PDA

Zobacz pełną wersję : sunpak pz 4000af - współpraca z analogiem

molmagic
15-04-2007, 10:42
Szukałem trochę an temat lampy, ale tutaj ludzie chcieli ją głównie podpinać do cyfrowych puszek, ja natomiast chciałbym go używać z eosem 600. Mam następujące pytania:

1. W trybie Av w którym focę z manualnymi szkłami, jak podepne i włącze lampe to wyświetla mi długie czasy, jak wyłączne lampe - wraca to do normy. Myślałem że w tym trybie on dobiera normalne czasy i moge w nim doświetlić błyskiem 1/16... jak to jest?
2. W trybie P dobiera czas 1/60-1/125. Czy na manualnym obiektywie lampa słusznie dobierze siłe błysku do przysłony, czy muszą to być obiektywy z elektroniką?
3. Jak sensownie doświetlać błyskiem 1/16 normalne sceny z małymi partiami cieni?

Pomoże ktoś? Z góry dzięki.

molmagic
26-04-2007, 10:03
Hmm, odnowię temat, bo zależy mi na odpowiedzi... może pomoże mi jakiś "flash guru" ;)

gwozdzt
26-04-2007, 10:35
1. W trybie Av w którym focę z manualnymi szkłami, jak podepne i włącze lampe to wyświetla mi długie czasy, jak wyłączne lampe - wraca to do normy.
Jak długie?
Bo włączenie lampy ogranicza czasy migawki do x-sync. (czyli w EOS 600 do 1/125 sec). Zatem z lampą masz do dyspozycji czasy migawki z zakresu 30 sec. - 1/125 sec, a bez lampy pełny zakres 30 sec. - 1/2000 sec.

Jeśli więc automatyka w Av dobierze Ci czas np. 1/500 i włączysz lampę to wydłuży go do 1/125. Gdy obiektyw jest dedykowany, to przymknie też przysłonę, a jak masz manualny to sam musisz przymknąć, bo przepalisz tło o 2EV.
natomiast jeśli dobierze czas np. 1/60 to włączenie lampy nie powinno nic zmienić.

2. W trybie P dobiera czas 1/60-1/125. Czy na manualnym obiektywie lampa ...,
:idea: Nie używa się trybu P, zwłaszcza z lampą. :!:

A już kompletnie nie wyobrażam sobie użycia P z manualnym obiektywem :shock:
Nawet jeśli aparat nie wyświetlił Err, to mnie się ten Error pojawia między uszami :-)

Czy na manualnym obiektywie lampa słusznie dobierze siłe błysku do przysłony, czy muszą to być obiektywy z elektroniką?
Nie używałem manualnych szkieł z EOSami, ale wg mnie lampa z każdym obiektywem (a nawet bez) prawidłowo dobierze siłę błysku, ponieważ gdy sensory TTL zmierzą, że klisza dostała juz dość światła, to po prostu skrócą błysk.
Pomiar błysku działa w TTL /Trough The Lens/ czyli przez obiektyw, więc jeśli uwzględni otwór przysłony, a nawet ewentualne ciemne filtry na obiektywie.

3. Jak sensownie doświetlać błyskiem 1/16 normalne sceny z małymi partiami cieni?
1/16 to dość słaby błysk, więc moim zdaniem powinienieś być odpowiednio blisko doświetlanego obiektu lub/i uzywać możliwie dużych otworów przysłony.
Oczywiście wszystko zależy od czułości użytego materiału, należy również zwracać uwagę czy czas migawki nie wypada poza poza x-sync bo wtedy przepalisz całą scenę zastanym.

molmagic
01-05-2007, 19:29
Nie używa się trybu P, zwłaszcza z lampą.
Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.

Przykłady:

Tryb Av:
Mierze światło na danym obiekcie bez lampy pokazuje 1/350, gdy lampa jest włączona miga mi 1/125 (lampa ustawiona na ttl)
Mierze światło na ciemniejszym obiektcie: bez lampy pokazuje mi 1/30 -czyli z reki jeszcze da rade strzelić, a z lampą pokazuje mi na tym samym obiekcie 1/8 sek !!!?! Jak to możliwe

Tryb P
mierze bez lampy pokazuje 1/30 sek przysłone aparat pokazuje 1.0, włączam lampe a tu sie zmienia czas na 1/60 i przysłona w aparacie na 2.8 sie zmienia i nie da sie jej ruszyć, co i tak nie ma znaczenia bo ustawiam manualnie na obiektywie.

Przysięgam, nic z tego nie rozumiem. Nie wiem jak ustawić gdy chce oświetlić lampą jako głównym źródłem światła, nie wiem jak robić fote by lampa jedynie dopełniła błyskiem.... need help.

Vitez
02-05-2007, 13:14
Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.

W trybie M. Gdy drabinka zjedzie ci ponizej 0 to lampa zbliza sie do bycia glownym zrodlem swiatla. Jak ci zacznie migac na -2 to masz prawie pewnosc ze lampa bedzie glownym zrodlem swiatla. Na upartego tryb M 1/125 , ISO100, przyslona 8 powinny wystarczyc by to lampa glownie blyskala (zalezy czy sloneczny dzien czy pokoj w srodku nocy).

molmagic
02-05-2007, 18:17
Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?
Skąd te rozbierzności pomiędzy dobieranymi czasami z lampą i bez? W końcu mam dopełniać błyskiem na Av czy jak?

Vitez
02-05-2007, 19:03
Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?

Aparat na M . Nie lampe :roll: . Automatyka bedzie dzialala nadal jak aparatem bedziesz w trybie M pstrykal - dobierze sile blysku do nastawionych parametrow ekspozycji i wskazan swiatlomierza tak, by dopelnic swoim blyskiem brakujace swiatlo.

molmagic
03-05-2007, 17:28
spoko, dzieki, już wiem, a jak z doświetleniem?