PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o macro...

LinKuei
28-03-2007, 15:24
Witam Serdecznie,

Mam obiektyw Canon 100mm f2.8 Macro, chciałbym uzyskać nim większe powiększenie. Mam DCR 250 ale jakość dość poważnie spada dlatego zastanawiałem się nad czymś takim...

http://www.allegro.pl/item178617525_kenko_pierscienie_posrednie_dg_canon _f_vat_.html

I teraz czy ktoś używa tego zestawu? Jeśli się taki ktoś znajdzie to bardzo bym prosił o słowo na ten temat i może jakieś sample... byłbym wdzięczny.

Teraz fotografuje macro Canonem 5D + tc sigmy 1.5 + ten Canon 100mm – da się te pierścienie podłączyć nie wywalając tego tc ?

Pozdrawiam.

jotes25
28-03-2007, 15:38
Da się. Zależy jednak co chcesz osiągnąć. Bo nawet przy zastosowaniu kompletu pierścieni (co będzie mało poręczne) uzyskany w ten sposób wyciąg będzie stanowił około połowy ogniskowej zestawu z TC (140mm), wobec czego oprócz skrócenia minimalnej odległości ostrzenia uzyskasz wzrost skali powiększenia o jakieś 50%. Może lepiej spróbować np. z TC 2x zamiast TC 1.4x?

dominix
29-03-2007, 02:27
Witam,

Mam dokladnie ten sam zestaw 100 f/2.8 macro, raynoxa 250, i pierscienie posrednie Kenko. O ile z calym przekonaniem moge powiedziec ze ta 100 f/2.8 to moje ulubione szklo, to cala reszta dodatkow to juz niekoniecznie. Szklo po prostu miodzio - szybkie, ostre i jestem zadowolony zde 100% zrobionych nim zdjec. Tutaj (http://www.kaya.republika.pl/) i tutaj (http://www.dominez.net/) wiekszosc zblizen, makro i powiekszen to wlasnie 100 f/2.8, wydaje mi sie ze w nielicznych wyjatkach duze zblizenia robakow to mogly byc pierscienie Kenko, ale niestety nie pamietam ktore. Z fotek pstryknietych z raynoxem nie odwazylem sie pokazac zadnej, moze musze wiecej nad tym popracowac, ale z pewnoscia jest to trudny w obsludze tandem. Pierscienie sa dosc przyjemne w obsludze, montowalem je razem z przjsciowka m42 i roznymi antycznymi manualami. Nie mam jeszcze zadnych TC w mojej kolekcji, ale wydaje mi sie z mechanicznego punktu widzenia nie ma problemu zeby to spiac w dzialajaca calosc. Pierscienie Kenko pozwola ci sie zblizyc do obiektu, a tym samym zwiekszyc skale odwzorowania. IMHO sa warte grzechu. No niestety moj 350d ciezko pracuje z tym zestawem - w wizjerze malo widac a MF czesto konieczny.

Pozdrawaim
Dominik

serbio
29-03-2007, 07:32
Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia

Krzychu
29-03-2007, 07:50
Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia

Bo Raynox to soczewka nasadkowa która zawsze ujemnie wpływa na jakość (aczkolwiek - moim zdaniem - z tych rozsądnych cenowo zdecydowanie najlepsza), natomiast pierścień to tylko pierścień - odsuwa obiektyw od aparatu (przenosząc AF i sterowanie przysłoną w przypadku Kenko) tak więc jego wpływ na jakość jest zdecydowanie mniejszy...

serbio
29-03-2007, 08:48
A więc na czym będą lepiej potworki wyglądaly ? Na czy będzie najlepsza jakość w odwzorowaniu kolorów oraz ostrości ?
Pozdrawiam

JaBlam
29-03-2007, 09:35
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez

dominix
29-03-2007, 09:47
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac,

STATYW! Przy maksymalnym zblizeniu jest drastycznie ograniczona GO, a czy zalozysz Raynoxa, czy pierscienie, to spadnie ona jeszcze bardziej niemalze do milimetrow lub ich ulamkow (zaleznie od odleglosci do obiektu). Kazde drgniecie zestawu to wyjazd poza fokus, a domknieta przyslona i zabrane swiatlo przez dodatki to dluzszy czas, wiec jeszcze raz statyw.

Pozdrawiam
Dominik

Focus604
29-03-2007, 10:15
Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez

Ja chętnie bym zobaczył różnicę tego zbliżenia.
Właśnie na dniach chcę kupić te pierścienie i nie wiem czy warto.

swnw
29-03-2007, 11:40
Czytając wszystko powyżej zdałem sobie sprawę, że nie wiem co się dzieje w układzie optycznym aparatu np. G7 kiedy włączam tryb makro albo w obiektywie np. Sigma 70-300??? Coś sie przesuwa? Przestawia?
Może ktoś wie?

Pozdrowienia swnw.

Saurus
29-03-2007, 12:06
W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.

serbio
29-03-2007, 16:33
To co proponujecie na sam początek Kenko czy DCR ?

Saurus
29-03-2007, 17:51
Moim zdaniem Kenko - oba skrócą odległość ostrzenia i zmniejszą głębię ostrości, ale za to Kenko nie popsuje jakości optycznej obiektywu bo nie zawiera soczewek.

swnw
29-03-2007, 19:02
W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.

W tym sedno mojego pytania. W G7 coś się dziać musi bo po przejściu w tryb makro można robić zdjęcia z okolo 1 cm., a w Sigmie - na czym to odblokowanie polega? Do tej pory przymowałem to podobnie jak ty, teraz postanowiłem sprawę wyjasnić.

Pozdrowienia swnw

Saurus
29-03-2007, 19:04
To w G7 pewnie polega to na tym samym żeby nie było że nic nie zmienia. Ostrzenie polega na przesuwaniu wszystkich lub tylko niektórych (w zależności od konstrukcji) grup soczewek w obiektywie - im dalej od płaszczyzny matrycy tym bliżej obiektu wyostrzone - więc pewnie odblokowuje to ruch grupy soczewek w pewnym zakresie umożliwiającym ostrzenie z bliższej odległości.

JaBlam
29-03-2007, 19:27
Nie kupuj Raynoxa. Pierscienie wykorzystasz jeszcze do czego innego. Raynox nie dosc ze sie badziewnie mocuje i o przesuniecie latwo to drastycznie GO spada!

aquamark
30-03-2007, 10:29
Witam

Do obiektywu 100/2,8 macro wystarczą pierścienie lub mieszek z przekazaniem
elektrycznych sygnałów. Dla uzyskania dobrych rezultatów, przy fotografowaniu robali,
trzeba przesłone przymknąć do połowy zakresu.
Brakujące światło trzeba dopalić najlepiej dwoma lampami błyskowymi z softboxami.
Temat wstępnie można oświetlić halogenem. Całość trzeba zamocować na
stosownym stelażu, statyw tu się raczej przyda okazjonalnie.
Dobrym przykładem jest warsztat Jgora Siwanowicza i Arkadiusza Stopy.

JaBlam
01-04-2007, 02:23
foto 80% crop zrobiony Macro 100 2.8 + komplet Kenko. (mysle ze dalej jest to lepiej niz Raynox. Bez wyszumiania, doostrzania. tylko kontrast podciagniety.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.arte.superhost.pl/jblaminsky-com/Fotoarts/czolki.jpg)

Woodart
03-04-2007, 23:16
Uzywam pierscini, ale cena ktora pokazales jest za duza
http://search.ebay.com/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&catref=C6&from=R10&satitle=extension+tube+kenko+canon&sacat=625%26catref%3DC6&sargn=-1%26saslc%3D2&sadis=200&fpos=60639&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=1%26fsoo%3D1&coaction=compare&copagenum=1&coentrypage=search
i przykladowa fotka (nr 638 - poczatki moje) - jakosc nienajlepsza, bo fotograf kiepski (ostrosc tuz przed obiektem

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/34/img0638yh8.jpg)
Wogole mam problemy z ostroscia. Do okulisty trzeba zajzec :)

JaBlam
03-04-2007, 23:30
Kenko u nas kosztuje okolo 590zl (za moje dalem 650) widze ze na Ebayu za 90$ mozna kupic co jest dobra cena. Jesli mialebym stawiacz wybor pierscienie Kenko za 600 zl czy uzywana Sigma 105 mm za 900 zl (po tyle na allegro sa) to bym wybral sigme

Woodart
04-04-2007, 01:33
Problem w tym, ze wczesniej nieuczeszczlem na to forum :)