Zobacz pełną wersję : Oglądanie filmów na aparacie, czy to możliwe !?
donrogalesko
28-03-2007, 08:29
Witam !
Posiadam aparat canon a700 i mam do niego karte 2gb i jutro jade na wycieczke i chcicial bym w czasie drogi obejzec sobie jakis film jest to mozliwe ?
Pozdrawiam
A frytki też sobie bedziesz chciał po drodze usmażyć? ;-)
EDIT:
a teraz całkiem serio - tu masz urządzenia do oglądania filmów po drodze:
http://www.allegro.pl/8813_przenosne.html?order=t&view=gtext
Pytanie czy bardziej uniwersalny nie będzie laptop 12-13"?
Jak się znudzi oglądanie filmów to zawsze można zrobić coś bardziej twórczego ;)
Pytanie czy bardziej uniwersalny nie będzie laptop 12-13"?
Też tak pomyślałem, ale taki mały laptop o parametrach potrzebnych do oglądania DVD chyba będzie też odpowiednio drozszy?
Zastanawiam się w sumie nad małym laptopem, który służyłby do oglądania zdjęć przy stole (powiedzmy zamiast tradacyjnego albumu i tak, aby nie gonić całego towarzystwa do kompa w drugim pokoju).
Canon zaprazentował swego czasu taką oglądarkę:
http://www.dpreview.com/news/0609/06093002canonm30m80.asp
ale IMHO mały lapek byłby lepszy. Co byście polecili do tego celu?
Canon zaprazentował swego czasu taką oglądarkę:
http://www.dpreview.com/news/0609/06093002canonm30m80.asp
@snowboarder - oglądałeś ten gadżet na PMA? Jak się prezentuje?
MacGyver
28-03-2007, 10:46
http://www.praktica.pl/_php/oferta.php?Id_prod=474
donrogalesko
28-03-2007, 11:52
wycieczka jest jutro wiec by mnie zadowolilo ogladanie na aparacie ;]
wycieczka jest jutro wiec by mnie zadowolilo ogladanie na aparacie ;]
No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil ;)
Pytanie kiedy te małpki przestaną marnować miejsce na kartach i ich producenci wreszcie przejdą na kompresję MPEG-4???
Słyszałem już dawno o takich chyba Samsungach i wtedy myślałem, że wreszcie się posypie pełno takich kompaktów na rynek, ale nic z tego. Dalej wiekszość jedzie na klatkowanych jpegach. Bardziej sie opłaca sprzedawać większe karty i osobno wyspecjalizowany sprzęt wyłącznie do filmów, niż dać ludziom za małe pieniądze urządzenie wszystko-w-jednym z wydajną kompresją filmów w komplecie.
Pewnie kompakt ze sprzętowym kodekiem mpeg-4 bardzo by się przydał podczas tej wycieczki... Biorąc pod uwagę małą rozdzielczość wyświetlacza spokojnie upchnęłoby się na 2GB kilkanaście pełnometrażowych. Inna rzecz, że takie oglądanie to bardziej szpan niż faktyczna uczta kinomana... ;-)
No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil ;)
Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.
Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..
donrogalesko
28-03-2007, 15:28
na wielkość pliku ..
Wątpie bo jak sie nagrywa film to nie ma zadnej blokady ;]
Zależy gdzie. U mnie (A95) jest "blokada" do 3 min @ 320/240/10fps
MacGyver
28-03-2007, 15:40
Zależy gdzie. U mnie (A95) jest "blokada" do 3 min @ 320/240/10fps
To można sobie z pełnego metrażu serial zrobić :mrgreen:
Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.
Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..
Blokady w wiekszosci nowych kompaktow nie ma na wielkosc pliku. Ale jest jeden blad w zalozeniu - to ze ma jakies tam rozszerzenie nie znaczy automatycznie ze jest w tym samym formacie. Np .avi moze kryc quicktime czy divx. Canon nagrywa niby w jakiejs tam formie quicktime avi ale nie wszystkie odtwarzarki to lykaja.
Moglaby sie powiesc taka operacja:
- nagrac filmik w kompakcie
- zrzucic na kompa
- przeskanowac nie wiem jakim softem by wykryc dokladna forme kodeka (znam tylko tellme ale to do divxow/mpg)
- przekonwertowac docelowy film do formy kodeka wykrytej powyzej nie wiem jakim softem(virtualdub?)
I ostatni punkt moze byc najtrudniejszy - bo kodeki sa czesto osobne - encoding i decoding. I Canon moze byc taki sprytny ze w swoich sterownikach dostarcza tylko decoding a encoding masz tylko w aparacie, wiec w druga strone - wrzucic w odpowiednim kodeku filmik na karte by odtworzyc w aparacie - moze sie nie dac.
Ja osobiście robiłem taki myk z moją komórką, która nie miała dzwonków mp3, ale za to mogła nagrywać wav'y i ustawiać je jako dzwonki. Wystarczyło sprawdzić jakie parametry wav'a nagrywa koma, a później zrobić takie same w tym pliku co chce się go wrzucić.
Myślę jednak, że z canonami będzie trudniej. Świadczy o tym trud we wrzucaniu zdjęć i oglądaniu ich na aparacie. Mi to się powiodło, dzięki temu można sobie np. wrzucić JPG ze ściągą :D.
Wyjaśniam metodę :
zgrywamy jakiekolwiek zdjęcie z karty(zrobione tym aparatem którego używamy)
ściągamy program Exifer
otwieramy zgrane zdjęcie
zapisujemy dane Exif do pliku
otwieramy JPG które chcemy wgrać
wczytujemy dane Exif z pliku który zapisaliśmy 2 kroki wcześniej
zapisujemy JPG z dodanym Exifem
wgrywamy zdjęcie na kartę
To nie jest tak do końca próbuję to zrobić od dłuższego czasu ale nie udaje mi się.problem w tym że aparat w czsie nagrywania filmów oprócz normalnego pliku z rozszerzeniem AVI produkuje drugi plik z rozszerzeniem THM jeżeli udało by się komuś stworzyć z normalnego pliku filmowego taki plik to może wtedy obejrzeć go na swoim aparacie mi się do tej pory nie udało ale się nie poddaję
problem w tym że aparat w czsie nagrywania filmów oprócz normalnego pliku z rozszerzeniem AVI produkuje drugi plik z rozszerzeniem THM
Z tego co wiem to jest to pierwsza klatka filmu stworzona na potrzeby podgladu w aparacie - jak jestes w trybie review to masz osobna otoczke wokol filmu i pokazana wlasnie pierwsza klatke. Sprobuj na sile otworzyc ten THM np Irfanview, sprawdz parametry (rozmiar i czy ma jakis exif ale watpie) i zrob screenshot z filmu, zmniejsz do podanych wymiarow - moze zadziala... ale nadal podejrzewam ze moze byc problem z kodekiem.
Z tego co wiem to jest to pierwsza klatka filmu stworzona na potrzeby podgladu w aparacie .
To by się zgadzało.
300D obok *.CRW też mi tworzył takie pliki *.THM na potrzeby podglądu.
Sprobuj na sile otworzyc ten THM np Irfanview, .
Z tego co pamiętam, to nawet nie trzeba sie z tym specjalnie mocować, tylko wystarczy zmienić rozszerzenie THM na JPG i otwieramy czymkolwiek.
Z tego co pamiętam, to nawet nie trzeba sie z tym specjalnie mocować, tylko wystarczy zmienić rozszerzenie THM na JPG i otwieramy czymkolwiek.
Przy defaultowo ustawionym eksploratorze windows to latwiej wybrac program z 'Otworz za pomoca' niz grzebac by pokazal rozszerzenia. Ot jakos takie mam przeczucia dziwne ;)
MacGyver
29-03-2007, 11:39
Przy defaultowo ustawionym eksploratorze windows to latwiej wybrac program z 'Otworz za pomoca' niz grzebac by pokazal rozszerzenia. Ot jakos takie mam przeczucia dziwne ;)
Działają obie metody, przy "otwieraniu za pomocą" Irfan i tak zmienia rozszerzenie pliku na jpg
To nie jest takie proste oprócz właściwego pliku filmowego w rozszerzeniu AVI aparat "produkuje " jeszcze plik w rozszerzeniu THM i to właśnie ten plik umożliwia odtworzenie filmu w aparacie,jest on jakby pierwszą stpo-klatką tego filmu.Cała sztuka polega na tym aby do dowolnego pliku filmowego dorobić taki właśnie plik Ja cały czas próbuję ale do tej pory nie udało mi się ale się nie poddaję.
A nie lepiej po prostu wrzucić THM zrobiony przez aparat i mieć pokićkane Thumbnaile w podglądzie?
Ja miałem tak samo ze zdjęciami, ale nie bawiłem się w robienie thumbów, tylko zapamiętywałem który thumb do jakiego pliku jest przypisany.