PDA

Zobacz pełną wersję : Jak kręcić filmy Canon PowerShot A60



jast
15-01-2004, 18:35
Jak wszyscy wiedzą kupowanie aparatu cyfrowego i kręcenie nim filmów to totalna bzdura. Dużo wygodniej i taniej jest kupić kamerkę internetową za pareset złoty. Nie traktujcie więc tego tematu dosłownie raczej jako rodzaj dodatkowego zastosowania naszych maleństw. Wszystkie rozwiązania problemu kręcenia filmów canonem z którymi się dotąd spotkałem polegały na połączeniu aparatu z wejściem wizyjnym karty TV i przechwycie obrazu oprogramowaniem przeznaczonym do obsługi tych kart. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób być może nie tak elegancki ale równie skuteczny. Postaram się w miarę dokładnie opisać całą procedure postępowania tak aby każdy mógł samodzielnie nakręcić swój film :D .1. Co nam będzie potrzebnea) oczywiście aparat :)b) wysoce zalecany przy tego rodzaju eksperymentach jest zewnętrzny zasilaczc) oprogramowanie do przechwytu obrazu z ekranu, ja konkretnie zastosowałem świetnyprogramik przechwytujący SnagIt.Sposób postępowania:Instalujemy Snag`ita (nie będzie w tym miejscu omawiane zkąd go wziąć i jak "uzdrowić" ).Aparat podłączamy standardowym przewodem USB. Odpalamy RemoteCapture z Canon Utilities. Łączymy się z aparatem - pojawi się okno Shooting . W nim klikamy na detail Setting i po rozwinięciu się okienka opcji klikamy w zakładkę Angle adjustment. Poniżej okienka przechwytywania znajduje się przycisk Viewfinder, trzeba ustawić go na off. Jeśli wszystko zostało wykonane zgodnie z przepisem powinien pojawić się w okienku przechwytu obraz taki jak na TV. Przystępujemy do następnej części naszych działań. Odpalamy Snagit. Po prawej stronie pod przyciskiem capture wybieramy w linii mode pozycje video. Jako input ustawiamy - windows, jako output - file, nieco bardziej na prawo wybieramy jak plik ma się nazywać i gdzie zostanie w końcowej części zapisany. Klikamy na capture pojawi się ramka która przemieszcza się do poszczególnych okien w zależności które klikniemy kursorem. Ramkę ustawiamy na naszym obrazie do przechwycenia (okienko z obrazem z aparatu). Zobaczymy tabliczkę informacyjną Snagit video capture z danymi przechwytywanego obrazu. Po przyciśnięciu w tej tabliczce przycisku start nastąpi przechwytywanie obrazu z ekranu i jednocześnie w zasobniku systemowym (koło zegarka) pojawi się ikonka kamery. Jeśli chcemy zakończyć nagranie klikamy dwa razy na ikonce kamery ( tej w zasobniku) pojawia się ponownie okienko Snagit w którym wybieramy stop.Przechwytywanie zostało zakończone. Otwiera się okno Snagit Capture Preview. Po kliknięciu na zielony znacznik Finish(file) plik zostaje zapisany w miejscu które wskazaliśmy przy ustawianiu output. Kompresja obrazu jest taka sobie. Nagranie około 1 minuty filmu zajmuje 5MB miejsca na dysku.Kompresje można poprawić programem Virtualdub w sieci znajdziecie wiele porad na ten temat. Mnie udawało się przy dobrej jakości zjechać do 2MB na minutę nagrania.Nie występuje ograniczenie nagrywania do 3 minut, Nie jesteśmy ograniczeni pojemnością karty pamięci.niestety aparat jest na "uwięzi" i przez to nieco mało mobilny ale jak to komuś nie przeszkadza ....

-=CB=-
17-02-2004, 21:15
Pomysł mi się spodobał, zaraz przetestuję. Próbowałeś podpiąć aparat jako kamere np w net meetingu albo cos takiego?? I jakbys wkleił link do programu o którym wspominasz :)

Vitez
17-02-2004, 22:46
OK ale jestes pewien ze opisany przez ciebie sposob dziala tylko z Canonem A60? Jesli nie.. to moze zmienic temat watku by zachecic posiadaczy innych modeli do przeczytania? Ale u gory czy u dolu procedury dopisac warunek ze testowane na razie tylko z Canonem A60...

-=CB=-
18-02-2004, 22:43
Sprawdziłem ten sposób i go troche udoskonaliłem.

Połączenie się przez RemoteCapture to jest bardzo dobry sposób i działa. Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.

Działa w NetMeetingu, sprawdzałem też w Tlenie. Jakość jest lepsza niż w przeciętnej kamerze za 150zł kilka razy. No i te opcje - widzial ktos kamere internetową z zoomem? albo trybem makro? wszystkie tryby i funkcje jakie oferuje wasz aparat zadziałają.

Vitez
19-02-2004, 00:59
Działa w NetMeetingu, sprawdzałem też w Tlenie. Jakość jest lepsza niż w przeciętnej kamerze za 150zł kilka razy. No i te opcje - widzial ktos kamere internetową z zoomem? albo trybem makro? wszystkie tryby i funkcje jakie oferuje wasz aparat zadziałają.

Hehe, 10D tez moge do RemoteCapture albo Capture One podlaczyc. Ale bym sie usmial uzywajac 10D jako kamery internetowej :lol:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://umt.pl/html/emoticons/hahaha.gif)

JaW
20-02-2004, 18:29
Połączenie się przez RemoteCapture to jest bardzo dobry sposób i działa. Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM

No nie - musze to sprawdzic, bo nie uwierze. O wynikach nie omieszkam napisac :D

JaW
20-02-2004, 18:55
Ale bym sie usmial uzywajac 10D jako kamery internetowej
Nic z tego - opcja "Viewfinder ON" pozostaje nieaktywna, obrazu w okienku nie ma :( To chyba tylko z kompaktami dziala... :oops:

Vitez
20-02-2004, 22:43
Ale bym sie usmial uzywajac 10D jako kamery internetowej
Nic z tego - opcja "Viewfinder ON" pozostaje nieaktywna, obrazu w okienku nie ma :( To chyba tylko z kompaktami dziala... :oops:

Probowales z C1 czy Remote Capture?

Krzysiu Golat
26-02-2004, 11:26
Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.


Skąd wziąć ten SOFTCAM?

Vitez
26-02-2004, 17:03
Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.


Skąd wziąć ten SOFTCAM?

www.google.com

lukas_78
13-03-2004, 19:36
Witam to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieje, że kiedyś ja będe w stanie pomóc innym użytkownikom cyftaków Canon`a

Dzisiaj chcę zapytać co i jak po koleji uruchomic w programie Remote Capture 2.7 abym mogł przchwytywać obraz potrzebny do kamerki internetowej. Jestem w tym temacie zielony i dlatego pytam :lol:

Próbowałem na kilka sposobów i udaje mi sie tylko w tym programiku zrobić zdjęcia ....

Posiadam Canona A 70

Z góry dziękuje z a pomoc :roll:

Vitez
14-03-2004, 01:46
Dzisiaj chcę zapytać co i jak po koleji uruchomic w programie Remote Capture 2.7 abym mogł przchwytywać obraz potrzebny do kamerki internetowej. Próbowałem na kilka sposobów i udaje mi sie tylko w tym programiku zrobić zdjęcia ....


Chyba zapomniales o tym ze musisz jeszcze programiku SOFTCAM uzyc.
Nie probowalem, ale wyobrazam sobie dosc dobrze jak to dziala.

1. Uruchamias Remote Capture i podlaczasz aparat
2. Ustawiasz Remote Capture tak by widziec nim to, co w danej chwili widzi aparat (to juz umiesz jako ze udalo ci sie nim robic zdjecia)
3. Odpalasz program SOFTCAM
4. Podejrzewam ze ma oon jakas specjalna ramke, ktora sie najezdza na element pulpitu i kaze przekazywac wybrany fragment jako "obraz z kamery internetowej" - najezdzasz nim na kadr widziany w Remote Capture i powinno dzialac.

romeo
23-04-2004, 19:07
a z a75 tez dziala?? =)

mroczny
23-04-2004, 20:53
a z a75 tez dziala?? =)
Powinno działąć ze wszytkimi cyfrówkami, które są zainstalowane lub podlączane przez port USB lub FireWire, gdyż system operacyjny <2000, XP> widzi urządzenie będące w specyfikacji tzw Remote Capture czyli coś w rodzaju kamerki intenetowej, a soft poprostu ma obsłużyć zrzut obrazu z matrycy w czasie rzeczywistym i zapisać do w odpowiednim formacie.

Vitez
23-04-2004, 21:47
a z a75 tez dziala?? =)
Powinno działąć ze wszytkimi cyfrówkami, które są zainstalowane lub podlączane przez port USB lub FireWire, gdyż system operacyjny <2000, XP> widzi urządzenie będące w specyfikacji tzw Remote Capture czyli coś w rodzaju kamerki intenetowej, a soft poprostu ma obsłużyć zrzut obrazu z matrycy w czasie rzeczywistym i zapisać do w odpowiednim formacie.

Z 10D/300D nie dziala :mrgreen: . Powod - nie ma zrzutu obrazu z matrycy w czassie rzeczywistym... lustro zaslania :roll: .

mroczny
23-04-2004, 21:55
Z 10D/300D nie dziala . Powod - nie ma zrzutu obrazu z matrycy w czassie rzeczywistym... lustro zaslania .
Mój błąd, powinienem zaznaczyć, że takie luksusy to tylko są przeznaczone dla tych wykwintnych posiadaczy niej lub bardzie wypasionych cyfrówek a'la małpek, bez lustra zasłaniającego. I po co płacić te 5000PLN < skoro nawet się nie można pseudokamerą o wysokiej rozdzielczości nacieszyć. Heh, coś za coś...

swis
08-07-2004, 21:07
Sprawdziłem ten sposób i go troche udoskonaliłem.

Połączenie się przez RemoteCapture to jest bardzo dobry sposób i działa. Ale teraz zamiast używać programu do przechwytywania do pliku, trzeba zainstalować sobie program SOFTCAM - jest to shareware, i dzieki niemu uzyskamy WEBCAM z prawdziwego zdazenia, zaznaczamy obszar przechwytywany - to co widzimy w RemoteCapture - i juz.

Działa w NetMeetingu, sprawdzałem też w Tlenie. Jakość jest lepsza niż w przeciętnej kamerze za 150zł kilka razy. No i te opcje - widzial ktos kamere internetową z zoomem? albo trybem makro? wszystkie tryby i funkcje jakie oferuje wasz aparat zadziałają.


czy moglbys mi to jakos lepiej opisac, tzn wiem jak przechwycic obraz ale nie wiem jak to zrobic zeby w tlenie sie pojawialo jako webcam

satriani
01-09-2004, 21:14
Jast bardzo to ciekawe co mówisz, i spróbuję poeksperymentować tak jak Ty ale tylko z ciekawości jak to chodzi, bo jeśli idzie o wartość takich filmików to oczywiście dla każdego jest inna.

qbusiek
31-01-2005, 19:37
Ja jednak nie mogę znaleźć tego Softcam.... :cry: Proszę o dokładniejsze namiary.

[ Dodano: 01-02-2005 ]
okej znalazlem :o

ZuberA
13-05-2005, 12:59
To jak juz mozna przechwytywac obraz z canonka to moze da sie jakos tez uzyc wbudowanego mikrofonu a aparacie ??

Bilu
18-05-2005, 08:11
Sprawdziłem, działa z Canonem G5 (Remote Capture + SOFTCAM + tlen) :). Na 100% powinno działać z każdym kompaktem ze stajni Canona, a może i innych?

Nie próbowałem użyć mikrofonu wbudowanego w aparat. Z tym może być problem. System operacyjny widzi SOFTCAM jako urządzenie do przechwytywania obrazu. Nie wiem czy da się wymusić, aby widział aparat jako urządzenie do przechwytywania dzwięku. A może by tak spróbować podłaczyć aparat przez wyjście audio/video do karty dźwiękowej i w ten sposób przechwytywać dźwięk? Powinno zadziałać, pozostaje tylko kwestia przewodu łączącego.

Vitez
18-05-2005, 10:58
A może by tak spróbować podłaczyć aparat przez wyjście audio/video do karty dźwiękowej i w ten sposób przechwytywać dźwięk? Powinno zadziałać, pozostaje tylko kwestia przewodu łączącego.

Nie zadziala, bo aparat tylko rejestruje i odtwarza dzwiek - nie ma wbudowanego interfejsu streamujacego dzwiek bezposrednio z mikrofonu na wyjscie audio.
Czyli kompaktem mozesz nagrac film z dzwiekiem na karte pamieci, nastepnie odtworzyc film z dzwiekiem z karty pamieci, ale nie ma "mostka" laczacego mikrofon z wyjsciem audio by moc bezposrednio przekazywac dzwiek.

Bachman
16-12-2005, 02:55
testowaliscie ze skype? jak ustawiacie opcje video w nim?

Mathis
22-02-2006, 17:26
ze SKYPE dziala bardzo dobrze taki programik: VH Screen Capture Driver - przetestowane na A510 i A60 ;)

Turku
26-02-2006, 22:14
ze SKYPE dziala bardzo dobrze taki programik: VH Screen Capture Driver - przetestowane na A510 i A60 ;)
A możesz powiedziec jak skonfigurowałeś VH Screen Capture Driver. Bo ja próbuję i niestety pomimo że przy teście kamery widać obraz to nie jest on jednak płynny tylko samo zdjęcie widać. A jak już z kimś rozmawiam to nie ma nic.


Dobra już sobie poradziłem :D

sebciu
18-04-2006, 01:03
dzieki chlopaki, jestescie genialni :D co prawda moja A510 nigdy nie miala sluzyc do tak przyziemnych celow ale teraz, gdy moja narzeczona jest kilkaset kilometrow ode mnie, to moze sie przydac ;)

azart
15-12-2006, 17:07
Remote Capture z ixusem 60/sd600 cos nie bardzo działa jakis eror jak mam podpiety kabel i jak nie podpiety cos czuje ze sobie jako kamerka internetowa nie ustawie tego canona a szkoda prpsze o jakies info co do odpalenia tego modelu jako kamerki int Remote Capture mi sprawia problemy jak bym zobaczył obraz z aparatu na pulpicie to dam rade prosze o jakis link do tego Remote Capture

Vitez
15-12-2006, 21:11
Ixus S60/SD600 nie obsluguje funkcji remote shooting. Najblizsze mu z ta funkcja to SD430 i A640.
A i tak z dedykowana kamerka internetowa za 30-40zl mniej klopotow (podlaczanie, sterowniki, oprogramowanie) i lepsza jakosc. Wiec po co kombinowac jak kon pod gore?
Tzn wiem po co "bo inne cyfraki tak maja" (znaczy innych firm)... a ze jakosc ich 'kamerkowania' jest gorsza niz zdjec z telefonow komorkowych to juz kazdy laskawie przemilcza.

azart
15-12-2006, 21:31
ok dzieki ale filmiki to ten sd600 robi całkiem fajne ale jak nie podziała jako kam internetowa to trudno

Koro
19-12-2006, 01:03
Próbowałem zmusić mojego S3 do współpracy z tlenem, lecz niestety, ani softcam, ani VH Screen Capture Driver nie działa poprawnie (softcam się dziwnie wiesza i kompletnie nie wiem jak go skonfigurować, zaś VH Screen Capture Driver łapie źródło, ale nie jest widziany przez tlena...)

Czy ktoś móglby krok po kroku poradzić...? Zazwyczaj umiem sobie poradzić z różnymi problemami, lecz w tym wypadku wymiękam...

Vitez
19-12-2006, 10:46
Czy ktoś móglby krok po kroku poradzić...? Zazwyczaj umiem sobie poradzić z różnymi problemami, lecz w tym wypadku wymiękam...

1. Klik w Allegro np http://www.allegro.pl/item150043123_ak56_kamerka_internetowa_super_desig n_350k_pixeli.html

2. Placisz

3. czekasz na przesylke

4. podlaczasz i smiga

Po co sie meczyc, kombinowac jak kon pod gore by uzyskac gorsze rezultaty niz ze zwyklej, nawet najtanszej dedykowanej kamerki internetowej?
Naprawde twoje nerwy, wielogodzinne boje z softwarem, hardwarem, aparatem itp sa warte ledwie 20-25zl?

klon
04-01-2007, 00:15
Witam
Mam problem nie chce mi się zgrać na kompa film z A640 długiśc 2,40 min karta Kingstona 1G niebieska(czyżby to jej wina).
Krótkie filmiki wcześniej bez problemu się zgrywały.
Identyczny problem miałem z a610 znajomej kilkuminutowe filmy nie dały się ściągnać na kompa.
Czy seria a6xx tak ma czy coś może mieć wpływ na to ? kilku fotek teraz też mi nie widział gdy podglądałęm aparat jako dysk a w kreatorze były.

Aparat z kartą mam niecały miesiąc.

p3k

Vitez
04-01-2007, 14:27
Uzyj czytnika

Antek_amb
29-08-2007, 22:06
Mam Canona A460, ściągnąłem te programy co pisaliście ale canon remote capture nie chce sie połączyć z moim aparatem - wywala błąd żebym sprawdził kable itp. Czy to oznacza że nic z używania aparatu jako webcam :?:

Antek_amb
30-08-2007, 08:35
Hej
skorzystałem z informacji z topicu przyklejonego o kręceniu filmów aparatem a60. Mam jednak problem - canon remote capture nie widzi mojego aparatu. Jest jakis inny program kompatybilny z moim canonem czy moge zapomniec o uzywaniu go jako webcam (canon a460)
Pozdrawiam