Zobacz pełną wersję : porownanie kart 2 gb
Czy mial ktos z Was do czynienia z taka karta?
TRANSCEND 2 GB-12MB
http://www.allegro.pl/item180055101_transcend_2_gb_12mb_okazja_gratis_.h tml
jakie wrazenia? czy jest godna polecenia - czy nie warto ryzykowac i lepiej doplacic i kupic Sandiska:
http://www.allegro.pl/item178504088_sandisk_compact_flash_2_gb_ultra_ii_ faktura_gwaran.html
albo Kingstona?
http://www.allegro.pl/item181171198_cf_kingston_2gbelitepro_wysylka_tylk o_8zl.html
Szybkosc nie jest szczegolnie wazna - ale solidnosc - niskie ryzyko utraty zdjec.
jezuuu, ja takiego SanDiska kupowałem za dwa razy większą cenę :D
ale ceny spadły! Weź SanDiska, to świetna karta
Kolekcjoner
01-04-2007, 00:14
Spike - a do czego chcesz używać tej karty?
Szybkosc nie jest szczegolnie wazna - ale solidnosc - niskie ryzyko utraty zdjec.
Sandisk Extreme II lub Sandisk Ultra. Pretec i Lexar 80x.
Nie najszybsze a wiec ciutke tansze, ale za to solidne. Choc oczywiscie zaraz odezwac sie moga zwolennicy Kingstonow, Transcednow, Platinumow, A-Data itp srednioniskiej polki ze "u mnie dziala" ;) - odezwac kazdy sie moze, ja tylko prezentuje swoj punkt widzenia na podstawie wlasnych i wyczytanych przez wiele lat opinii.
Spike - a do czego chcesz używać tej karty?
Canon 300D - spokojne pstrykanie - bez szybkich serii.
odezwac kazdy sie moze, ja tylko prezentuje swoj punkt widzenia na podstawie wlasnych i wyczytanych przez wiele lat opinii.
dzieki.
Canon 300D - spokojne pstrykanie - bez szybkich serii.
300D i szybkie serie:confused:
przecież ten aparat w zasadzie nie posiada funkcji fotografowania seryjnego (co to jest za seria 4 szt?), nie wspominając o szybkości :-)
Co do karty:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7700-6425
dlatego napisalem, ze bez szybkich serii :)
Choc zobaczylem na ceny 4 GB i wpadl mi w oko "zwykly sandisk"
http://www.allegro.pl/item181171271_sandisk_4_gb_cf_wroclaw_135_pln.html
Mam chyba tego typu (taka sama etykietka) 512 i jest OK. Wiec moze ten tez bedzie OK.
Co sadzicie o tym modelu? Bo bo wersji ultra trzeba by doplacic okolo 60 zlotych.
Jeżeli zależy Ci na kasie to bierz. Jedyna niedogodność to dłuższe zrzucanie zdjęć na kompa (przez czytnik).
Kolekcjoner
02-04-2007, 15:23
Tylko czy 300D będzie widział 4GB - kartę?
Tomasz1972
02-04-2007, 15:26
Będzie widział .
zdecydowanie polecam Sandisk EXTREME III, lub najnowsze EXTREME IV. Robia robote
Skylines
04-04-2007, 19:23
Ja polecam Sandisk Extreme III solidna karta i szybka
Uzywam Ultra II na mojej czystapindziesiatce. Dziala bezproblemowo.
Swoja droga, jak kupowalem ta karte, to za 1gb zaplacilem tyle co teraz 2 giga extreme III kosztuje :(
Viracocha
04-04-2007, 22:45
Uzywam Ultra II na mojej czystapindziesiatce. Dziala bezproblemowo.
Swoja droga, jak kupowalem ta karte, to za 1gb zaplacilem tyle co teraz 2 giga extreme III kosztuje :(
To się cieszyć trza, nie martwić, bo za następną zapłacisz mniej.
To się cieszyć trza, nie martwić, bo za następną zapłacisz mniej.
Dokładnie :-)
Ja za kazdą swoją kartę zapłaciłem coś około 100zł, z tym że najpierw był to Kingston 512, potem 1GB, a teraz Transcend 2GB :-)
Gdy za 100zł beda 4 GB to znowu sobie kupie :-)
na 100% ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja tak samo... i to kupowałem niedawno... bardzo niedawno, niestety strata, ale co zrobić. Ceny idą nonstop w dół i jakbym miał tak czekać aż zejdą to nigdy bym nic nie kupił
A ja ostatnio nabyłem 4GB A-DATA no i powiem ,że też jestem z niej zadowolony. Działa bez zarzutów , a transfer ok 17 MB/s (HD Tach).
a ja polecam najtansze badziestwo z allegro
mam sandiska mam preteca i mam kingstona
i poza wolniejszym lekko zapisem a nie jestem fotografem sportowym nie widze roznicy
ostatnio kupuje tylko te najtansze
teraz kupuje 8GB
link http://www.allegro.pl/item180686147_transcend_cf_8gb_high_speed_x120_w_w a_f_vat.html
i jestem pewien ze bede zadowolony
Kolekcjoner
22-04-2007, 23:40
Witam serdecznie, [....]
Takie gadanie to mi na kilometr śmierdzi - odpuść, bo za chwilę na tym forum nikt nie kupi SanDiska. Piszesz to po raz już nie wiem, który chyba w czwartym wątku. Ja dla przekory powiem że mam dwa pretecki i dwa kingstony i nigdy nie narzekałem. I nie mów że coś jest naj, bo takie rzeczy na tym świecie nie istnieją.
Tomasz Golinski
22-04-2007, 23:58
Witam serdecznie,
SanDisk to lider na świecie w zakresie kart pamięci. Do aparatu EOS 300D/Digital Rebel rekomenduje serię Extreme IV :D . Oczywiście bez problemu aparat bedzie współpracował z wolniejszymi Extreme III/ULTRAII czy też wersją standardową.To niczym złote klamki w syrence. Do trabanta polecam najtańszego sandiska. Temu aparatowi nic nie pomoże w kwestii szybkości.
a mi włąśnie dzisiaj kurier przyniósł Ultra II :oops:
czy ktoś ma doświadczenia z SanDisk CF Extreme IV i wykorzystaniem jej prędkości w 30D, czy jest wyraźnie szybsza od SanDisk CF Extreme III ?
Robson01
23-04-2007, 22:46
Do 30D wystarczy w zupełności Extreme III. Ten aparat nie wykorzysta potencjału IV.
Do 30D wystarczy w zupełności Extreme III. Ten aparat nie wykorzysta potencjału IV.
A jak rzecz się ma z 350D ?
Ostatnio fociłem długi koncert i okazało się ,że musiałem kasować zdjęcia bo juz karta była pełna a do końca koncertu jeszcze daleko...
Zastanawiam się nad zakupem SanDisk CF 2GB Extreme III w cenie ok. 150 złociszy, lub nad SanDisk CF 4GB Ultra II za ok. 190 zł
czy ta szybkość extreme III będzie zauważalna w aparacie takim jak 350D ?
Tomasz Golinski
24-04-2007, 03:48
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699
czy ta szybkość extreme III będzie zauważalna w aparacie takim jak 350D ?
Nie będzie. Używam zarówno Ultra II i Extreme III. Różnicy nie widzę. Tylko podczas zgrywania zdjęć na komputer.
To niczym złote klamki w syrence. Do trabanta polecam najtańszego sandiska. Temu aparatowi nic nie pomoże w kwestii szybkości.
Tu się nie zgodzę mój trabi (350D) z kartą Pretec zamulał jak se mi patrzi. Serie kończyły się na 5 RAWach bo zapychał się bufor, natomiast z taką Ultra II 16 RAWów nie było mi straszne.
Viracocha
24-04-2007, 11:25
Tu się nie zgodzę mój trabi (350D) z kartą Pretec zamulał jak se mi patrzi. Serie kończyły się na 5 RAWach bo zapychał się bufor, natomiast z taką Ultra II 16 RAWów nie było mi straszne.
Tyle, że Tomasz Golinski pisał o 300D, więc nie bardzo rozumiem z czym się nie zgadzasz.
Tyle, że Tomasz Golinski pisał o 300D, więc nie bardzo rozumiem z czym się nie zgadzasz.
Przez pojęcie trabant ja rozumiem 350/400D. W przypadku 300D oczywiście sie zgadzam, że różnicy nie będzie w aparacie, pozostanie tylko różnica prędkości kopiowania zdjec do kompa.
Viracocha
24-04-2007, 11:31
Przez pojęcie trabant ja rozumiem 350/400D. W przypadku 300D oczywiście sie zgadzam, że różnicy nie będzie w aparacie, pozostanie tylko różnica prędkości kopiowania zdjec do kompa.
To równie dobrze można przez pojęcie trabant rozumieć EOS-a 300 i napisać "nie zgodzę się - mój trabant nie potrzebuje karty, ale film" :mrgreen:
To równie dobrze można przez pojęcie trabant rozumieć EOS-a 300 i napisać "nie zgodzę się - mój trabant nie potrzebuje karty, ale film" :mrgreen:
Można i tak :D ale już odbijamy od tematu :p
W dawniejszych czasach, jakies pol roku po przyjsciu na swiat 300D przyjelo sie nazywac go "trabant" z racji koloru i jakosci budowy. Wszelkie pozniejsze fanaberie nastepcow sa niewazne :p . Rownie dobrze moglbys sie upierac Matiza nazywac per "maluch" ;) .
mor_feusz
25-04-2007, 15:27
Wlasnie dzis na moje biurko dostarczyli mi SANDISK Ulrta III z www.play.com za "promocyjna" cene 17.99 funciaka - czyli 100PLN (free delivery). Za taka cene to naewt nie zastanawialbym sie nad innymi. Kupuj MARKowe karty (jednak jakis powiod jest, dla ktorego "wilcy" tego swiata i forum nie kupuja czegos tam). Ja moge polecic Lexar i Sandisk (Kingston'a tez - mam 2 malpki z KINGSTONEM)
Kolekcjoner
25-04-2007, 19:41
To nie samowicie ciekawa sprawa, bo w 350 choćby "skały srały" bufor jest na 5 Raw-ów i koniec. Także i przy EIII :). Musisz mieć jakiś super egzemplarz ;).
Viracocha
25-04-2007, 19:53
To nie samowicie ciekawa sprawa, bo w 350 choćby "skały srały" bufor jest na 5 Raw-ów i koniec. Także i przy EIII :). Musisz mieć jakiś super egzemplarz ;).
Może to siła sugestii :lol:
Całą pierwszą rundę KIA Lotos Cup w Poznaniu jechałem na RAWach, no i jak bym się nie starał to na Ultra II, przekraczałem te 5 RAWów w serii o których piszesz. Na Pretecu po 6 RAWach bufor był zapchany.
donald7000
25-04-2007, 22:16
A ja polecam GoodRamy 2GB x80. Do normalnej pracy w zupelnosci wystarczaja. Jeszcze nigdy nic sie z nimi nie przytrafiolo, a jak sie przytrafi to tak samo jak z kazda inna karta.
kuba1961
25-04-2007, 22:33
shagi - ten twoj tani badziew to markowa dobra karta.
Kolekcjoner
26-04-2007, 00:05
Całą pierwszą rundę KIA Lotos Cup w Poznaniu jechałem na RAWach, no i jak bym się nie starał to na Ultra II, przekraczałem te 5 RAWów w serii o których piszesz. Na Pretecu po 6 RAWach bufor był zapchany.
To pozazdrościć, mnie na 350D nigdy nie udało się pokonać bariery 5-ciu Raw-ów w serii i to na Sandisku EIII :(.
To pozazdrościć, mnie na 350D nigdy nie udało się pokonać bariery 5-ciu Raw-ów w serii i to na Sandisku EIII :(.
hmmm....ostatnio teściłem Pretec CFIII 133x 1GB i pare razy udało mi się zrobić 6raw'ów w seri.
ale 16?? jakoś mi się nie wydaje.
Kolekcjoner
26-04-2007, 19:36
hmmm....ostatnio teściłem Pretec CFIII 133x 1GB i pare razy udało mi się zrobić 6raw'ów w seri.
ale 16?? jakoś mi się nie wydaje.
Wiesz co, nie liczę, może 6 się trafiało tego nie mogę wykluczyć ale więcej niż 6 to jest przynajmniej w tym egzemplarzu, który mam do sypozycji nierealne :(.
Wiesz co, nie liczę, może 6 się trafiało tego nie mogę wykluczyć ale więcej niż 6 to jest przynajmniej w tym egzemplarzu, który mam do sypozycji nierealne :(.
miałem w łapach 3szt 350D i jedego 20D i 16 raw'ów w serii żadnym nie zrobiłem ...w 350tkach 5-6 to max i niesłyszałem żeby komukolwiek sie udało więcej....tymbardziej 16:!:
shagi - ten twoj tani badziew to markowa dobra karta.
piszesz o moim badziewiu??
Kolekcjoner
27-04-2007, 00:28
miałem w łapach 3szt 350D i jedego 20D i 16 raw'ów w serii żadnym nie zrobiłem ...w 350tkach 5-6 to max i niesłyszałem żeby komukolwiek sie udało więcej....tymbardziej 16:!:
No dlatego mnie bardzo zdziwiło to co napisał kolega esteper.
miałem w łapach 3szt 350D i jedego 20D i 16 raw'ów w serii żadnym nie zrobiłem ...w 350tkach 5-6 to max i niesłyszałem żeby komukolwiek sie udało więcej....tymbardziej 16
No chyba, że robił zdjęcia dekli... wtedy to jest to całkiem możliwe ;)
W swojej czystapińćdziesiątce nigdy nie przekroczyłem magicznego progu 6 RAWów w serii.
Jest to niemożliwe, ze względu na mały bufor. Tak mi się wydaje.
No chyba, że robił zdjęcia dekli... wtedy to jest to całkiem możliwe ;)
Taak robiłem zdjęcia dekielków, bo cegieł nie miałem pod ręką :p Już pisałem w tym temacie co wtedy za zdjecia robiłem, i przekraczałem te "magiczne" 5 RAWów, sam byłem ździwiony że pociągnęło w serii więcej niż podane jest w specyfikacji.
Ja ze swojej strony kończę ten OT :)
Kolekcjoner
27-04-2007, 11:02
No to chyba rzeczywiście magia :mrgreen: tutaj zadziałała :).
ErnestPierwszy
27-04-2007, 12:22
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699
Ciekawy test. Wynika z tego, że 2GB Ultra II i ExtremeIII dla mojej puszki, 30D, wypadają praktycznie tak samo. A cena Ultra II jest niższa (U2-115 zł, Ex3-144 zł - w Kodak na Allegro).
a ja ostatnio przechodzę na nasze wyroby:
http://www.allegro.pl/item187314512_karta_goodram_cf_2_gb_high_speed_80x _fvat_gw_krk.html
kingston już mi trzy razy "nawalił" a goodram jest good :smile:
Misiaque
27-04-2007, 12:47
Mój komputer i aparat też chodzą na Goodramie :-)
ja tez polecam i sam kupuje goodramy
tym bardziej ze do fabryki mam 12km :0