Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "przyślij Nam Swoje Zdjęcie!"

rene
09-04-2007, 12:58
Cytat: Onet.pl

Co o tym sądzicie? Wpadli na sprytny pomysł, aby bardzo szybko zamieścić fotki z dowolnego miejsca w Polsce (spoza też), nie wydając przy tym ani złotówki! "Wyślij nam swoje zdjęcie, a my je w NAGRODĘ OPUBLIKUJEMY."... nie, dzięki.

W tym momencie fotoreporter który sprzeda swoją fotkę do gazety za 5 pln powinien się cieszyć że złapał Boga za nogi?

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

esteper
09-04-2007, 13:25
Mnie osobiście jakoś to nie bardzo kręci. Za darmo to ja moge opublikowac swoje zdjęcia w swojej galerii na jakimś forum foto, w swoim folio. Żadna łaska że zobaczę swoje zdjęcię gdzieś opublikowane za darmo.

miszaqq
09-04-2007, 13:54
ale to nie tylko i wylacznie specjalnosc onet.pl baaaaaaaaardzo wiele stron i serwisow na swiecie i w polsce tak robi, z polskich przypomne tylko gazeta.pl ktora czesto prosila o fotki z roznych manifestacji, wiecow i innych zbiorowisk a pozniej je publikowala (byly o tym juz wzmianki na tym forum), podobnie wydaje mi sie ze robi i interia.pl i rmf.fm (rmf.pl), z serwisow zagramanicznych to chociazby lokalna dla mnie bbc.co.uk

arturs
09-04-2007, 14:18
Daj linka do tego artykułu na onecie bo nie mogę znaleźć... może napisali małym drukiem że zapłacą ;-)

rene
09-04-2007, 17:41
http://wiadomosci.onet.pl/1516359,11,item.html

Czerwona ramka między artykułem a forum

JerzyC
09-04-2007, 18:08
Dlatego właściciele tych portali zarabiają miliony, i tacy nie wstydzą się żebrać bo to jest żebractwo.

decha
09-04-2007, 18:18
niestety nie ma żadnego małego druczku...

ripek
09-04-2007, 20:20
Dlatego właściciele tych portali zarabiają miliony, i tacy nie wstydzą się żebrać bo to jest żebractwo.

Zarabiają bo nie płącą reporterom ? ;)

Oj nie .. zarabiają bo biorą 40zł za 1000 WYŚWIETLEŃ bannera :)

W momencie jak przeczytasz to zdanie - kolejne 1000 wyświetleń na onecie zostanie wyświetlone :P

djdeaka
10-04-2007, 01:10
Się wtrące...

W dobie cyfrowych aparatow to chyba bylo nieuknione. Pozostaje tylko kwestia jakosci tych zdjec.

A co do wspomnianego portalu gazeta.pl - dokladnie tak jest. Np w krakowie na reklamuja wlasnie ta akcje "Fotografujesz? Weź udział w naszej akcji. Może właśnie Twoje zdjęcie trafi do gazety?", ale tu mozna cos zyskac:

Najlepsze w każdym miesiącu nagrodzimy. Dodatkowym wyróżnieniem będzie miesięczny staż w krakowskim dziale fotograficznym, który przyznamy po pół roku trwania akcji.

wiecej o calej tej akcji: http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,78948,3992117.html

JerzyC
10-04-2007, 06:18
Zarabiają bo nie płącą reporterom ? ;)

Oj nie .. zarabiają bo biorą 40zł za 1000 WYŚWIETLEŃ bannera :)

W momencie jak przeczytasz to zdanie - kolejne 1000 wyświetleń na onecie zostanie wyświetlone :P

Powinienem napisać : zarabiają między innymi dlatego że nie muszą wysyłać fotoreporterów.
Wszystkie większe portale chętnie przyjmują i prezentują ciekawe zdjęcia, które otrzymują gratis od fotoamatorów.
Z akcji gaszenia pożaru w kościele Św. Katarzyny w Gdańsku onet pokazał galerię kilkudziesięciu zdjęć, które przysłali fotoamatorzy,oczywiście za darmo. Fotoreporterzy redakcyjni nie byliby w stanie tego tak obfotografować.

Michu (Pentax)
10-04-2007, 08:14
Zapominacie o jednym.: patrzycie na to z punktu widzenia osoby znającej swoją wartość. A kompletny laik, mający pierwszy kompakt czy też telefon z aparatem uzna to po prostu za możliwość wykazania się, zaistnienia, błyśnięcia. I to raczej do nich kierowana jest owa "oferta". Jak widać, jelenia zawsze łatwo trafić.

popmart
10-04-2007, 08:48
ja dodam do tego super konkursy w których główna nagrodą jest kompakt za 400pln a 2-3miejsce to paczka delicji, a organizatorzy w regulaminie zamieszczają zdanie : o nieokreślonej liczbie publikacji, zrzeczeniu sie praw, i dowolnym dysponowaniu przez organizatora .... 90% konkursów tak ma a to zwykła ściema aby za darmo dostać fotki na jakiś temat ....

makkak
10-04-2007, 09:01
Cytat: Onet.pl

Co o tym sądzicie? Wpadli na sprytny pomysł, aby bardzo szybko zamieścić fotki z dowolnego miejsca w Polsce (spoza też), nie wydając przy tym ani złotówki! "Wyślij nam swoje zdjęcie, a my je w NAGRODĘ OPUBLIKUJEMY."... nie, dzięki.

W tym momencie fotoreporter który sprzeda swoją fotkę do gazety za 5 pln powinien się cieszyć że złapał Boga za nogi?

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Poczekajmy jeszcze trochę i onet pójdzie dalej... Przyślij nam napisany przez siebie artykuł na dowolny temat, newsa, informacje a my w nagrodę i na drodze wyjątkowej łaskawości opublikujemy Twój (znaczy się już nasz) artykuł stronach portalu.

Uwaga uwaga, jeśli potrafisz udoskonalić nasze usługi, poprawić wygląd portalu masz nowe pomysły jak funkcjonować ma nasza poczta i inne płatne usługi NAPISZ DO NAS podziel się swoimi pomysłami, za najlepsze pomysły niesamowita nagroda, tak to nie sen Twój pomysł wykorzystamy i będziesz mógł się tym pochwalić znajomym (jako dowód możesz pokazać źródło strony ponieważ okazując łaskę wstawiamy Twoją ksywkę w nagłówku strony). Zapraszamy do współpracy!

nastier
10-04-2007, 09:47
Uwaga uwaga, jeśli potrafisz udoskonalić nasze usługi, poprawić wygląd portalu masz nowe pomysły jak funkcjonować ma nasza poczta i inne płatne usługi NAPISZ DO NAS podziel się swoimi pomysłami, za najlepsze pomysły niesamowita nagroda, tak to nie sen Twój pomysł wykorzystamy i będziesz mógł się tym pochwalić znajomym (jako dowód możesz pokazać źródło strony ponieważ okazując łaskę wstawiamy Twoją ksywkę w nagłówku strony). Zapraszamy do współpracy!

ONETowski szpieg! :mrgreen:

mungo
10-04-2007, 11:36
Ja w tym, że można wysłać nie widzę nic złego. Chodzę na różne manifestacje, robię zdjęcia. Nie robię ich tylko po to, żeby trzymać na dysku, ale także by opublikować. Kilka trafia na bloga, trochę więcej wysłałem do Onetu. Następnego dnia, były ładnie opublikowane na stronie głównej[inna sprawa, że moje, mimo że nie najlepsze, zdecydowanie wyróżniały się z kilku pozostałych].
W wieku 16 lat, kiedy człowiek ma mało możliwości zarabiania na zdjęciach, ale może mieć satysfakcję z ich publikowania to nie jest chyba nic złego?
Mi tam się to podoba...

pazurek
10-04-2007, 13:38
W wieku 16 lat, kiedy człowiek ma mało możliwości zarabiania na zdjęciach, ale może mieć satysfakcję z ich publikowania to nie jest chyba nic złego?

Chodzi tylko o to, ze za kilka lat kiedy bedziesz chcial zarobic na zdjeciach, okaze sie ze nie ma takiej mozliwosci bo zdjecia robia za darmo jacy 16-latkowie. ;)

No ale w sumie, w dobie aparatow cyfrowych w telefonach nikt nie powiedzial ze fotoreporterzy beda mieli latwe zycie. ;)

makkak
10-04-2007, 14:19
Mi tam się to podoba...

No tak, bo Ty nie traktujesz tego jak pracy, bawisz się po prostu i cieszysz że łaskawie umieszczą Twoje zdjęcia na portalu... Pomyśl że przez to ktoś może nie mieć pracy i za co utrzymać rodziny, a przecież portal tylko się cieszy, dostaje coś za darmo a na tym zarabia i to całkiem sporo (banery kliknięcia itd itp). (trosze rażące jest może to "uczłowiecznienie" portalu ale chodzi mi tu o zyski firmy)

Nie jestem profesjonalistą i problem mnie nie dotyczy, ale jest to dość dwuznaczne, branie czegoś za darmo i danego "z dobrego serca" żeby na tym zarabiać wiedząc że powinno się za to coś zapłacić...

Jeśli masz lustrzankę pomyśl sobie że:
- kłapiesz dla nich SWOIM lustrem, w końcu padnie Ci migawka

A jednocześnie:
- ryzykujesz uszkodzenie/kradzież/zniszczenie sprzętu (wiece, manifestacje)
- ryzykujesz własnym zdrowiem (nie każdy lubi jak się mu robi zdjęcia)
- obrabiasz te zdjęcia i wkładasz w nie swoją prace...

mungo
10-04-2007, 15:01
Tylko jeśli publikacje w gazetach to w jakich? Lokalne się takimi sprawami nie zajmują, duże mają własnych fotoreporterów. Kiedyś próbowałem wysłać do kilku agencji zdjęcia[Min. Agencji Gazeta]: "Bardzo dziękujemy za przesłanie nam zdjęć, są bardzo dobre jakościowo, kadrowo, jednak Agnecja Gazeta nie ma możliwości korzystania z usług innych fotografów."
Mówicie, że profesjonalista nie będzie miał jak zarobić. Ja uważam, że profesjonalista, poza tym, że pracuje zawodowo jako fotograf, robi te zdjęcia lepsze od zwykłych pstrykaczy i to pozwala mu się wybić. Ma akredytacje, wstęp do różnych, dla zwykłych fotoamatarów, zakazanych miejsc.
Uważam więc, że na takich akcjach nic nie traci, co najwyżej może zyskać. Na onecie i innych portalach pojawiają się z także zdjęcia z dużych agencji[chociażby pasek "fotogalerie" pod głównym tematem].
Podkreślam też, że zdjęcia z tych wydarzeń nie są przedstawiane jako "Zdjęcia z manifestacji", tylko "WASZE zdjęcia z manifestacji".

Lustrem kłapię, bo się uczę. Więc czy robię to w ten, czy inny sposób to mi szczerze mówiąc wisi.
Ryzykuje, bo lubię ryzykować. Nie pcham się tam, gdzie nie jestem proszony. Zachowuje podstawowe zasady BHP.
Obrabiam te zdjęcia i wkładam w nią swoją pracę, jednak potem, to że zostały umieszczony na tym portalu traktuje jako swoistego rodzaju nagrodę. Tak czy siak bym te zdjęcia obrabiał. Po prostu lubię to.

Vresviik
10-04-2007, 15:01
No tak, bo Ty nie traktujesz tego jak pracy, bawisz się po prostu i cieszysz że łaskawie umieszczą Twoje zdjęcia na portalu... Pomyśl że przez to ktoś może nie mieć pracy i za co utrzymać rodziny, a przecież portal tylko się cieszy, dostaje coś za darmo a na tym zarabia i to całkiem sporo (banery kliknięcia itd itp). (trosze rażące jest może to "uczłowiecznienie" portalu ale chodzi mi tu o zyski firmy)

Nie jestem profesjonalistą i problem mnie nie dotyczy, ale jest to dość dwuznaczne, branie czegoś za darmo i danego "z dobrego serca" żeby na tym zarabiać wiedząc że powinno się za to coś zapłacić...

Jeśli masz lustrzankę pomyśl sobie że:
- kłapiesz dla nich SWOIM lustrem, w końcu padnie Ci migawka

A jednocześnie:
- ryzykujesz uszkodzenie/kradzież/zniszczenie sprzętu (wiece, manifestacje)
- ryzykujesz własnym zdrowiem (nie każdy lubi jak się mu robi zdjęcia)
- obrabiasz te zdjęcia i wkładasz w nie swoją prace...

Juz płaczę nad losem biednych zawodowców.Proponuję wprowadzic zakaz robienia zdjęc amatorom,wprowadzenie kar dla portali które osmielają się proponowac zamieszczanie zdjęc za darmo ,i stanowczo ograniczyc mozliwosc kupowania dobrego sprzętu przez amatorów (przeceiz sam sobie szkodzi,popsuje mu się sprzęcicho,cyknie dobre zdjecie i wygryzie zawodowca i biedne dzieci bedą suchy chlep wp...itp)
zgroza
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mungo niedobry Ty chleb odbierasz innym:)

makkak
10-04-2007, 15:07
Juz płaczę nad losem biednych zawodowców.Proponuję wprowadzic zakaz robienia zdjęc amatorom,wprowadzenie kar dla portali które osmielają się proponowac zamieszczanie zdjęc za darmo ,i stanowczo ograniczyc mozliwosc kupowania dobrego sprzętu przez amatorów (przeceiz sam sobie szkodzi,popsuje mu się sprzęcicho,cyknie dobre zdjecie i wygryzie zawodowca i biedne dzieci bedą suchy chlep wp...itp)
zgroza
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mungo niedobry Ty chleb odbierasz innym:)

Hehe no dobra poniosło mnie chyba troche ;P

mungo
10-04-2007, 15:32
Dzięki Vresviik, bo ja tutaj już się rzeczywiście zacząłem zastanawiać, czy przeze mnie reporterzy nie mają nic do roboty;)