Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : program do miniaturek

mkwiek
03-04-2007, 23:04
chodzi mi o program który robi miniaturki z RAWów i JPG do zadanej wielkości z folderów z dysku tak aby powstałe miniaturki zachowały ułożenie folderów i podfolderów itp.

Janusz Body
04-04-2007, 08:23
chodzi mi o program który robi miniaturki z RAWów i JPG do zadanej wielkości z folderów z dysku tak aby powstałe miniaturki zachowały ułożenie folderów i podfolderów itp.

Photoshop CS2/3 -> Automate -> Contact Sheet

chuckyy
04-04-2007, 08:34
Photoshop CS2/3 -> Automate -> Contact Sheet

W poprzednich wersjach PS tez jest contact sheet :)

Tomasz1972
04-04-2007, 09:15
W poprzednich wersjach PS tez jest contact sheet :)

Wcześniejsze wersje nie obsługują RAWów .

mkwiek
04-04-2007, 10:35
wszystko ok, tylko ja chce aby mi robił miniaturki jako osobne pliki o takiej samej nazwie jak oryginał, a nie miniaturki w osobnym dokumencie. taka forma katalogowania jako po prostu trzymanie miniaturek.

mruczek
04-04-2007, 12:13
mkwiek, zainstaluj sobie Picase. Wczytaj wszystkie zdjęcia z dysku. potem tylko zaznaczasz wybrany folder, klikasz na przycisk eksportuj i w menu wybierasz sobie dowolną rodzielczość oraz stopień kompresji. ponadto, jeżeli masz w katalogu filmiki, Picasa daję Ci opcję wyeksportowania pierwszej klatki lub całego filmu.
Myślę, że Picasa jest najlepszym i najszybszym programikiem. Widzi RAWy nie tylko z Canona, ale także z Fuji.
Gorąco ją polecam.

Janusz Body
04-04-2007, 17:01
wszystko ok, tylko ja chce aby mi robił miniaturki jako osobne pliki o takiej samej nazwie jak oryginał, a nie miniaturki w osobnym dokumencie. taka forma katalogowania jako po prostu trzymanie miniaturek.

Jaki problem napisać batcha + akcje w PS coby robiła to co chesz? :) No i po cholerę Ci takie "udogodnienie". Właściwie każdy browser ma to "zaszyte". ACDSee, FastStone czy Bridge robią sobie swoje własne miniaturki. Zwłaszcza Bridge jest mocno niedoceniany a ma sporo możliwości - chyba wszystko to co potrzebujesz dało by się zrobić w Bridge'u.

Capture One ma w Menu - Collection - Quick Proof'a który takie miniaturki robi masowo.

Z taka samą nazwą jak oryginał - zwłaszcza jeśli oryginał to jpeg - to może byc kłopot.

Mnie Picassa akurat wyjątkowo nie leży m.in z powodu braku obsługi profili. Ale to akurat rzecz "osobnicza" - kwestia pt. podoba się lub nie :).

Kolekcjoner
04-04-2007, 17:11
Ganione tu DPP ma całkiem wygodną przeglądarkę. Ja używam (teraz wersji 3.0) i jakoś daję radę :).