PDA

Zobacz pełną wersję : CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Strony : 1 [2]

Polanin
24-04-2009, 12:06
A wielkość pliku jest taka jak być powinna (http://chdk.wikia.com/wiki/CameraFeatures)? Może zapisuje tylko część danych i tu jest problem?

Polanin
24-04-2009, 12:13
Jeśli masz na to pieniądze to możesz kupić kartę eye-fi (są na allegro 2GB za ok 300zł). To karta SD mając możliwość transmisji zdjęć za pomocą sieci Wi-Fi. Sprawdź tylko jaką wersję kupujesz, bo transmitują do różnych miejsc.

siudym
24-04-2009, 12:27
A wiesz, ze RAW ma ok 6mb, wiec chyba przy 5mpix jest ok. :/

tantal
24-04-2009, 13:39
Uzywalem Rawtherapee, takze IrfanView (odpala CRW) i jakies inne (nie pamietam juz). Niestety ciagle mam niska rozdzielczosc RAW (do tego jakas tragiczna jakosc + zielone). Nie mam pojecia co sie dzieje. :)

Co się dzieje z kolorami, wyłożone masz w linkach, dlaczego się tak dzieje też (plus na CB Z RAW do TIF lub JPEG w pigułce (http://canon-board.info/showthread.php?t=12828) ) Jeśli chcesz robić w rawach chdk to powinieneś zapoznać się z tymi linkami, które podałem w poprzednim poście.
I będzie dobrze.

Polanin
24-04-2009, 16:17
Z tej tabelki (link w moim wcześniejszym poście) wynika, że powinien mieć dokładnie 6,573,120 bajtów. Jeśli tak jest to chyba najlepiej pytaj się dalej na forum CHDK. Może wyślij przykładowe zdjęcie komuś kto już wywołał z powodzeniem RAW-y z S2 IS.

mig25
25-04-2009, 11:25
Jako ,że początkuję dopiero z CHDK zapytam się tutaj. Po wgraniu do SX1 zielona lampka redukcji czerownych oczu/auto focusa przestaje działać. Bez CHDK działa ona praktycznie przy kazdym nacisnieciu ( jesli w menu jest ustawiona opcja Wspomaganie AF i ewentualnie Lampka cz.o.) ,mruga takze kiedy wlaczymy samowyzwalacz 10s. Po wgraniu CHDK wogole nie dziala. Czy jest ona zbędna ,czy to bug tej wersji ?

tantal
08-05-2009, 00:38
Profile .dcp ACR/LR do A720, A710, A590, S5 oraz recepturki dla A720 i A710
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,3533.0.html

axel3D
29-05-2009, 09:33
Witam , wie ktoś może jak uruchomić menu CHDK na canonie s5 ... wgrałem sobie to ale po restarcie aparatu już te wszystkie nowe bajery znikneły ... i nie wiem jak je uruchomić ...

tantal
29-05-2009, 18:05
a przycisk drukowania nie włącza menu CHDK ? karta pamięci przełączona na locked ?

Alferek
30-05-2009, 08:01
A nie formatowałeś w międzyczasie karty pamięci? Format kasuje również firmware CHDK. Podejrzewam jednak, że karta pamięci nie jest zablokowana.

P.S. To mój pierwszy post więc witam Canonowców.

stiopa15
31-05-2009, 22:31
Witam
Jest jakiś sposób aby na tym modelu odpalić CHDK bardzo proszę o info.Pozdrawiam

Zna ktoś dobrze angielski to bardzo proszę o pomoc: http://chdk.wikia.com/wiki/A580

Gregs
01-06-2009, 00:00
witam,

mam problemz uruchomieniem CHDK nacanonie sx1 is.
w aparcie jest soft 2.00 oraz karta 16GB
ze strony chdk ściągnąłem firmware sx1-200h-0.9.8-766-full_BETA
na karcie wydzieliłem partycję 2MB FAT16 dla w/w firmware - primary
postepuję tak jak jest w opisie na CHDK tzn. karta zablokowna
power on w playmode >menu>firmware update>zmiana firmware > tak i kicha...:(
apart się zawiesza żaden przycisk nie działa - muszę wyjąć baterie i wszytsko wraca do stanu poprzedniego.
Co robię źle?
co prawda na stronie chdk jest napisane:
This CHDK version DO NOT support the manual loading method thru the "firmware update" mechanism !
ale nie jest również wytłumaczone w jaki sposób powinno się zatem to robić.

Jak powiniem prawidłowo uruchamiać CHDK na tym aparacie???

z góry dziękuję za pomoc

Grzesiek_PL
01-06-2009, 14:09
To ci powinno pomóc.
http://chdk.wikia.com/wiki/CardTricks

axel3D
02-06-2009, 18:17
Wądpie żeby ktoś w najbliższym czasie ci odpowiedział... ponieważ jest to najdroższy cyfrowy kompakt canona i mało kto by wgrywał ten software ponieważ:
1)Wgranie go jest jednoznaczne z utratą gwarancji
2)Do tego modelu aparatu raczej funkcji nie trzeba dodawać :arrow: większość ludzi ściąga tego softa dla RAWu a twój aparat go posiada.
Jak na mój gust to poprostu ten software nie jest do końca dopracowany ... i pewnie błąd nie jest po twojej stronie , ale jak koniecznie chcesz .... :arrow:
A próbowałeś instalować softa z odblokowaną kartą a dopiero po zmianie oprogramowania na aparacie ją zablokować ?
Ja tak zrobiłem na moim canonie i poszło bez problemu (reszta tak jak pisałeś) jeśli się nie uda to pewnie błąd programistów.
Ale jeśli to działa to jak się zaweźmiesz to napewno ci się uda :-D

Juriko
03-06-2009, 19:16
I po co straszyć użytkowników. ;) Oprogramowanie CHDK nie ingeruje w oryginalny soft , w związku czym po wyjęciu karty z nim, nawet nie wiadomo że było używane, więc nie ma mowy o perypetiach z gwarancją.
Teraz co do problemu. Jeśli wskazany soft nie jest przystosowany do ręcznego zabootowania, może pomoże utworzenie bootrecorda metodą z S5IS, A720IS i podobne.
Mianowicie do edycji bootrecorda na karcie służy tam narzędzie bootable.exe (http://rapidshare.com/files/240048792/bootable.rar.html)
Obsługa tego narzędzia:
1.Kopiujemy pliki bootable.exe i bootable.c na partycję FAT16 karty podłączonej do kompa przez czytnik
2.Uruchamiamy wiersz poleceń (cmd)
3. przechodzimy do partycji karty, jeśli karta ma literkę X to wpisujemy we wierszu poleceń X: i dajemy enter
4.dalej uruchamiamy narzędzie wpisując bootable.exe
5. potwierdzamy Yes
Teraz blokujemy kartę, wkładamy do aparatu i soft powinien się uruchomić automatycznie.
Oczywiście soft mamy na karcie.
Czy to zadziała w SX1, tego nie sprawdzałem, ale warto spróbować.

Gregs
03-06-2009, 23:53
Dzięki za pomoc,

już sobie poradziłem ;)
jakby ktos miał podobny problem to proszę:
(source: chdk.setepontos.com/index.php/topic,3410.msg32257.html#msg32257)
-----
I use Toshiba SDHC 16 GB card in card reader and sdminste.exe
1. I have made 2 partitions (automaticaly sdminste.exe made 2MB FAT12 and big FAT32)
2. I have formated 1 partition, swap partitions and formated second
3. I have made small partition bootable
4. I have copied DISKBOOT.BIN to small, CHDK folder and vers.req to big
5. After all swaping small must be first and bootable (in my case small in one moment lost bootability)
6. Lock
I have made the above once and hope that it can be duplicated
---

This worked for me after some fiddling around.
As you can see, the instruction applies for SDHC cards up to 16GB.
Link sdminste.exe: stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm, download "Common_Files.zip"
Steps 1-3 and 5 can be made in sdminste.exe
Step 4 in Win Explorer
Step 6 means that your card has to be locked for CHDK to start in the camera. (The camera can still record to the card.)

After step 6, please insert the card into your cam and start the cam.
When you start the cam, a splash screen with the CHDK logo should show up for a couple of seconds.
To enter the menu, first press "Alt" (the print button), then MENU.

wszystko chodzi lux,
firmware wgrywa się automatycznie :grin: nie trzeba nic grzebać
teraz tylko trzeba trochę poczytać co można za pomcą tego uzyskać.
pozdrawiam

pleymo
07-06-2009, 22:08
Witam,

Kupilem ostatnio nowe aku do swojego canona s5is - GP recyko 2100,rozladowalem je do zera i naladowalem ponownie. Po wlozeniu ich, poziom naladowania wg chdk byl 100% ale juz na nastepny dzien spadl do 90, pozniej znowu o 10 mniej i tak zatrzymal sie na ok 60-65 %. W ustawieniach znalazlem cos odnosnie baterii wartosci Max voltage byla na poziomie 5150 natomian wartosc Min voltage ok 4550. Czy ktos wie czy te wartosci powinny byc tak ustawione czy moze ustawic je na poziomie max 2100 min 2050 (tak jak pojemnosc aku)? Zastanawiam sie tez czy nie powinno to byc ok 4800 (4x 1.2 v),

chcialbym ustawic to juz tak konkretnie zeby w miare dokladnie moc mierzyc poziom naladowania akumulatorow.

Prosze o pomoc

pozdrawiam

mig25
08-06-2009, 09:00
Na pewno nie na poziomie 2100 ,bo pojemność aku to co innego niż jego napięcie....
To napięcie jest podane jako suma 4 akumulatorów i jest wynikiem jakiegos tam usredniania napięć jakie ma wpełni naładowany akumulator ( 5150/4 ~ 1,29 V na akumulator , rozładowany 4550/4 ~ 1,14V /aku). Wiec jesli łącznie akumulatory będą miały 5,15V to poziom bedzie 100% , jesli 4,55V to bedzie 0%.
Z drugiej strony napiecie akumulatora jest proporcjonalne do naładowania akumulatora ,ale tylko w czasie jego spoczynku. Kazde obciazenie powoduje spadek napiecia ,ktory nie jest juz proporcjonalny to aktualnej pojemnosci ( silne obciazenie pradowe potrafi spowodowac spadek napiecia do wartosci np. 1V ,jesli obciazenie maleje , napiecie natychmiast sie nie podniesie , lecz potrzeba na to troche czasu).
Stad w CHDK nalezy traktowac tylko jako wskaznik.

pleymo
08-06-2009, 10:42
Dzieki za odpowiedz,

zastanawia mnie czemu w takim razie pokazuje mi stan naladowania ok 60% skoro aku sa naladowane na maxa (100 pokazywalo mi tylko w 1 dniu, dzien pozniej juz 90%, 2 dni pozniej 80% 3 dni - 70 procent i tak stanelo na ok 60 i stoi...)

szymekgd
08-06-2009, 13:35
Dzieki za odpowiedz,

zastanawia mnie czemu w takim razie pokazuje mi stan naladowania ok 60% skoro aku sa naladowane na maxa (100 pokazywalo mi tylko w 1 dniu, dzien pozniej juz 90%, 2 dni pozniej 80% 3 dni - 70 procent i tak stanelo na ok 60 i stoi...)

Moze stan zasilania aparatu opiera sie pomiarze napiecia z baterii ktore maja 1.5V, akumulatory pod obciazeniem maja 1.2V i stad to zanizenie wartosci stanu naladowania..

mig25
08-06-2009, 13:57
Traktuj to jako wskaźnik napięcia akumulatora ,a nie jako wskaźnik jego naładowania.

pleymo
08-06-2009, 14:19
Wielkie dzieki, moze faktycznie dane sa odczytywane w stosunku do napiecia 1,5... pozdrawiam!

tomek76k7
09-06-2009, 11:30
Witam
jak ja mam odczytać wersie mojego sx10 wersja 1-5.0.1.0

user A620 firmware
09-06-2009, 13:19
Przetestowałem zestaw udoskonaleń z http://rapidshare.com/files/242555123/Canon_PowerShot_A620_-_zmiana_firmware.rar . Życzę miłych wrażeń. Wycisnąłem z PowerShot A620 ciekawe funkcje. Początkowo miałem obawy co do użycia tego firmware, ale poszło. Powrót do poprzednich ustawień nie sprawia problemów.

siudym
13-06-2009, 20:47
Sluchajcie, czy CHDK posiada mozliwosc ustawienia w opcjach gdzies zdjec seryjnych, takich np. co kilka sekund. Stawiam aparat, ustawiam w opcjach robienie zdjecia co 10sekund i aparat do oporu az padnie lub zapelni karte bedzie mi pstrykal fotke.
??

Grzebie po opcjach, ale albo nie ma, albo nie widze :/

Co ciekawe mam to w swojej nokii N82 i czesto to uzywam. Jednak jakosc zdjec nie jest za dobra i wole uzyc kompaktu.

tantal
13-06-2009, 22:52
http://chdk.wikia.com/wiki/UBASIC/Scripts:_Ultra_Intervalometer
Na A720 IS działa, pisane pod s3 IS, u Ciebie też odpali.

MaX
14-06-2009, 12:21
Czy bedzie dzialał rowniez z SX100IS ?

siudym
14-06-2009, 18:46
Dziala znakomicie :) Wielkie dzieki.

Grzesiek_PL
14-06-2009, 20:02
Będzie
http://mighty-hoernsche.de/

Matiq05
24-06-2009, 22:38
Mam pytanko odnośnie softu do Canona S3is. W menu można zmienić "Wymuszona wartość przysłony" max na f16. Moje pytanko dotyczy tego czy ktoś to sprawdzał ? czy to coś daje ? Sam robiłem testy i nie widziałem większych różnic... nawet w EXIF napisane jest f8 która to jest max w standardzie w tym aparacie... Wiec jak to jest ? Ta wymuszona przysłona daje coś czy nie ?? Jeszcze nie sprawdzałem w terenie... jedynie w domku sprawdzałem czy GO jest większe...

Prosze o odpowiedz.

tantal
25-06-2009, 00:14
Moje pytanko dotyczy tego czy ktoś to sprawdzał ? czy to coś daje ? Sam robiłem testy i nie widziałem większych różnic... nawet w EXIF napisane jest f8 która to jest max w standardzie w tym aparacie... Wiec jak to jest ? Ta wymuszona przysłona daje coś czy nie ??
Chyba najlepszą odpowiedź dadzą Ci jednak testy... W A720 IS minimalna przysłona przy max ogniskowej wynosi 4.8, przy wymuszeniu wartości 2.8 jest jaśniej, analogicznie robi się ciemno przy wymuszaniu w drugą stronę. Co do GO która Cię interesuje to wielkich różnic nie zauważyłem, coś wyłazi na kształt ziarna na zdjęciach przy f16. Jest jednak pytanie o sens używania tych wysokich przysłon w kompakcie, A720 IS ostrzy najlepiej przy f4, przy f8 jest już wyraźnie, wyraźnie gorzej. Gdzieś na CB było o przeliczaniu przysłony dla kompaktu, wychodziło że f8 odpowiadałoby f64 (!) dla lustra. Nie wiem czy to prawda czy bzdura, bo źródeł zdaje się nie było ale coś jest na rzeczy- dyfrakcja musi być okropna i rozdzielczość obiektywu tym samym też, chyba tylko do eksperymentów to się nadaje.

Juriko
25-06-2009, 10:58
Kiedyś robiłem testy dla A710IS jakie są możliwości ustawienia maksymalnej przysłony na CHDK i takie otrzymałem wyniki:
-38mm - F:8
-60mm - F:8,75
-89mm - F:9,65
103mm - F:10,11
161mm - F:11,94
210mm - F:13,74
Informacje te udostępnia też CHDK, w exifie nie widać zmian.

Dale65
27-06-2009, 00:01
Mój stary A560 ma 7 widocznych bad pixeli, kiedyś to nie przeszkadzało, ale przy takiej ilości staje się to powoli widoczne. Wiem, że w serwisie można remapować bad pixele, ale po gwarancji już dawno, a oprogramowanie serwisowe nigdy nie wypłynęło do internetu. Trudno. Dłubiąc w CHDK znalazłem funkcję usuwającą bad pixele i po kilku godzinach zabawy udało mi się to uruchomić i działa tak jak powinno, ale do tego trzeba całe CHDK zamulające aparat. Do tego trzeba je startować ręcznie przy włączeniu. Czy da się zrobić tak, że CHDK będzie samo startować i będzie kompletnie transparentne dla użytkownika, a jedyne co będzie robić to usuwać bad pixele w tle?

Poza tym, są jakieś inne metody usuwania bad pixeli? Na przykład pozostawienie jakiegoś pliku na karcie pamięci z parametrami badów? Albo ingerencja w firmware tak jak w serwisie czyli już raczej ciężka artyleria?

Poza tym czy są jakieś metody programowe na kompie? Tak, że uruchamiam sobie programik, on przelatuje wszystkie fotki w podanych katalogach i wywala z nich bady? Jest coś takiego?

Juriko
27-06-2009, 14:57
Co masz na myśli pisząc "zamula kompa"?
U siebie zauważyłem tylko opóźnienie włączania aparatu przy karcie 8GB, przy mniejszych jest minimalne. Poza tym dłuższego czasu potrzebuje aparat zapisując RAW'y. Innych "zamuleń' nie zauważyłem.
Aby aparat automatycznie uruchamiał CHDK trzeba zapisać bootrecord.
Służy do tego narzędzie bootble.exe
Opis użycia i link do pliku:
http://canon-board.info/showthread.php?p=559732#post559732
Jeśli Twój aparat uruchamia CHDK "ręcznie" to przy uruchomionym CHDK możesz skorzystać z opcji zapisu bootsektora za pomocą opcji CHDK.
Ścieżka do opcji w polskie wersji językowej"
Menu główne-Pozostale opcje-Ustaw kartę pamięci bootowalną
W wersji angielskiej:
Main menu-Miscellaneous Stuff-Make Card bootable
Karta po tej operacji oczywiście również musi być przestawiona na "Lock"

Dale65
27-06-2009, 17:30
No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać filmów dłuższych niż 8 minut co często robię. Szkoda, no ale cóż ja mogę zrobić.

Szukam jeszcze programu na kompa, który umożliwi mi masowe usuwanie bad pixeli ze zdjęć. Jednak na razie bez skutku. Zna ktoś taki program?

Wytol
28-06-2009, 08:39
No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać dłuższych niż 8 minut co często robię. Szkoda, no ale cóż ja mogę zrobić.

Skorzystać z CHDK. Jest opcja kompresji plików video. Działa skutecznie bez znaczącego obnizenia jakości. Radzę spróbować.

Juriko
29-06-2009, 15:16
No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać filmów dłuższych niż 8 minut co często robię....
Przy FAT16 ograniczenia wielkości pliku to 2GB, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podzielić kartę na partycje i dla CHDK zostawić np. tylko 16MB w FAT16, a resztę sformatować na FAT32, gdzie ograniczenie wielkości pliku to 4GB. Stosowne sterowniki umożliwiające zainstalowanie czytnika z kartą flash jako dyski lokalne są dostępne dla WinXP. Opis jak to zrobić był też publikowany tu na forum.

Szukam jeszcze programu na kompa, który umożliwi mi masowe usuwanie bad pixeli ze zdjęć. Jednak na razie bez skutku. Zna ktoś taki program?
Tutaj (http://www.mediachance.com/digicam/hotpixels.htm) znajdziesz takie narzędzia jak "HotPixels Eliminator" , oraz "BlackFrame NR".

Mike83
29-06-2009, 20:52
Co dokładnie nowego udało Ci się dzięki temu firmware uzyskać?

Dale65
01-07-2009, 14:45
Testowałem automatyczne ładowanie CHDK na starej karcie 512MB no i faktycznie ładnie to wszystko działa, ale kiedy włączam aparat to nie wysuwa się obiektyw tylko przechodzi do trybu podglądu zdjęć (aparat A560), trzeba wcisnąć przycisk podglądu żeby otworzył się obiektyw. Jest to trochę wkurzające, szczególnie jak często włącza się aparat. Czy można ustawić to tak, żeby automatycznie wysuwał się obiektyw?

Juriko
03-07-2009, 16:05
U mnie w A710IS nie ma tego problemu, aparat z CHDK włącza się w tryb robienia zdjęć, gdyż fabrycznie przełącznik rodzaju pracy jest tu mechaniczny, czyli nie da się ingerować w niego softem.
U Ciebie spróbuj z różnymi softami, może któryś soft ma opcję wyboru trybu w trakcie włączania.

Wytol
04-07-2009, 08:04
...trzeba wcisnąć przycisk podglądu żeby otworzył się . Jest to trochę wkurzające, szczególnie jak często włącza się aparat. Czy można ustawić to tak, żeby automatycznie wysuwał się obiektyw?

Ja w A550 naciskam lekko spust migawki i aparat wychodzi ze stanu przeglądu zdjęć. Znacznie wygodniej i też działa.

Dale65
04-07-2009, 13:27
No właśnie to jest wkurzające i wyklucza CHDK. Aparatu używa kilka osób poza mną i CHDK musi być kompletnie transparentne, inaczej odpada. Nadal poszukuję programu do masowego usuwania bad pixeli w JPGach na kompie.

Gastronom
04-07-2009, 17:02
Nie dawno dowiedziałem się o CHDK chciałbym to wykorzystać do astrofotografii w moim aparacie A470 wydłużając czas naświetlania. Za bardzo nie wiem jak wgrać CHDK mam firmware wersję 1.0.2.0 i czy to będzie się dalo już wgrać? Czy to firmware to to samo co 1.02c? Bo jak tak to dało by się. A jeśli firmware jest nieodpowiedni to jak wgrać nowszą wersję żeby wszedł CHDK? Czy do wgrywania CHDK koniecznie potrzebny jest czytnik kart pamięci czy można przez port USB? O A470 i firmware pisze tu :http://chdk.wikia.com/wiki/A470.

Prosze o odpowiedzi na moje pytania gdyż bardzo zależy mi na tym CHDK. Z góry dzięki.

Wytol
06-07-2009, 08:39
Tu masz cały wątek na temat CHDK. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania: http://canon-board.info/showthread.php?t=21097 . Ale to dużo czytania.
W zwięzłej formie (niestety w zagranicznym języku) jest wszystko tu: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_for_Dummies
Najbardziej aktualne wersje CHDK są zaś tu: http://mighty-hoernsche.de/

perzadam
29-07-2009, 16:27
Już 9 miesięcy z CHDK, (0.9.6.707)*

Jedna wada* którą teraz zauważyłem.

Np skopiowane pliki jpg już są na dysku(używając aparatu, bez czytnika, Windows 7) = to można usunąć je z karty, potem do skopiowania crw..., Jednak po usunięciu jpg usuneły się jednocześnie pliki crw. :shock:

Czy ktoś mógłby sprawdzić czy w nowych wersjach CHDK też występuje powiązane automatyczne kasowanie ?

tantal
29-07-2009, 16:59
Hmm... dla mnie to zaleta, tylko że u mnie crw zapisują się w tym samym folderze co jpg (tak ustawiłem) i po ściągnieciu na kompa (softem Canona) kasuję wszystko bez problemu.
Zresztą to jest dla mnie zaleta głównie dlatego, że kasowanie nieudanego jpg pociąga za sobą usunięcie crw. Bywają sytuacje, że karta niebezpiecznie szybko się zapełnia a jestem przekonany że np 90 % zdjęc ma jakiś feler, to robię selekcję już na wyświetlaczu aparatu. Nie wyobrażam sobie wyszukiwania i kasowania pojedynczych crw, wygodnie mi z tym powiązaniem.

perzadam
29-07-2009, 17:56
O tej zalecie nie wiedziałem:-|, również zapisuje jpg i crw w tym samym folderze.

W wersji CHDK którą posiadam kasowanie na wyświetlaczu jpg nie wiąże z sobą usunięcia crw, ręcznie przez przeglądarke plików usuwam gdy potrzebuje.

tantal
29-07-2009, 21:59
Dodam że crw znikają z pamięci dopiero po restarcie aparatu. Małym ale jednak problemem jest to, że czasem nie wszystkie i trzeba pozostałe śmieci ręcznie wywalać. To jakiś bug, bo czasem tych śmieci jest naprawdę dużo, nie robiłem dochodzenia w jakich okolicznościach tak się dzieje. Korzystam z najnowszych wersji dla A720 IS z http://mighty-hoernsche.de/

dikamilo
30-07-2009, 00:05
Panowie od CHDK odblokowali w niektórych modelach migawkę, nawet do 32minut :) Co do F16 na A630 jest ciemniej ale jako takiej różnicy nie widać, musiał bym bardziej po testować.

winiarro
01-08-2009, 11:51
Witam. Wklejam opis funkcji (chodzi o możliwość zapisywania plików RAW w formacie DNG na poziomie aparatu), którą opisałem właśnie na swoim blogu:

Najnowsze wersje CHDK oferują bezpośredni zapis plików RAW w formacie DNG. Wcześniej, aby móc obrabiać pliki np. we wtyczce CameraRaw do Photoshopa musieliśmy dokonać konwersji za pomocą programu DNG4PS. Aby móc skorzystać z tego dobrodziejstwa należy wczytać i uruchomić skrypt badpixel.lua. Dzięki temu stworzony zostanie plik badpixel.bin, który zawiera informacje o martwych pikselach na matrycy, co pozwoli aparatowi w czasie zapisu do formatu DNG je zamaskować (to normalna praktyka, wykonywana nawet przez wbudowane oprogramowanie lustrzanek). Cały proces trwa około pół minuty, w czasie których aparat wykona 2 zdjęcia (można je potem usunąć). Najlepiej zasłonić w tym czasie obiektyw czymś ciemnym lub robić je w ciemnym pomieszczeniu. Na koniec należy przycisnąć na aparacie przycisk SET, który zapisuje wynik pracy skryptu do pliku. Po tym wszystkim możemy wejść do pozycji Parametry RAW i zaznaczyć pola Format DNG oraz Rozszerzenie pliku 'DNG'. Od tej chwili pliki w RAW będą zapisywane w formacie DNG i bez problemu otwierane przez programy graficzne. Do plików DNG, tworzonych przez aparat są dołączone dane o zdjęciu EXIF, a rozmiar plików to około 9 megabajtów.

Juriko
01-08-2009, 17:22
Z powodu większej wagi plików DNG "aparatowych", dalej korzystam z konwersji zewnętrznej do DNG, z kompresją, gdzie wielkość plików DNG wynosi między 3,6MB, a skrajnie 8,8MB.

perzadam
05-08-2009, 17:40
Panowie od CHDK odblokowali w niektórych modelach migawkę, nawet do 32minut :) Co do F16 na A630 jest ciemniej ale jako takiej różnicy nie widać, musiał bym bardziej po testować.

Źródło ...
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,3461.0.html

rychu_k
06-08-2009, 19:06
Witam!
To chyba odpowiednie miejsce by poinformować, że w ostatnich dniach ruszyły z kopyta prace nad CHDK dla Canona sx110... Prawdopodobnie już niedługo będziemy mieli to co najważniejsze czyli działające RAWy!
...
Nieście wieść po forach posiadacze sx110! :P
Witam ;)
Załadowalem do mojego sx110 is CHDK "SX110 (beta): 1.00b" głównie dla sprawdzenia formatu RAW, wielkość każdego pliku CRW to 14,7MB :shock:i nic nie chciało tego pliku ugryźć, dopiero znaleziony na http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=2838.0 "DNG4PS-2-WARNING-SX110IS..." dał radę.
Chyba na razie pozostanę przy prostszych rzeczach ;)

winiarro
06-08-2009, 19:58
A czy dng4ps2 beta 26 ma już wbudowane dane dla SX110? To najnowsza beta i chyba już aktualizowali ten model. Czy mógłbyś to sprawdzić?

rychu_k
06-08-2009, 20:56
dng4ps2 beta 26 (z linku z twojej strony) wywala:
"Error: Size of RAW file (15467760 bytes) doesn't correspond of size for 'Canon PowerShot SX110 IS' camera"
Ten daje radę: http://www.mediafire.com/?jwez2mojm4m
"...CRW_0597.CRW (Canon PowerShot SX110 IS) ... OK"
nie jestem w tym temacie oblatany ale raczej wszystko mam poustawiane OK ...

Lukis
24-08-2009, 16:10
Czesc,
posiadam ww. aparat. Ostatnio wyczytalem w internecie, ze istnieje cos takiego, jak 'nakladka' na oryginalny software, nazywajaca sie CHDK. Zainteresowaly mnie w szczegolnosci dwie funkcje - opcje robiebia zdjec w formacie RAW oraz mozliwosc wydluzenia migawki.

Sprawdzilem poslusznie wersje aparatu, nastepnie sciagnalem odpowiednia wersje CHDK i zainstalowalem ja wedlug instrukcji.
Niby wszystko dziala, wlaczam aparat w playback mode, instaluje firmware, a nastepnie po nacisnieciu przycisku DirectPrint CHDK sie wlacza, normalnie mam do niego dostep z przycisku menu, ale... no wlasnie, jest jedno 'ale'.
Jak uruchomic CHDK w trybie robienia zdjec? W trybie playback dziala, ale gdy wylacze aparat a nastepnie wlacze, to po nacisnieciu DirectPrint nic sie nie dzieje... Ponadto nie wiem czy tak powinno byc, ale przy kazdym wlaczeniu playback mode musze wybrac opcje Firm Update zeby w ogole uaktywnic CHDK.

Licze na pomoc,
pozdrawiam

Juriko
25-08-2009, 12:44
Jak już odpalisz CHDK wejdź do munu głównego, w menu głównym na dole zakładka "Miscelaneous Stuff" i kliknij opcję "Make card bootable" Następnie wyłącz aparat wyjmij kartę i ją zablokuj. Przy następnym uruchomieniu CHDK załaduje się automatycznie.
ps. Można jeszcze utworzyć kartę bootowalną w kompie, podłączoną przez czytnik, używając narzędzia bootable.exe:
http://canon-board.info/showthread.php?p=656738&highlight=bootable.exe#post656738

matelud
02-09-2009, 20:52
Witam, mam SX1 IS, chciałem wgrać CHDK przedewszystkim po to by wydłużyć migawkę i skrypt do robienia zdjęć z czasowymi przerwami.
Robię wszystko tak jak jest napisane kilka postów wczesniej:

I use Toshiba SDHC 16 GB card in card reader and sdminste.exe
1. I have made 2 partitions (automaticaly sdminste.exe made 2MB FAT12 and big FAT32)
2. I have formated 1 partition, swap partitions and formated second
3. I have made small partition bootable
4. I have copied DISKBOOT.BIN to small, CHDK folder and vers.req to big
5. After all swaping small must be first and bootable (in my case small in one moment lost bootability)
6. Lock
I have made the above once and hope that it can be duplicated
---

This worked for me after some fiddling around.
As you can see, the instruction applies for SDHC cards up to 16GB.
Link sdminste.exe: stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm, download "Common_Files.zip"
Steps 1-3 and 5 can be made in sdminste.exe
Step 4 in Win Explorer
Step 6 means that your card has to be locked for CHDK to start in the camera. (The camera can still record to the card.)

After step 6, please insert the card into your cam and start the cam.
When you start the cam, a splash screen with the CHDK logo should show up for a couple of seconds.
To enter the menu, first press "Alt" (the print button), then MENU.

Ale niestety po włożeniu karty do aparatu i próbie uruchomienia czy to przyciskiem ON/OFF czy przyciskiem podglądu zrobionych zdjęć zapala się tylko lampka od AF na jakieś pół sekundy i nic więcej się nie dzieje, nie reagują żadne przyciski. Po wyjęciu i włożeniu baterii jest to od nowa, czyli chwilowa reakcja i nic więcej. Może ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc.

belzi
06-09-2009, 18:08
Witam jestem nowym uczestnikiem forum i mam kilka pytań.Mam firmware 1.0.1.0 w canonie sx10 is-jaki ściągnąc soft?Jak go zainstalowac?I co ten soft daje w tym modelu canona?

faza
07-09-2009, 12:18
czy będzie to działało na sx20 ??

Morfeusz12
07-09-2009, 22:13
czy będzie to działało na sx20 ??

No właśnie.Tez mnie to interesuje

rychu_k
08-09-2009, 11:26
O CHDK jest przyklejony temat, trochę wyżej Shooting to RAW with Canon PowerShot
Na SX110 IS instalowałem tak: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK/Installing_with_Cardtricks
w zakładce CHDK Wiki w Supported Cameras są obsługiwane aparaty.
Informacje w sieci np tu: http://www.winiarro.blogspot.com/2007/11/odmodniay-canon.html

Morfeusz12
08-09-2009, 18:56
rychu_k Dziekuje.Ciut poczytalem o tym programie ale do sx20 is nie znalazlem .Mysle poczekamy zobaczymy .Bede monitorowal temat,ewentualnie prosze o info pv jak czegoś ktoś sie dokopie

canis_lupus
14-09-2009, 20:52
Problem jest nastepujący:
Canon SX 10 IS, wgrany CHDK w najnowszej wersji. Wszystko niby działa, RAWy zapisuje, ale DPP nie chce ich łyknąć. Nie ma znaczenia czy zapisuje je jako CR2 czy CRW. Czym to się je?

rychu_k
15-09-2009, 21:01
Bawiłem się trochę CHDK o czym pisałem trochę wcześniej, u mnie też nic nie chciało otworzyć plików CRW, jedynie konwersja na DNG za pomocą DNG4PS-2 dokładnie tej wersji: http://odsiebie.com/pokaz/5539447---5caf.html uomożliwiła dalszą "zabawę"

kristover
07-11-2009, 20:53
witam
Nie mogę zrobić botowalnej karty SD z softe, CHDK.
Robiłem jak napisane, załadować, zrobić "Ustaw kartę jako botowalną", wyjąć kartę, zabezpieczyć, odpalić.
Gdy odpalę aparat to pisze że karta zabezpieczona i za nic w świecie nie chce zdjęć robić. To samo się dzieje gdy soft CHDK odpale z karty już zabezpieczonej. Zdjęcia zrobi ale do momentu wyłączenia aparatu, potem sutacja ta sama czyli nic nie da się zrobić.

A wiecie może gdzie mogę pobrać ostatnią możliwą wersję softu ORYGINALNEGO. Moja wersja to E a z tego co wiem jest jeszcze F,G i I.
Gdzie mogę je pobrać, jak do tej pory nie znalazłem no i jak to się upgraduje, dzięki za odpowiedzi.

tantal
08-11-2009, 01:08
Nie sprawdzałem tej opcji "ustaw jako kartę bootowalną" więc nie wiem jak to działa. Radziłbym utworzyć kartę bootowalną sposobem opisywanym na forum czy na blogu Winiarra, u mnie podziałało jedynie formatowanie z wiersza linii poleceń windows. Sądząc po objawach, karta nie jest bootowalna a przyczyną jest sposób formatowania. Karty SDHC 4 GB to jeszcze wypadałoby dzielić na partycje o ile pamiętam. Ale może źle pamiętam, nie chciałbym pisać herezji więc za szczegółami musisz sam się rozejrzeć.
Tego też nie próbowałem, może Tobie pomoże http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK/Installing_with_Cardtricks

Co do update firmware : http://web.canon.jp/imaging/firmware-dcp.html

kristover
08-11-2009, 23:03
hm dzięki kolego na stronie canona nie ma firmware do S2IS już tam szukałem, a wracając do karty to ma tylko 256MB i jest to zwykła SD Kingstona, ale może link pomoże dzięki,

...........

programik pomógł, ale firmware do S2 nigdzie nie mogę znaleźć, a "przeryłem" na prawdę dużo stron, dzięki za zainteresowanie pozdrawiam

pro_fill
18-11-2009, 21:52
minęły dwa miesiące - odświeżam wątek
próbował ktoś odpalać firmware od SX10 na SX20?

marek_zielona
16-12-2009, 21:56
Podstawy CHDK i język uBasic - polskie tłumaczenie - zapraszam na stronę Canonscript.net.pl (http://www.canonscript.net.pl/). Projekt ma charakter niekomercyjny, jest rozwijany przez studentów. Jeżeli będzie zainteresowanie teamtyką, pojawią się także nowe materiały, opisy.

Rynekk
08-01-2010, 00:31
Witam serdecznie!
Mam problem, szukałem i szukałem i nie znalazłem na niego odpowiedź na tym forum. ( tyle tu wiedzy, może przeoczyłem):?:
Mam S5, od dwóch lat i zamarzyła się mnie lustrzanka za względu na RAWy i inne przydatne funkcje (nie będę wymieniał). Brak kasy na EOSa 500D:sad:
Aż tu w święta natknąłem się na CHDK, i mam RAWy:razz: teraz tylko potrzebuję skryptu, który by pozwolił mi robić fotki z różnym EV tzn.:
5 zdjęć z ustawieniami EV -2; -1; 0; +1; +2
Gdzieś tam wyczytałem że może być max i min +4 i -4 - byłoby super
W aparacie mam możliwość zrobienia tylko 3 zdjęć, a robię z nich HDR i lepszą dynamikę otrzymam z 5 różnych naświetleń.
Proszę o odpowiedź lub linka do postu jeśli takowy był.
pozdrawiam.

Vitez
08-01-2010, 16:05
Mam problem, szukałem i szukałem i nie znalazłem na niego odpowiedź na tym forum. ( tyle tu wiedzy, może przeoczyłem):?:

Połączyłem z odpowiednim wątkiem. To że nie znalazłeś odpowiedzi to nie powód do zakładania nowego wątku.

http://canon-board.info/announcement.php?f=12&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Juriko
08-01-2010, 16:26
Można skryptem, ale od dłuższego już czasu breacketing jest już zaimplementowany bezpośrednio w soft CHDH. Poszukaj w dodatkowych opcjach CHDH. Trzeba też przełączyć aparat w tryb zdjęć seryjnych. (oprócz uaktywnienia breacketingu w CHDK)

pro_fill
25-01-2010, 10:54
witam w tym wątku ;)

przeczytałem temat do 17 strony - ciężko było - i znalazłem link do strony

http://winiarro.blogspot.com/2007/11/odmodniay-canon.html
przeczytałem ten poradnik dotyczący wgrania CHDK na nowszych kompaktach.

przyznaję szczerze, że nadal nie wiem co mam zrobić, ponieważ:
- na wskazanej stronie, nie działa link do "bootable.exe"
czy to musi być program konkretnie ten, czy może inny? [nie jestem informatykiem]
w poradniku wyczytałem:

Kopiujemy na kartę pamięci plik diskboot.bin powstały po wypakowaniu pobranego firmware'u.
i tu kolejny problem.
znalazłem firmware pod SX20 na stronie

http://drop.io/chdkdumps2?page=1
w archiwum jest następująca struktura katalogów i plików:
[sx20]
____└[sub]
________└[100f]
_____________└ info.txt
_______________PRIMARY.BIN
_______________Strings.txt

jak widzicie, w archiwum nie ma pliku o którym pisałem wyżej.

tu rodzą się kolejne pytania. pomijając problem samego FAT - zamierzam na próbę wykorzystać starą kartę, więc sformatuję ją pod FAT16.
1. który powyższy plik/katalog wgrać?
2. w które miejsce na karcie?
3. czy coś jeszcze powinienem zrobić [pliki językowe]?

jak wspomniałem przeczytałem do 17 strony ten wątek i nie wyczytałem, nie znalazłem jakiegoś poradnika na ten temat. może warto by było?

ps. a może to co znalazłem to wcale nie jest CHDK?

pawgaw
25-01-2010, 15:24
nie wiem, czy mi się dobrze wydaje, ale to chyba jest tylko dump z innego aparatu. A jeśli tak, to zrobiony po to, aby można było samemu robic modyfikacje.

Juriko
25-01-2010, 23:02
http://mighty-hoernsche.de/
SX20 nie widać.

pro_fill
25-01-2010, 23:40
ok, może masz rację Juriko,a ale powiedz co ja znalazłem?

wszedłem na ta stronę:

http://chdk.wikia.com/wiki/SX20
i kliknąłem w dolnej części .....
obok ikony

https://canon-board.info/imgimported/2010/01/Saveas64-1.png
źródło (http://images2.wikia.nocookie.net/chdk/images/5/5a/Saveas64.png)
po prawej stronie w

CHDKdumps2 @drop.io, Part 2
i to mnie przekierowało do strony

http://drop.io/chdkdumps2
tam znalazłem plik sx20_100f.7z

to nie jest CHDK dla SX20?

micles
26-01-2010, 10:06
Nie. To zrzut firmware'u. CHDK jest w takiej formie plików jaką ściągnąłeś wcześniej, i wystarczy go wgrać na kartę i zobaczyć czy odpali. Jak wgrasz w złe miejsce, to nic się nie stanie, więc próbować możesz w nieskończoność.

pro_fill
26-01-2010, 13:39
Nie. To zrzut firmware'u. CHDK jest w takiej formie plików jaką ściągnąłeś wcześniej, i wystarczy go wgrać na kartę i zobaczyć czy odpali. Jak wgrasz w złe miejsce, to nic się nie stanie, więc próbować możesz w nieskończoność.
ok, będę próbował - chyba niczym nie ryzykuję.

jedna rzecz mnie tylko zastanawia w twojej wypowiedzi:

To zrzut firmware'u. CHDK jest w takiej formie plików jaką ściągnąłeś wcześniej
to co wcześniej przedstawiłem [te trzy pliki] jest właśnie zawartością pliku sx20_100f.7z

micles
26-01-2010, 18:38
http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

Orka
30-01-2010, 23:31
http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

A jeszcze jakby było w ludzkim języku, to byłoby świetnie...męczę się od godziny z sx 200 i nic :(

grzech25
05-03-2010, 12:29
Witam. Nie widzę chdk do SX120IS, czy ktoś z użytkowników tego modelu próbował wgrywać od 110-ki, bądź 200-tki?

rambler
19-03-2010, 14:02
Chdk do sx20 dostepne jest w tym miejscu http://chdk.neszt.hu/bin/ ale za cholerę nie wiem jak to zrobić Z s3IS sprawa była o wiele łatwiejsza

pro_fill
19-03-2010, 17:36
Chdk do sx20 dostepne jest w tym miejscu http://chdk.neszt.hu/bin/ ale za cholerę nie wiem jak to zrobić Z s3IS sprawa była o wiele łatwiejsza
podejrzewam, że znalazłeś to, co ja wcześniej opisywałem na forum
http://canon-board.info/showpost.php?p=760846&postcount=327
znajdzie się ktoś, kto łopatologicznie wytłumaczyłby z czym to zjeść?

RedWine
19-03-2010, 19:41
krok po kroku :

http://www.youtube.com/watch?v=oO_4xyW-T0Q
podobnie w SX20 , SX10 itd ,

pro_fill
19-03-2010, 22:43
dzięki - przejrzałem ten film i mam pytanie:
- skąd pobrać plik do sprawdzenia wersji oprogramowania --> vers.req
- ściągnięte archiwum CHDK ładuję na kartę pamięci, czy tylko zawartość archiwum?

rambler
19-03-2010, 22:51
Wszystko ładnie pięknie opisane gdyby nie to że do sx20 jest tylko plik DISKBOOT.bin a brakuje PS.FI2 i tu jest problem. Skad go wziac?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

dzięki - przejrzałem ten film i mam pytanie:
- skąd pobrać plik do sprawdzenia wersji oprogramowania --> vers.req
- ściągnięte archiwum CHDK ładuję na kartę pamięci, czy tylko zawartość archiwum?
Plik vers.reg jest w paczce. Na karte pamięci wrzucasz pliki z rozpakowanego archiwum i hula

Wszystko ładnie pięknie opisane gdyby nie to że do sx20 jest tylko plik DISKBOOT.bin a brakuje PS.FI2 i tu jest problem. Skad go wziac?

Plik vers.reg jest w paczce. Na karte pamięci wrzucasz pliki z rozpakowanego archiwum i hula

Art1980
17-04-2010, 15:30
Ktoś wie czemu nie działa strona http://chdk.wikia.com/wiki/Downloads czy problem leży po mojej stronie

misieek
18-04-2010, 12:00
Mi działa, więc może po Twojej stronie?

marcin86
25-04-2010, 15:04
moj stary tutek, mam nadzieje ze sie przyda
http://wyjdx.blogspot.com/2009/07/instalacja-chdk-dla-canon-powershot-na.html

ale mam problem z uruchomieniem bracketingu , ustwieniem zeby nie zapisywalo rawa w CRW tylko DNG (znalazlem przed chwil ten programik do konwersji na DNG ale nie zdazylem go przetestowac - http://www.orbitfiles.com/download/id2077459757.html )
nazwa tego pliku to "dng4ps_1.1.4d-setup.exe"

Regss
25-05-2010, 21:29
Czy po zrobieniu zdjęć można przez kabel zgrać raw'y do kompa czy trzeba za każdym razem kartę pchać do czytnika? Próbuje importować pliki i importuje mi tylko jpg tak jak by windows nie widział rawów a po włożeniu karty są.

canis_lupus
26-05-2010, 14:31
bo dla windowsa, rawy to nie obrazki.

Regss
01-06-2010, 21:20
A istnieje jakiś sposób aby importować rawy np. w lightroom'ie nie wyciagając za każdym razem karty z aparatu?

Mane
23-07-2010, 23:56
Przez kabel plus plugin CanonCam do Total Commandera.

sp69
16-08-2010, 13:02
Witam,
używając CardTricks144 sformatowałem kartę i wgrałem na nią firmware sx20-102d-0.9.9-919-full_beta. Po włożeniu karty do aparatu, sprawdziłem wersję i chciałem przystąpić do aktualizacji oprogramowania, ale niestety nie mam tego w menu.

Czy ktoś z SX20 IS z powodzeniem używa CHDK?

nocai
20-08-2010, 10:10
napiszę jak ja to zrobiłem :

1 - ściągnij program http://chdk.wikia.com/wiki/CardTricks

2 - za jego pomocą formatujesz kartę, plik ver.req utworzy się automatycznie.

3 - wkładasz kartę do aparatu i sprawdzasz wersję softu : FUNSET + DISP

4 - ściągasz wersję CHDK odpowiednią dla Twojego softu : dla 1.02.b : http://bitbucket.org/acid2000/chdk_sx20/
dla 1.00F :http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg45372

dla innych musisz poszukać.

5 - wkładasz kartę do czynnika, uruchamiasz program
CardTricks, i tam jest instalacja CHDK, wskazujesz na nagrany na dysku plik i automatycznie rozpakowuje Ci go na kartę.

6 - wkładasz kartę do aparatu i ... działa !

sp69
01-09-2010, 18:24
@nocai wszystko ładnie tylko, że ja nie napisałem najważniejszej rzeczy... Używam karty SDHC 8GB, miałem z nią problem, ale sobie poradziłem.

Pierwszy sposób to zrobienie dwóch partycji, jedna mała, botowalna w FAT16, druga większa w FAT32. Zrobiłem to pod linuxem i teraz działa bez problemu. Pamiętać należy o odpowiednim ustawieniu partycji bootowalnej, bo zapomniałem o tym i walczyłem chyba z pół godzin zanim zobaczyłem co źle zrobiłem.

Jest też drugi sposób jaki teraz znam, działa pod windowsem. Przy użyciu programu sdminste.exe (http://stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm) można zrobić to samo co pod linuxem.

siudym
14-09-2010, 17:48
Moze ktos poradzi: Mam pytanie dotyczace CHDK w S2 IS, a dokladnie o skrypt intervalometer czyli interwały. Czy mozna ustawic skrypt lub same chdk aby podczas robienia zdjec wylaczyc oba LCD (zew. i ten w wizjerze) ??

Rekordowo na dobrych aku i dobrej temperaturze aparat robil poklatkowo zdjecia prze 7 godzin. Wylaczenie LCD zapewne znacznie poprawia dlugosc dzialania, niestety grzebiac po chdk nie doszukalem sie takiej mozliwosci (albo za duzo opcji ma chdk heh..)

jaspaj
24-01-2011, 13:48
Witam.Mam wersje 1.02.c w sx20 da rade to jakos ugryzc.nie znalazlem chdk do niego i mam kart sdhc 8 gb.
probowalem wgrac 1.02.d ale nie mialem opcji w aparacie do wlaczenia wiec chyba lipa, lub moze to wina karta sdhc ale nie umiem jej podzielic na partycje pod windows 7.
Moze ktos pomoze.

stadim
26-02-2011, 03:19
A czym można wywołać Raw (CRW) z Sx20 is? Photoshop twierdzi, że nie może otworzyć :cry:

Albert486
26-02-2011, 20:54
Witam, musisz włączyć opcję "Format DNG" w opcjach "Parametry RAW".
Pozdrawiam.

stadim
28-02-2011, 03:30
Dzięki,
Faktycznie format DNG jest czytany ale drastycznie wydłużył się czas zapisu zdjęcia na kartę.
Mam jeszcze pytania odnośnie CHDK :
1. Czy to normalne, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu nie można zobaczyć zdjęć zapisanych na karcie (napis brak obrazów)?
2. Przy ustawianiu ostrości (do połowy wciśnięty przycisk robienia zdjęć) migają wszystkie ikony na wyświetlaczu ? Można dostać prawie oczopląsu próbując zobaczyć co pokazuje.
3. Czym można pobrać zdjęcia i ewentualnie usunąć z aparatu nie wyciągając karty (Canon foto - dodatek do TC - nie widzi mi aparatu a bez CHDK działa prawidłowo).

siudym
01-03-2011, 14:32
masz ustawione SAME RAW, bez JPG?
Bo u mnie na S2 IS rawa nie odczyta, ale na karcie fizycznie są.

tantal
01-03-2011, 23:13
A czym można wywołać Raw (CRW) z Sx20 is? Photoshop twierdzi, że nie może otworzyć :cry:
Poszukaj w sieci jak dopisać sx20 do dng4ps-2 (o ile już go nie obsługuje) który konwertuje .crw CHDK do DNG .Pozostaje kwestia profilu kolorów DNG dla PS.
Rawtherapee, Ufraw i jeszcze pewnie innych programów otworzy .crw, również potrzebny będzie profil kolorów, tym razem icc. Dobre efekty dawały dla Canona profile icc z Bibble Pro.

stadim
02-03-2011, 01:04
masz ustawione SAME RAW, bez JPG?
Bo u mnie na S2 IS rawa nie odczyta, ale na karcie fizycznie są.

Na karcie zapisuje i Rawy i JPG-i ale podejrzeć mogę tylko to co zrobiłem teraz a po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu już nie widzi zdjęć mimo iż fizycznie są na karcie.

Na photoshopa wystarczyło tylko zaznaczyć "format DNG"

tantal
02-03-2011, 18:03
Na photoshopa wystarczyło tylko zaznaczyć "format DNG"

Oczywiście- mnie jednak bardzo przeszkadzało (w innym Powershocie) chwilowe "zamrożenie" aparatu, który i tak do szybkostrzelnych (serie) nie należy.
Wspomniałeś o "drastycznym" zwiększeniu czasu zapisu stąd pamiętać trzeba o innej alternatywie czyli zapisie w aparacie nie DNG (konwersja zamula aparat) ale właśnie zwykłych rawów CHDK i konwersji na kompie.
Co kto woli.

stadim
02-03-2011, 19:28
i... konwersji na kompie.Co kto woli.

Fakt ale nie wiem czym je otworzyć lub poodać konwersji na kompie. Ani dng4ps2 czy Adobe DNG Converter nie widzą plików CRW z SX20_IS.

granat
04-03-2011, 12:42
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak w CHDK dla SX20 ustawić serię np. 50 zdjęć co 10 s.

Bary1000
04-03-2011, 17:00
Po zmianie softu na Firmware Update (Version 2.0.0.0) aparat sx1is nie widzi karty 16GB .Karta jest sprawdzona na innych urządzeniach i działa poprawnie.Czy da się ten problem rozwiązać samemu czy serwis?

granat
16-03-2011, 15:20
Tu (http://www.celestia.pl/Skrypty_CHDK) znalazłem opis jak uruchomić odpowiedni skrypt.

Druga sprawa.
Kiedy używam CHDK przy przekręcaniu wyświetlacza w pewnych pozycjach ekran robi sie biały.
Jak można się tego pozbyć?

Arcisz
04-04-2011, 21:40
Gdzieś w menu CHDK odpowiedzialnym za filmy jest opcja włączania tego białego ekranu jako "lampa" kamerki. Wystarczy wyłączyć.

karolas123
06-05-2011, 19:11
Czy jest mozliwość uruchomienia zdjeć w formacie RAW w canonie sx110is?

mariv
06-05-2011, 20:58
Chyba tak skoro można ściągnąć chdk pod sx110 is. Mi na sx100 is śmiga wszystko ;) http://mighty-hoernsche.de/

jarek-j
30-12-2011, 00:04
czesc,mam problem,po zainstalowaniu chdk(sx120is-100b-1.0.0-1504_BETA.zip ) na sx120is ,przestała mi dzialac lampa blyskowa tzn.caly czas świeci sie ikona z przekresloną lampą,a przycisk ktory powinien ja wlanczać nie wlancza jej.po zmienieniu karty bez chdk,jest to samo.Bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam.Jarek

spr
03-01-2012, 11:18
czesc,mam problem,po zainstalowaniu chdk(sx120is-100b-1.0.0-1504_BETA.zip ) na sx120is ,przestała mi dzialac lampa blyskowa tzn.caly czas świeci sie ikona z przekresloną lampą,a przycisk ktory powinien ja wlanczać nie wlancza jej.po zmienieniu karty bez chdk,jest to samo.Bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam.Jarek

wybierz opcję przywracania ustawień fabrycznych w menu aparatu.
Powinno pomóc.
Jeśli nie,spróbuj wgrać ponownie oryginalny soft lub jego aktualizację.
Jesli i to nie pomoże zostaje serwis.

Zobacz czy przypadkiem lampa się nie spaliła-będzie widać okopcenie.

jarek-j
04-01-2012, 00:47
przywracanie ustawien fabrycznych (tzn.domyślnych?) już próbowałem-nic nie pomogło.Orginalnego softu szukam w necie już od dwóch dni i nie moge znalezść.Znalazłem jeden,ale coś nie chce sie wgrać,może coś zle robie,wgrałem go na sformatowaną karte i w meni chyba powinna ukazać sie ikona do wgrania-dobrze myśle? Może ktoś wie z kad można pobrać orginalny soft? Bardzo prosze o pomoc.pozdrawiam i dziekuje.

pepe123
09-01-2012, 12:57
Witam
Mam mała prośbę... otóż, potrzebuję informacje na temat CHDK. Jest to mój temat na pracę przejściową i bardzo bym był wdzięczny jeśliby ktoś mi pomógł. Potrzebuję wszystkiego na temat CHDK.

tantal
10-01-2012, 18:28
Witam
Mam mała prośbę... otóż, potrzebuję informacje na temat CHDK. Jest to mój temat na pracę przejściową i bardzo bym był wdzięczny jeśliby ktoś mi pomógł. Potrzebuję wszystkiego na temat CHDK.
chdk.wikia.com/wiki/CHDK (http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK)
chdk.setepontos.com (http://chdk.setepontos.com)
mighty-hoernsche.de/ (http://mighty-hoernsche.de/)
Powinno wystarczyć :p

pepe123
15-02-2012, 15:05
Kolejne zapytanie i prośba z mojej strony... potrzebuję do pracy przejściowej opis skryptów, linia po linii. Jeżeli byłby ktoś kto w miarę potrafi udzielić mi pomocy to bardzo bym prosił.

Z góry thx

A-9
09-07-2012, 12:57
Witam, czy można CHDK wrzucić na kartę SDHC 8Gb?
Gdzieś czytałem że jest taka możliwość, ale trzeba podzielić kartę na partycje, nie wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc

Tabciogaraj
13-07-2012, 20:58
Mam problem ze sprawdzeniem wersji, otóż na sformatowaną kartę wgrywam pusty plik ver.req i jestem pewny, że nie jest to plik tekstowy, włączam aparat - Play i kombinacja przycisków Set + Display. Przechodzi mi tylko w tryb robienia zdjęć. Próbowałem też vers.req i dalej to samo. Mój aparat to Canon PS A495

admin
19-07-2012, 00:39
test test test http://www.canon-board.info/cyfrowe-kompakty-canona-12/chdk-shooting-to-raw-with-canon-powershot-21097/index38.html#post1092902

emil
12-08-2012, 13:46
witam- ja dzisiaj wrzuciłem na kartę 8Gb soft CHDK dla PowerShota A580 bez partycji i wszystko zadziałało, także i język polski odpaliłem

norbert_p
23-10-2012, 08:49

Podłączam się do pytania. Skąd wziąć ten plik? W jaki sposób to przeszliście? Bez tego pliku nie pojawia się w menu opcja firm update...

norbert_p
24-10-2012, 12:17
Czy nikt z posiadaczy SX20 nie może pomóc? :confused: Szkoda...

Seth
05-06-2014, 23:20
Odświerzam temat i przyłączam się do prośby z ostatnich dwóch postów, może ktoś poradził sobie z tym problemem.

siudym
21-07-2016, 06:37
Temat malo popularny, ale moze ktos wie: Czy do CHDK sa skrypty umozliwiajace korekte expozycji/blokade exp. w trybie video gdy sam aparat nie mial tego fabrycznie? Lub manualne opcje dotyczace video , w ktore mozna wzbogacic CHDK.

siudym
25-07-2016, 07:21
EDIT: Ok jest taki skrypt, nawet dziala swietnie
Manual Exposure Control for Video Recording - CHDK Wiki - Wikia (http://chdk.wikia.com/wiki/Manual_Exposure_Control_for_Video_Recording)