Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taką poświatę??
Jacek S. 2
27-03-2007, 21:35
Witam, pytanie tak jak w temacie. Mam Photoshopa CS, da się to w nim zrobić?? Podaje link: http://www.pbase.com/image/70557112
Da się to zrobic za pomocą efektu zwanego RPM Beautifier.
MacGyver
27-03-2007, 21:58
Wysłałem Ci na maila bezpłatny plugin do PSa który robi podobny efekt.
Można to też zrobić korzystając z wbudowanych narzędzi i filtrów CS-a, ale jest więcej zabawy.
EDIT:
a plugin to ten, o którym napisał esteper :-)
Jacek S. 2
27-03-2007, 22:06
Hej MacGyver,dzięki za plugin, ale jeszcze nie doszedł, wysłałeś na supertip@wp.pl ??
borkomar
27-03-2007, 22:13
Można to też zrobić korzystając z wbudowanych narzędzi i filtrów CS-a, ale jest więcej zabawy.
EDIT:
a plugin to ten, o którym napisał esteper :-)
Ja też poproszę :wink:
Fajna liczba Postów u Ciebie 1111:mrgreen:
Tomasz1972
27-03-2007, 22:15
warstwa powiel warstwę / filtr rozmycie gausowskie koło 3 / przeźroczystosć warstwy koło 50%
:-)
MOZE LINKA ???
Jacek S. 2
27-03-2007, 22:26
Dzięki wielkie z alinka, już mam.. ;D
Dzięki wielkie z alinka, już mam.. ;D
to ja chce linka ;)
MacGyver
27-03-2007, 23:01
Ściągnąć można z Red Paw Media (http://www.redpawmedia.com/beautifier.html)
... i już nie mam takiej fajnej liczby postów :-)
Rozmycie gaussowskie a potem ewentualne wyostrzenie daje praktycznie identyczny efekt.... no ale może mi sie zdaje. Dajcie prosze ten link na forum to porownam z ciekawosci:)
Witam, pytanie tak jak w temacie. Mam Photoshopa CS, da się to w nim zrobić?? Podaje link: http://www.pbase.com/image/70557112
W Photoshopie jest filtr "Rozmyta Poświata" (Diffused Glow).
Na mój gust robi to samo.
Obiektyw
28-03-2007, 01:25
Tomasz podal najlepszy sposob, bo mozna kontrolowac glebokosc efektu bez odwolywan do plugow, czy skryptow.
Jest to zreszta trick podawany dawno temu w tutorialu Corela7.
W Pshopie:
Skopiuj warstwe fotki (oczywiscie w zapamietaniu nie pomyl sie i nie pracuj na fotce tylko na kopii-to tak dla porzadku)
Wylacz podglad gornej warstwy.
Warstwe dolna rozmyj gaussem w takim stopniu w jakim chcesz uzyskac "mgielke" a la "Dynastia".
Teraz wlacz gorna warstwe i ustal jej przezroczystosc na odpowiadajacym ci poziomie.
Mozna tez podbic ostrosc gorej warstwy (unsharp m.), a nawet probowac roznych typow mieszania warstw. Mozna dzieki tej metodzie uzyskac czasem ciekawe efekty (jedna z metod uzyskiwania fotek w stylu Corbijna oparta jest na podobnej metodzie, dochodzi jeszcze regulacja kontrastu i redukcja kolorow).
Ten efekt jest tez jednym ze starych prymitywnych sposobow na powiekszanie zbyt malych fotek oryginalnych tak zeby nie razilo ich powiekszanie (podkreslam okreslenie "prymitywnych" chociaz mozna powielic mieszane warstwy z roznym poziomem przejrzystosci, rozmycia lub ostrosci i wyjdzie bardzo syntetyczne monidlo-wbrew pozorom czasem potrzebne "jak sie trafi klient").
Co do uwag i porad o poziom rozmycia: bedzie to zalezalo od rozdzielczosci/wielkosci twojego obrazka (Web, druk czy zaklad foto) i od twojego gustu.