Zobacz pełną wersję : adobe PS cs2 a pliki RAW
no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
Janusz Body
04-04-2007, 14:46
no wlasnie jak otworzyc pliki RAW z aparatu w adobie cs2, sciagnalem jakis plik ze strony adobe (wazyl 6MB) nazywa sie Camera Raw, ale nie odtwarza nadal tych plikow. Nie chce ich konwertowac tylko otworzyc tak by mozna bylo wszystko w nim edytowac.
Ten plik trzeba umiescic w katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats
potem to już normalnie z menu Open i wybrać plik.
PS. To wszystko już było ze 20 razy :) google, szukaj i czytanie na stronach Adobe zawsze w cenie :)
ewentualnie drag & drop :)
popetelony
04-04-2007, 15:13
Witam serdecznie:-D
Ten plik trzeba umiescic w katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats
Wybacz. Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files (nie wiem dlaczego w Twoim poście jest on wytłuszczony :?: ). Poza tym w podanej ścieżce jest jeszcze jeden błąd - po Plug-Ins nie ma CS2.
Poprawnie powinno być (i działa:!: - przed chwilą sprawdzałem):
C:\Program Files\Adobe\Plug-Ins\File Formats
(Chyba ze PS nie jest zainstalowany w proponowanej przez instalatora lokalizacji - czyli C:\Program Files) .
Trzeba jeszcze koniecznie odwiedzić stronę Adobe i sprawdzić w spisie czy dany aparat jest obsługiwany przez Camera Raw.
W razie czego piszcie - postaram się nakierować:wink:
Pozdrawiam
Janusz Body
04-04-2007, 16:07
...Wybacz. Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files (nie wiem dlaczego w Twoim poście jest on wytłuszczony :?: ). Poza tym w podanej ścieżce jest jeszcze jeden błąd - po Plug-Ins nie ma CS2.
Poprawnie powinno być (i działa:!: - przed chwilą sprawdzałem....
...
...
Nie wybacze :mrgreen:
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3584
bądź łaskaw przeczytać co tam stoi napisane. please read directory carefully. Common Files - wytłuszczony (przeze mnie) jest m.in. dlatego, że właśnie jest najczęściej pomijany.
W razie czego pisz postaram się nakierować ;)
EDIT: wątkodawca wyraźnie pisał o CS2 - tak jak mówisz to, zdaje się, jest w Elements. Też zresztą źle to napisałeś - po Adobe powinno być Photoshop.... coś tam :P
mor_feusz
04-04-2007, 16:24
Z moich doświadczeń wynika że nie ma żadnego Common Files
Bo sie zaraz potne. W XP (2K) common files sa, byly, beda. Nie wim dlaczego sie upierasz. Janusz jak cos pisze na tym forum (co, gdzie, jak) to raczej zgodzic sie trzeba.
jest druga ścieżka dostępu:
Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
tyle tylko, że tego plug-ina powinno sie wstawic wg ścieżki Janusza, bo jak ją wstawisz na ww. (mojej) to nie działa. Przynajmniej u mnie
Jurek.JJT
04-04-2007, 18:45
Używam EOS'a 400D i zainstalowałem plugina dot. Camera Raw w katalogu C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\Filters - działa bezbłędnie. Otwierając przeglądarkę Adobe Bridge lub nawet Picasa (w Google) można oglądać wszystkie pliki typu RAW - oczywiście z Canona, bo do Olympusa musiałem wsadzić plg-in'a ORF
Pozdro
Janusz Body
04-04-2007, 19:24
Używam EOS'a 400D i zainstalowałem plugina dot. Camera Raw w katalogu C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\Filters - działa bezbłędnie. Otwierając przeglądarkę Adobe Bridge lub nawet Picasa (w Google) można oglądać wszystkie pliki typu RAW - oczywiście z Canona, bo do Olympusa musiałem wsadzić plg-in'a ORF
Pozdro
Cuda Panie, cuda... zobacz co masz w katalogu tym poprawnym wg. Adobe zapewne tam właśnie tkwi ten używany plug-in Camera Raw. Ten ze swojego ww katalogu możesz spokojnie wyrzucić bo nie on jest uruchamiany/używany. Bridge go na pewno nie widzi. Niby dlaczego miałby??
EDIT: Jak sie odezwie następny cudotwórca z jednym postem zacznę podejrzewać, że wszystko pisze ta sama osoba. :mrgreen: Więc na wszelki wypadek EOT z mojej strony. Gupi ten Adobe aj gupi - podają jakieś wymyślone katalogi a "polak potrafi".... :mrgreen:
popetelony
04-04-2007, 19:44
Witam!
Jeszcze raz uważnie sprawdziłem i przyznaję ścieżka podana przez Janusza Body jest zgodna z zaleceniami Adobe i w pełni prawidłowa.
Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać to, że zawsze instalowałem Camera Raw wg podanej przeze mnie ścieżki i nigdy nie było problemu z działaniem. Może kiedyś, ktoś mądrzejszy wyjaśni tę zagwozdkę.
Przepraszam za zamieszanie - nie było moim celem wprowadzanie kogokolwiek w błąd.
Pozdrawiam.
Janusz Body
04-04-2007, 19:59
Witam!
Jeszcze raz uważnie sprawdziłem i przyznaję ścieżka podana przez Janusza Body jest zgodna z zaleceniami Adobe i w pełni prawidłowa.
Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać to, że zawsze instalowałem Camera Raw wg podanej przeze mnie ścieżki i nigdy nie było problemu z działaniem. Może kiedyś, ktoś mądrzejszy wyjaśni tę zagwozdkę.
Przepraszam za zamieszanie - nie było moim celem wprowadzanie kogokolwiek w błąd.
Pozdrawiam.
:)
miałeś w poprawnym katalogu zainstalowany Camera Raw (instaluje sie przy instalacji PSa) i on sie właśnie uruchamiał. ten co był w błednym katalogu po prostu był na dysku - leżał sobie odłogiem nie uzywany. sciezki dostepu do podprogramow sa dość scisle okreslone w programie i raczej sam z siebie program ich nie zmieni.
popetelony
05-04-2007, 13:50
:)
miałeś w poprawnym katalogu zainstalowany Camera Raw (instaluje sie przy instalacji PSa) i on sie właśnie uruchamiał. ten co był w błednym katalogu po prostu był na dysku - leżał sobie odłogiem nie uzywany. sciezki dostepu do podprogramow sa dość scisle okreslone w programie i raczej sam z siebie program ich nie zmieni.
Jednak wybacz:p - będę drążył, bo spać przez to nie mogłem:evil:
Jeśli jest jak piszesz, to co jest w momencie gdy Photoshopa nie instalujesz w domyślnej lokalizacji?
Ja swojego mam zainstalowanego np. na partycji D (niesystemowej). Moja ścieżka dostępu do CameraRaw wygląda następująco:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/my.php?image=zrzucik001pz1.jpg)
Z tego co mnie - nieukowi - wiadomo katalog Cammon Files jest katalogiem systemowym i występuje tylko na partycji systemowej
Oto moje dwa katalogi File Format na partycji D i C
źródło (http://img120.imageshack.us/my.php?image=aaaaabt9.jpg)
Jak widzisz na C (tam gdzie jest Cammon Files) wieje PUSTKĄ.
A tak mi się otwierają zdjątka w PS-ie gdy powyższa sytuacja ma miejsce:
źródło (http://img20.imageshack.us/my.php?image=bbbbbbbbbbdn0.jpg)
Reasumując:
1. Zapewne masz rację z podaniem lokalizacji wg. Adobe. Czarno na biało stoi to na stronie firmowej.
2. Nigdy nie mów nigdy, gdyż jak pokazałem - można inaczej. Podany przez Ciebie sposób nie jest jedynym słusznym.
3. Całe szczęście że tak jest - potwierdza to moją (i nie tylko) teorię o genialności Photoshopa :)
A na zakończenie jeszcze jedna mała uwaga do kolegi mor_feusz.
Jeżeli masz ochotę kolego to się tnij:mrgreen: Przedtem jednak, zanim dasz za kogoś uciąć łeb, to przynajmniej posprawdzaj elementarne rzeczy. Wszak jesteśmy tylko ludźmi, a mylić sie jest rzeczą jak najbardziej ludzką. Mało tego; czasami prawd może być kilka - niekoniecznie jedna.
Pozdrawiam serdecznie
Janusz Body
05-04-2007, 14:26
Jednak wybacz:p - będę drążył, bo spać przez to nie mogłem:evil:
Jeśli jest jak piszesz, to co jest w momencie gdy Photoshopa nie instalujesz w domyślnej lokalizacji?
No i sam sobie przecież odpowiadasz na pytanie. W instalacji niestandardowej ustalasz sam lokalizacje gdzie co jest. Możesz to zrobić jedynie w trakcie instalacji. Potem jest "po ptokach" i bez sporej wiedzy gdzie i jak są zapisane ścieżki dostępu do plików zmienić to może być trudno a często jest wręcz niemożliwe. Poza tym, dopóki sam nie napiszesz, że masz niestandardową instalację to... tylko jasnowidztwo może pomóc. Niestety tego to nie potrafię chociaż usilnie się staram... :)
Jak nie instalujesz w domyślnej prędzej czy później wpędzisz się w kłopoty. Zapewne instalator dokonuje zapisu do rejestrów ustalając ścieżki dostępu dla poszczególnych apletów. Może to zresztą robić w jakimś "swoim" pliku konfiguracyjnym - nie wiem, nie zgłębiałem tematu i mało mnie on interesuje. No i potem dodatkowe plug-iny niekoniecznie muszą sobie z tym radzić. Z moich doświadczeń z najlepszym z systemów operacyjnych ;) wynika, że najbezpieczniej jest instalować wszystkie programy w domyślnych lokalizacjach. Inaczej są bardzo duże szanse, że któraś kolejna "poprawka" łatająca kolejną dziurę spowoduje wywalanie sie zainstalowanych programów. Wczorajsza łatka do XP np. spowodowała wywalanie się Norton AV.
Reasumując:
1. Zapewne masz rację z podaniem lokalizacji wg. Adobe. Czarno na biało stoi to na stronie firmowej.
2. Nigdy nie mów nigdy, gdyż jak pokazałem - można inaczej. Podany przez Ciebie sposób nie jest jedynym słusznym.
3. Całe szczęście że tak jest - potwierdza to moją (i nie tylko) teorię o genialności Photoshopa :)
Tu to muszę ostro zaprotestować :mrgreen:
ad. 1. Jak to zapewne? Stoi czarno na białym czy nie? Jak dla mnie jest spora różnica pomiędzy "zapewne masz rację" a po prostu "masz rację".
ad. 2. Dziękuję za rady i pouczenia. Staję na baczność i "ruki po szwam". Tylko gdzie ja napisałem/użyłem słowa nigdy? Bo jakoś nie mogę odnaleźć. Masz swoją, niestandardową instalację i naprawdę myślisz, że inni też tak mają?
Pozdrawiam
EDIT: W swoim pierwszym poście napisałeś:
Poprawnie powinno być (i działa - przed chwilą sprawdzałem):
co, w najlepszym przypadku, jest "prawdą częściową" - zadziała TYLKO w Twoim komputerze... u innych już niekoniecznie.
Nie mam zamiaru się sprzeczać na temat niczego więc EOT jak dla mnie.
popetelony
05-04-2007, 15:21
ad. 1. Jak to zapewne? Stoi czarno na białym czy nie? Jak dla mnie jest spora różnica pomiędzy "zapewne masz rację" a po prostu "masz rację".
ad. 2. Dziękuję za rady i pouczenia. Staję na baczność i "ruki po szwam". Tylko gdzie ja napisałem/użyłem słowa nigdy? Bo jakoś nie mogę odnaleźć. Masz swoją, niestandardową instalację i naprawdę myślisz, że inni też tak mają?
Pozdrawiam
EDIT: W swoim pierwszym poście napisałeś:
co, w najlepszym przypadku, jest "prawdą częściową" - zadziała TYLKO w Twoim komputerze... u innych już niekoniecznie.
Nie mam zamiaru się sprzeczać na temat niczego więc EOT jak dla mnie.
1 Miałeś rację. Bez zapewne.
2 Forum służy wymianie doświadczeń a nie stawaniu na baczność z "rukami po szwam"
3 Jeżeli tylko coś nie zadziała w PS-ie dlatego, że zainstalowałem go w nie domyślnej lokalizacji - natychmiast to ogłoszę na Forum, aby inni nie robili takich głupstw jak ja. Póki co wszystko śmiga aż miło.
4 Jeżeli sposób podany przeze mnie działa niekoniecznie na innych komputerach - sprawdź to. W innym przypadku są to tylko Twoje przypuszczenia. Teoria na temat instalacji programów w "wymuszonej lokalizacji" jako tej lepszej jest mocno naciągana. Moje dyskusje ze specjalistami na ten temat podsumuję wypowiedzią jednego z nich: "Jeżeli nie powinno sie instalować programu w innych lokalizacjach to po co producent softu daje nam taką możliwość?"
5. Nie traktuję wymiany opinii jako sprzeczki. Udzielanie się lub nie w dyskusji jest całkowicie dobrowolne, więc podkreślanie "że się nie zamierza brać udziału w dyskusji o niczym" niekoniecznie wystawia o Tobie dobrą opinię jako o partnerze do dyskusji. Nie przypominam, abym podważał w jakimkolwiek miejscu na Forum Twoją (zapewne dużą) wiedzą - ba, poprzez swoje wypowiedzi raczej pokazałem szacunek do niej.
Szkoda, że za wiedzą nie zawsze idzie pokora świadcząca o klasie i mądrości współrozmówcy:(
pozdrawiam
Janusz Body
05-04-2007, 15:30
....
Szkoda, że za wiedzą nie zawsze idzie pokora świadcząca o klasie i mądrości współrozmówcy:( [/COLOR]
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi, staję na baczność, uchylam kapelusza i co tam jeszcze sobie życzysz.
BTW. ad. 4 - nie przypuszczenia tylko sprawdzone - umieszczenie CameraRaw w podanym przez Ciebie katalogu nie działa u mnie i paru innych osób. Dość mocno rozróżniam znaczenie słów "wymuszona" i "domyślna" (default). Jak dla mnie znaczą one co innego.
Ponieważ sprowadziłeś dyskusję do inwektyw, uszczypliwych uwag i ataków ad personam więc trafiasz na taki ficzer co sie ignore nazywa.
mor_feusz
05-04-2007, 17:59
Wszak jesteśmy tylko ludźmi, a mylić sie jest rzeczą jak najbardziej ludzką. Mało tego; czasami prawd może być kilka - niekoniecznie jedna.[/COLOR]
Pozdrawiam serdecznie
Zgadza sie - racje przyznaje, mylilem sie (jeszcze zyje - tak wiec sie nie pochlastalem).
Przyda sie innym, ktorzy maja instalacje niestandardowa.
Pozdrowienia.
popetelony
05-04-2007, 23:12
Witam ponownie!
... sprowadziłeś dyskusję do inwektyw, uszczypliwych uwag i ataków ad personam...
Oj oj oj:confused:
Ciekawe w którym miejscu?
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi, staję na baczność, uchylam kapelusza i co tam jeszcze sobie życzysz.
Ciekawe co Tobą kieruje? Złośliwość, zgryźliwość, urażona duma? Tym bardziej, że napisałem wyraźnie, iż szanuję Twoją wiedzę a rozmowę jeśli mam prowadzić to w oparciu o argumenty merytoryczne a nie takie za przeproszeniem bzdety. Mamy już swoje lata Panie Kolego i takie zachowanie jako przykład dla młodzieży tu zaglądającej - nie przystoi.
mor_feusz - przemawia przez Ciebie dojrzałość. Nie każdy potrafiłby zdobyć się na taki post. Podziwiam i dziękuję. I się nie chlastaj, a jeśli już to szarym mydłem. Jak Ci przejdzie to wystarczy że zmyjesz :)
Pozdrawiam serdecznie.
Jak nie instalujesz w domyślnej prędzej czy później wpędzisz się w kłopoty.
A mozesz sprecyzowac "pozniej" ?
Ja np od ponad 2 lat ogromna wiekszosc programow instaluje w lokalizacji niestandardowej, partycje systemowa utrzymujac wielkosci 8GB. PS CS2 rowniez. Zero klopotow.
Co ciekawe odnosnie watku - mimo posiadania PS CS2 na dysku D to wrzucam Camera RAW do Common Files i dziala.
Wczorajsza łatka do XP np. spowodowała wywalanie się Norton AV.
A to rowniez dziwne bo SOA#1 = u mnie dziala. Moze zalezy jaka wersja NAV, ja mam 2005.
popetelony
06-04-2007, 16:12
Co ciekawe odnosnie watku - mimo posiadania PS CS2 na dysku D to wrzucam Camera RAW do Common Files i dziala.
Przetestowałem to z każdej strony :) i moje wnioski są takie (moje nie równa się jedynie obowiązujące ;) ):
1. Możemy plugin umieścić albo w lokalizacji Cammon Files albo w tej podanej przeze mnie
2. Niezależnie gdzie będzie plugin - Camera Raw będzie działał.
3. Jeżeli przy instalacji w lokalizacji np. D:/ ....itd PS samoistnie zainstaluje plugin do Cammon Files to niech sobie instaluje - w niczym on tam nie przeszkadza :) Gdy go jednak wywaliłem a pozostawiłem w "mojej" lokalizacji - CameraRaw DZIAŁA. Przeczy to teorii lansowanej przez niektórych, jakoby wstawienie pluginu w miejscu podanym przeze mnie nie miało żadnego znaczenia i był on tam tylko dla ozdoby.
cytuję:
(...)miałeś w poprawnym katalogu zainstalowany Camera Raw (instaluje sie przy instalacji PSa) i on sie właśnie uruchamiał. ten co był w błednym katalogu po prostu był na dysku - leżał sobie odłogiem nie uzywany. sciezki dostepu do podprogramow sa dość scisle okreslone w programie i raczej sam z siebie program ich nie zmieni.(...)
To nie jest prawda. Umieszczony w "moim" katalogu działa bardzo dobrze, bo jakby się inaczej moduł odpalał, skoro Cammon Files jest PUSTY!
Reasumując - nie ma znaczenia gdzie ulokujecie CameraRaw. Jeżeli jest widoczny w menu Pomoc/Opis pluginów - moduł będzie działał. Jeżeli w tym menu zobaczycie dwa takie same wpisy CameraRaw znaczy to, że macie plugina w Cammon Files i w lokalizacji wskazanej przeze mnie :)
I może tak uczynić będzie najbezpieczniej i zakończy to wreszcie rozbudowaną nad wyraz dyskusję.:razz:
Pozdrawiam świątecznie i pokojowo
W!
Te dywagacje sa dosc zabawne. Najlepszy i najprostszy sposob??
Opcja szukaj, odnajdujemy szukany plik i podmieniamy nowym w tej odszukanej lokalizacji - na 101% bedzie dzialac ;>
Zdrowko