Zobacz pełną wersję : Jak ocenic zuzycie lampy
Karol-29
13-04-2007, 20:46
Witam serdecznie wszystkich - chcialbym kupic uzywana lampe blyskowa i tak sobie mysle jak mozna ocenic przebieg danej lapmy np 580ex lub 430ex. Czy jest jakis sposob? - czy moze ktos z forumowiczow wie jaka jest zywotnosc lampy?
Nie chcialbym kupic sprzetu mocno wyeksploatowanego
pozdr,
Karol
430EXto dobre lampy amatorskie a co za tym idzie niewielkie przebiegi. Na rynku są zbyt krótko by można było mowić o ich wyeksploatowaniu.
580EX to inna bajka - lampy profesjonalne = duże przebiegi. To trzeba uważać.
Moim zdaniem przy 430 nie ma co się bać o to że już zajechane, za krótki czas.
Karol-29
13-04-2007, 21:37
Tak - mimo wszystko bardziej kusi mnie 580ex, w wersji uzywanej :)
Moze ktos ma jakis pomysl na taki test? - o ile wogole jest on mozliwy...
Canon EOS System
14-04-2007, 11:14
Nie wiem czy to jest możliwe. Nawet jak kiedyś padnie to wymienisz co trzeba i jedziesz dalej. Ja bym się o to tak nie martwił, lampy - szczególnie te nowsze są bardzo wytrzymałe.
Najprościej - załóż na sanki - włącz - wciśnij przycisk (w aparacie) wyzwalania błysku modelującego (bez lampy domyka przysłonę do zadanej wartości) - jeśli lampa puści ciagły, dwusekundowy błysk bez żadnych przerw - wygląda na to, że palnik jest OK. Jeśli ten błysk będzie taki "szarpany", nierówny - najprowdopodobniej kończy się już palnik.
czy powyzszy test zadziala tez w sigma ef-500 dg st
po ilu zdjeciach mozna mowic o zuzyciu?
też kiedyś zastanawiałem sie nad tym czy kupić uzywaną 580ex. no i kupiłem. kupiłem dośc mocno używana. mam ja juz około 1,5 roku i też dośc często używam. podejżewam że sporo jeszcze wytrzyma. mało sie słyszy ze lampa komuś wysiadła. myśle że nie ma co sie martwić i kupować. zawsze to taniej.
Tomasz1972
13-12-2007, 16:18
430EXto dobre lampy amatorskie a co za tym idzie niewielkie przebiegi. Na rynku są zbyt krótko by można było mowić o ich wyeksploatowaniu.
580EX to inna bajka - lampy profesjonalne = duże przebiegi. To trzeba uważać.
Moim zdaniem przy 430 nie ma co się bać o to że już zajechane, za krótki czas.
Chyba odwrotnie :)
Profesjonalista korzysta najczęściej z zastanego , więc mało błyska .
Amator wali non stop pełna mocą :)
[ciach] mało sie słyszy ze lampa komuś wysiadła. No to usłysz me wołanie ;). Moja 540EZ wypadła z kieszeni na klepisko i szlag ją trafił. Ani wysoko, ani twardo. Była w serwisie na Śląsku: padł jakiś obwód drukowany. Pewnie jeszcze dam ją na Żytnią. Ciekawe czy mają części do niej.
ale to czysto fizyczne uszkodzenie. miałem na mysli oddanie ostatniego błysku w swoim życiu
To juz jakiegos reportera z wiejskiej by trzeba bylo zapytac, pewnie szybciej padnie migawka w 1d niz zarnik w lampie;)
czyli zasadniczo nie mozna powiedziec czy np 1000 blyskow to duzo czy malo bo zalezy to od sily i czestotliwosci blyskania czy tak?
ale mimo wszystko 1000 to duzo? 5000? chodzi o rzad wielkosci
oskarkowy
14-12-2007, 11:37
czyli zasadniczo nie mozna powiedziec czy np 1000 blyskow to duzo czy malo bo zalezy to od sily i czestotliwosci blyskania czy tak?
ale mimo wszystko 1000 to duzo? 5000? chodzi o rzad wielkosci
Przy rozsądnym używaniu lampy, to 100.000 błysków nie jest dużo. Oczywiście, jak się wali ciągle pełną mocą, zamiast doświetlać, to te liczby trzeba zweryfikować.
A, no i zapomniałem dopisać: powyższe na podstawie doświadczeń z 550EX (większa głowica i ciut mniejsza moc niż 580EX, może to też ma znaczenie).
Być może przydadzą się informacje na temat lampy EX 580. Objawy:
1. niestabilna praca jako master (wyzwalanie bezprzewodowe);
2. w trybie stroboskopowym daje tylko 1 błysk.
Diagnoza (z Żytniej): palnik do wymiany. Po wymianie wszystko OK. Koszt wymiany: 360 zł.
Chyba odwrotnie :)
Profesjonalista korzysta najczęściej z zastanego , więc mało błyska .
Amator wali non stop pełna mocą :)
To kuknij na konferencje prasowe, sejm etc. Jak to koledzy z zastanego korzystają.....
oskarkowy
19-12-2007, 22:56
To kuknij na konferencje prasowe, sejm etc. Jak to koledzy z zastanego korzystają.....
Miałeś rachunek prawdopodobieństwa? W takich warunkach pracy, to 3 strzały na 5 zupełnie bez lampy są pięknie doświetlone kontrowym światłem. Najczęściej nie jednym :mrgreen:
Swoją drogą zdradź proszę tajemnicę, jak potrafisz ocenić stopień wykorzystania lamp na podstawie telewizyjnych relacji z konferencji prasowych?
A jeśli Twoim zdaniem tak mocno tłuką tymi lampami, to jakim cudem wystarcza im mocy na 8-10 błysków w serii?
Faktem jest, że w codziennej fotografii prasowej mało jest finezji w oświetlaniu planu, ale IMO trochę jednak przesadziłeś.
No proszę, a ja naiwnie myślałem, że fotoreporterzy korzystają z f=2,8 i w związku z tym stosunkowo niewiele doświetlają i dlatego lampy im wyrabiają w długich seriach... Mylę się?