Zobacz pełną wersję : podłaczenie 580ex pod kabelek :)
Witam.
Chciałabym aby 580ex odpalała sie "zdalnie" ... tz kostka synchro do aparatu , kostka (tylko pytanie jaka ) do lampy.. oczywiście połaczone kabelkiem.
Poprostu chciałabym robic fotki w plenerze ale żeby błysk był np. z boku "modeli"
Tylko nie wiem czy takie zwykłe kostki będą sie sprawdzać? Pewnie TTL nie bedzie działać tylko tryb M...ale z tym można sobie poradzić.
Help :) bo ja laik jestem
pozdr.
Niedzwiedz
10-04-2007, 08:57
ja odpalam po kablu 430 a ona nie ma gniazda wbudowanego i da sie kostka kabel i ognia :) efekty moge pokazac ?
(kostka zwykla z kabelkiem na allegeogo do kupienia)
Mam już jedną kostke juz do aparatu ... czyli teraz drugą kostke dokupic do lampy ?
Czy te kostki są takie same ?
A efekty pokazuj pokazuj :)
pozdr.
Niedzwiedz
10-04-2007, 09:11
ja mam w aparacie PC gniazdo , jest taka kostka co sie lampe dolacza i ma kabelek PC i to wlasnie taka plus przedluzacz (tj kabel ze 3-5m)
efekty z tego combo
http://www.fotoblog.cba.pl/portrety/ania_ciaza.html
Pewnie TTL nie bedzie działać tylko tryb M...ale z tym można sobie poradzić.
no niestety, tylko M, ona przenosi tylko info o wywołaniu błysku. Jak chcesz aby lampa działała tak jakby była założona na stopce od puszki to polecam
http://www.allegro.pl/item180967989_canon_cord_2_kabel_do_lampy_580ex_i_ 430ex_gw_f_vat.html
ja mam taką normalną stopkę bo ta canonowska to strasznie droga, musiałem ją szlifować aby weszła na lampę :) no, ale już wchodzi :)
http://www.allegro.pl/item180967989_canon_cord_2_kabel_do_lampy_580ex_i_ 430ex_gw_f_vat.html
Przy tym kabelku jest info ze: "kabel do lampy 580ex i 430ex". Czy w zwiazku z tym nie zadziala z innymi lampami (np. Metz itd)?? Czy to tylko chwyt Canon'a??
Przy tym kabelku jest info ze: "kabel do lampy 580ex i 430ex". Czy w zwiazku z tym nie zadziala z innymi lampami (np. Metz itd)?? Czy to tylko chwyt Canon'a??
Zadziała z wszystkimi lampami systemowymi do Canona z ETTL.
Edit: należy dodać, że ten kabelek da się przerobić na dłuższy. Działa wtedy pełna automatyka na ładnych parę metrów conajmniej.
hmm no to musze sie zastanowić nad takim rozwiązaniem canonowskim...
oddam wyzwalacz radiowy który nie bardzo współpracował z 350D .. to zwrócą mi 170 zeta moze w zamian za to kupic takie cos zeby miec TTLa...
Tylko nie rozumiem czemu zrobili taki krótki kabel..bezsensu
ps. A wiecie moze gdzie w wawce mozna kupic zwykłą kostke synchro?
pozdrawiam.
na gieldzie w stodole badz na w sklepie foto na Placu Politechniki (dalem tam 27 zl za nia)
Zadziała z wszystkimi lampami systemowymi do Canona z ETTL.
Edit: należy dodać, że ten kabelek da się przerobić na dłuższy. Działa wtedy pełna automatyka na ładnych parę metrów conajmniej.
samodzielnie, czy są jakieś przejściówki?
ale pełna automatyka na kablu jest chyba warta tej kasy.
odpalamy kablem lampę, która z kolei odpala drugą-slave :) piękna sprawa.
Kwestia wymiany kabla łączącego obie części. Albo hardcoreowego przeciecia go i połączenia kabelkow identycznych kolorow innym kawalkiem kabla ;)
Niedzwiedz
10-04-2007, 21:17
takie odpalnie jednej lampy zdalnie albo kilku za pomoca wbudowanej ktora nie bedzie brala udzialu w oswitleniu sceny to ma nikon ktory jest duuuuzo lepszy w blytskaniu niz canon!!!!!
hardcoreowego przeciecia go i połączenia kabelkow identycznych kolorow innym kawalkiem kabla ;)
istny hardcore - ciąć kabel za ponad 200 zeta :)
takie odpalnie jednej lampy zdalnie albo kilku za pomoca wbudowanej ktora nie bedzie brala udzialu w oswietleniu sceny to ma nikon ktory jest duuuuzo lepszy w blytskaniu niz canon!!!!!
no właśnie, canon wogóle tego nie potrafi, ale cóż mu zrobisz? :D
Niedzwiedz
11-04-2007, 07:34
Mkiwek wlasnie to co zrobilem kabel za 25 pln przedluzka za 12 pln :) predzej czy pozniej kupie flaszmiarke i bedzie prawie jak nikon ;)
samodzielnie, czy są jakieś przejściówki?
Samodzielnie. I było już:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12708&highlight=off-shoe+cord
podpowiedzcie mi jeszcze z tymi kostkami zwykłymi ...:)
połaczenie - kostka(aparat) .. zwykły kabel .. kostka(lampa)
No i teraz mam taki kabelek który zawsze jest dodawany do lampek błyskowych (kabel synchro) Teraz ten kabel musze przerobic zeby mial odpowiednie wtyczki pasujące do kostek.
Z jednej strony jest odpowiednia wtyczka do gniazda pc a z drugiej jest mini jack (niby do zarówki błyskowej)
No i tego mini jacka musze wymienić na jaką wtyczke?
w kostce na lampie jest gniazdo pc żeńskie czy męskie.. bo ja to sie zupełnie nie znam.
help :)
No i teraz mam taki kabelek który zawsze jest dodawany do lampek błyskowych (kabel synchro) Teraz ten kabel musze przerobic zeby mial odpowiednie wtyczki pasujące do kostek.
W zasadzie jedynym źródłem wtyczek PC są inne kableki. Taki krótki, z obu stron męski PC zdarzają się na allegro i innych śmieciach.
(...)żeńskie czy męskie.. bo ja to sie zupełnie nie znam.
No wiesz, taka duża dziewczyna... ;)
Te kostki, które widziałem, jeśli są w wykonaniu BEZ kabelków, mają gniazda żeńskie.
Na allegro są kostki na aparat bez kabelka z gniazdem żeńskim i kostki na lampę Z KRóTKIM KABELKIEM, który kończy się wtyczką męską. Do tego trzeba dokupić PRZEDłUżACZ PC. Te gadżety zdarzają się na allegro.
Te kostki, które widziałem, jeśli są w wykonaniu BEZ kabelków, mają gniazda żeńskie.
no to jesli dobrze zrozumialam to gniazdka mam żeńskie.
czyli potrzebuje kabelek zakonczony wtyczką do gniazda żeńskiego. (z obu stron)
skomplikowane to dla mnie :]
ale dam rade :D
dzieki
kabelek zakonczony wtyczką do gniazda żeńskiego
skomplikowane to dla mnie :]
ale dam rade :D
dzieki
czyli wtyczka meska ;)
cos jak w zyciu :)
czyli wtyczka meska ;)
cos jak w zyciu :)
Analogia sięga dalej. Rozumiem teraz monii, że te kostki masz. Wtedy płeć złącza można poznać patrząc na nie za pomocą oczu.
Jeśli środkowy styk jest wystający - jest to męska strona złącza. Jeśli jest, za przeproszeniem, dziurka - to jest strona żeńska.