Zobacz pełną wersję : 300d + lampa od Zenita
muzzyrider
09-04-2007, 15:20
Witam
Czy używanie lampy błyskowej od Zenita z Canonem 300d może być szkodliwe dla aparatu? Konkretnie chodzi o lampę Yashica CS 220 Auto. Bo działać - działa, błyskać - błyska, ale czy to bezpieczne? Nie chciałbym ryzykować zepsucia sprzętu... Z góry dzięki za wszelkie Wasze rady!
Czy używanie lampy błyskowej od Zenita z Canonem 300d może być szkodliwe dla aparatu?
Może.
Konkretnie chodzi o lampę Yashica CS 220 Auto.
To nie jest lama do Zenita. Do Zenita dedykowane są lampy Elektronika.
Bo działać - działa, błyskać - błyska
Jeszcze... :wink:
Żeby było ciekawej, nie jest istotne że błyska, tylko jak błyska.
ale czy to bezpieczne? Nie chciałbym ryzykować zepsucia sprzętu...
To zmień lampę na dedykowaną do sprzętu, jakiego uzywasz. Zenit to zupełnie inny rodzaj sprzętu (dobry - ale inny :wink: ) i ma zupełnie inne wymagania - o rozwiązaniach technicznych i poziomie "nafaszerowania" elektroniką nie wspomnę...
Z góry dzięki za wszelkie Wasze rady!
Proszę.
M@riusz
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html tutaj jest lista lamp i napięcia na stopce. Jest tam tylko model cs 221 auto, ale ma bezpieczne napięcie więc ta twoja też powinna mieć. Wszystkie aparaty z jakimkolwiek TTL powinny wytrzymywać do 24V, Canon dla 300D podaje tylko 6V ale ja kiedyś zanim się tego dowiedziałem długi czas używałem z tym aparatem lampy o napięciu 50V i aparat żyje ;)
Najlepiej pożycz od kogoś miernik i sprawdź sam napięcie na stopce (lampa naładowana, gotowa do błysku).
muzzyrider
10-04-2007, 04:50
Dzięki za rady! Czyli może nie być tak różowo, jak przypuszczałem :( Na lampę dedykowaną na razie mnie nie stać i myślałem, że od czasu do czasu pstryknę coś z tą yashicą. Spróbuję zmierzyć napięcie. A czy oprócz napięcia są jeszcze jakieś istotne parametry lampy, na które należy zwrócić uwagę, żeby nie uszkodzić aparatu?
ok a czy do 300D moge podłączyc każdą lampe tyrystorową (mam soligor DG-20As) czy moge jej uzywac?
Soul_Man
29-05-2007, 17:57
Ja jak się przesiadłem z analoga na cyfrę, to podpiąłem do swojej D30-tki lampę używaną w Zenicie (Toshiba) i było spoko. Ale jak przeczytałem jakie mogą być skutki, to już więcej nie próbowałem ;-)
Misiaque
29-05-2007, 19:06
Na tym forum, a jak nie na tym, to na cyberfoto jest dokładny opis prostej modyfikacji lampy separującej galwanicznie lampę od aparatu i dając na stopce napięcie w normach dla aparatów cyfrowych, w razie co.