PDA

Zobacz pełną wersję : Nie zawalić w sklepie...

Freddy
04-04-2007, 23:23
Witam,

Prawdopodobnie kupię dwa szkła: Canon 70-200/4 L oraz Tamron 17-50.

Chcę kupić dobre egzemplarze dlatego proszę o poradę jak testować szkła w sklepie, na co zwracać szczególną uwagę.

Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.

Słyszałem, że Tamrony mają często FF - jak szybko i precyzyjnie sprawdzić czy dany egzemplarz ma taką wadę?

Pozdrowionka...

chuckyy
04-04-2007, 23:31
Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.

pazurek
04-04-2007, 23:42
Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.

Mysle ze stracisz sporo na kurierow ;)

akustyk
05-04-2007, 00:13
Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce :)... a tu takie herezje wypisujesz :mrgreen:

chuckyy
05-04-2007, 08:27
no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce :)... a tu takie herezje wypisujesz :mrgreen:

Niezupełnie herezje. Kiedy zaczniesz testować obiektyw z lampą, to AF będzie pięknie wspomagany przez zewnętrzną lampę. Ale co jeśli będziesz chciał robić fotki w trudnym świetle, ale jednak bez lampy?

pazurek
05-04-2007, 11:45
No tego akurat nie ma co sprawdzac, bo niezaleznie z jakim obiektywem, aparat bedzie mial problemy z ustawieniem ostrosci przy slabym swietle. Jednak jak juz testowac FF/BF, to tylko w dobrych warunkach oswietleniowych zeby wlasnie zminimalizowac mozliwosc wystapienie przeklaman.

Krisspy
05-04-2007, 12:23
Kilka tygodni temu, widzialem jak gość sprawdzał nowy obiektyw. Wyjął tablice do pomiaru FF/BF i... nie wiedział za bardzo co z nią zrobić :-) ubaw był niezły, bo wszyscy patrzyliśmy na niego z jawnym zaciekawieniem i skrytym rozbawieniem.
Moim zdaniem, tak naprawdę, szkła sprawdzisz dopiero w uzytkowaniu...
Ale są sklepy, ktore za kaucją pozwolą wyjść na zewnatrz z obiektywem.

JaBlam
07-04-2007, 10:23
Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?

Freddy
07-04-2007, 12:33
Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?

Klikam z Bytomia. Masz jakies namiery na ten sklep w Krakowie ?

JaBlam
07-04-2007, 14:12
Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)

Maja Tamrony na stanie 2 lub 3 egzemplarze. Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc. Napewno bedziesz mial zrobiony test zanim kupisz.

Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)

Freddy
11-04-2007, 23:47
Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)

Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc.

Może w sobotę bym się tam pojawił... miałbyś ewentualnie czas ?

Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)

Znalazłem gdzieś tu na forum informacje, że sporo sklepów ma jakieś odrzuty a dobre obiektywy to idą głównie do USA. Masz jakieś informacje jak z ich rzetelnością wygląda? Skąd ten sprzęt sprowadzają?

Ceny maję znacznie wyższe niż na allegro dlatego mam nadzieje, że za tą różnicą w cenie coś się kryje...

JaBlam
12-04-2007, 03:30
w sobote tak. CZy maja wyzsze? Nie sadze. Prznajmniej jak mowie, masz mozliwosc testowania no i gwarancje FOTOTechnika. Mysle ze warto! Zreszta do obnizek cenowych tez sklonni. Trzeba tylko pogadac!

serbio
16-08-2007, 13:57
Witam
Na jesień mam zamiar kupić 70-200/4L w Fotopanoramie .
Czy można również liczyć na Twoją pomoc JaBlam co do sprawdzenia obiektywu ,przetestowania i wybrania najlepszego ?
Pozdrawiam

JaBlam
16-08-2007, 14:00
W tej chwili w sklepie u nich (co prawda komisowe) ale sa chyba 2 sztuki w swietnym stanie. Szkoda ze nie napisales 2 dni wczesniej bo wlasnie moj sprzedalem 6cio miesieczny kupiony wlasnie w Fotopanoramie. (zamienilem na 4 IS) . Jesli tylko nie wypadnie mi koncert to moge Ci pomoc.

777
16-08-2007, 17:27

ja tez kupowalem 70-200 w fotopanoramie
i dokladnie tak samo jak JaBlam ...
wiec IMHO poszukaj jakiegos porzadnego sklepu i wtedy na pewno nie bedziesz zalowal

serbio
11-12-2007, 00:58
Witam
Wlaśnie jestem po teście obiektywu 70-200/4 IS szklo cudne,ostrość perfekcyjna.
Jestem bardzo zadowolony że zakupilem ze stabilizacją dziala idealnie.
Z mojej strony chcialbym podziękować koledze Jaroslawowi nick JaBlam za pomoc w zakupie.W trakcie testu użyczyl wlasnego aparatu i wspomógl fachowym slowem .Calość odbyla się w sklepie na Slawkowskiej w Fotopanoramie.Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Pozdrawiam