Zobacz pełną wersję : swiatło 2,8 lub 4 oco w tym chodzi?????
Tomek2570
11-04-2007, 22:15
Witam Panowie powiedzcie mi co to za róznica w obiektywach jeśli chodzi o swiatło np 2,8 lub 4,0 tak jak np;Ptrzebuje ustawienia do focenia w dyskotece
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
oco w tym wszystkim biega z tym światłem
f2.8 lub f4 to wartości przysłony. f2.8 to obiektyw "jaśniejszy" od f/4 bo... i tutaj odsyłam do pierwszego lepszego artykułu w googlach. Szukaj po frazach przysłona, EV, głębia ostrości, fotografia dla początkujących itp
tak najprosciej :)
im mniej tym lepiej w wersji ogólnej :) bo więcej :)
światło: jeden z parametrów naświetlania obok czasu i czułości - niech będzie
odpowiednia kombinacja daje różne efekty
im mniejsza cyferka tym jaśniej
inaczej jeszcze to wartość przysłony: określa stosunek srednicy otworu do długości ogniskowej
cały temat dobry jest na książke :) tam też polecam zasięgnąć informacji
o wpływie światła na fotki
jakis przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przys%C5%82ony
pozdrawiam
Tomek2570
11-04-2007, 22:23
Tak ale ten 2,8 robi lepsze fotki czy co? bo napewno jest duzo droższy!!!
kto mi to moze wytłumaczyc
Tak ale ten 2,8 robi lepsze fotki czy co? bo napewno jest duzo droższy!!!
nie to nie oznacza ze jasniejszy robi lepsze zdjęcia
kto mi to moze wytłumaczycchłopcze weź że poczytaj o tym w sieci. Napisalem ci nawe jak szukac. Nikt przeciez nie będzie pisał tego samego co zostało już opisane setki razy. Zaczynasz irytować.
obserwator
11-04-2007, 22:27
Wyszukiwarka jakiejkolwiek maści na pewno będzie pomocna...Poza tym cierpliwość, jedna z wielu tak rzadkich ostatnio cnót :)...nie wszystko da się pojąć w mig...choć nie znaczy, że nie można...
w ogólności sam musisz sobie odpowiedzieć co dla Ciebie jest lepsze
imo zawsze lepiej mieć jaśniej z paru powodów
a czy robi lepsze to oprócz znajmości własnych wymagań trzeba mieć znajomość konkretnych szkieł w szczególności parametrów testowych-producenta, czy własnych odczuć co do 'jakości' itp itd najlepiej poczytać zeby zrozumieć czego sie oczekuje ;)
jeden lubi rybki inny ...
pozdrawiam
Tomek2570
11-04-2007, 22:34
Panowie bez agresji ja tylko zapytałem,wiecie jak to jest człowiek wszytko by chciał wiedzieć naraz,poza tym kupiłem obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM jokosc tych fotek z tym obiektywem nie jest rewelacyjna dlatego pytam o to swiatło,niewiem moze ja coś zle robie,wkorzam sie jak cholera.
wiecie jak to jest człowiek wszytko by chciał wiedzieć narazwiemy. Masz jakiś wstręt do książek?
poza tym kupiłem obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM jokosc tych fotek z tym obiektywem nie jest rewelacyjna no to koniecznie musisz kupic obiektyw Canona z serii L. Najlepiej jak najjaśniejszy i z IS. Ten co masz to sie do niczego nie nadaje.
Kupno dobrego obiektywu nie gwarantuje dobrej jakości zdjęć. Zdjęcia jeszcze trzeba umieć robić.
To po pierwsze.
Po drugie jaśniejsze obiektywy nie muszą robić lepszych zdjęć, ale jakoś tak jest na świecie, że statystycznie robią je lepsze. Wynika to jednak bardziej z faktu, iż te jaśniejsze są bardziej dopracowane i przeznaczone dla bardziej zaawansowanych fotografów. Są też dużo droższe, a to już wynika z ich konstrukcji.
Jasne szkła to esencja fotografii, dają one fotografowi szersze spektrum możliwości i większą kreatywność. Poza tym jasny obiektyw bardzo ułatwia robienie zdjęć w złych warunkach oświetleniowych, szczególnie ludzi w ruchu.
Tomek2570
11-04-2007, 22:51
tpop napisał
Ten co masz to sie do niczego nie nadaje.
Poważnie z tym obiektywem mówisz że lipa,to co byś polecił canona
chciałem obiektyw szerokokatny
wiemy. Masz jakiś wstręt do książek?
no to koniecznie musisz kupic obiektyw Canona z serii L. Najlepiej jak najjaśniejszy i z IS. Ten co masz to sie do niczego nie nadaje.
wyczuwam lekką nutkę sarkazmu, ale czytając ten wątek ciężko się o nią nie pokusić ;)
Tomek2570
11-04-2007, 22:55
Marantz napisał
Poza tym jasny obiektyw bardzo ułatwia robienie zdjęć w złych warunkach oświetleniowych, szczególnie ludzi w ruchu.
i o taki obiektyw mi chodzi co polecicie,bardzo prosze w dobrej cenie Canona
Hehe, nie róbcie sobie jaj z chłopaka bo jeszcze da wiarę, że szkło jest do niczego.
Naucz się robić zdjęcia kolego, lustrzanka to nie jest kompakt, tutaj trzeba myśleć. Musisz sobie dużo poczytać, dużo poćwiczyć.... generalnie dużo rzeczy musisz sobie porobić. Za jakiś rok będą efekty tej pracy.
Pozdrawiam.
tco byś polecił canona
chciałem obiektyw szerokokatnya jakie body? z cropem?
Tomek2570
11-04-2007, 23:01
Canon body 400d
No to masz szerokokątny. Szerszy to już chyba tylko rybie oko będzie.
Co do jasności, to już zostało powiedziane. Dodam może tylko od siebie, ze im jaśniejszy obiektyw, tym większe możliwości operowania głębią ostrości. Ale czy przy szerokim kącie potrzebna jest mała głębia ostrości?
Jak Ciebie stać to kupuj. Jeżeli nie to kup sobie Tamrona 17-50/2.8 i po krzyku.
Tomek2570
11-04-2007, 23:19
Jak Ciebie stać to kupuj. Jeżeli nie to kup sobie Tamrona 17-50/2.8 i po krzyku.
ok,dziekuje Marantz
Chłopaku masz bardzo dobry szerokokątny obiektyw do twojego aparatu, nie zmieniaj go. jeśli uważasz że zdjęcia z niego wychodzą słabe to popracuj nad warsztatem, swoim warsztatem .....
scooter:no i popsules caly plan szyty grubymi nicmi :) a ja juz chcialem odkupic ten "slaby" obiektyw za jakas adekwatnie "slaba" cene :(
A może trafił mu się jakiś walnięty egzemplarz i naprawdę ma problem.
Tomek2570 może jakiś przykład tych beznadziejnych zdjęć pokażesz.
scooter:no i popsules caly plan szyty grubymi nicmi :) a ja juz chcialem odkupic ten "slaby" obiektyw za jakas adekwatnie "slaba" cene :(
Wyprzedziłeś mnie, bo już chciałem pisać, że za 1,5 tysiaka wezmę ten słaby obiektyw :D
Tomek2570
12-04-2007, 21:41
A może trafił mu się jakiś walnięty egzemplarz i naprawdę ma problem.
Tomek2570 może jakiś przykład tych beznadziejnych zdjęć pokażesz.
Witam cie LemonR,zobacz sobie-- co sadzisz?
Pierwsza fotka
http://www.lolo70.neostrada.pl/test1.jpg
File name
IMG_5611.CR2
Camera Model Name
Canon EOS 400D DIGITAL
Shooting Date/Time
2007-04-12 20:27:55
Tv(Shutter Speed)
1/20Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Evaluative metering
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Lens
EF-S10-22mm f/3.5-4.5 USM
Focal Length
14,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
RAW
Flash
On
White Balance
Auto
AF mode
One-Shot AF
Picture Style
Standard
Druga bez lampy
http://www.lolo70.neostrada.pl/test2.jpg
File name
IMG_5612.CR2
Camera Model Name
Canon EOS 400D DIGITAL
Shooting Date/Time
2007-04-12 20:28:18
Tv(Shutter Speed)
1/20Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Evaluative metering
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Lens
Focal Length
14,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
RAW
Flash
Off
White Balance
Auto
AF mode
One-Shot AF
Picture Style
Standard
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wyprzedziłeś mnie, bo już chciałem pisać, że za 1,5 tysiaka wezmę ten słaby obiektyw :D
Jaj sobie nie róbcie,dobrze że znam się na poczuciu humoru,pozdrówka
Bagnet007
12-04-2007, 21:52
Jaj sobie nie róbcie,dobrze że znam się na poczuciu humoru,pozdrówka
Asz to Twoje poczucie humoru ;) Te obrazki do oceny ostrości w rozmiarze 650x433pix to też chyba żart :roll:
trochę za małe te foty żeby można było cokolwiek powiedzieć poza tym że kwiaty całkiem ładne no i przy 1/20 sek... też za wiele stwierdzić nie można
Tomek2570
12-04-2007, 21:54
Asz to Twoje poczucie humoru ;) Te obrazki do oceny ostrości w rozmiarze 650x433pix to też chyba żart :roll:
to jka rozdzielczość wam dać do oceny?
trochę za małe te foty żeby można było cokolwiek powiedzieć poza tym że kwiaty całkiem ładne no i przy 1/20 sek... też za wiele stwierdzić nie można
To powiedzcie mi na jakich ustawieniach zrobić wam te fotki do oceny tego obiektywu?
najlepiej wrzuć je na http://imageshack.us/ i dłuższy czas, przy 1/20 i tak wyjdą rozmazane, min 1/60, im dłuższy tym "lepszy" no i oczywiście w pełnym rozmiarze
Tomek2570
12-04-2007, 22:02
najlepiej wrzuć je na http://imageshack.us/ i dłuższy czas, przy 1/20 i tak wyjdą rozmazane, min 1/60, im dłuższy tym "lepszy" no i oczywiście w pełnym rozmiarze
ok,zaraz zrobie
Ustaw porzadnie ekspozycje, jak juz musisz uzywac czasu 1/20 to postaw statyw. Mozesz stac jak glaz a przy takim czasie nawet to ze oddychasz moze dac poruszone foto. A plik wrzuc oryginalny a nie zmniejszony do formatu znaczka. Zeby AF dobrze zadzialal to tez musza byc spelnione okreslone warunki o ktorych chyba juz ktos wspominal.
Tomek2570
12-04-2007, 22:23
http://imageshack.us/ niewiem jak sie umieszcza fotki na tym serwerze,dałem na swój,kliknij na link i daj zapisz jako
http://www.lolo70.neostrada.pl/img_5628.jpg
to sa ustawienia
Camera Model Name
Canon EOS 400D DIGITAL
Shooting Date/Time
2007-04-12 21:16:27
Tv(Shutter Speed)
1/80Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Evaluative metering
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Lens
Focal Length
16,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
RAW
Flash
On
White Balance
Auto
AF mode
One-Shot AF
Picture Style
Standard
Parameters
Tone Curve : Standard
Sharpness level : -
Pattern Sharpness : -
Contrast : 0
Sharpness : 3
Color saturation : 0
Color tone : 0
Highlight tone priority : -
Color matrix
-
Color Space
sRGB
File Size
9456 KB
Dust Delete Data
No
Drive Mode
Single-frame shooting
GPS Data
Latitude : -
Longitude : -
Altitude : -
Geographic coordinate system : -
Owner's Name
unknown
Camera Body No.
530110648
No i co jest nie tak z tym zdjęciem? Wszystko z obiektywem jest w porządku. Poza tym chyba nie kupiłeś go, żeby robić zdjęcia kwiatom w ciemnym pokoju?
Tomek2570
12-04-2007, 22:38
No i co jest nie tak z tym zdjęciem? Wszystko z obiektywem jest w porządku. Poza tym chyba nie kupiłeś go, żeby robić zdjęcia kwiatom w ciemnym pokoju?
fote dałem jako przykład nie kupiłem obiektywu do robienia zdjęc kwiatom,obiektyw mam do robienia zdjęc w dyskotece,chodziło mi o szerszy kat by módz złapac wiecej ludzi bawiacych sie na parkiecie.Napewno orjetujesz się ze warunki fotografowania w takich miejscach są bardzo trude i tu jest problem
fote dałem jako przykład nie kupiłem obiektywu do robienia zdjęc kwiatom,obiektyw mam do robienia zdjęc w dyskotece,chodziło mi o szerszy kat by módz złapac wiecej ludzi bawiacych sie na parkiecie.Napewno orjetujesz się ze warunki fotografowania w takich miejscach są bardzo trude i tu jest problem
Oczywiście, problem jest w świetle, ale po tym co pokazałeś wnioskuję,że obiektyw jest jak najbardziej w porządku i robi bardzo dobre zdjęcia :)
Tomek2570
12-04-2007, 22:42
Oczywiście, problem jest w świetle, ale po tym co pokazałeś wnioskuję,że obiektyw jest jak najbardziej w porządku i robi bardzo dobre zdjęcia :)
ja juz niewiem jak ustawić parametry aparatu w takich warunkach kazde zdjęcie jest rozmazane,nie ostre
Proponuję spojrzeć na:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_fotograficzny,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jasno%C5%9B%C4%87_obiektywu
oraz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Photographic_lens,
http://en.wikipedia.org/wiki/F-number,
http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture
(po angielsku ale dokładniej)
ja juz niewiem jak ustawić parametry aparatu w takich warunkach kazde zdjęcie jest rozmazane,nie ostre
W takich warunkach, żeby zamrozić ruch ludzi musisz mieć bardzo krótki czas, a to osiągniesz tylko dzięki lampie błyskowej. Jednak ta niestety popsuje efekt, jaki dają normalne dyskotekowe światła. Niestety - coś za coś.
Tomek2570
12-04-2007, 23:06
W takich warunkach, żeby zamrozić ruch ludzi musisz mieć bardzo krótki czas, a to osiągniesz tylko dzięki lampie błyskowej. Jednak ta niestety popsuje efekt, jaki dają normalne dyskotekowe światła. Niestety - coś za coś.
Dzieki chuckyy,właśnie oto chodzi by te fotki robić bez lampy,bo z lampa to wszystko staje się mało efektowne.Chodzi oto by ludziom pokazać klimat klubu na fotkach,a jak sam wiesz efekty swietlne w klubie robia wrazenie
Dzieki chuckyy,właśnie oto chodzi by te fotki robić bez lampy,bo z lampa to wszystko staje się mało efektowne.Chodzi oto by ludziom pokazać klimat klubu na fotkach,a jak sam wiesz efekty swietlne w klubie robia wrazenie
Jedyne co możesz zrobić to używać wysokiego ISO i próbować fotografować w trybie Tv - ustaw czas na 1/200 albo krótsze i zobacz czy cokolwiek na tych zdjęciach będzie widać. ISO - 800, albo 1600.
Tomek2570
12-04-2007, 23:16
Jeszcze raz dzieki chuckyy,masz moze gg,jesli mozesz to podaj z góry dzięki
Hallgerd
12-04-2007, 23:19
Znalazłam taki wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=13735&highlight=dyskoteka
Może będzie pomocny, tam nawet ktoś tym samym obiektywem robił zdjęcia.
Jedyne co możesz zrobić to używać wysokiego ISO i próbować fotografować w trybie Tv - ustaw czas na 1/200 albo krótsze i zobacz czy cokolwiek na tych zdjęciach będzie widać. ISO - 800, albo 1600.albo przeprosic sie z lampą i robić na drugą lamelką, która świetnie sprawdza się w takich miejscach jak dyskoteki. Tu sa przyklady tej techniki http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_602.shtml Zaletą jest to że można przy stosunkowo długich czasach uzyskac swietne efekty oddajace klimat takich miejsc.
Tomek2570
12-04-2007, 23:27
Znalazłam taki wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=13735&highlight=dyskoteka
Może będzie pomocny, tam nawet ktoś tym samym obiektywem robił zdjęcia.
Właśnie oto chodzi,wielkie buziaki dla ciebie Hallgerd
albo przeprosic sie z lampą i robić na drugą lamelką, która świetnie sprawdza się w takich miejscach jak dyskoteki.
ale myslisz nie o lampie wbudowanej w korpus tylko zewnentrzna,a z tą druga lamelka oco chodzi jesli moge zpytac
ale myslisz nie o lampie wbudowanej w korpus tylko zewnentrzna,a z tą druga lamelka oco chodzi jesli moge zpytac
Błysk lampy na drugą kurtynę - masz takie ustawienie w Custom Functions - warto jednak przeczytać instrukcję :P
ja robie foto na koncertach Dzemu ktore sa bardzo cienko oswietlone, uzywam 17-50 2.8 oraz 70-200 L F4. Udaje mi sie nawet robic fotki na ISO 400-800 bez lampy i udaje mi sie uzyskac czasy nawet 1/160 tyle ze dodatkowo uzywam monopodu. Acha, rzadko ktore robilem na 2.8. Zwykle ide na 4, 5.6 i wiecej
zajrzyj na moja strone do dzialu fotografia - Konerty i zobacz np Dzem w Teatrze CHorzow czy OSwiecim. NIe wiem czy tyle Ci wystarczy.
Co chcesz robic na tej dyskotece? Przy szerokim kacie uzywanie 2.8 to chyba nieporozumienie zakladajac ze jak mowisz chcesz objac wiecej osob (wiec nie spodziewaj sie ze GO bedzie jakas zadowalajaca) . Bedziesz sie musial zaopatrzyc w solidne trzymanie albo w monopod. Napewno CI pomoze.
Fotka jak najbardziej ok, nie widze problemu ktory opisujesz. ALe zwykle jest tak ze sie wini wszystko po kolei a dopiero na koncu zastanawia sie ze moze fotograf cos musi dodatkowo pocwiczyc i poprobowac.
<ciach>Co chcesz robic na tej dyskotece? Przy szerokim kacie uzywanie 2.8 to chyba nieporozumienie
<ciach>
.
To faktycznie nieporozumienie, bo kolega ma canona 10-22/3.5-4.5, więc 2.8 chyba z niego nie wyciągnie :mrgreen:
To faktycznie nieporozumienie, bo kolega ma canona 10-22/3.5-4.5, więc 2.8 chyba z niego nie wyciągnie :mrgreen:
CHucky, wiem ze kolega ma 3.5-4.5. Tylko mowi ze chce zrobic fotki w dyskotece i ze jest ciemno, to napisalem dlatego zeby uswiadomic ze czasem nawet i 2.8 jest za malo wiec jasny obiektyw nie bedzie jedynym czynnikiem decydujacym o poprawnosci w takich fotkach!
liquidsound
13-04-2007, 13:21
Choopaku Ty mnie lepiej posluchaj. M, czas 1/10 - 1/20, F najjasniejsze, lampa na druga lamelke (nie wbudowana bo to lipa). Oczywiscie iso na maxa. W ten sposob zrobisz sporo super zdjec, a ten zniszczony klimat przez lampe nie bedzie wogole do poznania. Jak sa blindersy to nie pstrykaj jak sie zapalaja. Szczerze to bez lampy zrobisz ogolnie dyskoteke ze statywu. Na poczatek to wogole bym Ci radzil poczytac o fotografowaniu jako takim, bez tego ciezko...
obserwator
13-04-2007, 13:47
Choopaku Ty mnie lepiej posluchaj. M, czas 1/10 - 1/20, F najjasniejsze, lampa na druga lamelke (nie wbudowana bo to lipa). Oczywiscie iso na maxa. W ten sposob zrobisz sporo super zdjec, a ten zniszczony klimat przez lampe nie bedzie wogole do poznania. Jak sa blindersy to nie pstrykaj jak sie zapalaja. Szczerze to bez lampy zrobisz ogolnie dyskoteke ze statywu. Na poczatek to wogole bym Ci radzil poczytac o fotografowaniu jako takim, bez tego ciezko...
Racja racja...Tomku...cierpliwości i poszanowania dla tej sztuki...
Wyobrażasz sobie młodego pierwszoroczniaka z Akademii Medycznej, który pisze na jakimś magicznym forum chirurgicznym, że właśnie orzymał indeks i coś mu dziadek szwankuje więc może któryś z kolegów forumowiczów poradził by jak mu tak na szybkiego zoperować wątrobę, bo niecierpliwy, zresztą dziadek też.....hmmm?
Powodzenia i pozdrawiam
Oczywiscie iso na maxa. no no. Się kolega nieco zagalopował chyba. Wlasnie ISO powinno się ustawic możliwie jak najniższe. No i do tego RAW. Podejżewam że w dyskotece to może nawet ISO400 wystarczyc przy szerokim kącie.
liquidsound, a nie zabije klimatu swiatla w pomieszczeniu z ta lampa? Ja tez dawalem na 1/10-1/20 i na druga lamelke (580EX i 420) i niestety, oswietlalo ladnie pierwszy plan ale dalej to ciemno no i swiatla zastanego to juz nie....
liquidsound, a nie zabije klimatu swiatla w pomieszczeniu z ta lampa? Ja tez dawalem na 1/10-1/20 i na druga lamelke (580EX i 420) i niestety, oswietlalo ladnie pierwszy plan ale dalej to ciemno no i swiatla zastanego to juz nie....zobacz tu http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_602.shtml
liquidsound
13-04-2007, 14:43
Bo wy nie znacie reali dyskotek:D wlasnie o to chodzi robaczku zeby przy takich czasach i mozliwie najmniejszym iso jak kolega poprawil (ale w praktyce zazwyczaj i tak trzeba dac maxa) drabinka swiatlomierza pokaze nam -1ev dla tla, dopalasz lampa pierwszy plan i masz sliczne zdjecie. Wszystko sie przeklada na rodzaj i sposob oswietlania, ale te ustawienia w praktyce zdaja egzamin.
Tomek2570
13-04-2007, 18:33
Cześć Panowie
Zwracam sie do liquidsound,kolego wielkie dzieki!!! Jesli możesz to odezwij sie do mnie na gg2259438
ok,powiedz mi robisz w trybie M naswietlenie 1/10 do 1/20 to wszystko z lampa dodatkową np 430EX,robisz to z reki?? Wszystkie fotki wychodzą dobrze? A ekspozycja jaka na 0 czy cos dodajesz?Masz jakies fotki tak zrobione z tymi ustawieniami? Czy mozesz pokazać,jakiś link?:roll:
liquidsound
14-04-2007, 02:51
Sila blysku + 2/3EV. Foty z reki. Juz cos wkleje.
Masz tu pierwsze z brzegu. Cierpie na chroniczny brak szerokiego kata.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
liquidsound, a jak kierujesz w takich fotkach palnik lampy? Na wprost? w gore? Dajesz dyfuzor? NO i jesli mozesz to daj pozostale parametry, F i czas.
Dzieki. J
z Canona..proponuje instrukcję obsługi...
..o dziwo, wiele można sie dowiedzieć.
:]
powodzenia!
liquidsound
14-04-2007, 13:56
Na wprost, stoffena wywalam. Tu akurat jest bardzo ciemno, a gdy wejdziesz w tlum z szerokim katem gdzie bedzie sporo zastanego to efekty powinny byc o niebo lepsze. Czas to 1/13 a f4
Tomek2570
14-04-2007, 14:24
Tak kolego z takimi fotkami niema problemu jak ty pokazałeś dj-a,daj fotki zrobione jak się bawia ludzie,efekty swietlne itd,wtedy zobaczymy twoje dzieło przy tych ustawieniach co ty piszesz
tryb M
1/10 - 1/20 naswietlanie
światło f4
+ lampa dodatkowa
Jeszcze raz mówie ze z takimi fotkami no problem tutaj chodzi o poprawne dobranie parametrów aparatu by zrobić dobre zdjecie klimatu klubu,czyli ludzi bawiacych się oraz efektów swietlnych,pozdrawiam
Tomek2570 - prosze bardzo.
Parametry w EXIF ( choć nie lubie ich pokazywać )
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/3240/img8648sf9.jpg)
źródło (http://img150.imageshack.us/img150/8251/img8649rz8.jpg)
liquidsound
14-04-2007, 17:13
Tak kolego z takimi fotkami niema problemu jak ty pokazałeś dj-a,daj fotki zrobione jak się bawia ludzie,efekty swietlne itd,wtedy zobaczymy twoje dzieło przy tych ustawieniach co ty piszesz
tryb M
1/10 - 1/20 naswietlanie
światło f4
+ lampa dodatkowa
Jeszcze raz mówie ze z takimi fotkami no problem tutaj chodzi o poprawne dobranie parametrów aparatu by zrobić dobre zdjecie klimatu klubu,czyli ludzi bawiacych się oraz efektów swietlnych,pozdrawiam
Tomek ale Ty nie jestes moim egzaminatorem, recenzentem zebym cokolwiek Ci musial pokazywac. Ja Ci tylko dorbze radze.
Tomek2570
14-04-2007, 17:21
Tomek ale Ty nie jestes moim egzaminatorem, recenzentem zebym cokolwiek Ci musial pokazywac. Ja Ci tylko dorbze radze.
Przyjacielu bron Boże niechce byc twoim egzaminatorem chciałem tylko zobaczyc jak wygladaja twoje fotki z tymi ustawieniami.
Zrobie tak jak mówisz zobaczymy co z tego wyjdzie,dziekuje za informacje i jeszcze raz pozdrawiam Tomek
Driver dziękuje za fotki,zobaczymy co z tego dzisiaj wyjdzie,pozdrowionka
liquidsound
15-04-2007, 14:36
Zalezy jak jasna jest dyskoteka. Mozesz poweidziec ktora??Moze znam:wink:
Tomek2570
15-04-2007, 20:01
wydaje mi sie że niezle to wyszło tylko mało ostre te fotki!!!!
źródło (http://www.lolo70.neostrada.pl/qqq.jpg)
Wrzuc wiecej. Malo ostre bo przy 1/8 to ciezko zamrozic tańczący tłum. Robiles w RAW czy JPG?
Tomek2570
15-04-2007, 20:58
Wrzuc wiecej. Malo ostre bo przy 1/8 to ciezko zamrozic tańczący tłum. Robiles w RAW czy JPG?
To zdjecie akurat w JPG!
Ta fotka juz bez lampy,ustawienia
Tv(Shutter Speed)
1/8Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Evaluative metering
Exposure Compensation
0
ISO Speed
1600
Lens
Focal Length
13,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
Fine
Flash
Off
White Balance
Auto
źródło (http://www.lolo70.neostrada.pl/ccc.jpg)
To już ustawienia
Tv(Shutter Speed)
1/4Sec.
Av(Aperture Value)
F4.5
Metering Modes
-
Exposure Compensation
0
ISO Speed
1600
Lens
-
Focal Length
20,0 mm
Image size
804 x 536
Image Quality
-
Flash
On
źródło (http://www.lolo70.neostrada.pl/ddd.jpg)
Tv(Shutter Speed)
1/8Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Evaluative metering
Exposure Compensation
0
ISO Speed
1600
Lens
Focal Length
17,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
Fine
Flash
Off
White Balance
Auto
źródło (http://www.lolo70.neostrada.pl/www.jpg)
Naprawde w takich warunkach jest trudno zrobic dobre zdjecie jak na amatora wydaje mi sie ze jest niezle
liquidsound
16-04-2007, 00:14
Kto mial racje??:D BTW to nie jest blue star??
Kto mial racje??:D BTW to nie jest blue star??
No wiadomo :) p.s kup sobie Tokine jak Ci brakuje szerokiego, szkielko wymiata w takich warunkach
liquidsound: pojda ludziska do disco to zobacza jak sie pstryka zdjecia, ja do dzisiaj dostaje uwagi od kolegow jakby to ONI zrobili takie zdjecie, a nigdy nie byli w dyskotece :mrgreen:
Tomkowi to radze:
dancefloor 1/20 - 1/150 bez lampy (w zaleznosci od oswietlenia i efektu), inaczej pstrykamy lasery, inaczej ruchome glowy i skanery, inaczej jak swieca PARy
źródło (http://www.fotoparty.pl/energy2000_1/dancefloor/120.jpg)
djs - 1/10 - 1/50, czasami dopalam lampa na druga kurtyne na -1
źródło (http://www.fotoparty.pl/energy2000_1/djs/040.jpg)
people - 1/20 - 1/50, dopalone lampa na minusie, druga kurtyna
źródło (http://www.fotoparty.pl/energy2000_1/people/020.jpg)
wszystko na ISO 800-1600, swiatlo f 4.0, w 90% w klubach uzywam obiektywu Tokina 12-24mm f4.0, kolega uzywa Canona 10-22mm :)
...zobaczymy twoje dzieło przy tych ustawieniach co ty piszesz
tryb M
1/10 - 1/20 naswietlanie
światło f4
+ lampa dodatkowa
.... chodzi o poprawne dobranie parametrów aparatu by zrobić dobre zdjecie klimatu klubu,czyli ludzi bawiacych się oraz efektów swietlnych,pozdrawiam
Prosze, wiecej zdjec z ostatniej imprezy tutaj http://www.fotoparty.pl/energy2000_1/ nie wywalam exifow wiec prosze patrzec dowoli!!
Pzdr i powodzenia :)
O, no i to są bardzo konkretne zdjęcia... może by tak połazić po okolicznych mordowniach? :)
Tomek2570
22-04-2007, 14:26
Do Pavlo
no kolego fotki naprawdę fajne,BRAVOtrzeba trochę popracowac
ps.czekam na kontakt na gg