Zobacz pełną wersję : Czy to juz było
Premislaus
14-04-2007, 19:19
Na pewno. :smile: Jednak proszę o odpowiedź. Mam 350D. Chcę kupić obiektyw na wypady w góry, plener - zoom. Przeczytałem sporo postów na ten temat, ale trudno z nich "wyciągnąć" właściwy obiektyw. Raczej chciałbym obiektyw ze stajni Canona. Kwotą którą dysponuje to max. 2.000 PLN. Proszę o pomoc
Jakie zdjęcia chcesz robić w tych górach? Szerokie pejzaże, jak okiem sięgnąć, czy kozice na stokach 2 kilometry dalej?
Premislaus
14-04-2007, 19:35
Raczej pejzaże. Choć te kozice też mogą korcić.
Raczej pejzaże. Choć te kozice też mogą korcić.No to ja polecam Ci Canon ef 15-600 f/1.8 IS ;)
No ale jesli tylko landszafty to napewno przyda Ci sie cos szerokiego. A canon do cropa to ma tylko jeden obiektyw taki szeroki - Canon EF-S 10-22
Premislaus
14-04-2007, 19:43
No to ja polecam Ci Canon ef 15-600 f/1.8 IS ;)
Masz rację, byłoby nieźle mieć taki obiektyw :wink:
A tak na serio, gdyby fotografować pejzaże to co byłoby najlepsze ?
A jeżeli kozice to jaki obiektyw?
szeroki obiektyw do cropa do 2000 to canon ma jeden - KIT 18-55. Ten 10-22 jest nieco drozszy. dlatego namawialbym moze do spojzenia w strone sigmy
Raczej pejzaże. Choć te kozice też mogą korcić.
No to liczymy, trzymając się założeń (Canon i <2kPLN):
- na 17-40 nie starczy - a szkoda, bo to byłoby idealne
- na 10-22 też nie, ale to IMHO i tak nie byłoby dobre rozwiązanie - za szeroko jak na jeden obiektyw do brania na wycieczkę
- 17-85IS - o, tu już lepiej :) I jeśli chodzi o chodzenie po górach, to ten obiektyw ma dwie zalety: zakres i wagę. A z 2000PLN zostanie jeszcze chyba na dobrego polara. Optycznie nie jest to może 85/1.2L ;-), ale w górach raczej nie robi się zdjęć na pełnej dziurze - a po przymknięciu jest zupełnie OK.
- na dole musi być minimum 24mm czyli w sumie niewiele zostaje... 24-70, 24-105 poza zasięgiem :( A idealnie byłoby ten drugi + 5D ;-)
- No i zawsze można chodzić z kitem, który po przykmnięciu jest też nienajgorszy
Premislaus
14-04-2007, 19:55
Ok. Ale którą konkretnie?
Witam.
Ja jednak polecę zestaw Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300 DG APO.W zeszłym roku byłem w górach i powiem ze taki zestaw sprawdził się idealnie.Razem koszty zamkną się w 2tyś a jakość zdjęć moim zdaniem jest bardziej niz zadowalająca.
Oto link do zdjęć wykonanych w większości Tamronem 17-50 + Canon 300D.Większość z zeszłorocznego wypadu.
http://plfoto.com/129095/autor.html
Pozdrawiam
Ja proponuję 2 obiektywy:
- Canon 18-55 do szerokiego objęcia gór, (chociaż Richie ma rację z zastąpieniem go Tamronem, nie widziałem tego wcześniej)
- Sigma 75-300 APO DG jako teleobiektyw do kozic.
Niedzwiedz
14-04-2007, 20:12
tokina 12-24 !!!!!
Premislaus
14-04-2007, 20:14
Ja proponuję 2 obiektywy:
- Canon 18-55 do szerokiego objęcia gór, (chociaż Richie ma rację z zastąpieniem go Tamronem, nie widziałem tego wcześniej)
- Sigma 75-300 APO DG jako teleobiektyw do kozic.
No dobrze, ale co do Sigmy co z autofokusem powyżej 200 mm - chyba powyżej zawodzi. No i jest chyba głośny, :-(
Z Tamrona rezygnuje, Mam podstawowy canon 18 - 55
No dobrze, ale co do Sigmy co z autofokusem powyżej 200 mm - chyba powyżej zawodzi.
A po co Ci AF w górach?? (no, pomijam kozice ;-)). Gdyby nie ciężar to poleciłbym worek ruskich stałek na M42 :)
Mam podstawowy canon 18 - 55
No to rzeczywiście nieco zmienia postać rzeczy (zakładając że pasuje Ci jakość z niego po przymknięciu - powinna). W tej sytuacji może niegłupim pomysłem byłoby 70-200/4L? Zawsze to tzw. "obiektyw docelowy", który prędzej padnie niż się go pozbędziesz ;-) a nie półśrodki.
Premislaus
14-04-2007, 20:21
Jeżeli jednak nie Canon, to co w zamian? Sigma czy Tamron?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W tej sytuacji może niegłupim pomysłem byłoby 70-200/4L? Zawsze to tzw. "obiektyw docelowy", który prędzej padnie niż się go pozbędziesz ;-) a nie półśrodki.
Wiem, że marudzę, ale cena .... Na początek ciut za dużo jak dla mnie :(
tokina 12-24 !!!!!
Mniam,to tygryski lubią najbardziej.Do wakacji kupiei podejrzewam,że bedzie czesto na moim body podpieta.
W tej sytuacji może niegłupim pomysłem byłoby 70-200/4L? Zawsze to tzw. "obiektyw docelowy", który prędzej padnie niż się go pozbędziesz ;-) a nie półśrodki.
Jeśli chodzi krótkie tele to jest to chyba najlepsze rozwązanie - cena/jakość = BEZKONKURENCYJNOŚĆ.
Jeżeli jednak nie Canon, to co w zamian? Sigma czy Tamron?
Jeśli chodzi o tańsze krótkie tele to pomyśl nad tą Sigmą 70-300 DG APO lub Canonem 100-300 4,5-5,6 USM,obydwa jak za pieniądze do 1000zł są dobrym rozwiązaniem.
Premislaus
14-04-2007, 20:33
Jeśli chodzi o tańsze krótkie tele to pomyśl nad tą Sigmą 70-300 DG APO lub Canonem 100-300 4,5-5,6 USM,obydwa jak za pieniądze do 1000zł są dobrym rozwiązaniem.
A jeden obiektyw do 2.000 ? (Canon, Sigma, Tamron)
A jeden obiektyw do 2.000 ? (Canon, Sigma, Tamron)
Jeden ale w jakim zakresie ogniskowych.Jeśli Canon 18-55 Ci odpowiada to moim zdaniem dokupiłbym 70-200/4L Canona.Jak poszukasz na Allegro to uzywke wychaczysz poniżej 2tyś a nówkę masz tu http://www.allegro.pl/search.php?string=70-200&category=8887&country=1&order=p
Myslę ze warto dodać te 200zł i nie bawić się w kompromisy typu Sigma 70-300 czy Canon 100-300.Lka to szkło które w przyszłości sam zamierzam kupić.
Jesli potrzebny jest uniwersalny jeden obiektym do >2000 zl to ja rowniez polecil bym C 17-85 IS, nie zwazajac na co niektore opinie o nim.
a może w tej cenie i jakości co 17-85 IS byłby 28-135 IS ?? Napewno byłby "dłuższy" od 85 !!
a może w tej cenie i jakości co 17-85 IS byłby 28-135 IS ?? Napewno byłby "dłuższy" od 85 !!
Nie, bo 28. Ja akurat przerabiałem doskonale co oznacza różnica między 24 i 28 w "uniwersalnym" obiektywie ;-) (28-135 -> 24-70L).
No to jeśli stać Cię, żeby "na początek" kupić coś gorszego, a potem sprzedać (ze stratą) a i tak kupić jakiś wariant 70-200... droga wolna ;-) Dozbieraj i kup teraz, nikt nie proponuje Ci 70-200/2.8IS za 6kPLN, tylko obiektyw praktycznie w zakresie cenowym jaki podałeś.
Premislaus
14-04-2007, 21:52
Masz rację. Zastanowię się jednak głęboko nad Twoja propozycją Canona 70-200/4L. kosztuje trochę ponad moje założenia, ale trudno - raz się żyje. Dzięki za pomoc :-)
Masz rację. Zastanowię się jednak głęboko nad Twoja propozycją Canona 70-200/4L. kosztuje trochę ponad moje założenia, ale trudno - raz się żyje. Dzięki za pomoc :-)
ja bym sie na twoim miejscu nie zastanawial, mialem to szkielko F4 NONE-IS, do tego rewelacyjny egzemplarz, ale niestety ma juz nowego wlasciciela :/ chcoiaz wcale nie wykluczam ze w tym roku cos podobnego nabede, moze w wersji F4 z IS,
pomimo ze nie uzywalem go za czesto to jak teraz ogladam zdjecia nim zrobione to mnie poprostu q...... trafia jak porownuje do KIT'a :/ warto zdecydowanie je miec bo jak potrzebujesz takiego zakresu to nic lepszego nie znajdziesz, niezaleznie ktora wersje 70-200 kupisz czy najtansza F4 czy wypasiona F2.8IS to bedziesz w 100% zadowolony
Miałem dylemat: EF 17-85 IS, czy Sigma 17-70 (prawie w tej samej cenie po zwrocie od Canona). Wybrałem Sigmę, bo nienawidzę "różowych" i mydlanych zdjęć (CA, patrz: 17-85). Teraz widzę, że trafiłem w dziesiątkę! Nie wiem czy ja mam takie szczęście, czy może opłacało się tygodniami czytać i oglądać fotki testowe, ale chyba znowu trafiłem na ideał cenowo/jakościowy, tak jak poprzednio trafiłem na Tamrona 55-200. - Zestaw gruuubo poniżej 2000pln.
Chcąc dobić do tych 2000, można zastosować APO 70-300 Sigmy, tylko że trzeba częściej (niż 55-) zmieniać go na szersze szkło a powyżej 200mm szczegółów jest i tak tyle samo co z mojego Tamrona do 200mm.
Myślę, że to dobry początek dla doskonalenia rzemiosła i poznawania już tylko własnego a nie sprzętowego potencjału. Zakup 5d i dwu L-ek nie byłby problemem mentalnym, gdybym już dziś wiedział, że w pełni wykorzystam taką inwestycję (stosunek: umiejętności własne a opłacalność druku wielkoformatowego ;-)). Co do zestawu crop+sigma+tamron, nie mam wątpliwości, że już wykorzystuję i sądzę, że to idealny tandem szkoleniowy. Wreszcie czuję, że sprzęt mnie nie ogranicza... no chyba, że to ta wiosna... - Jadę w plener! ;-)