Zobacz pełną wersję : Meyer Optik Gorlitz Domiplan 2,8/50 z EXY 1A/ CANONA EOS 650
Witam
Chcialbym sie poradzic , a zarazem prosic o pomoc.
Wpadlem na pomysl aby zamontowac obiekty z EXY 1A czyli Meyer Optik Gorlitz Domiplan 2,8/50 do Canona Eos 650.
Mam na mysli zeby kupic przejsciowke z mocowania tego obiektywu na m42 , i dokupic przejsciowke z m42 na EF czyli mocowanie mojego canona.
Nie wiem na ile taki pomysl moze sie sprawdzic ale kompletnie nie wiem , na obiektywie nie jest napisanie , w internecie nie moge znalezc jakie ma mocowanie ten obiektyw :(
Prosze o pomoc
Witam Wszystkich na forum (bo to mój "pirszy" post) i witam Ciebie, Morfiko :-)
Postaram sie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Otóż (niestety nie jestem tego w 100% pewien) nie znajdziesz najprawdopodobnej przelotki bagnet Exa na M42. Exa - później Exakta ma mocowanie bagnetowe - w obu aparatach takie same. Próbowałem w ten sam sposób zaadaptować te obiektywy, między innymi Flektogona "fish" wielkiej jakości, do EOS'a 300. Problem polega na głębokosci mocowania obiektywu - odległości od kliszy / matrycy w systemie Canon / Exa. Obiektywy Exy / Exakty musiały by zaczepiać tylną oprawą soczewek o lustro Canona. Oczywiście można obiektywy pewnie "odstawić" dalej od matrycy / kliszy i w ten sposób ograniczyć ogniskową jak przy "makro", ale czy jest sens? - niewiem. Prób dalszych nie prowadziłem.
Pozdrawiam
Napoczatku zaznaczam ze nie wiem czy mowie prawde czy tez nie wiec prosze sie na mojej wypowiedzi dot. tej sprawy nie opierac ;)
http://cgi.ebay.at/DOMIPLAN-OBJEKTIV-MEYER-OPTIK-GORLITZ-2-8-50_W0QQitemZ110106088832QQcategoryZ80457QQcmdZView Item
Znalazlem taka aukcje , wynikalo by z tego ze jednak sa jakies przejsciowki na m42. - Nie jestem pewien bo niemieckiego nie znam jednakze latwo zrozumiec o co chodzi.
Zdaje sie tez , tak by wynikalo z tej aukcji ze gwint jest 49 mm.
Byc moze i na naszym dajmy allegro wsrod tak wielkiej ilosci przejsciowek jaka jest , znalazla by sie odpowiednia ?
Zdaje mi sie rowniez ze te obiektyw byl rowniez dodawany do Praktik -> http://cgi.ebay.de/Praktica-L2-mit-Domiplan-2-8-50-Meyer-Optik-Goerlitz_W0QQitemZ230103944876QQcategoryZ8275QQcmd ZViewItem
Jak juz mowilem jestem zupelnym lailkiem w tych sprawach.
Kolekcjoner
06-04-2007, 22:16
Tylko z opisu aukcji wynika że jest to obiektyw na gwint M42 (practica/zenit).
Gwint 49mm dotyczy średnicy mocowania filtra.
Ooooo taaaak - do "Practicy" owszem M42 i może to być Domiplan - niemniej nie jednemu psu Azor - i obiektywy były robione do różnych systemów z tymi samymi nazwami. Na przykład Flektogon z mocowaniem M42 (n.p. Practica Zenit, ale i bagnet Exakta. Itd. itd. - ale to niekoniecznie musi oznaczać że da się je sensownie adaptować między "pudełkami" :cry: