PDA

Zobacz pełną wersję : Niedomagania tamrona 28-75

mamiski
10-04-2007, 17:37
Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć

slawi_3000
10-04-2007, 17:43
Minimalne luzy pierścieni to mają AFAIK wszystkie obiektywy.

Pozdrawiam.

Sławek

EDIT: Leży koło mnie 18-55 i nie ma luzów. ale wszystkie moje eLki mają :)

mamiski
10-04-2007, 19:49
Dzięki Sławek, odetchnąłem z ulgą, bo zdążyłem polubić tego tamiego. Pozdrawiam wszystkich!

fICHU
10-04-2007, 22:48
:))) a co sie bedzie dzialo z tym luzem po parunastu miesiacach powazniejszego uzytkowania? :)
moj ma juz ponad roczek... wtedy dopiero sa luzy :D

swoja droga moj tammi jest jednym z najlepszych optycznie skubancow jakie mialem zapiete w bagnet :) mimo luzow, szalonego AF i innych takich...

kaawka
11-04-2007, 00:54
Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć

Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. :lol: Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają :p

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.

Kolekcjoner
11-04-2007, 01:52
Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. :lol: Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają :p

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.

Długie L-ki muszą mieć luz żeby z Markami stanowić szczelny zespół :).
Co do tamrona to ja mam go już z rok i nie widzę żadnych luzów. Pierścień zoom'a chodzi lżej niż na początku - tyle.

LemonR
11-04-2007, 10:58
Dzięki mamiski. U mnie też jest lekki luz nie wiem jak mogłem go nie zauważyć przez 10 miesięcy. Za 2 miesiące byłoby po ptakach a tak jeszcze mogę go reklamować. To nic, że zdjęcia są OK. Zaraz dzwonię do sprzedawcy (Cichy). :-)

ecki74
11-04-2007, 11:02
Mam Tamrona 17- 50 i nie ma on żadnych luzów napierścieniu

M@riusz
12-04-2007, 22:04
Mój 28-75 nie miał (i nie ma) luzów.
Ale przypinałem takie, które miały skok o jakieś 0,5 mm - bez wpływu na jakość zdjęć.
Nie przejmować się. Robić zdjęcia. Cieszyć się z nich.

M@riusz

Zbig
12-04-2007, 22:10
W Nikkorze 18-70 miałem luz "ryjka" obiektywu - po wysunięciu można go było odchylać w sumie kilka mm od osi. Ogólnie Nikkory 18-70 (i niektóre inne - z tych tanich) mają luzy też na pierścieniach - przy nich Sigmy i Tamrony to wzór spasowania. Serio. Tak piszę dla pocieszenia ...