Zobacz pełną wersję : Sandisk "zwykła" czy Ultra II
bruckner
12-04-2007, 19:13
W!
Mam takowe pytanko. Czy jest sens kupować sandiska Ultra II i Gb czy wystarczy mi ta podstawowa wersja? (((Ogólnie fotografuję widoczki i portrety, czasami tylko coś szybciej. Nie walę "seriami" :P)))
czy to ma jakieś znaczenie przy zapisie fotek na kartę? Jeśli chodzi o zgrywanie na kompa to mam czas :wink:
pozdrawiam serdecznie :)
Różnica między prędkościami tych dwóch kart jest zauważalna. Sam przez jakiś czas robiłem zdjęcia na zwykłej, jednak przesiadłem się na ultra II. Ale mi zdarza się dość często pstrykać serie.
Pamiętaj tylko, że przy Ultra II bufor aparatu będzie szybciej opróżniany.
wojtek_j
12-04-2007, 21:34
Moim zdaniem jeżeli masz pieniądze to kupuj jak najlepszą kartę - do twoich wymogów bo jak pstrykasz od czasu do czasu po 3 zdjęcia to nie ma po co ale im lepszą kupisz tym lepiej.
Sandisk "zwykła" czy Ultra II
Extreme III.
Obecnie najlepsza proporcja cena / jakość.
M@riusz
Przy 350d wystarczy ultra II. Sam dziś zakupiłem extreme III i stwierdzam, ze w prędkości nie widzę różnicy. No może jeden RAW więcej w serii, zanim zapcham bufor.
Kolekcjoner
13-04-2007, 01:32
Przy 350d wystarczy ultra II. Sam dziś zakupiłem extreme III i stwierdzam, ze w prędkości nie widzę różnicy. No może jeden RAW więcej w serii, zanim zapcham bufor.
Szybkość karty nie ma wpływu na ilość Raw-ów w serii dla 350-tki :).
Bruckner wg. Twoich kryteriów - zwykły :).
bruckner
13-04-2007, 07:10
dzieki za odpowiedzi :):)
wyjdzie taniej*(a budżet fotograficzny niski :P )
pozdrawiam i dzieki jeszcze raz :)
Extreme III.
Obecnie najlepsza proporcja cena / jakość.
M@riusz
A dodatkowo do karty jest C1 LE (klucz bo program trzeba ściągnąć) i soft do odzyskiwania skasowanych danych z kart pamięci i dysków (ten już na dołączonej płytce)
Jeśli faktycznie masz czas (dużo czasu!) na zgrywanie fotek na kompa, to nawet najwolniejszy SanDisk nie wpłynie na ilość gwarantowanych (w instrukcji aparatu) fotek w wykonanych serii, czyli na samo robienie zdjęć. Wolniej będzie przy późniejszym podglądzie i oczywiście późniejszym zgrywaniu. Ale największą różnice (tania vs szybka karta) poczujesz dopiero przy zastosowaniu czytnika.
bruckner
13-04-2007, 21:21
No i wyszło na to że kupiłem Extreme III :D Pare fotek poszło ... minimalną różnicę widać :) na Korzyść ex III :P
pozdrawiam. :)
Ja też kupiłem, dokładnie wczoraj. Za 158zł w Komputroniku dostałem 2gb Extreme III. W A95 różnicy między "tanią kartą" a ExIII nie widać, bo niby gdzie mogłoby widać. Ale karta większa jest, a i przyszłościowe lustrzanki też ją będą lubić.
Ja też kupiłem, dokładnie wczoraj. Za 158zł w Komputroniku dostałem 2gb Extreme III.
Troszke przeplaciles. Ja tutaj juz dwie karty kupilem: http://www.ram.net.pl/index.php?cPath=8_68
W cenie "okolo 200zl" uwazam ze nie ma co sie zastanawiac i brac 4GB - nie kosztuje 2 razy wiecej niz 2GB a pojemnosc naprawde porzadna.
1)
Adres: 80-215 Gdańsk, ul. Raciborskiego 1 "B"
Nie lubię bawić się w wysyłki, reklamacje na odległość i inne tego typu.
2)
Wysyłka Pocztą Polską - od 10zł (najlżejsze towary do 1kg) do 20zł (w zależności od wagi produktów)
Wysyłka kurierem UPS - od 15zł (najlżejsze towary do 5kg) do 30zł (w zależności od wagi produktów)
140zł (cena CF E III 2gb) + ~15zł ("bezpieczna" przesyłka) = 155zł. 3 złote nie robi mi większej różnicy.
3)
CF E III 4gb - 200zł - no niby tanio, ale "pkt 1)" + brak tych 40 dodatkowych złotych. Poza tym do A95 2gb starczy (800zdj HiQ). A jak zakupię jakieś 400D (pewnie poczekam aż wejdzie 450D i ceny 400D spadną) to karty będą jeszcze tańsze niż to
CF E III 4gb - 200zł .
Fakungio
14-04-2007, 21:52
Oczywiście Extreme III
Nie zastanawiaj się
No i wyszło na to że kupiłem Extreme III :D
Ja też kupiłem, dokładnie wczoraj.
Już wszyscy niepewni z tego wątku kupili, więc nie masz kogo namawiać :D
a czy ktos sprawdzal czy canon 350D pociagnie karte Sandisk Ultra II 8GB ? bo patrzac na cene 4GB EIII i cene 8GB UII to wcale duzo nie trzeba dolozyc, na czytniku widocznych roznic pewnie nie bedzie, bo i tak UII z szybkoscia x66 (10MB) na moim czytniku sandiska osiaga 6-7MB, tylko czy 350D bedzie widzial prawidlowo taka karte ? Jesli ktos probowal wkladac do 350D cos wiekszego niz 4GB to prosilbym o podzielenie sie wrazeniami i spostrzezeniami
Ja też kupiłem, dokładnie wczoraj. Za 158zł w Komputroniku dostałem 2gb Extreme III. W A95 różnicy między "tanią kartą" a ExIII nie widać, bo niby gdzie mogłoby widać. Ale karta większa jest, a i przyszłościowe lustrzanki też ją będą lubić.
no to za vitezem powtorze ze PRZEPLACILES i to strasznie, dzisiaj wlasnie dostalem info od kolegi ze ta sama karta w UK kosztuje juz 17.99Ł z dostawa, wiec liczac po srednim kursie funta 5,8 to wychodzi za jakies 105zl, mysle ze kwestia tygodnia dwoch kiedy takie ceny zaczna docierac i do polski, ponizej link z cena:
http://www.play.com/Electronics/Electronics/4-/880499/SanDisk_Extreme_III_CompactFlash_2GB/Product.html?P36=5AS6EL
ahha, tylko ze ten sklep jest na wyspie jersey
No może i macie rację, cóż, nie jestem dobrym analitykiem. Wiem tylko, że jeżeli na skapiec.pl ceny oscylują koło 140zł to na teraźniejszy czas nie przepłaciłem dużo. A karta była mi potrzebna, bo robiłem zdjęcia w filharmonii, a 256 + 2x128 mogłoby mi nie wystarczyć. No i nie wystarczyłoby. Więc nie mówcie mi, że przepłaciłem, bo z każdym dniem ceny spadają i zawsze przepłacam.
Kolekcjoner
16-04-2007, 23:08
No może i macie rację, cóż, nie jestem dobrym analitykiem. Wiem tylko, że jeżeli na skapiec.pl ceny oscylują koło 140zł to na teraźniejszy czas nie przepłaciłem dużo. A karta była mi potrzebna, bo robiłem zdjęcia w filharmonii, a 256 + 2x128 mogłoby mi nie wystarczyć. No i nie wystarczyłoby. Więc nie mówcie mi, że przepłaciłem, bo z każdym dniem ceny spadają i zawsze przepłacam.
Dokładnie. Jakby człowiek cały czas śledził ceny, kursy itd. to by nic nie kupił :).
na teraźniejszy czas nie przepłaciłem dużo(...)Więc nie mówcie mi, że przepłaciłem, bo z każdym dniem ceny spadają i zawsze przepłacam.
Duzo nie ale przeplaciles. I to ze spadaja to wiadomo... ale przeplaciles dokladnie na dany dzien zakupu. No ale co tam, dosc zagladania w kieszen, choc gdy ja mialem tyle lat co ty to kazde 5zl sie liczylo - tylko pozazdroscic plynnosci finansowej ;)
gdy ja mialem tyle lat co ty to kazde 5zl sie liczylo - tylko pozazdroscic plynnosci finansowej ;)
Ja mam odwrotnie : jak już dostaję(urodziny/imieniny/gwiazdka/itd), to w nominałach niebieskich i zielonych. No a jak już mam "rozbić" te ładne papierki, to czy 5zł mi z nich zostanie czy 15 no to co mi tam. Kupię 3 Snickersy mniej. Bo co innego można kupić za 20zł co by się przydało.
Czy przy szybszej karcie aparat będzie szybciej opróżniał bufor? I czy będzie to różnica zauważalna (obecnie mam kingstona 50x a zastanawiam się nad extreme III)?
Robson01
17-04-2007, 11:28
Duże znaczenie ma to jaki aparat posiadasz - dla kompaktów jest to bez znaczenia. Przy lustrach wyższej klasy owszem.
Kolekcjoner
17-04-2007, 15:14
Czy przy szybszej karcie aparat będzie szybciej opróżniał bufor? I czy będzie to różnica zauważalna (obecnie mam kingstona 50x a zastanawiam się nad extreme III)?
Duże znaczenie ma to jaki aparat posiadasz - dla kompaktów jest to bez znaczenia. Przy lustrach wyższej klasy owszem.
Dokładnie tak. Np. w 350-tce która często się przewijała w tym wątku tak - różnica będzie wyraźna.
Dzięki za odpowiedzi:) Właśnie mam 350 i potrzebuje nowej karty do sportowych zdjęć. W takim razie tylko extreme III:)