PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 400D i lampa OSRAM VS340 STUDIO

DJS
14-04-2007, 11:56
Witam serdecznie.
Jestem nowy na tym miłym forum i za kilkanaście dni będę "pełnoprawnym" canonowcem :wink: Po wielu "przeczytanych" nocach i "obmacanych" aparatach postanowiłem zakupić Canona EOS 400D (nie pytajcie mnie dlaczego...). Wiadomo jak body to i szkło oraz lampa błyskowa. I tu zaczyna się mój problem. Posiadam wysokiej klasy, lecz starą, lampę firmy OSRAM. Jestem skłonny sądzić, że poza nowinkami technicznymi jest lepsza od 580 Canona. Posiada na przykład możliwość podziału flesza, tak że jego środkowa część oświetla fotografowany obiekt a boczne można skierować w sufit. Efekt jest znakomity. Sprawdziłem już, że może być wyzwalana przez 400D ponieważ ma niskie napięcie. Pytanie moje dotyczy współpracy z TTL. Lampa ma tylko analogowy TTL i nigdzie nie mogę się dowiedzieć, czy 400D potrafi sterować lampą TTL (nie E-TTL). Jeśli potrafi to zakupię stopkę systemu SCA300 do Canona a zaoszczędzoną różnice PLN przeznaczę na lepsze szkło. Jeśli nie to zaoszczędzę także na stopce:grin: . Niestety w sklepie, gdzie mają w/w stopki nikt nie znał odpowiedzi na moje pytanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Vitez
14-04-2007, 18:29
Pytanie moje dotyczy współpracy z TTL. Lampa ma tylko analogowy TTL i nigdzie nie mogę się dowiedzieć, czy 400D potrafi sterować lampą TTL (nie E-TTL).

Nigdzie? Kiepsko szukales. Mamy tu dzial 'obiektywy i lampy blyskowe' , tam kilka przyklejonych watkow, tam kilka fajnych linkow i tu masz odpowiedz:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ttl

"The digital cameras - all cameras with a D in the name (including the D30, D60, 1D, 1Ds, 10D, 300D/Digital Rebel/Kiss Digital, 1D mark II, 1Ds mark II, 1D mark II, 1D mark IIN, 1D mark III, 20D, 20Da, 350D/Digital Rebel X/Kiss Digital N, EOS 400D/Rebel XTi Digital/Kiss X Digital) do not support TTL."

To oznacza ze jesli lampa ma wlasny pomiar to dobrze, jesli ma tryb manualny to srednio (histogram, przeliczenia LP itp), jesli nie ma wlasnego pomiaru ani trybu manualnego to albo nie bedzie dzialac albo zawsze walic z pelna moca i czeka cie zonglerka nastawami aparatu by cos tam wyszlo.

Wg mnie szkoda zachodu, na upartego mozesz poszukac jakchs dwupalnikowych Metzow dzialajacych w E-TTL.

DJS
14-04-2007, 22:19
Dzięki za odpowiedź. Być może nie odrobiłem lekcji jak należy :wink: . Na moje szczęście lampa posiada własny pomiar światła wraz z pamięcią ekspozycji i dwa programy automatyczne. Aby wykonać dobre zdjęcia wystarczy ustawić w aparacie przysłonę 4 lub 8 w zależności od wybranego programu AUTO ustawić czas naświetlania właściwy dla synchronizacji z lampą i wykonać próbny błysk. Jeśli zapali się kontrolka prawidłowej ekspozycji można śmiało robić zdjęcia. Nie wiem jak będą wyglądać z "cyfry". Analogowe były super. Jako ciekawostkę powiem, że przy czułości filmu 400 ISO można wykonać zdjęcie z odległości ponad 70m. Na początek wystarczy mi moja, potem... może 580 Canona?
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam.