PDA

Zobacz pełną wersję : problem z flash! Tryb P i Av oraz 580EX - C400D

m_joker
12-04-2007, 17:11
Witam Was!
Jest to moj pierwszy post i zwracam sie w nim z pytaniem do szanownego grona.

Mam Canona 400D i pozyczona 580EX

Na poczatku, chcialbym zapytac, dlaczego gdy w trybie P z wlaczonym blyskiem lampy wbudowanej uzyskam czas np 1/60 przy przyslonie 5.6 i ISO100 to po przelaczeniu na tryb Av i ustawieniu przyslony na 5.6 i ISO100 czas zmieni mi sie juz na 1/15 (rowniez wysunieta lampa)? Przeciez powinno byc tak samo moim zdaniem.
Baz wlaczonej lampy czasy sie nie zmieniaja. Tak jakby aparat regulowal sile blysku doswietlajacego?

To samo dzieje sie po podlaczeniu 580EX. Czasy sie zmieniaja P-1/60 Av-1/15 przy reszcie parametrow nie zmienionych.

Zna ktos moze przyczyne takiego zachowania? Chcialbym miec wieksza kontrole nad fotografowaniem dlatego chcialbym focic w trybie AV ale zdjecia wychodza przeciez poruszone przy czasie 1/15.

Lampe dzis pozyczylem od jeszcze wiekszego laika niz ja wiec nie mam pojecia co to moze byc.
Pozdrawiam

DoMiNiQuE
12-04-2007, 17:18
Na poczatku, chcialbym zapytac, dlaczego gdy w trybie P z wlaczonym blyskiem lampy wbudowanej uzyskam czas np 1/60 przy przyslonie 5.6 i ISO100 to po przelaczeniu na tryb Av i ustawieniu przyslony na 5.6 i ISO100 czas zmieni mi sie juz na 1/15 (rowniez wysunieta lampa)? Przeciez powinno byc tak samo moim zdaniem.
Baz wlaczonej lampy czasy sie nie zmieniaja. Tak jakby aparat regulowal sile blysku doswietlajacego?

A instrukcje od aparatu czytal? Chyba nie ;)
Dzieje sie tak, poniewaz przy pracy z lampa tryb P ustawia zawsze F/5.6 i 1/60sek a reszte doswietla lampa. Tryb Av dopiera czas ekspozycji do swiatla zastanego i wartosci przyslony, ktora sam wybierasz a lampa pelni jedynie role doswietlajaca.

To samo dzieje sie po podlaczeniu 580EX. Czasy sie zmieniaja P-1/60 Av-1/15 przy reszcie parametrow nie zmienionych.
Ta zasada dotyczy sie zarowno lampy wbudowanej jak i zewnetrznej

Zna ktos moze przyczyne takiego zachowania? Chcialbym miec wieksza kontrole nad fotografowaniem dlatego chcialbym focic w trybie AV ale zdjecia wychodza przeciez poruszone przy czasie 1/15.
Jesli chcesz robic zdjecia z lapma w trudnych warunkach (ciemno) to tylko w trybie M. Poczytaj na forum. Jest sporo poradnikow i watkow na ten temat.

Tomasz1972
12-04-2007, 17:25
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16801
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=15821

borkomar
12-04-2007, 17:32
Kolega widzę cały świat wzywa

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/82061-problem-z-flash-tryb-p-a.htm

m_joker
12-04-2007, 18:00
Kolega widzę cały świat wzywa

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/82061-problem-z-flash-tryb-p-a.htm

strasznie czas mnie nagli bo na przetestowanie i oswojenie sie z zewnwtrzna lampa mam 2 dni zanim na prosbe przyjaciela mam mu sfocic slub, wiec sam rozumiesz... To jedyna pamiatka. Glupio by bylo jakby zadne zdjecie nie wyszlo:)

DoMiNiQuE
12-04-2007, 18:10
strasznie czas mnie nagli bo na przetestowanie i oswojenie sie z zewnwtrzna lampa mam 2 dni zanim na prosbe przyjaciela mam mu sfocic slub, wiec sam rozumiesz... To jedyna pamiatka. Glupio by bylo jakby zadne zdjecie nie wyszlo:)

Bardzo przepraszam, ze sie wtracam, ale mnie to przerazilo. Bez podstawowej wiedzy i praktyki na temat pracy z blyskiem podejmujesz sie fotografowac na slubie? Podziwiam Ciebie i Twojego kolege za odwage.

m_joker
12-04-2007, 18:45
ze tak powiem, jestem drugim fotografem tylko po to, by mieli wiecej zdjec. Platny niech robi swoje a ja przy okazji pocwicze :)

borkomar
12-04-2007, 19:21
ze tak powiem, jestem drugim fotografem tylko po to, by mieli wiecej zdjec. Platny niech robi swoje a ja przy okazji pocwicze :)

Dzięki Bogu :mrgreen:
Poćwiczyć trzeba, gdyż w inny sposób chyba nie da sie tego naumieć.

greg7878
14-04-2007, 20:45
Wytłumaczenie różnych parametrów ekspozycji w różnych trybach pracy aparatu jest proste. Canony w trybie P ustawiają tak ekspozycję ( i moc błysku ) , by głównym żródłem światła na zdjęciu była lampa. W trybach Av i Tv odwrotnie - ekspozycja jest ustawiana na światło zastane a błysk lampy ma jedynie doświetlić obiekt na który został wykonany pomiar błysku ( czyli najczęściej pierszy plan o ile nie wykonamy przedbłysku i zmiany kadru ). W trybie Av można wymusić czas ekpozycji z lampą przełączając odpowiednią fumkcję w menu ,,Custom Function" - ,,Flash sync. speed in Av mode". W praktyce wydłużenie czasu pozwala lepiej doświetlić tło (oczywiście , trzeba pamiętać o możliwości poruszenia zdjęcia ) , o poprawne naświetlenie głównego motywu w każdym przypadku dba system E-TTL lampy ( przynajmniej teoretycznie powinien , w praktyce czasem zawodzi - wg. mojego doświadczenia zdarza się , że prześwietla , warto poeksperymentować z obniżeniem mocy błysku ).

jatzzek
14-04-2007, 21:18
A instrukcje od aparatu czytal? Chyba nie ;)
Dzieje sie tak, poniewaz przy pracy z lampa tryb P ustawia zawsze F/5.6 i 1/60sek a reszte doswietla lampa.

Uuuu Dominique ale wtopa. Wystarczylo przeczytac instrukcje albo po prostu wziac aparat do reki i sprawdzic.

W trybie P z lampa na E-TTL aparat ustawia czas w zakresie 1/60s-X (gdzie X to najkrotszy czas synchronizacji z lampa; zdaje sie, ze w 400D X=1/200s) a przyslone od fmin do fmax, gdzie fmin to najwiekszy otwor wzgledny obiektywu (czyli jego swiatlosilnosc) a fmax, to najmniejszy otwor wzgledny obiektywu.

minek
14-04-2007, 21:55

Tylko staraj się mu nie przeszkadzać.