Zobacz pełną wersję : Jak ostrzyć RAW w DPP (1-10)?
Jak ustawiać ostrość dla pliku RAW w DPP bo w programie jest 10 poziomów ostrości (350d kit zastosowanie krajobraz)? Przyjmijmy, że nie korzystam z PSa, a z ostrzonych zdjęć mają być odbitki 15x21.
jak do odbitek to najlepiej byloby wyeksportowac zdjecie bezposrednio do ps i tam skorzystac z narzedzie Unsarp Mask. Jesli tylko w DPP to w Tool jest zakladka RGB, sharpness ustawisz suwakiem.
Tomasz1972
07-04-2007, 10:08
Jak ustawiać ostrość dla pliku RAW w DPP bo w programie jest 10 poziomów ostrości (350d kit zastosowanie krajobraz)? Przyjmijmy, że nie korzystam z PSa, a z ostrzonych zdjęć mają być odbitki 15x21.
Najczęściej ustawiam na 6 .
Kolekcjoner
07-04-2007, 14:01
jak do odbitek to najlepiej byloby wyeksportowac zdjecie bezposrednio do ps i tam skorzystac z narzedzie Unsarp Mask. Jesli tylko w DPP to w Tool jest zakladka RGB, sharpness ustawisz suwakiem.
Problem polega na tym, że nie każdy ma/chce używać PS-a.
A ja najczęściej ustawiam na 4.
a ja, biedny amator ustawiałem na 2 i z kita strasznie mdliło. Teraz ustawiłem na 5 i jestem pod wrażeniem! Nie chcę RAWa wywoływać w PSie bo tam automatyczne nastawy balansu bieli działają gorzej, no i o wiele większy szum, szczególnie pow. iso 800. DPP działa z RAW o wiele lepiej.
Ja uzywam DPP oraz PSE.
W DPP robię WB, ekspozycję, saturację i contrast (sharpnes zostaje na 0).
Następnie w PSE pierwszym krokiem jest UnSharpMask (300, 0.3, 0).
podstawy do takiego postepowania:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828
http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
Problem polega na tym, że nie każdy ma/chce używać PS-a.
niestety, ale DPP ma lekko koslawe funkcje wyostrzania...szkoda
liquidsound
07-04-2007, 15:26
4 jak juz cos. Choc polecam inne formy ostrzenia.
sprobuje tak jak gwozdzt i zobaczę które będzie lepsze
Ja uzywam DPP oraz PSE.
W DPP robię WB, ekspozycję, saturację i contrast (sharpnes zostaje na 0).
Następnie w PSE pierwszym krokiem jest UnSharpMask (300, 0.3, 0).
DPP od niedawna sie bawię (wczesniej RSE i dalej też ),ale za gwozdzt ostrosc na "0" bo przy wyostrzaniu artefakty mi sie pojawiaja.W PS inaczej: USM siłe różnie od 100-300; promien jak nie zmniejszam obrazka daje 1-1.5
Janusz Body
07-04-2007, 16:50
Hmmmmmm.... temat obszerny :) więcej napisałem w T&T w wątku nr. 41.
Jak już MUSISZ ostrzyć w DPP to:
1. Zmniejsz skale do 50% (zdaje sie w DPP nie mozna wyswietlic 25%)
2. Lekko przeostrz...
Wyjaśnienia we wspomnianym wątku.
EDIT: To "lekko przeostrz" dotyczy obrazu ogladanego w "powiększeniu 50%". Obrazek w tym powiększeniu powinien wyglądać ciut za ostry. :)
Faktycznie, Janusz powinien wszystkie tutoriale w jedno połączyć i wydać książkę!!
Kolekcjoner
07-04-2007, 17:54
Hmmmmmm.... temat obszerny :) więcej napisałem w T&T w wątku nr. 41.
Jak już MUSISZ ostrzyć w DPP to:
1. Zmniejsz skale do 50% (zdaje sie w DPP nie mozna wyswietlic 25%)
2. Lekko przeostrz...
Wyjaśnienia we wspomnianym wątku.
EDIT: To "lekko przeostrz" dotyczy obrazu ogladanego w "powiększeniu 50%". Obrazek w tym powiększeniu powinien wyglądać ciut za ostry. :)
A to "lekko" to jakoś definiujesz czy tak jak się wydaje że jest dobrze?
Czy widziałeś juz DPP 3.0?
Janusz Body
07-04-2007, 18:03
DPP 3.0 nie widziałem - szczerze mówiąc niezbyt jestem zainteresowany nauką kolejnego programu, którego raczej nie będę używał :) Spróbuje w wolnej chwili... :) :)
Lekko przeostsz... :) - hmmmmm.... ostrzenie do druku tak do końca nie poddaje się czysto naukowym metodom czyli chyba jest sztuką. W sztuce definiowanie czegokolwiek jest trudne. :) Jak wyostrzysz do "wydaje sie dobrze na ekranie" to powinno być OK. Możesz odrobinę "przejechać" z ostrzeniem ale naprawde odrobine. Jak zwykle lepiej nieco niedoostrzyć niż przeostrzyć.
ja trochę juz testuję...
dołożyli contrast w zaklądce raw, odszumianie przeniesione jak widac na zdjęciu.. zmiany nie są duże..
a przy okazji zapytam o te artefakty szczegolnie widoczne na oczach, nie wiem czy u was też to jest widoczne? widać je nawet bez wyostrzania..:(
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/9537/untitled1bx5.jpg)
Tomasz1972
07-04-2007, 18:32
ja trochę juz testuję...
dołożyli contrast w zaklądce raw,
We wcześniejszej wersji tez była regulacja kontrastu dla RAW .
a przy okazji zapytam o te artefakty szczegolnie widoczne na oczach, nie wiem czy u was też to jest widoczne? widać je nawet bez wyostrzania..:(
http://img101.imageshack.us/img101/9537/untitled1bx5.jpg
Ale to TIF a nie RAW . Może dlatego .
Kolekcjoner
07-04-2007, 18:33
Dzięki Janusz za info :).
W 3.0 jest dla mnie jedna istotna zmiana: możliwość wprowadzania zmian dla grupy zdjęć, a nie tylko dla jednego. Co do samej obsługi programu nie ma jakichś istotnych zmian. Dodana jest zakładka z odszumianiem.
Tomasz1972
07-04-2007, 18:34
Dzięki Janusz za info :).
W 3.0 jest dla mnie jedna istotna zmiana: możliwość wprowadzania zmian dla grupy zdjęć, a nie tylko dla jednego.
Też było we wcześniejszej wersji :)
właśnie nie, rawy są takie same, problem znika przy powiększeniu do 50%
Kolekcjoner
07-04-2007, 18:40
Też było we wcześniejszej wersji :)
Ale jak się to robiło, bo za nic tego nie potrafiłem dokonać?
Teraz zaznaczam np.: wszystkie zdjęcia w danym folderze i wszystko co zrobię w Tools zmienia się tak samo na zaznaczonych zdjęciach. W starej wersji u mnie nie działało. Dla mnie to bardzo wygodne jak mam przygotować na stronę www kilaset zdjęć z imprezy.
Ale jak się to robiło, bo za nic tego nie potrafiłem dokonać?
Teraz zaznaczam np.: wszystkie zdjęcia w danym folderze i wszystko co zrobię w Tools zmienia się tak samo na zaznaczonych zdjęciach. W starej wersji u mnie nie działało. Dla mnie to bardzo wygodne jak mam przygotować na stronę www kilaset zdjęć z imprezy.
można było kopiować ustawienia z jednego zdjęcia na pozostałe (edycja -ostatnia opcja na dole)
Kolekcjoner
07-04-2007, 19:00
można było kopiować ustawienia z jednego zdjęcia na pozostałe (edycja -ostatnia opcja na dole)
Na wszystkie zaznaczone? Próbowałem tak zrobić i jakoś mi nie szło :(.
Na wszystkie zaznaczone? Próbowałem tak zrobić i jakoś mi nie szło :(.
-obrabiasz jedno
-copy recipe to clipboard
-pozostałe zaznacz
-paste recipe to selected image
Kolekcjoner
07-04-2007, 19:17
-obrabiasz jedno
-copy recipe to clipboard
-pozostałe zaznacz
-paste recipe to selected image
Dzięki :). Ja niestety nie mam czasu i cierpliwości żeby zbytnio wgłębiać się w programy. Myślałem że tego nie ma. Dla mnie w wersji 3.0 jest to zrobione jakoś bardziej intuicyjnie.
Dzięki :). Ja niestety nie mam czasu i cierpliwości żeby zbytnio wgłębiać się w programy.
:lol: Ha, ha... I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.
Dla mnie wersja 3.0, to przede wszystkim :
- odszumianie aplikowane pojedynczo, a nie globalnie w parametrach,
- podgląd kadrowanego zdjęcia po wyjściu z "trimming tools".
Z edycją grupową nie było we wcześniejszej wersji problemu - sposobem opisanym przez heńka.
Zwróćcie uwagę, że w DPP3 MarkIII ma szerszy (w cieniach) histogram dla RAW od całej reszty luster Canona!
Chociaż wiadomo, że ten nowy karabin ma zwiększoną do 14 głębię bitową, to taki histogram może jednak świadczyć o znacznie (o 2 działki) poszerzonej rozpiętości tonalnej sensora (a nie tylko rozdzielczości tonalnej)!
właśnie nie, rawy są takie same, problem znika przy powiększeniu do 50%
a tak wygląda z ostrością "6" w DPP oczywiście..
http://img377.imageshack.us/my.php?image=untitled1yx8.jpg
I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.
Ze tak sie wtrace ale wg mnie temu wlasnie ma sluzyc RAW - odpowiednik negatywu, wywolywanie zdjecie po zdjeciu, pojedynczo praca nad kazdym zdjeciem. Wywolywanie masowe RAWow? To dlaczego nie robic w JPG... no ale dyskusje o tym juz wielokrotnie przewijaly sie przez forum wiec tylko zostawiam do przemyslenia a nie przedyskutowania.
a tak wygląda z ostrością "6" w DPP oczywiście..
http://img377.imageshack.us/my.php?image=untitled1yx8.jpg
Według mnie ,to ustawienie na 6 jest za ostre na moim monitorze.:mrgreen:
Tomasz1972
08-04-2007, 19:29
Według mnie ,to ustawienie na 6 jest za ostre na moim monitorze.:mrgreen:
Czytałeś pytanie autora wątku ?
Kolekcjoner
08-04-2007, 23:09
:lol: Ha, ha... I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.
Wiesz ja może jestem leniwy ale nie głupi (przynajmniej nie całkiem :mrgreen: - jak mi się zdaje). Nie używałem DPP do masowej obróbki Raw-ów.
Co do używania RAw-ów to jak napisał Vitez. Można dyskutować godzinami czy warto czy nie, jest to raczej rzecz przyzwyczajeń i gustu. Ja to rozwiązuje tak, że jak potrzebuje szybko zdjeć to robię RAW+ JPG i wtedy biorę jpgi ew. RAW-y jeśli JPG mi nie pasuje :).
tylko tak informacyjnie dodam iż odinstalowałem najnowszą wersje DPP i wróciłem do wersji 2.2.0.1, wszystko wrócilo do normy, zdjęcia wyświetlane są prawidłowo (ciekawe co nie pasuje..:???: )
a czy jest gdzies trójka do pobrania bo na str. canona nie widzę...??
Kolekcjoner
15-04-2007, 09:27
Canon USA - w dziale download :).
http://alpha03u.c-wss.com/inc/ApplServlet?RQF=MENU&RQS=WWUCA910&LA=1176625593933&SV=WWUCA900&menu=DR&TRF=MAIN
http://canon-board.info/showthread.php?t=20022
W czym waszym zdaniem DPP 3.0 jest lepsza od wywoływarki Camera Raw?
I która lepiej radzi sobie z szumami?
(robię tylko w RAW, a potem do PS aby podostrzyć)
Ja używam DPP 2.2.0.1.
Sharpness mam na 0 a wyostrzam w PS lub ACDSee poprzez USM.
Tomasz1972
15-04-2007, 19:37
tylko tak informacyjnie dodam iż odinstalowałem najnowszą wersje DPP i wróciłem do wersji 2.2.0.1, wszystko wrócilo do normy, zdjęcia wyświetlane są prawidłowo (ciekawe co nie pasuje..:???: )
Właśnie odinstalowałem wersję 3... i zainstalowałem 2.2.0.1 :)
W najnowszej wersji miałem problemy z kolorami z 400D . To samo zdjęcie , ta sama temperatura w K , a kolory różne w obu wersjach .
Na dodatek nawet na iso 100 miałem wiodoczny szum , którego nie mam w starszej wersji .
jednym słowem coś Canon skopał :D
ciekawe jak u innych?
ciekawe jak u innych?
- Zmiany tylko na lepsze.
Ze tak sie wtrace ale wg mnie temu wlasnie ma sluzyc RAW - odpowiednik negatywu, wywolywanie zdjecie po zdjeciu, pojedynczo praca nad kazdym zdjeciem. Wywolywanie masowe RAWow?
A mnie się, przy korzystaniu z DPP, często zdarza kopiować część ustawień - głównie WB i kontrast - na całą serię zdjęć, a dopiero po tym, stroić każde zdjęcie indywidualnie, tzn. doprecyzować ekspozycję, saturację i ew. jakieś zmiany w WB. Ostrzenie - wyłącznie w PS-ie.
Niedawno robiłem zdjęcia na szkolnej imprezie w sali gimnastycznej, gdzie było trochę światła dziennego wpadającego przez okna, paliły się jakieś jarzeniówki, a na dodatek samą scenę doświetlały dwa halogeny.
Ustawiłem WB sztywno na 4000K i... niewiele się pomyliłem. Po małej poprawce w DPP mogłem skopiować to ustawienie na całą serię ok. 40 zdjęć zrobionych z tego samego miejsca i dalej bawić się szczegółami, zamiast pracowicie wprowadzać tę samą korektę WB dla wszystkich czterdziestu zdjęć.
To miałem na myśli komentując problem Kolekcjonera - który właśnie ucieszył się możliwością edycji grupowej w wersji 3.0 DPP.
energia_ki
16-04-2007, 12:20
Właśnie odinstalowałem wersję 3... i zainstalowałem 2.2.0.1 :)
W najnowszej wersji miałem problemy z kolorami z 400D . To samo zdjęcie , ta sama temperatura w K , a kolory różne w obu wersjach .
Na dodatek nawet na iso 100 miałem wiodoczny szum , którego nie mam w starszej wersji .
niestety, zainstalowalam DPP wersje 3.0
i tez kolory wychodza inaczej,
lepiej tez mi sie pracowalo ze zdjeciami cz-b
poniewaz inaczej dzialalo linearne ustawianie kontrastu
zdecydowanie wolalam wersje poprzednia
wywalilam 3
chcialam sobie z powrotem wgrac 2.2, ale na stronie downloadow
widze juz tylko 2.2.0.1 dla Maca!
dla Windows jest juz tylko 3.0
- czy ktos moze mi pomoc?
skad wziac 2.2.0.1?
na plytce instalacyjnej mam 2.0
ale tam nie ma noise reduction :-(
ktora to opcja w jakims stopniu dziala
chociaz nie powala na kolana
bardzo prosze o pomoc:!:
coś tam chyba mi zostalo po 350D,sprawdze wieczorkiem ..
energia_ki
16-04-2007, 12:29
coś tam chyba mi zostalo po 350D,sprawdze wieczorkiem ..
z gory dziekuje :grin:
Tomasz1972
16-04-2007, 20:21
http://software.canon-europe.com/files/soft24766/software/k6901enx.exe
Przed instalacją należy odinstalować wersję 3... i mieć zainstalowany jakiś tam soft canona . Jeżeli brak jest takiego softu to priv . Przed priv zainstalować total commandera :)
.
energia_ki
17-04-2007, 03:31
Tomasz1972 - muchos gracias:!: :!:
wlasnie zainstalowalam i znowu moge pracowac na mojej ulubionej wersji DPP :grin:
ktora potrafi dac bardziej zgrafizowane B&W
i bardziej szalone kolory [gdy czlowieka najdzie taka potrzeba]
[do tej pory korzystalam ze strony http://www.usa.canon.com
i tam juz nie ma poprzednich wersji, chociaz do niedawna szczegolowo byly wyliczone i opisane wszystkie kolejne updates]