Zobacz pełną wersję : 40d
Hmm, ciekawie mowisz, bo bardzo mi ta funkcja do gustu przypadla, duzo ratuje.
Jedno wiem apropo szumow, ze nie warto uzywac posrednich czulosci iso, bo przy nich wychodzi sporo szumow. Sa to podajze softwarowo wyciagane czulosci, wiec troche oszukane:)
A moze te szumy w ciemnych miejscach wynikaja z tego ze aparat dba o jasne obszary, jednoczesnie troche slabiej naswietlajac, i w ciemnych miejscach przy delikatnym wyciaganiu moga wyjsc szumy ?
Pozdrawiam
Jacek Andreasik
włączyłem ... jak to sie nazywa... poprawa elementów w prześwietlonych partiach kadru - coś takiego - bardzo fajna rzecz bo ratuje prześwietlenia ale niesamowite ziarno dokłada w miejsca niedoświetlone - na kontrastowych kadrach.
Dokladnie to samo zauwazylem. Na poczatku caly czas mialem wlaczona ta funkcje i dziwilem sie czemu takie ziarno w ciemniejszych partiach powstaje. Teraz juz nie kozystam z tego wcale.
jarek
W aparatach cyfrowych czułość sensora jest regulowana napięciem - 100 czy 200czy 333 ...to tylko liczby które odnoszą się do fotografii analogowej i czułości klisz. czułości pośrednie to nie osłabianie czy podbijanie czułości znanych z analoga ale zwiększenie czułości sensora o mniej niż pełna działka
Witam wszystkich posiadaczy "czterdziestek" Kupiłem go niedawno i to moja 1 lustrzanka i otóż mam pytanie czy Wy jak podłączacie swoje 40 do komputera przez kabel to miga Wam BuSY na górnym wyswietlaczu LCD :?:
Hmm, ciekawie mowisz, bo bardzo mi ta funkcja do gustu przypadla, duzo ratuje.
Ta funkcja się przydaje w kontrastowym oświetleniu - np jasne niebo i ciemny krajobraz. Nie radziłbym jej używać przy ISO większym niż 200 (a i na ISO 200 szum jest już wyraźnie widoczny), w pomieszczeniach jej sens jest chyba zerowy. Na moje oko przy tej funkcji włączonej aparat robi zdjęcia tak aby nie prześwietlić niczego a potem cienie "wyciąga" programowo. W efekcie dostajemy niby większą rozpiętość tonalną kosztem wyzszych szumów.
Prawdopodobnie dokładnie to samo a może i lepiej można uzyskać przy wywoływaniu RAWa, o ile tylko na fotce niczego nie prześwietliliśmy - bo wtedy d... zbita :)
Tak z innej beczki. Od niedawna używam systemu Canona, zaczynając właśnie od 40D. Ostatnio cały dzień robiłem zdjęcia na ślubie/weselu , a na drugi dzień w domowym studiu. Jak zrzuciłem materiał - to zaznałem szoku. 2100 zdjęć na jednym aku! W tym ok 60% to jpegi , 40% jpg+raw. (moze 70% i 30%)
Przyznam, że jestem zachwycony taką pojemnością akumulatora , a właściwie oszczędnością puszki. Dodam, że zdjęcia podczas tych dwóch dni były od czasu do czasu przeglądane i kasowane na LCD.
Do tej pory myślałem że standardem jest ok 1000 zdjęć, a tutaj taka niespodzianka.
Może komuś się przyda ta informacja :)
Kolekcjoner
28-07-2008, 21:48
Może przyda się też i taka, że jak się dużo używa LV to niestety dobrze mieć sporo akumlatorów z zapasie.
Może przyda się też i taka, że jak się dużo używa LV to niestety dobrze mieć sporo akumlatorów z zapasie.
NIe jest az tak zle :) Czesto uzywam LV do astrofotografii i jak chce dobrze ustawic ostrosc manualnym obiektywem na 1.4 np. Ale juz ekspozycje na dlugich czasach powyzej 30 sek. czyszcza aku z pradu bardzo szybko.
jarek
Ale juz ekspozycje na dlugich czasach powyzej 30 sek. czyszcza aku z pradu bardzo szybko.
jarek
O tym przekonałem się robiąc zdjęcie gwiazd, czas ekspozycji 30 min :)
Ale mam inne pytanie, czy tak długie naświetlanie wpływa niekorzystnie na matrycę ? Chodzi mi o dead, hot pixsels i ogólne jej zużycie.
Pozdrawiam
A tego to nie wiem. Ktos mi kiedys mowil, ze nie ale z drugiej strony jak sie cos czesto uzywa to, musi sie zuzywac :)
Co do astrofoto, to kupilem sobie zasilacz siciowy i teraz cala noc mam spokoj z pradem.
jarek
A swoją drogą zastanawiam się czy galopujące ostatnio ceny 40-stki ( w dół) zapowiadają następcę?
Chyba jeszcze troche za wcześnie:)
Jasne ze za wczesnie, rynek wypelni FF 5D mkII i kazdy sie na niego rzuci (oczywiscie Ci bardziej ambitni fociarze).
Nastepca 40D to tylko FF - tak mi sie wydaje - i na niego poczekamy na pewno jeszcze roczek (Fotokina 2009 ? ) :)
Jasne ze za wczesnie, rynek wypelni FF 5D mkII i kazdy sie na niego rzuci (oczywiscie Ci bardziej ambitni fociarze).
Nastepca 40D to tylko FF - tak mi sie wydaje - i na niego poczekamy na pewno jeszcze roczek (Fotokina 2009 ? ) :)
No nie wiem czy następca to będzie FF bo chyba nie będą chcieli robić sobie ( czyli 5D) konkurencji. A po drugie to patrząc ostatnio na politykę wszystkich firm to nie zdziwiłbym się jeśli dodali by parę kwestii do 40-stki ( np. uszczelnienie) czy jakieś inne wodotryski jak lepszy wyświetlacz czy to całe LV i już jest nowy model, nowa reklama , nowi nabywcy.
KuchateK
29-07-2008, 23:54
FF? Po co? Canonowi brakuje nastepcy 40'stki, ale napewno nie w wersji FF.
Canon na poczaktu tego roku ustami jednej z wyzej postawionych osobistosci zapowiedzial, ze nastepcy beda pojawiac sie na rynku szybciej (poltora roku teraz, krok nizej to rok, premiery sa na targach i nic pomiedzy nie ma aby mozliwy byl termin posredni).
Zapowiedziano tez w tym roku premiery we wszystkich segmentach. Nie wglebiajac sie co te segmenty oznaczaja, jest duze prawdopodobienstwo nastepcy. Poza tym jak ktos przegladnie strony typu canonrumors.com (http://canonrumors.com/), jest duzo poglosek o wycofywaniu 40'stki z oferty. Ostatnie rabaty bardzo pasuja do wyczyszczania magazynow przedpremierowo.
Dodatkowo nawet patrzac wewnatrz oferty Canona 40'stka wypada kiepsko juz od megapixeli zaczynajac. Patrzac na konkurencje, Canonowi brakuje dosc wyraznie czegos mogacego konkurowac z D300. 40'stce blizej raczej do D80 jak D300. 1D3 jest znacznie drozej i to cenowo konkurencja dla D3. O ile 450'tka poradzi sobie z dwucyfrowymi Nikonami, to D300 naprawde nie ma dobrego odpowiednika w ofercie Canona.
Jesli wyjdzie nastepca 40'stki podpicowany do 12-14mpix, uszczelki, kilka drobnych poprawek z tych co to nie kosztuja (programowe) Canon napewno na tym nie straci.
FF? Po co? Canonowi brakuje nastepcy 40'stki, ale napewno nie w wersji FF.
Canon na poczaktu tego roku ustami jednej z wyzej postawionych osobistosci zapowiedzial, ze nastepcy beda pojawiac sie na rynku szybciej (poltora roku teraz, krok nizej to rok, premiery sa na targach i nic pomiedzy nie ma aby mozliwy byl termin posredni).
Zapowiedziano tez w tym roku premiery we wszystkich segmentach. Nie wglebiajac sie co te segmenty oznaczaja, jest duze prawdopodobienstwo nastepcy. Poza tym jak ktos przegladnie strony typu canonrumors.com (http://canonrumors.com/), jest duzo poglosek o wycofywaniu 40'stki z oferty. Ostatnie rabaty bardzo pasuja do wyczyszczania magazynow przedpremierowo.
Dodatkowo nawet patrzac wewnatrz oferty Canona 40'stka wypada kiepsko juz od megapixeli zaczynajac. Patrzac na konkurencje, Canonowi brakuje dosc wyraznie czegos mogacego konkurowac z D300. 40'stce blizej raczej do D80 jak D300. 1D3 jest znacznie drozej i to cenowo konkurencja dla D3. O ile 450'tka poradzi sobie z dwucyfrowymi Nikonami, to D300 naprawde nie ma dobrego odpowiednika w ofercie Canona.
Jesli wyjdzie nastepca 40'stki podpicowany do 12-14mpix, uszczelki, kilka drobnych poprawek z tych co to nie kosztuja (programowe) Canon napewno na tym nie straci.
skoro piszesz ze maja wychodzic szybciej wiec juz moze we wrzesniu poznamy nastepce 40D hmmm... kto wie.
skoro piszemy o konkurencji Canona i Nikona to ja widze to tak
1000D/450D vs. D60
40D (następca?) vs. D80 (następca?)
5D (5D MkII) vs. D700 (D300- wiadomo nie FF, ale cos dla "biedniejszych")
1D Mk vs. D3
Sam jestem bardzo ciekawy co przyniesie Fotokina, moze nie tak bardzo puszek, jak szkieł. Wiecie coś o nowych (poprawionych) szkłach?
Pozdrowki :)
KuchateK
30-07-2008, 02:03
To chyba idzie tak (tradycyjnie na przemian):
D40X
1000D
D60
450D
D80
40D
D300
5D
D700
1D3
D3
1Ds3
Duzo glosow jest o 18-200 IS od Canona. To napewno bedzie EF-S. Nie sadze, aby ktos kupowal to szklo do 1000D/450D tak chetnie jak do 40D (i nastepcow), wiec wypuszczenie nastepcy 40D z pelna klatka pikseli to uciecie sporej czesci rynku zbytu na ten wynalazek.
D40X
1000D
D60
450D
D80
40D
D300
5D
D700
1D3
D3
1Ds3
Duzo glosow jest o 18-200 IS od Canona. To napewno bedzie EF-S. Nie sadze, aby ktos kupowal to szklo do 1000D/450D tak chetnie jak do 40D (i nastepcow), wiec wypuszczenie nastepcy 40D z pelna klatka pikseli to uciecie sporej czesci rynku zbytu na ten wynalazek.
W moim odczuciu ta kolejność wydaje sie świetnie trafiona - dlatego niecierpliwie czekam na następcę 40-tki.
marekk_ok
30-07-2008, 08:40
D40X
1000D
D60
450D
D80
40D
300D
5D
D700
1D3
D3
1Ds3
.
Wkradł się jak sądzę drobny błąd 300D --> D300.
KuchateK
30-07-2008, 15:24
Wkradł się jak sądzę drobny błąd 300D --> D300.
Ups :roll: Ach te przyzwyczajenia :-D
Poprawione.
Kolekcjoner
30-07-2008, 15:37
Faktem jest że Canon ma niezwykle mocną ofertę w segmecnie amatorskim. Faktem jest też, że 40D jest chyba najlepszą ofetą na rynku w relacji cena/możliwości. Najciekawsze jest jednak to, że obecnie cena tych wszystkich amatorskich body (1000D, 450D, 40D) jest bardzo zbliżona. Trudna do rozgryzienia polityka - prawdę rzekłszy.
Zgadzam się! Wydawało by się, że aparat pozycjowany półkę wyżej ( 450-40) będzie sprzedawany w cenie znacznie wyższej. Ale ten ostatni nagły i stale postępujący spadek cen 40-tki rzeczywiście daje podstawy do przypuszczeń, że coś canon szykuje.
Ja bym raczej stawiał że następca 40D będzie cropowy. Pewnie dadzą lepszy LCD, więcej punktów AF, trochę bajerów.
Nie wydaje mi się żeby CROP został tylko w segmencie zupełnie amatorskim. Za dużo nowych obiektywów wychodzi pod CROPA żeby nagle zarzucić ten format. Poza tym dla wielu użytkowników CROP jest nawet lepszy od FF (ostrość w rogach,winieta,mniejsze lżejsze obiektywy).
Technologia produkcji matryc też idzie do przodu i na pewno w przyszłości będzie możliwe uzyskanie jeszcze mniejszych szumów i większej rozdzielczości matryc cropowych. Kto wie - może wręcz jeden tego typu wynalazek sprawi że to FF stanie się ślepą uliczką?
Kto wie - może wręcz jeden tego typu wynalazek sprawi że to FF stanie się ślepą uliczką?
tego bym się nie spodziewał, technologia technologią ale prawa fizyki pozostaną raczej niezmienne, jeśli przy wypluwaniu kolejnych XXD górę weźmie marketing i wojna pójdzie na megapiksele (co chyba jednak nie nastąpi) w formacie APS-C, ta półka może stać się powoli ofertą dla ... nikogo
Jeśli następca 40d będzie miał cropa, to na pewno dostanie matrycę od 450d. A aparaty będą miały coraz więcej mpx tak długo jak technologia będzie na to pozwalała. Sony przecież robi cropa 14mpx z gustowną pomarańczową informacją o ww. na przodzie body. A900 z 24mpx będzie ten napis miał pewnie jeszcze większy;)
No ale zauważcie że matryca z 450D mimo większej ilości pikseli nie szumi bardziej od tej z 40D. Przynajmniej na tych zdjęciach które widziałem. Jednak jest tutaj jakiś postęp w technologii.
sony baaaardzo lubi upscalowac w kamerach :)
Taka kamera Full HD HDR-TG3 ma np przetwornik 1.4 MP - kon by się usmiał
pewnie podobnie jest w aparatach ;)
No ale zauważcie że matryca z 450D mimo większej ilości pikseli nie szumi bardziej od tej z 40D. Przynajmniej na tych zdjęciach które widziałem. Jednak jest tutaj jakiś postęp w technologii.
Z testów wynika że 450 jednak szumi bardziej od 40-stki.
Kolekcjoner
31-07-2008, 18:06
Z testów wynika że 450 jednak szumi bardziej od 40-stki.
Z testów może i tak ale z Raw-ów jakie oglądam/oglądałem wynika coś odmiennego. Wartałoby zrobić jakieś porównanie na forum. Ktoś ma te dwie puszki?
A aparaty będą miały coraz więcej mpx tak długo jak technologia będzie na to pozwalała.
weźmy pod uwagę jedną rzecz... aparaty z jakiej półki?
bo w przedziale amatorskim nikt specjalnie nie interesuje się tematyką limitu dyfrakcyjnego, zatem tu z marketingowego punktu widzenia jest sens pchać megapixele do woli, zostaje jednak pytanie dla kogo adresowany jest segment dwucyfrowych EOS'ów - właśnie o tym pisałem - IMHO do odbiorcy już nieco bardziej świadomego bezcelowości takich zabiegów, z drugiej strony klasyczny amator nie sięgnie "półkę wyżej" po aparat z mniejszą liczbą mpx niż jego dotychczasowy xxxD ... i tym sposobem zaczyna się zamykać to błędne koło
Witam.
Mam problem z przesyłaniem zdjec z 40D do komputera,chociaz zostało zainstalowane oprogramowanieEOS digital Solution disk.Nie pojawia się ekran wyboru(EOS Utility) Proszę o pomoc
50D będzie na pewno cropem bo jest na to zapotrzebowanie. Po to Canon dał w 40D różne pseudozmiany np. "AutoISO", "lepszy" wyświetlacz, "uszczelnienia" na klapce od baterii itp. żeby za chwilę wypuścić EOSa 50D, który będzie "odpowiedzią na zgłaszane przez użytkowników 40D narzekania" oraz daje "nowe wspaniałe możliwości" i "kreatywność jak nigdy dotąd" usuwając te wymienione wyżej celowo wprowadzone niedoróbki.
Szczytem bezczelności będzie jak dadzą regulację AF już w body i zrobią z tego wielki marketingowy sukces jak to się wsłuchują w głosy użytkowników, zamiast ze wstydu spuścić głowę i przeprosić że wypuszczają z fabryk nieskalibrowane buble i ludzie muszą się potem użerać z jakimiś serwisami typu Żytnia.
50D może będzie nawet teraz już na jesień.
zgadzam się z MMM
50D crop - to jest pewne
a już sama możliwość korekcji BB/FF będzie wystarczającym powodem do masowych przesiadek ze "starych" 40D i do tego na prawdę nie wystarczy wiele: lepszy LCD (co biorąc pod uwagę ten w 40D nie będzie trudne), ze 4 mpx więcej i muzyka gra :D
kurcze, 40D ile ma dopiero? rok? Dosc nowy aparat a juz chca wprowadzic nowy, zaczyna sie robic masakra, za niedlugo braknie im numerów bo do setki juz niedaleko:) Wg mnie zbyteczne jest wprowadzanie puszki xxD w tym momencie, wszyscy czekaja na jakies mocne uderzenie FF. Najgorsze jest to i o tyle dziwne ze cena 1000D, 450D oraz 40D jest bardzo zblizona do siebie....... tego jescze nie było
Kolekcjoner
31-07-2008, 21:52
(....)Najgorsze jest to i o tyle dziwne ze cena 1000D, 450D oraz 40D jest bardzo zblizona do siebie....... tego jescze nie było
Trudno mówić czy najgorsze ale jest to co najmniej zastanawiające.
O częstrzej wymianie amatorskich modeli wspominał któryś z oficjeli Canona więc kto wie? Możliwe jest też to, że spełni się krążąca od jakiegoś czasu po forach plotka, że następna puszka xxD bedzie miała cropa 1.3. Ja osobiście mam mieszane uczucia na ten temat ale kto wie co wymyślą panowie marketingowcy.
z cropem 1.3 było by ciekawiej:) Byłby to moze jakis taki polsrodek miedzy FF a 1.6 :)
Kolekcjoner
31-07-2008, 22:41
z cropem 1.3 było by ciekawiej:) Byłby to moze jakis taki polsrodek miedzy FF a 1.6 :)
Byłby. I marketingowo to może być niezłe. Do tego można upchać więcej pikseli bez specjalnej troski o szumy ;). A i linie produkcyjne się nie zmarnują ;) jak nowa jedynka przejdzie na FF-a.
Minusy póki co widzę trzy. Koszty produkcji tych matryc (choć sporo mniejsze niż FF /podobno trzykrotnie/) to jednak większe niż 1.6. Koszty migawki i większego lustra.
Brak możliwości stosowania obiektywów EF-S.
Skorpion
31-07-2008, 22:50
Niekoniecznie brak możliwości stosowania obiektywów EF-S. Skoro matryca będzie większa i będzie miała sporo więcej Mpx to można z niej programowo "wyciąć" format APS-C. Po prostu mogą zrobić to co zrobił Nikon (DX/FX)
Kolekcjoner
31-07-2008, 23:53
Niekoniecznie brak możliwości stosowania obiektywów EF-S. Skoro matryca będzie większa i będzie miała sporo więcej Mpx to można z niej programowo "wyciąć" format APS-C. Po prostu mogą zrobić to co zrobił Nikon (DX/FX)
Jest to jakieś wyjście. No to zostają dwie wady, które wymieniłem.
Na najwyższym szczeblu 1DMarków wojna na piksele też trwa i trwać będzie i chyba skończy się dopiero kiedy dojdą do granic rozdzielczości szkiełek.
Co do następcy 40D to chyba tylko ten LCD jest do poprawki i jeśli wyjdzie cosik na jesieni to raczej 45D.
50D powinien mieć obracany i uchylny LCD oraz wyjście hdmi :) i wtedy byłby cud miód malina ;-)
A tak poważnie przeczuwam ( bo mi strzyka w kolanach ;-) ) że następca 5D będzie miał ruchomy LCD ;-)
KuchateK
01-08-2008, 18:23
Ta rzecz powoduje, ze dwucyfrowa pucha jeszcze dlugo nie bedzie miala nic wiecej jak 1.6x. Komu beda sprzedawac te 18-200 IS, 60mm, 10-22?
można z niej programowo "wyciąć" format APS-C. Po prostu mogą zrobić to co zrobił Nikon (DX/FX)
EF-S'y to bzdura z dpreview od technicznie uposledzonych amerykanow. EF-S ma dluzsza puszkowa czesc obiektywu i za nia zadne inne lustro nie wejdzie jak to do cropa 1.6. Jej sie juz programowo nie da usunac, a nawet przy minimalnie wiekszym lustrze uwali ono w obiektyw.
Dowodem chyba idealnym jest 10D. Mial bagnet EF, ale z malym lustrem. Pilowano kity aby weszly mechanicznie, a i tak pomimo malego lustra mozna bylo zaczepic o soczewke w kicie ktora tak wiele wcale nie wystawala.
Imho Canon zepsul tym mechanicznym ograniczeniem elastycznosc i pewnie teraz tego zaluja ;)
Swoja droga dawno temu Canon zapowiedzial pozbycie sie cropa 1.3. Byly glosy, ze istnieje prototyp 1D3 z FF. Mysle, ze w koncu nadszedl czas pozbycia sie tego a tym, ktorzy twierdza ze to zbrodnia zaoferuja programowego cropa w nastepcy, podobnie jak to ma D3.
Kolekcjoner
01-08-2008, 18:35
Ta rzecz powoduje, ze dwucyfrowa pucha jeszcze dlugo nie bedzie miala nic wiecej jak 1.6x. Komu beda sprzedawac te 18-200 IS, 60mm, 10-22?
EF-S'y to bzdura z dpreview od technicznie uposledzonych amerykanow. EF-S ma dluzsza puszkowa czesc obiektywu i za nia zadne inne lustro nie wejdzie jak to do cropa 1.6. Jej sie juz programowo nie da usunac, a nawet przy minimalnie wiekszym lustrze uwali ono w obiektyw.
Dowodem chyba idealnym jest 10D. Mial bagnet EF, ale z malym lustrem. Pilowano kity aby weszly mechanicznie, a i tak pomimo malego lustra mozna bylo zaczepic o soczewke w kicie ktora tak wiele wcale nie wystawala.
Imho Canon zepsul tym mechanicznym ograniczeniem elastycznosc i pewnie teraz tego zaluja ;)
Swoja droga dawno temu Canon zapowiedzial pozbycie sie cropa 1.3. Byly glosy, ze istnieje prototyp 1D3 z FF. Mysle, ze w koncu nadszedl czas pozbycia sie tego a tym, ktorzy twierdza ze to zbrodnia zaoferuja programowego cropa w nastepcy, podobnie jak to ma D3.
1.3 miał już umrzeć kilka razy i jakoś zyje ;). Nie wiadomo ale być może Canon znajdzie sposób żeby go zagospodarować. Co do wielkości lustra to myślę, że jak trochę pokombinują to się da ;). Nie musi być ono znów takie dużo większe, a w body FF (sprawdzałem w analogowych) bardzo niedużo brakuje żeby się dało zapiąć EF-S-a.
Zobaczymy. Być może będzie standard. Czyli 14 mpx na matrycy 1.6.
BTW: żadnej rzeczowej zapowiedzi takiego faktu (o śmierci 1.3) nie było to są bajki ;). Raz gdzieś jakiś przedstawiciel niezbyt wysokiego szczebla coś tam mówił ale później się z tego wycofywali. To mniej więcej taka sama historia jak z rzekomymi zapowiedziami Nikona, że nie zrobią FF-a.
KuchateK
01-08-2008, 18:57
Zyje, bo marketing wybadal, ze nadal ta puszka sie sprzeda bez wiekszej matrycy.
Mysle, ze po calej tej historii z AF'em i Nikonowym D3 to Canon sobie pluje w brode ze 1D3 nie jest FF :) Mysle ze wypuszczajac nastepce FF zyskaja bardzo wiele ;) W koncu bedzie cos, co bedzie moglo sluzyc za legendarne 3D :)