Zobacz pełną wersję : Digimate III - jak z "trzymaniem" baterii ??
Witam,
przejrzałem archiwum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie :-)
Aktualnie posiadam fotobank E-tank III i najbardziej irytującą rzeczą w nim jest kwestia, że sprzęt pomimo wyłączenia pobiera znaczny prąd w stanie spoczynku. Powoduje to, że po pełnym naładowaniu aku i pozostawieniu nieużywanego sprzętu na raptem tydzień aku jest całkowicie rozładowane :-(
Dla mnie jest to całkowita porażka bo sprzęt ma służyć m.in. na wyjazdach gdzie nie zawsze będę miał możliwość podpięcia się do zasilania (można to obejść montując dodatkowy przełącznik całkowicie odcinający zasilanie ale mimo, że spokojnie dałbym radę to zrobić to jakoś mnie już odrzuca od tego fotobanku i wolę kupić coś innego - szczególnie, że prędkość kopiowania też nie poraża).
I dlatego zanim kupię DM III chciałbym żeby wypowiedziały się osoby mające te sprzęt - czy po pełnym naładowaniu i odłożeniu fotobanku na półkę na powiedzmy 2 tygodnie aku będzie na tyle trzymać żeby było chociaż w połowie naładowane ??
pozdrawiam,
RP
Rafał Gutowski
28-03-2007, 08:49
Witaj RP,
Bateria DM III jak z resztą, każda bateria uzyskuje swoją pełną pojemność dopiero po jej dokładnym sformatowaniu, czyli po kilku cylkach od całkowitego naładowania do zupełnego rozładowania. Po przeprowadzeniu tego procesu nie powinieneś mieć z baterią problemów.
Zaznaczam, jeszcze raz, że bateria wymaga "rozruchu". DM III, wówczas jako nowe (niesformatowana bateria) niestety, dwa razy mnie zawiodło, ale dzisiaj nie sprawia już takich problemów. Po 2 miesiąch leżenia w torbie maszynka nie ma problemów ze zrzuceniem kilku kart do swojej pamięci. (Dokładnie nie testowałem, więc nie licz na detale). Ogólnie - ja jestem z tego zadowolony.
U mnie z baterią jest podobnie jak u Rafała G. DMIII ma u mnie dłuugie przestoje ale z zawsze wystarczy baterii na kilka zrzutów. Jak już jest licho to znowu ładuje baterie i...DMIII leży i czeka na okazje do pracy. No i bywa, że znacznie dłużej niż dwa tygodnie.
Po naładowaniu (po uprzednim już sformatowaniu baterii) trzyma jakieś 25-30 pełnych zrzutów 2Gb karty (tej która mam w stopce).
choć czasem mu sie zdarzają jakieś dziwne akcje. Generalnie w instrukcji napisane jest ze ładuje sie przez USB bądź ładowarkę. Kilka razy zdarzyło sie ze mimo to ze leżał wyłączony podpięty do USB po włączeniu po 2-3 min pracy wyłączał sie nie wiadomo dlaczego. Musze go wtedy zostawić na kilka min podpiętego do USB dalej i zaczyna pracować.
Czy ktoś z was miał podobny problem??
Dzięki za info - nie przeraża mnie kwestia formowania baterii bo to robię zawsze :-)
Cieszy mnie fakt, że nie ma takich jazd jak z E-tankiem, że nawet po wyłączeniu jest pobierany znaczny prąd co powoduje bardzo szybkie wyładowanie aku :-(
pzkrolik
20-07-2007, 23:45
witam...
a ja mam pytanie, czy jest możliwość dokupienia dodatkowej baterii do DM III+ ? Przeglądałem wiele postów dotyczących tego dziwnego urządzenia i też mam problem z mrugającym ekranem, czasem urządzenie samo się nie wyłącza i "pracuje" w torbie aż się bateria wyczerpie, a do tego wskaźnik poziomu naładowania baterii ześwirował... dlatego chciałbym dokupić dodatkowy akumulator i chodziłem po paru serwisach (z telefonami komórkowymi), pokazując tą baterie i wszędzie robili oczy, że co to takiego ta bateria?!...
----
*bateria = akumulator
Tomasz1972
21-07-2007, 08:18
Poproszę dane akumulatora .
Do autora wątku:
miałem ten bank , co ty tylko to bank który ma 3-4 lata ... i bateria nie trzyma dluzej niż tydzień (w stanie spoczynku, ten typ tak ma :( ) i wogóle jest słabawa, natomiast baterie w digimate nie dość że na dłużej starczają mi 11 GB i nierozladowują się w standbay trzyma nawet teraz po 1mc od ładowania.
pzkrolik
21-07-2007, 21:16
Poproszę dane akumulatora .
3.7V LI-Ion, 1350 mAh, BP-56, wymiary:35x53x7 mm
Tomasz1972
21-07-2007, 21:32
3.7V LI-Ion, 1350 mAh, BP-56, wymiary:35x53x7 mm
OK . Wysłałem zapytanie do producenta zamienników .
Wydaje mi się, że ten temat był już dyskutowany. Po pierwsze, można wykorzystać dosłownie kilka minut pracy z komputerem, żeby doładować akumulator poprzez kabel USB - wtedy lampka zmienia kolor z czerwonego na zielony (po naładowaniu). Po drugie, właśnie z naszego forum dowiedziałem się, że doskonałym zamiennikiem jest akumulator Fuji NP-60 i jest to wiadomość sprawdzona, bo kupiłem na eBayu zarówno ten akumulator, jak i ładowarkę do niego i doskonale pasuje.
Tomasz1972
22-07-2007, 08:57
Dostałem odpowiedź : Fuji NP-60 ; Casio NP-30; Panasonic VW-VBA10 1050mAh Li-Ion 3.7V będa pasować .
http://batimex.pl/index.asp?szczegoly=826
pzkrolik
22-07-2007, 18:12
Bardzo dziękuję za pomoc!! :) pozdrawiam