Zobacz pełną wersję : tani obiektyw macro
pkulczycki
15-04-2007, 13:42
pewnie taki temat juz pojawial sie ale szukajka u mnie jest zaslonieta przez baner sigmy :-) wiec zakladam ponownie.
bawilem sie ostatnio obiektywem macro kolegi (staly 60mm) i bardzo mi sie to spodobalo. chcialbym kupic cos takiego na probe dla siebie. nie chce wydawac sporo kasy bo raczej wole zainwestowac w dlugie szklo z ktorego czesto bede korzystal (mam na oku canona 24-105mm).
myslalbym nawet o czyms uzywanym.
z drugiej strony mam canona 30d wiec pewnie ciezko podpiac jakies gowniane szklo...
chcialbym sie dowiedziec co polecacie.
Tanio z bagnetem Canon znajdziesz obiektyw Cosina 100/3.5. (ewentualnie Soligor, Vivitar- to to samo). Z dedykowaną soczewką uzyskujesz skalę 1:1, bez niej 1:2. Jakość optyczna dobra, budowa i AF tragiczna ale przy cenie 400-500 zł da się to przeżyć. To chyba najlepsza tania alternatywa, jednak wygodniejsza niż mieszek z obiektywami na M42.
Edit: tutaj masz aukcję z takim obiektywem dla Olympusa. Ten sam sprzedawca miewa chyba także wersję dla Canona, najlepiej zapytać jeśli będziesz zainteresowany/
http://allegro.pl/item184674114_cosina_3_5_100_mm_macro_1_2_1_1_do_o lympus_om.html
Z tanszych konstrukcji jest Sigma 50/2.8 Macro. Zyleta pod wzgledem ostrosci. Ostatnio ktos pokazal test gdzie wsrod wszystkich konstrukcji ustapila tylko canonowi MPE. Do plusow mozna zaliczyc dolaczona oslone przeciwsloneczna i naprawde solidna budowe. Minusem jak w przypadku wiekszosci Sigm jest slaba praca AF ale przy makro i tak najczesciej sie z niego rezygnuje. Cena za uzywana to kolo 700 zl.
pewnie taki temat juz pojawial sie ale szukajka u mnie jest zaslonieta przez baner sigmy :-) wiec zakladam ponownie.(...)
chcialbym sie dowiedziec co polecacie.
A ja chcialbym by ludzie przestali uzywac tej nedznej wymowki gdyz sa co najmniej 3 latwe do wymyslenia samemu sposoby rozwiazania problemy szukajki i jeszcze kilka trudniejszych nieco :evil: .
Temat rzeczywiscie juz byl... ale nie chce mi sie szukac tak jak i tobie. Wiec tylko przeniose tam, gdzie laduja inni "nie chce mi sie/nie umiem" , zamiast polaczyc z juz istniejacym watkiem/zamknac i przekierowac.