Zobacz pełną wersję : sunpak pz 4000af - współpraca z analogiem
molmagic
15-04-2007, 10:42
Szukałem trochę an temat lampy, ale tutaj ludzie chcieli ją głównie podpinać do cyfrowych puszek, ja natomiast chciałbym go używać z eosem 600. Mam następujące pytania:
1. W trybie Av w którym focę z manualnymi szkłami, jak podepne i włącze lampe to wyświetla mi długie czasy, jak wyłączne lampe - wraca to do normy. Myślałem że w tym trybie on dobiera normalne czasy i moge w nim doświetlić błyskiem 1/16... jak to jest?
2. W trybie P dobiera czas 1/60-1/125. Czy na manualnym obiektywie lampa słusznie dobierze siłe błysku do przysłony, czy muszą to być obiektywy z elektroniką?
3. Jak sensownie doświetlać błyskiem 1/16 normalne sceny z małymi partiami cieni?
Pomoże ktoś? Z góry dzięki.
molmagic
26-04-2007, 10:03
Hmm, odnowię temat, bo zależy mi na odpowiedzi... może pomoże mi jakiś "flash guru" ;)
1. W trybie Av w którym focę z manualnymi szkłami, jak podepne i włącze lampe to wyświetla mi długie czasy, jak wyłączne lampe - wraca to do normy.
Jak długie?
Bo włączenie lampy ogranicza czasy migawki do x-sync. (czyli w EOS 600 do 1/125 sec). Zatem z lampą masz do dyspozycji czasy migawki z zakresu 30 sec. - 1/125 sec, a bez lampy pełny zakres 30 sec. - 1/2000 sec.
Jeśli więc automatyka w Av dobierze Ci czas np. 1/500 i włączysz lampę to wydłuży go do 1/125. Gdy obiektyw jest dedykowany, to przymknie też przysłonę, a jak masz manualny to sam musisz przymknąć, bo przepalisz tło o 2EV.
natomiast jeśli dobierze czas np. 1/60 to włączenie lampy nie powinno nic zmienić.
2. W trybie P dobiera czas 1/60-1/125. Czy na manualnym obiektywie lampa ...,
:idea: Nie używa się trybu P, zwłaszcza z lampą. :!:
A już kompletnie nie wyobrażam sobie użycia P z manualnym obiektywem :shock:
Nawet jeśli aparat nie wyświetlił Err, to mnie się ten Error pojawia między uszami :-)
Czy na manualnym obiektywie lampa słusznie dobierze siłe błysku do przysłony, czy muszą to być obiektywy z elektroniką?
Nie używałem manualnych szkieł z EOSami, ale wg mnie lampa z każdym obiektywem (a nawet bez) prawidłowo dobierze siłę błysku, ponieważ gdy sensory TTL zmierzą, że klisza dostała juz dość światła, to po prostu skrócą błysk.
Pomiar błysku działa w TTL /Trough The Lens/ czyli przez obiektyw, więc jeśli uwzględni otwór przysłony, a nawet ewentualne ciemne filtry na obiektywie.
3. Jak sensownie doświetlać błyskiem 1/16 normalne sceny z małymi partiami cieni?
1/16 to dość słaby błysk, więc moim zdaniem powinienieś być odpowiednio blisko doświetlanego obiektu lub/i uzywać możliwie dużych otworów przysłony.
Oczywiście wszystko zależy od czułości użytego materiału, należy również zwracać uwagę czy czas migawki nie wypada poza poza x-sync bo wtedy przepalisz całą scenę zastanym.
molmagic
01-05-2007, 19:29
Nie używa się trybu P, zwłaszcza z lampą.
Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.
Przykłady:
Tryb Av:
Mierze światło na danym obiekcie bez lampy pokazuje 1/350, gdy lampa jest włączona miga mi 1/125 (lampa ustawiona na ttl)
Mierze światło na ciemniejszym obiektcie: bez lampy pokazuje mi 1/30 -czyli z reki jeszcze da rade strzelić, a z lampą pokazuje mi na tym samym obiekcie 1/8 sek !!!?! Jak to możliwe
Tryb P
mierze bez lampy pokazuje 1/30 sek przysłone aparat pokazuje 1.0, włączam lampe a tu sie zmienia czas na 1/60 i przysłona w aparacie na 2.8 sie zmienia i nie da sie jej ruszyć, co i tak nie ma znaczenia bo ustawiam manualnie na obiektywie.
Przysięgam, nic z tego nie rozumiem. Nie wiem jak ustawić gdy chce oświetlić lampą jako głównym źródłem światła, nie wiem jak robić fote by lampa jedynie dopełniła błyskiem.... need help.
Hmmm....To jak mam focić żeby było pełne doświetlenie lampą, tzn. lampa jako główne źródło światła.
W trybie M. Gdy drabinka zjedzie ci ponizej 0 to lampa zbliza sie do bycia glownym zrodlem swiatla. Jak ci zacznie migac na -2 to masz prawie pewnosc ze lampa bedzie glownym zrodlem swiatla. Na upartego tryb M 1/125 , ISO100, przyslona 8 powinny wystarczyc by to lampa glownie blyskala (zalezy czy sloneczny dzien czy pokoj w srodku nocy).
molmagic
02-05-2007, 18:17
Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?
Skąd te rozbierzności pomiędzy dobieranymi czasami z lampą i bez? W końcu mam dopełniać błyskiem na Av czy jak?
Chyba nie probojesz mi powiedzieć tego że kupiłem lampe z automatyką po to by błyskać manualnie?
Aparat na M . Nie lampe :roll: . Automatyka bedzie dzialala nadal jak aparatem bedziesz w trybie M pstrykal - dobierze sile blysku do nastawionych parametrow ekspozycji i wskazan swiatlomierza tak, by dopelnic swoim blyskiem brakujace swiatlo.
molmagic
03-05-2007, 17:28
spoko, dzieki, już wiem, a jak z doświetleniem?