (czyli sprzęt) wpływa na myślenie o fotografii i postrzeganie tego co w niej jest istotne.
ja czegoś nie rozumiem. Przeczytałem wątek na forum Nikona, i tam o fotografii nie ma nic. Jest dyskusja na temat zasad zachowania przy modelce - moim skromnym zdaniem kompletnie nietrafiona. Gdzie tam to artystyczne i wrażliwe podejście? Ja nie widzę.
Kolekcjoner
17-04-2007, 15:10
ja czegoś nie rozumiem. Przeczytałem wątek na forum Nikona, i tam o fotografi nie ma nic. Jest dyskusja na temat zasad zachowania przy modelce - moim skromnym zdaniem kompletnie nietrafiona. Gdzie tam to artystyczne i wrażliwe podejście? Ja nie widzę.
No to jest nas dwóch :) dlatego zapytałem kolegę kilka postów wcześniej o co mu tak na prawdę chodziło?
liquidsound
17-04-2007, 15:43
Hehe wiecie co ja tez staram sie nie dotykac modelek, choc narazie pracuje z kolezankami gdzie ten dotyk akurat bylby wporzadku. Dziewczyny lepiej sie czuja jesli maja poczucie ,ze nie sa tematem sexualnych fantazji obiektywomana:D
Ale one gupie!!! A Kuba... chamem jest!
Paru samczyków chciało się dowartościować kosztem naiwnych, dupodajnych...
Z resztą się w zasadzie zgadzam, ale z tą dupodajnością to albo wiesz coś, czego nie pokazali, albo sam jesteś chamem. Podzielisz się wiedzą?
Bo na początku tego programu dziewczyny mówiły dlaczego się zgodziły na tą sesję. Mówiły z sensem, ja to kupiłem.
Zazdrościsz czy co?
J
adalbert
17-04-2007, 16:26
Z resztą się w zasadzie zgadzam, ale z tą dupodajnością to albo wiesz coś, czego nie pokazali, albo sam jesteś chamem. Podzielisz się wiedzą?
Bo na początku tego programu dziewczyny mówiły dlaczego się zgodziły na tą sesję. Mówiły z sensem, ja to kupiłem.
Zazdrościsz czy co?
J
Hej - vitez prosił, by nie rozwijać wątków "frustracyjnych" - pogadajcie sobie na privie
A a propos kulis sesyjnych - zerknijcie na ostatni materiał video na ckm - Iza Łukomska - http://www.ckm.pl/article.php?catid=27&id=1008 - tu już Bąkiewicz używa hassa H3D
A a propos kulis sesyjnych - zerknijcie na ostatni materiał video na ckm - Iza Łukomska - tu już Bąkiewicz używa hassa H3D
Biorąc pod uwagę to, co z nią zrobili później w Photoshopie - mógł spokojnie fotografować kompaktem.
Znam uroczą historię dziewczyny, której zrobili sesję do CKM-u właśnie (pełen wypas, solarium miesiąc wcześniej, żeby była równo jak pomarańczka) i która to dziewczyna po pierwszym nerwowym przekartkowaniu pisemka ("ciekawe jak wyszłam!") nie poznała się na zdjęciach. Pomogła II tura - na spokojnie ;)
J
W!
Wlasnie dlatego nie kupuje gazet typu Playboy czy CKM, wszystkie panie i panny w nich wygladaja identycznie, platykowo, sztucznie i malo atrakcyjnie. Maja najczesciej twarze bez wyrazu, choc sa naprawde czesto bardzo oryginalne na 'zywca'. Dla mnie za duzo komputerow za malo dobrej, wysmakowanej fotografii z dusza. Pewnie taki wymogi rynku lub tacy fotografowie sa aktualnie teraz na nim promowani.
Nie tylko dzieje sie to w polskich wydaniach zachodnich pism, to co zobaczylem ostatnio w amerykanskim wydaniu Playboya bylo jeszcze gorsze. Modelki nie mozna bylo poznac wrecz, choc to dosc znana postac byla. Ja jestem za dobra, zmyslowa, aktowa, ponetna fotografia, nie natomiast dla PSucia Kobiecosci (w imie ujednolicania ujec, perspektyw i urody)!!!
Zdrowko
Podobno włoska edycja Vogue'a da się oglądać. Mało wygładzają, potrafią wyeksponować np. pieprzyk, który u nas poszedłby pod nóż w pierwszej kolejności... Fakt, że drukowany na innym papierze, ale przynajmniej nie odrzuca po obejrzeniu okładki.
J
Arek Piekarz
17-04-2007, 18:53
A a propos kulis sesyjnych - zerknijcie na ostatni materiał video na ckm - Iza Łukomska - http://www.ckm.pl/article.php?catid=27&id=1008 - tu już Bąkiewicz używa hassa H3D
W trakcie robienia zdjęć z modelką na oponach widać, że przez chwilę trzyma w ręku Canona z jakąś eLką (17-40? 24-70?).
odnośnie wątku o dotykaniu modelek itd. Jasne, że nie należy i nie wypada. Jeśli jednak ktoś widział jak wygląda praca i traktowanie w tzw. show biznesie, a zwłaszcza w telewizji, to wie, że tam nie ma ceregieli, ani - ogólnie mówiąc - ogólnie pojętego poziomu kultury. Tym bardziej wobec kogoś, kto jest "nikim" nie ma twarzy ani się go nie da dobrze sprzedać. Podejście przedmiotowe. Jest masowa produkcja obrazów, nie ma miejsca na dłubanie i ceregiele. Stąd do artyzmu czy wrażliwości spojrzenia daleko takim sytuacjom z definicji.
W trakcie robienia zdjęć z modelką na oponach widać, że przez chwilę trzyma w ręku Canona z jakąś eLką (17-40? 24-70?).
to chyba 24-70 ale z jakims malym hoodem.
... wg. mnie w jednym momencie na 99% Wojciech trzymał 24-70mm f/2,8 L USM.
Wiem, wiem znów sam siebie cytuję ;) - oj nieładnie
Dziś oglądałem jeszcze raz uważniej i zmieniam % na 99,8% była to L-ka 24-70 ...
Ale ja nie o tym chciałem ... dziś za drugim oglądaniem dostrzegłem u Bąkiewicza nakolanniki - czaderskie :twisted: i rewela pomysł !!8-)
Wiem, wiem znów sam siebie cytuję ;) - oj nieładnie
Dziś oglądałem jeszcze raz uważniej i zmieniam % na 99,8% była to L-ka 24-70 ...
Ale ja nie o tym chciałem ... dziś za drugim oglądaniem dostrzegłem u Bąkiewicza nakolanniki - czaderskie :twisted: i rewela pomysł !!8-)
Nakolanniki to super rzecz....sam stosuje, gdy robie jakies foty w ostrych plenerach. oczywiscie pod spodniami...
A co do czapeczki.... hm... Wojtek akurat nie ma zbyt wiele wlosow... i by any chace popracowalibyscie w studio gdzie jest z jednej stroby dosyc cieplo i przegrzewasz sie a z drugiej strony wiatraki dmuchaja w modelki to mozna latwo sie przeziebiac.... a nie ma nic bardzie niesmacznego niz fotograf ciagnacy nosem gdy stoi obok modelki.....
ble...
http://www.ckm.pl/article.php?catid=27&id=1008[/url] - tu już Bąkiewicz używa hassa H3D
No i 5-teczka też jest.