Zobacz pełną wersję : wybór: Canon PowerShor Pro1 lub Canon EOS 300D
Coś czuje że to bedzie pytanie retoryczne :P Instynkt mi podpowiada EOSa 300D ale moze wiecie co to jest ten nowy Pro1 i czy warto się zastanowić na ten temat?
Instynkt mi podpowiada EOSa 300D ale moze wiecie co to jest ten nowy Pro1 i czy warto się zastanowić na ten temat?
No coż - to zalezy po co Ci aparat, jakie fotki chcesz robic, ile kasy wydac itp... Sprecyzuj pytanie, bo na razie to nie sposob udzielic odpowiedzi.
Poprosty pojawił sie niedawno na rynku PS Pro1 cena jest podobna do EOSa i nie jestem pewiem który wybrać...można powiedzieć jestem zaawansowanym fotoamatorem...podobno lustrzanki mają lepszą matrycę..ale znowóż ten Pro1 jest zachwalany 8MP zoom 7x i dobry obiektyw...hmmm...natomiast lustrzanka przemawia możliwością zmiany obiektywu...chyba jednak kupie EOSa
Poprosty pojawił sie niedawno na rynku PS Pro1 cena jest podobna do EOSa
Dolicz sobie jeszcze cene zestawu szkiel do 300D i wtedy porownaj. Moze sie okazac, ze obiektywy spelniajace Twoje wymagania beda bardzo drogie, cena zestawu 300D + szkła przewyzszy dwukrotnie cene Pro1 i co wtedy? Dlatego pytam - jakie zdjecia chcesz robic i czy chcesz inwestowac w system EOS, czy moze kupic Pro1 i miec spokoj na dwa-trzy latka - przy mniejszych mozliwosciach i ewentualnie gorszej jakosci zdjec.
Zamiast PRO1 juz lepiej wybrac G5... ma szybszy AF ;-) Tak tak.. niby PRO1 ma USM.. ale tylko z nazwy ;-)
Fotki nie powalaja.. http://www.pbase.com/tescik
można powiedzieć jestem zaawansowanym fotoamatorem
To 300D. Pro1 bedzie cie ograniczal. To kompakt uniwersalny dla ludzi ktorzy chca miec wiele w jednym ale nie dbajac o jakosc tego "wiele". Jesli jestes zaawansowany to raczej dbasz o jakosc, szybkosc, skutecznosc i wygode wykonywania fotek. Pro1 ma tylko to ostatnie - wygode (obiektyw wielofunkcyjny i male rozmiary). Niestety jakosc i szybkosc sa wg opinii wielu - niezadowalajace.
Dla zaawansowanego fotoamatora 300D + ze dwa/trzy lepsze szkla (50mm 1.8, 28-135 IS USM, Soligor 100 makro - zalezy od potrzeb, wymienilem te popularniejsze a dobre i tanie) dadza o wiele wiecej satysfakcji i mozliwosci. Ale potem - trzeba w takiego 300D jeszcze sporo inwestowac, co tez daje radoche bo inwestycje (obiektywy, akcesoria)mozna caly czas przy sobie zatrzymac... a gdy Pro1 okaze sie niewystarczajacy to calego trzeba sprzedac za niemilosiernie nizsza cene.
ale znowóż ten Pro1 jest zachwalany 8MP zoom 7x i dobry obiektyw
To zależy do czego porównujesz. :) To "L" przy tym obiektywie nie ma nic wspólnego ze szkłami do małego obrazka z takim samym oznaczeniem. Poza tym narazie więcej osób krytykuje tą matrycę w Pro1/F828/A2/C8080/etc. niż je chwali.
Polecam oczywiście 300D, 10D lub 1D MkII. ;)
dzieki za wszystkie odpowiedzi bedzie 300d :D
Karas007
21-08-2004, 21:58
Ok to ja mam jeszcze pytanie czy wogole tym Pro1 da sie zrobic ladne zdjecia w nocy albo ciezkich warunkach oswietleniowych?Do tego ma byc ponoc ISO 400 ale jak patrzylem na przyklady zdjec to szumy sa przeogromne i powoli zastanawiam sie po co to ISO 400 tam jest skoro jest nie efektywne.Najlepsze jest ISO50 ale jak ono bedzie dzialac w tych trudnych warunkach?
Karas007
P.S
Czy szumy beda sie zmniejszac wraz ze zmniejszaniem wielkosci zdjecia np z super fine na fine i czy tez beda mniejsze jak nie bede uzywal zooma?
Dzieki za odp pozdrowka
po co to ISO 400 tam jest skoro jest nie efektywne.Najlepsze jest ISO50 ale jak ono bedzie dzialac w tych trudnych warunkach?
ISO400 jest po to gdy nie masz ze soba statywu a MUSISZ zrobic zdjecie i nie chcesz by bylo ono poruszone. Do ISO 400 raczej powinienes zmuszac aparat.
A gdy masz statyw i chcesz robic zxdjecia nocne - to ISO50 i robisz bez problemu.
Uwaga ta dotyczy kompaktow cyfrowych. W przypadku filmow analogowych przy filmach ISO400 wystepuje juz calkiem spore ziarno (uogolniam) ktore rowniez moze przeszkadzac. Najlepsze pod tym wzgledem sa dSLR - jeszcze przy ISO800 szum nie przeszkadza i/lub jest malo widoczny.
P.S
Czy szumy beda sie zmniejszac wraz ze zmniejszaniem wielkosci zdjecia np z super fine na fine i czy tez beda mniejsze jak nie bede uzywal zooma?
Nie.
Moga byc odrobinke mniejsze gdy zmniejszysz rozmiar zdjec - czy to w aparacie czy w komputerze, gdyz software'owe zmniejszanie rozmiaru zdjecia likwiduje niektore piksele, w tym moga byc to wlasnie piksele z szumem.