Zobacz pełną wersję : Tamron 28-105/4-5,6 AF IF
Jak oceniacie Tamrona 28-105/4-5,6 AF IF? Jest tani i nie obraca się przednia soczewka (tulipanowa osłona). W zeszycie o obiektywach AF miesięcznika FOTO ma dość dobre oceny, tj. 86% - dla porównania: Canon EF 28-90/4-5,6 II USM 85% + wyższa cena i obracająca się czołówka. Kupiłem go w zestawie z EOS 300V (po przeliczeniu za nowy dałem około 100 zł), ale jeszcze nie zdążyłem nim zrobić zdjęć.
Niedzwiedz
11-04-2007, 20:18
no moj pierwszy zoom tamrona mial byc ostatnim :) ale los chcial inaczej , genralnie po 5 latach sie rozklekotal niby dziala ale tak jak by sie mail rozleciec luzy takieze hoo hoo os optyczna tez sie przesunela ale dziala :)
robilem nim slajdy dalo sie zyc nawet bardzo :)
greg7878
13-04-2007, 10:21
Od kilku lat używam go z EOSem 300 - idealna kombinacja do amatorskich zastosowań. Mam porównanie do Canona EF 28-90/4-5,6 (bez USM) - Tamron znacznie ostrzejszy i wg. mnie lepiej wykonany (tyle że cięższy , warto kupić gripa do trzysetki). Pamiętając o cenie tego szkła - do zdjęć z analoga nie mam zastrzeżeń. Po latach pracy luzy mechaniczne są oczywiście zauważalne , ale w niczym nie przeszkadzają - jedynie umieszczając obiektyw przednią soczewką do dołu po pewnym czasie wysunie się ( nie ma blokady ). Krótko używałem go również z Canonem 350D - współpracował bez problemów , zdjęcia trochę lepsze niż z kita ( nie było FF czy BF , aberacji , winietowania ani zniekształceń ) ale bez rewelacji. Teraz do 350D mam Tamtona 28-75 2.8 - dopiero z tym szkłem 350D pokazuje pazury ( i przy okazji wytyka niską rozdzielczość optyczną moim poprzednim obiektywom ).
Ja też widzę zalety tej kombinacji, a do niedawna miałem tamrona 28-105. Rzeczywiście, domknięty przy dobrym świetle i bez zbyt dużej ilości szczegółów dawał radę nie najgorzej, ale gubił się tam,gdzie owe szczegóły pojawiały się i wtedy dawał mydło. W sumie przeciętne szkło; na pewno dość trwałe. mam nadzieję, że model 28-75 okaże się równie trwały...
Witam! wskrzeszam wątek - jak sprawuje sie Tamron 28-105 4-5,6 AF IF?
czy warto kitowego C 18-55 z 450D zamienić na ten obiektyw :?:
onegdaj było tu http://canon-board.info/showthread.php?t=21274 - ale zabrakło konkretów:???:
jak sprawuje sie Tamron 28-105 4-5,6 AF IF?:confused:
czy warto kitowego C 18-55 z 450D zamienić na ten obiektyw :confused:
Krzysiek27
14-12-2008, 22:06
To jest 10mm różnicy co na cropie daje się we znaki. Polataj ze swoim kitem na ogniskowej 28mm i zobacz czy nie brakuje Ci szerokiego kąta :)
taa .... no coż decyzje musze podjąć sam.
Faktycznie szerzej to nie bedzie -ale mnie chyba najbardziej brakuje przedziału ogniskowych 50 -100mm ( tj. po cropie 80-160mm) a ten obiektyw ten przedział posiada.
Nie zawsze można uzyc L-ki 70-200 - czasem jest zbyt widoczna, zwlaszcza przy fotografii ulicznej, a i podejść sie czasem nie chce / nie mozna.
Zaryzykuję, cena zakupu, sprawdzonego pod wzgledem sprawności technicznej, w stosunku do alternatywy Canon 24-105 f4 USM jest jak 1:12 (dwunastu) -fakt, że to L-ka - może jakoś, kiedyś ....:roll:
Mam kupiłem z filtrem uv.
Jutro lub pojutrze pobawię się i albo będzie :mrgreen: albo :oops:
patric89
15-12-2008, 18:51
tamron byłby dobrym uzupełnieniem do twojego zestawu ale radziłbym zostawić kitowy obiektyw bo czasem na pewno sie przyda coś z zakresu 18-28mm
MacGyver
15-12-2008, 18:54
onegdaj było tu http://canon-board.info/showthread.php?t=21274 - ale zabrakło konkretów:???:
A także tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16788
Kłania się regulamin forum:
http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3
Pkt. 3, trzecie zdanie!
MaciejWyp
26-01-2009, 23:00
ja bym brał tego tamrona albo wez sobie Sigme 28-105 f 2.8-4 zamiast kit-u tylko, że musiałbym jeszcze troche dozbierać kasy.
Tymekmac
09-08-2010, 02:43
miałem tego tamrona 28-105 przez ok 2 lat
jak wyrzuciłem kita to byłem na prawdę pod wrażeniem różnicy, tanie szkło a kolory, ostrość itp. o niebo lepsze.
Jednak na dłuższą metę o wiele lepiej zainwestować w 28-75 2.8 albo 17-50 2.8 ;)
Hellborn
23-11-2010, 17:34
Witam,
To jest mój pierwszy post na forum i proszę w nim o informację i opinie na temat:
TAMRON 28-105/4-5,6 IF
Kupiłęm go na allegro jako zamiennik kita za 170PLN, czy to jest dobra cena za ten obiektyw? Czy warto było kupić? Co sądzicie...Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Mam od niedawna C 500D z kitem.
jacek_73
23-11-2010, 18:00
pamiętam go z czasów fotografii analogowej - był lepszą alternatywą zestawowego kita i kosztował wtedy więcej niż 170zł...więcej grzechów nie pamiętam. żebyś interes życia zrobił to nie powiem, ale może właśnie ten zakres ogniskowych będzie Ci pasował :-D
dziobolek
23-11-2010, 18:37
Polecam czytać ogłoszenia. Tam znajdziesz - http://maciejko.net/cbsearch/
w wyniku użycia powyższego - http://www.google.pl/search?num=100&q=TAMRON+28-105+site%3Acanon-board.info&tbs=&tbo=1
Pozdrówka!
To ja również odświeżę ten stary temat.
Jestem świeżo po zakupie mojej pierwszej lustrzanki razem z kitem Canon 18-55 IS. Czy warto go zamienić za Tamrona 28-105, czy może lepiej Sigmę.
Dodam że nie stać mnie na Tamrona 28-75.
A czego Ci brakuje? zakresu, ostrości, światła?
greg7878
12-01-2011, 18:28
To ja również odświeżę ten stary temat.
Jestem świeżo po zakupie mojej pierwszej lustrzanki razem z kitem Canon 18-55 IS. Czy warto go zamienić za Tamrona 28-105, czy może lepiej Sigmę.
Jeśli masz sprawnego kita z IS-em , to lepiej nie trać czasu , kasy i zdrowia wymieniając go na konstrukcje , które lata świetności mają dawno za sobą...
Mam Tamrona 28-105 ( w pawlaczu ) i myślę , że w obecnych czasach tam jest jego miejsce.
MacGyver
12-01-2011, 18:34
Jestem świeżo po zakupie mojej pierwszej lustrzanki razem z kitem Canon 18-55 IS. Czy warto go zamienić za Tamrona 28-105...
Na pewno nie, to stary zamiennik KIT-a do analogów. Już na kliszy był słaby, na matrycy współczesnej lustrzanki da kompletne mydło. Jasność też ma słabą, o AF lepeij nie wspominać.
czy może lepiej Sigmę.
Jaką? Jeśli w podobnych pieniądzach jak ten Tami będzie tak samo nic nie warta.
Więc nie kombinuj, odłóż, za jakiś czas, jak opanujesz sprzęt, który masz, kupisz sobie porządniejszy obiektyw. Za takie pieniądze i tak nie kupisz dobrego obiektywu, chyba że manualny.
Bogdan60
12-01-2011, 18:35
do jack78.
Powiem krótko - cierpliwości. Popracuj z kitem i zobacz czego Ci brakuje. Zrobione zdjęcia, po tzw. trzecim sortowaniu czyli to co uznajesz za dobre i bardzo dobre oceń pod kątem na jakich ogniskowych były zrobione. W tym czasie nazbieraj kasę i wtedy skorzystaj z porad kolegów z forum. Propozycji masz sporo że głowa może zaboleć. Ja pierwszy kupiłem statyw i lampę błyskową. Na pożyczonym obiektywie C18-200 zrobiłem - pozostawiłem kilka zdjęć w zakresie 100-200. Myślę o dodatkowym :idea: lub zamiennym za kita od roku. Kupić łatwo.
Pozdrawiam:mrgreen:
MacGyver
12-01-2011, 18:55
Powiem tak, nie chciałbym komukolwiek umniejszać ale prawda jest taka że większość nieostrych zdjęć, produkowanych przez początkujących użytkowników lustrzanek nie jest tak z powodu wad optycznych KIT-ów ale dlatego że jest poruszona lub "operator" aparatu użył automatycznego wyboru pkt AF i nie popatrzył gdzie ten AF trafił.
Szukanie alternatyw dla KIT-ów wśród szkieł projektowanych do analogów miało jeszcze jakikolwiek sens w czasach matryc 6 - 8 MPx i tylko w przypadku tych trochę lepszych i droższych, teraz nie ma już najmniejszego. Po pierwsze nie ten zakres ogniskowych (28 mm na cropie 1,6 to żaden szeroki kąt, ewentualnie ujdzie 24 mm, jak ktoś nie lubi szeroko, ale takich, wśród najtańszych plastikowych słoików w zasadzie nie ma). Druga rzecz to jakość optyczna, i telecentryczność, powodująca że szkła robione do analogów, na szerokim kącie, nie są w stanie wygenerować ostrego obrazu na współczesnej matrycy. Takie szkiełka jak Canon 24-85/3.5-4.5 USM lub 28-105/3.5-4.5 USM nawet dają radę z cyfrankami, ale one kosztują już sporo więcej (500 - 600 zł).
Jeśli brakuje długości należy jej poszukać w teleobiektywach. Choćby Tamron 55-200/4-5.6. Ciemny, AF z innej epoki, ale ostrość i kolorystyka zdjęć znośne.
OK, dzięki za pomoc. W takim razie pozostaję przy obiektywie KIT-owym. Będę uczył się tego co mam i zbierał na jakieś lepsze szkło. Jestem w o tyle dobrej sytuacji, że mam sąsiada za płotem, który pasjonuje się fotografią i ma spory wybór obiektywów. Zawsze mogę coś pożyczyć (jak już będę wiedział czego mi brakuje w KIT-ie) i wtedy podjąć decyzję.
Sorry za post pod postem, ale nie potrafię edytować poprzedniego.
Na "dzień dobry" już mi brakuje ogniskowej i światła (ta druga przypadłość po zabawie stałką Canon 50mm f/1,8).
A co sądzicie o Tamronie 55-200mm f/4-5.6 XR Di II LD. Proszę traktować to szkło jako sprzęt dla kompletnego amatora. Czytałem trochę opinii o tym szkle i raczej większość wypowiada się przychylnie.
Miałem przez jakis czas tamrona 55-200 i jak za cenę ok. 300 zł szkło mogę na początek śmiało polecić. Długo trzyma F4, gdzieś tak do ogniskowej 135mm.
Cena 200zł, więc chyba warto zaryzykować?
Posiadam Tamrona 55-200 4-5.6 i uważam że stosunek cena-jakość tego obiektywu jest wręcz idealny. W razie potrzeby służę opiniami i zdjęciami na PW.
Jednym słowem polecam!
Pozdrawiam