PDA

Zobacz pełną wersję : Ochrona wizerunku

ErnestPierwszy
15-04-2007, 20:03
Jaka jest definicja "wizerunku"? Czytałem wycinki ustawy na sieci dotyczące ochrony wizerunku itd. (np. art. 81 ustawy oOPA), ale nie znalazłem definicji samego wizerunku.

Czy jak modelka nie wyrazi zgody na publikację swojego wizerunku to czy mogę opublikować zdjęcie gdzie modelka stoi tyłem, gdy nie widać twarzy modelki (akt - gdzie twarz jest w cieniu)??? Albo np. osoba stojąca na moście tyłem.

Nie ma mowy, aby ta osoba była tylko szczegółem - jest tematem zdjęcia, ważnym elementem, ale stoi tyłem. Sama siebie pewnie jest w stanie rozpoznać, ale twarzy nie widać.

Tomasz1972
15-04-2007, 20:21
"FOTOGRAF , FOTOGRAFIA , PRAWO"

... wizerunkiem jest przedstawienie za pomocą środków plastycznych lub literackich rozpoznawalnej podobizny konkretnej osoby lub osób . jest rzeczą oczywistą , że wizerunek może być przedstawiony także za pośrednictwem fotografii . należy podkreslić, że musi on umożliwiać rozpoznawanie danej osoby bądź bezpośrednio , bądź też poprzez dołaczenie wskazówki jak np. przez stosowny podpis.
W jednym ze swoich orzeczeń SĄD NAJWYŻSZY stwierdził ponad wszelką watpliwość, że aby wizerunek był objęty ochroną prawa cywilnego, musi być wykonany w sposób umozliwiający indentyfikację osoby na nim przedstawionej . Zdaniem SN naruszenie prawa do wizerunku ma miejsce wówczas , gdy źródłem indentyfikacji pokrzywdzonego jest fotografia , bez względu na sposób ujęcia: z przodu, z tyłu, itd. Rozpoznawalność zaś osoby przedstawionej musi mieć charakter powszechny w tym znaczeniu , żę nie ogranicza się do wąskiego kręgu osób.

miszaqq
15-04-2007, 20:42
"FOTOGRAF , FOTOGRAFIA , PRAWO"

jak dla mnie to powyzszy fragment to nadal maslo maslowo-maslane, tzn. bez konkretnego wskazania kiedy nastepuje naruszenie ochrony wizerunku pokrzywdzonego a kiedy takowe nie nastepuje :/

mattnick
15-04-2007, 21:24
jak dla mnie to powyzszy fragment to nadal maslo maslowo-maslane, tzn. bez konkretnego wskazania kiedy nastepuje naruszenie ochrony wizerunku pokrzywdzonego a kiedy takowe nie nastepuje :/

a co w tym dfziwnego..toż to polskie prawo i polski przepis :)

minek
15-04-2007, 22:33
Najbardziej zastanawiający jest ów ,,wąski krąg osób''.
Czyli co, jak dziewczynę rozpoznają tylko jej rodzice i chłopak, to nie ma problemu?

Vitez
16-04-2007, 01:33
Czy jak modelka nie wyrazi zgody na publikację swojego wizerunku to czy mogę opublikować zdjęcie gdzie modelka stoi tyłem, gdy nie widać twarzy modelki (akt - gdzie twarz jest w cieniu)??? Albo np. osoba stojąca na moście tyłem.

Wg mnie mozesz. Stanie tylem to w mnie nie jest 'rozpoznawalna podobizna' . Co innego rysy twarzy a co innego ubior czy sylwetka.

Najbardziej zastanawiający jest ów ,,wąski krąg osób''.
Czyli co, jak dziewczynę rozpoznają tylko jej rodzice i chłopak, to nie ma problemu?

Gdzies kiedys czytalem (wiem, latwe do podwazenia ale nie moge cos znalezc teraz) ze jesli chodzi o definicje publikacji, to publikacja nastepuje wtedy gdy nie mamy kontroli nad rozpowszechnionym utwrem, czyli po opublikowaniu nie wiemy dokladnie kto np dane zdjecia obejrzy.
W sposob zerojedynkowy - zrobienie sobie odbitki i wklejenie do wlasnego albumu bedacego portfolio to nie publikacja, bo dokladnie wiemy komu pokazujemy album, natomiast wrzucenie tego samego zdjecia do galerii internetowej to juz publikacja, chyba ze galeria jest zahaslowana.

adamek
16-04-2007, 10:28
"Zdaniem SN naruszenie prawa do wizerunku ma miejsce wówczas , gdy źródłem indentyfikacji pokrzywdzonego jest fotografia , bez względu na sposób ujęcia: z przodu, z tyłu, itd. Rozpoznawalność zaś osoby przedstawionej musi mieć charakter powszechny w tym znaczeniu , żę nie ogranicza się do wąskiego kręgu osób."

tutaj jest przecież wyjaśnione...

Mój wykłądowca z prawa mediów mówił to samo co mówi Vitez - o galerii internetowej i portfolio.