Zobacz pełną wersję : Nowy na forum. 400D Pytanie...
Witam wszystkich!
Kupiłem 5 dni temu 400D z kitowym obiektywem.
Oczywiście jako nowicjusz musiałem sprawdzić czy mam szczelny dekiel...
no i nie mam :( W ISO 100 jest 5Hotów a 1600 jest ich 25...
Pytanie brzmi czy jeśli w nowym aparacie jest ich 25 to czy to nie posypie się
dalej? Jak to wyglada w praktyce? Jeśli ta liczba hotów się utrzyma to ok,
nie ma bólu, ale jeśli ma lecieć dalej to wolę wymienić w ciągu 7 dni na nowy.
Mi akurat psują radość z nowego sprzętu :(
Pozdrawiam - Bartek
Tomasz1972
15-04-2007, 20:25
Jak często zamierzasz focić dekielki ? Jak 30 razy dziennie to faktycznie problem :)
Jak na normalnych fotach nie widać to czym się przejmujesz ? :):):)
Jak często zamierzasz focić dekielki ? Jak 30 razy dziennie to faktycznie problem :)
Jak na normalnych fotach nie widać to czym się przejmujesz ? :):):)
wolę wymienić w ciągu 7 dni na nowy.
Mi akurat psują radość z nowego sprzętu
Oczywiscie podzielam opinie Tomasza ale rozumiem rowniez Ciebie. Zdaje sobie sprawe ze to moze psuc radosc z nowej zabawki. niby wszystko ok, hoty nie przeszkadzają ale cały czas gdzieś siedzi to dziwne uczucie w podswiadomosci :). A zatem jesli jest taka mozliwosc to sobie wymien.
Hoty wychodzą tylko przy długich czasach. Ja znalazłem w swoim 30D ze dwa HP ale nie robi mi to różnicy. Poza tym Canon definiuje ile może być HP procentowo w stosunku do pozostałych. Generalnie nie przejmuj się tym, tylko rób zdjęcia.
ja zeby sobe nie psuc humoru w ogole sie do takich testow nie zabieram.
O! Widzę, że nie jestem sam ;)
Wracając do tematu. Zrób kilka normalnych zdjęć, tzn. nie dekli, nie linijek, nie innych bzdur. Zrób kilka portretów, pejzaży, czy czym tam chciałbyś się najbardziej zająć. Jeżeli Hot Pixele będą widoczne, to faktycznie wymień sprzęt. Jeśli nie będzie ich widać, bądź nie będą przeszkadzać (pamiętaj, że na odbitkach ich nie zobaczysz), wtedy nie należy się przejmować.
Czerp radość ze zrobionych zdjęć, nie z posiadanego sprzętu ;)
stdanielo
15-04-2007, 21:00
Jak chcesz być zadowolony to rób normalne zdjęcia, a jak chcesz się załamać to zrób jeszcze linijki i piloty ;)
Jak chcesz być zadowolony to rób normalne zdjęcia, a jak chcesz się załamać to zrób jeszcze linijki i piloty ;)
ej jak mogles zapomniec o CEGLACH !! nie wspominajac o wszelkiej masci tablicach testowych !! have fun ;)
Panowie, nie róbcie sobie jaj. ;) Jak się wydało kilka tysięcy na sprzęt, to oczywista jest chęć posiadania w pełni sprawnego sprzętu. Barth jednak szybko się nauczy, że takie testy są niepotrzebne. ;)
stdanielo
15-04-2007, 22:33
ej jak mogles zapomniec o CEGLACH !! nie wspominajac o wszelkiej masci tablicach testowych !! have fun ;)
to przez to słońce dzisiaj ;) przegrzałem się
Czołem!
Też od 5 dni mam przyjemność pstrykać z 400D, tyle że ze mnie jeszcze większy nowicjusz bo nawet nie wiem co to hoty :) :)
pozdrawiam wszystkich
Ja zrobilem sobie taki test raz... tak sobie wyszlo, znaczy jakies kilkanascie hotow mam... potem okazalo sie ze ACR (Adobe Camera RAW) przeslicznie to wszystko mapuje wiec darowalem sobie ten temat 8) .
Dzięki za opinie.
Pytanie tylko czy to nie będzie zwiększać się lawinowo, bo jeśli zostanie
tylko te 5 przy ISO 100 i 25 przy 1600 to spoko, nie boli mnie to aż tak bardzo :)
Tak więc czy ktoś ma doświadczenia czy liczba hotów często lubi się
powiększać?
Pozdrawiam - Bartek
barth - hoty i dead piksele moga sie pokazywac w miare uplywu czasu - ale jak juz koledzy Ci napisali, nawet jesli przy ISO 1600 wyraznie je widac w RAW'ach to po wywolaniu tych zdjec w DPP juz ich nie ma. Naprawde nie ma sie wiec czym przejmowac, tym bardziej ze w porownaniu z tym, jakiego spustoszenia w zdjeciach moze dokonac np. brudny filtr przed matryca to te 5 hot pikseli to zwyczajny pikus jest :)
Hellfire
17-04-2007, 09:34
Ja też nie, bo i po co? Żadnych dekli, linijek i tablic testowych (raz niby próbowałem, ale stwierdziłem, że nie umiem). Aparat robi ładne zdjęcia (w przeciwieństwie do mnie), więc czego więcej trzeba?
Już zapomniałem o HOT'ach i zaczynam robić zdjęcia ;)
Oto pierwsze jakie miałem okazję wykonać... Hotów nie widać.
Podkreślam, że to mój pierwszy aparat fotograficzny i pierwsze zdjęcia
więc proszę o cenne uwagi...
Oczywiście obiektyw narazie KIT, jak go opanuje to będzie coś innego
narazie mam 18-55mm...
koleżanka
http://img369.imageshack.us/my.php?image=93778946bj7.jpg
kaczka
http://img378.imageshack.us/my.php?image=18909100fr2.jpg
...i jakieś "dżewo" ;)
http://img378.imageshack.us/my.php?image=23192906zb8.jpg
Jaka fajna kaczka :)
Koleżanka trochę nie ostra mi się wydaje. Ale ja już z 8 godzin siedzę przed kompem dziś i mogę mieć problemy ze wzrokiem ;)
Jak na pierwsze zdjęcia, to bardzo dobrze ci idzie.
A tak spytam z ciekawości: Ustawienia manulane, czy na automacie lecisz?
Radze nie robić zadnych testów!!
Może tylko sprawdzić czy matryce czysta (w miarę) i mozna focić:)
MacGyver
18-04-2007, 08:48
Hoty najbardziej widać na ciemnych zdjęciach, ja swojego 300D odesłałem na Żytnią jak zobaczyłem paskudną niebieską kropkę na serii nocny zdjęć z miasta. Po sfotografowaniu wewnętrznej strony dekielka odnalazłem ich jeszcze więcej (kilkanaście). Może i dało się z tym żyć, ale uznałem że skoro aparat, za który zapłaciłem 3 kzł, ma jeszcze gwarancję, to należy z niej skorzystać, choćby dla zasady, bo usunięcie tych hotów mi się po prostu należy.
P.S. Bardzo fajna kaczka ;-)
A tak spytam z ciekawości: Ustawienia manulane, czy na automacie lecisz?
Fajnie, że nie jest najgorzej z tymi moimi pstrykaniami...
Zdjęcia robiłem na początek z preselekcją przesłony. Staram się korzystać tylko z preselekcji lub manuala. Wiadomo, większa satysfakcja ;)
Staram się korzystać tylko z preselekcji lub manuala. Wiadomo, większa satysfakcja
I bardzo dobrze. Nie dość, że większa satysfakcja, to jeszcze bardzo dużo się nauczysz. ;)
wracajac do HOT i Dead pixeli. Jak sprzedawalem mojego 350D to dwa dni potem zadzwonil do mnie kupiec ze odkryl ze na fotkach z zaslonietym deklem 1 (slownie : JEDEN) hotpixel i ze chcialby oddac sprzet spowrotem bo tak nie powienno byc. NO COMMENT. Cale szczescie ze odbior byl osobisty wiec... zwrotu nie bylo a i mi sie nie chcialo tlumaczyc ze napewno jest tam ich wiecej. Ja juz sie z linijek wyleczylem, a najlepszym lekarstwem byl zakup obiektywow Canona. Lek moze drogi ale w koncu sami podjelismy decyzje o zachorowaniu na lustrzanke.
A z matrycami w aparatach nie jest tak jak z monitorami lcd? Że jeden piksel nie uprawnia do reklamacji?
Generalnie to większość producentów matryc klasy drugiej (czyli prawie wszyscy ;)) zgodnie stwierdzają, że dead piksele to cecha matrycy a nie wada i reklamować można dopiero gdy pojawią się 3 obok siebie w centrum (mniej więcej), lub 5 rozsianych po całej matrycy.
Witam wszystkich!
Kupiłem 5 dni temu 400D z kitowym obiektywem.
Oczywiście jako nowicjusz musiałem sprawdzić czy mam szczelny dekiel...
no i nie mam :( W ISO 100 jest 5Hotów a 1600 jest ich 25...
[...]
Nie przejmuj sie tym wogole. Ja mam tyle samo.
Wplywu to fotografie nie ma. Chyba, ze fotorafujesz srodek d*py czlowieka z afryki :) Wtedy wyjdzie, ze ma przykra dolegliwosc :)
Najwazniejsze, ze nie masz martwych pixeli.
zdroofko
Chyba, ze fotorafujesz srodek d*py czlowieka z afryki :) Wtedy wyjdzie, ze ma przykra dolegliwosc :)
Jak wyjda czerwone to zawsze mozna modelowi powiedziec ze ma pryszcze
A co do reklamacji. To jest tak ze do ilus tam mozna reklamowac. A jesli juz tak bardzo przeszkadza nawet w ilosci 5 to wyslij na ZYtnia i ci w ramach gwarancji przemapuja i tyle