PDA

Zobacz pełną wersję : rejestracja stron www

Zodiakalny Rak
26-03-2007, 10:32
http://rzeczpospolita.pl/dodatki/pierwsza_strona_070326/pierwsza_strona_a_4.html

bhk
26-03-2007, 10:35
Cos takiego nie przejdzie:)

muflon
26-03-2007, 10:44
Czy tylko mi pod tym artykułem wyświetliło się:

605tys. domen .pl
Tyle zarejestrowano w NASK.
Liczba ta z każdym dniem rośnie
:lol: :lol: :lol:

Zodiakalny Rak
26-03-2007, 10:45
oczywiście, ze do tego nie dojdzie ale ... grzywne mozesz zaplacic
wszystko bedzie zalezalo od sadu i sedziego orzekajacego :???: !

Zodiakalny Rak
26-03-2007, 10:50
Czy tylko mi pod tym artykułem wyświetliło się:

:lol: :lol: :lol:powinno to:
2625

to jest w tym artykule, na pierwszej stronie RZ:

"Strony WWW jak gazety podlegają prawu prasowemu

Nawet hobbystyczna strona internetowa może zostać uznana za dziennik lub czasopismo. Prowadzenie jej bez rejestracji w sądzie grozi grzywną, a nawet ograniczeniem wolności

O problemach z interpretacją niejasnych przepisów prawa prasowego wiadomo od dawna. Dotychczas jednak prawnicy dyskutowali jedynie nad tym, czy serwisy internetowe można rejestrować jako dzienniki lub czasopisma. Część sądów godziła się na taką rejestrację, część nie.

Teraz okazuje się, że za brak rejestracji grozi odpowiedzialność karna. Przekonał się o tym niedawno Leszek Szymczak prowadzący serwis GazetaBytowska.pl. Sąd Rejonowy w Słupsku co prawda umorzył postępowanie przeciwko niemu ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu, ale jednocześnie uznał, że mężczyzna złamał prawo, nie rejestrując swojej strony internetowej.

W takiej samej sytuacji mogą być tysiące autorów innych serwisów, które są cyklicznie aktualizowane.Wiele z nich spełnia bowiem przesłanki decydujące o uznaniu ich za dziennik lub czasopismo. Autor serwisu o akwarystyce, aktualizujący go rzadziej niż raz w tygodniu, może być uznany za wydawcę czasopisma. Z kolei twórca strony internetowej, na której nawet w sposób amatorski częściej niż raz w tygodniu są opisywane poczynania samorządu - choć może o tym nie wiedzieć - prowadzi dziennik.

Autorytety prawnicze przekonują, że stare przepisy nie przystają do dzisiejszych realiów, dlatego powinny być traktowane z dystansem. Prof. Ewa Nowińska z Uniwersytetu Jagiellońskiego jest zdania, że o tym, czy strony internetowe są dziennikiem lub czasopismem, powinny decydować osoby je prowadzące."

nastier
26-03-2007, 12:36
ciekawe czy musieliby rejestrowac sie tylko osoby posiadajace domeny.pl czy rowniez inne np. .com, .net, .ue ;)

radzio
26-03-2007, 13:04
Śmiech na sali :-) ciekawe czy rządzący coś z tym zrobią?

Zodiakalny Rak
26-03-2007, 13:12
Śmiech na sali :-) ciekawe czy rządzący coś z tym zrobią?
... moze lustracja?! ;-)

schabu
26-03-2007, 17:21
kurde-jak pisze dziennik to pewnie tez pownienem go zarejestrowac, bo to peridoyk przeczciez. najlepsze jest to ze pewnie trzeba bedzie jeszcze placic podatek od swojej internetowej. bo to przeciez taka gazeta, zarabiasz na niej...gdzie my zyjemy??

Tomasz Golinski
26-03-2007, 18:44
http://canon-board.info/showthread.php?t=20251