Zobacz pełną wersję : problem z s1 is
witam
jestem (nie)szczęsliwym posiadaczem canona s1 is
potrzebuję szybkiej porady, bo za nic nie wiem, co sie stalo:|
włączyłem aparat, obiektyw się wysunął i... wszystko padło...
obiektyw cały czas jest wysunięty, baterie na pewno są naładowane, a sprzęt nie reaguje na nic, tak jakby nie miał zasilania
help!!!
DoMiNiQuE
19-02-2005, 15:08
mozliwe, ze cos nie laczy na stykach akumulator/aparat - sprobuj to przeczyscic ...jak nie pomoze to bedzie trzeba udac sie do serwisu (aparat na gwarancji?)
Edit:
a sprawdziales na innym kompecie aku/baterii ? moze padl Ci jakis akumulator :?:
DoMiNiQuE moze miec racje.
Tez mialem chwile zalamania z podobnego powodu. Tzn akumlatorki swiezo naladowane w aparacie. Wlaczam sprzet, obiektyw sie wysuwa i od razu chowa.
Zimny pot mnie oblal, ale po sprawdzeniu akumlatorkow okazalo sie, ze jeden byl walniety. Byly to hamy2000mAh, niecale pol roku mialy i jeden z nich sie zepsul i caly komplet do niczego.
Arche, czy przed wylaczeniem sie aparatu na LCD pojawia sie napis "change battery"? Bo z tego co pamietam to ten komunikat mi sie pojawial.
dzięki
sprawdzałem na innym komplecie baterii - to samo niestety.
w poniedzialek jedzie złomek;) do serwisu, na szczęście jest na gwarancji
pozdr
hmm, to nie dobrze niestety... :(
Moge miec tylko nadzieje, ze moj S1 nie zrobi mi takiego numeru :?
Jak wroci z serwisu, to napisz w czym byl problem
Pozdrawiam.
Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem S1 IS. Wgryzam się na razie w możliwości tego sprzętu i studjuję instrukcję.
Natrafiłem jednak na pewien problem z lampą błyskową.
W instrukcji napisane jest, że lampa sama się podnosi, gdy w Menu->Rec->opcja Flash Pop-up będzie włączona (str. 34 i 64). Ja chyba nie dowidzę, bo nijak nie mogę znaleźć tejże opcji lub nie kumam instrukcji. Na razie ręcznie siłuję się z lampą.
Będę wdzięczny, gdy wskażecie rozwiązanie mojego problemu.
Pozdrawiam.
Czesc,
wlaczasz aparat w trybie robienia zdjec--->naciskasz Menu(i jestes na pierwszwszej zakladce Rec.Menu)--->schodzisz strzalkami o 4 pozycje w dol i juz jestes w Flash Pop-up (On-Off).
I jeszcze, zeby lampa smoczynnie sie owtwierala przed zrobieniem zdjecia to musisz naciskajac przycisk (po lewj stronie lampy, blizej obiektywu, z zaznaczonym "piorunem") zmieniac na LCD obrazek przekreslonego pioruna w koleczku na NIE przekreslony. :)
To wszystko.
Napisz mi, bo wyobrazic sobie tego nie moge jak "recznie silujesz sie z ta lampa"?
Pozdrawiam.
DoMiNiQuE
21-02-2005, 10:53
wyobrazic sobie tego nie moge jak "recznie silujesz sie z ta lampa"?
moze ja czyms podwaza :mrgreen:
recznie to ja nie radze sie silowac..
juz jest tu jeden co tak zepsul lampe ( a raczej ktos z jego znajomych)
Pszczola
21-02-2005, 12:44
Taaa... na jakims zjezdzie rodzinnym mojego eosa 300v koniecznie chcial obmacac jeden z ziomkow. No i maca, maca, nagle zainteresowala go wbudowana lapma blyskowa, ktora oblapil i na sile podniosl do gory. Myslalem, ze zawalu dostane jak uslyszalem dziwne dzwieki w czasie tych rozwiazan silowych. Na szczescie nic sie nie stalo, ale nerwy byly i zabijajace spojrzenia ;-)
:shock: nie wiem co powiedziec, a moze recznie obiektyw beda "wyjmowac" bo sie schowal, skad sie tacy biora(?), a potem jada po canonie, czy innej firmie, ze g*wno robia :roll:
Jak widzę reakcje na mój problem są różne, więc napiszę co i jak.
Rozumiem, że wszechwiedzący Koledzy myślą o mnie różne rzeczy, jednak ja kierując się zdrowym rozsądkiem, przed napisaniem tego posta, sprawdziłem dokładnie co z tą lampą. Nie zadaję też sobie trudu pisząc głupie komentarze - szkoda fatygi.
A teraz przedstawię wam jak wygląda w moim aparacie Rec. menu:
-Red-eye
-Self-timer
-Wireless Delay
-AF Mode
-Digital Zoom
-Reviev
-Reverse Disp.
-Set Shottcut button.
Teraz proszę mi powiedzieć, gdzie tu jest opcja Flash Pop-up?
Dodam jeszcze, że na stronie 35 instrukcji jest napisane, ze wyłączenie opcji Flash Pop-up powoduje konieczność podnoszenia lampy ręcznie.
Co do tego pioruna to owszem, wiem że tylko gdy jest on "włączony" następuje błysk.
-Red-eye
-Self-timer
-Wireless Delay
-AF Mode
-Digital Zoom
-Reviev
-Reverse Disp.
-Set Shottcut button.
Teraz proszę mi powiedzieć, gdzie tu jest opcja Flash Pop-up?
.
Witam wszystkich - jestem nowy. Twój problem może wynikać z tego, że rzeczywiście nie ma funkcji Flash Pop-up w menu kiedy masz nastawiony aparat na funkcję fotografowania AUTO. Wystarczy że przełączysz na funkję P i już w menu pojawi ci się opcja Flash Pop-up - mam nadzieję, że pomogłem :) :)
Sebgab slusznie mowi. W Auto i innych predefiniowanych ustawieniach nie ma omawianej tu pozycji w Menu. Tylko w P,Tv,Av,M i C. ( i nie konieczine na 4 pozycji od gory :wink: )
Co do str. 35 instrukcji to ona nie mowi, ze rekami na sile podnosi sie lampe. Tylko gdy w innej opcji niz Auto w Menu mamy wylaczony Flash Pop-up, to aby i tak uzyc lampy nalezy nacisnac przycisk (z piorunem) przy lampie. To spowoduje otwarcie sie lampy.
I rozumiem, ze w taki "reczny" sposob otwierales lampe?
pozdrawiam
lampa w mojej s1 nie zawsze reaguje otwrciem sie na pozycji auto prtzy pierwszym zdjeciu..
wtedy przed kolejnym z gory ja dotykam... szybki, delikatny nacisk i sie otwiera...
ale nei wiem, czy to dobry pomysl na jej pobudzanie, wiec nie biore odpowiedzialnosc... :roll:
no i robie tak po pierwszym zdjeciu, na ktore zle zareagowala.
DoMiNiQuE
22-02-2005, 00:47
lampa w mojej s1 nie zawsze reaguje otwrciem sie na pozycji auto prtzy pierwszym zdjeciu..
bo moze warunki oswietleniowe nie wymagaja uzycia lampy do poprawnego naswietlenia zdjecia :idea:
Dzięki. Teraz już wiele mi wyjaśniliście.
Ludzie co wy z ta lampa? Podnosic paluchem? Przeciez ustawia sie ja przyciskiem z "piorunem" lub w funkcjach na odpowiednich programach.Podnosic paluchem!?!?!? Długo chyba nie pochodzi.....
]
bo moze warunki oswietleniowe nie wymagaja uzycia lampy do poprawnego naswietlenia zdjecia :idea:
no wlasnie warunki sa pod lampe (i ustawienia tez). ale rzadko sie to zdaza.
Witam...ja moge cos powiedziec o otwieraniu lampy w S1 "paluchem" :( aktualnie moj S1 jest w serwisie w W-wie a czlowiek ktory naprawia sprzet jest na urlopie :| W S1 nie DOTYKA SIE LAMPY PALCAMI :!: W instrukcji wyraznie jest napisane "Podnieś lampę, naciskając przycisk (piorun) i wykonaj zdjecie)" a funkcja ta jest dostepna w trybach P,Tv, Av, M. Ja juz mam nauczke i mam nadzieje ze naprawa lampy nie uderzy mnie mocno po kieszeni.Nie polecam majstrowania "fizycznego" przy lampie. POZDRAWIAM
A propos problemów z S1, mam pytanie...
.. czy u Was równiez w trybie filmowym zoom działa dużo wolniej niż w zdjęciowych?
tak...to normalne bo szybkość silniczkow niesie z soba glosnosc ich pracy.Gdyby w trybie filmowym zoom dzialal rownie szybko jak przy zdjeciach to pewnie bylby to nieprzyjemny efekt dzwiekowy w filmie. I tak slychac nieco prace silniczkow ale nie przeszkadza to tak bardzo.
Pszczola
10-03-2005, 17:54
W tybie filmowym zoom MA dzialac wolniej niz w trybie zdjeciowym. Nie bardzo widze sens aby w czasie krecenia filmiku robic najazd na obiekt z szerokiej perspektywy (obejmujacej np. grupe osob) na np. twarz jednej z nich w czasie 0.5 s. Bez sensu.
No chyba ze krecisz matrixa :wink: ale obawiam sie ze wtedy S1 nie wystarczy...POZDRAWIAM
Matrixa nie :P
Tylko mój oprócz tego, że działa wolniej - wydaje jeszcze przy tym takie dziwne ciche piski, jakby chciał, a nie mógł. To mnie zaniepokoiło.
no przeciez nie moze dzialac bezszelestnie...dobrze ze piski a nie jakies chrobotanie i trzaskanie...nie przejmuj sie tak ma byc;) w moim tez tak jest...to normalne