Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chinska lampa 68Ws i softbox

donald7000
25-03-2007, 22:40
Witam.
Pod koniec zeszlego sezonu na jednym z wesel zastosowalem dwie lampy o mocy 68Ws, najzwyklejsze chinskie lampy. Ustawilem po przeciwnych rogach sali i efekty byly dosc ciekawe. Swiatlo bylo odbijane od sufitu, bo akurat sufit byl bialy. Teraz chcialbym dokupic jeszcze conajmniej dwie kolejne takie lampy, ale zastanawiam sie nad jakimis softboxami. Nie mam zadnego doswiadczenia z softboxami i dlatego to pytanie.
Jakie koledzy maja z takimi lampami doswiadczenia?

pazurek
26-03-2007, 13:20
A moze na poczatek parasolki rozpraszajace za 20 pln sztuka? Chociazby z funsportu?

http://funsports.pl/

donald7000
27-03-2007, 23:35
To moze inaczej:....
Jak dobrac wielkosc softbox'a do takiej lampy ?
Jest kilka roznych wielkosc SB, ale czym sie kierowac chcac miec jakis przyzwoity efekt oswietlajac sale 4 takimi palnikami ?

moregun
28-03-2007, 09:29
czy mógłbys zamiescisc jakis 2 fotki z tego wesela z uzyciem tych lamp. ostatnio na weselu nie było kamerzysty i nie było oświetlenia na sali dobrego a lampa sama nie pofikasz. zastanawialem sie intensywnie nad zakupem tych lampek jeden zestaw na all to 200 zł wiec nie kosmiczne pieniądze. ty stosowałes bez parasolek ???

donald7000
28-03-2007, 21:54
To co Ty masz za lampe ze nie pofikasz ?:)
Ustawilem lampy po przeciwnych stronach sali, bez parasolek, odbicie od sufitu. Teraz trzeba by dopracowac cienie od tych lamp.
Lampy wyzwalalem lampa na body ustawiona na jakies minimalne wartosci.
Teraz bede wyzwalal radiowka zeby mi nikt z cyfrowka nie ukradl blysku :).

suchyHc
28-03-2007, 22:05
Chyba mnie właśnie namówiłeś na takie lampeczki :)

donald7000
28-03-2007, 22:09
Nie da sie ukryc ze jest jasniej, ale teraz trzeba jakkos ukierunkowac to swiatlo, bardziej rozproszyc nie tracac przy tym mocy. Stad tez pytanie jak dobrac SB do tych lampek ?

suchyHc
28-03-2007, 22:23
Wydaje mi sie ze spokojnie mogles im przykrecic mocy. Nie moze byc za jasno na imprezie. Ja wiem, ze swiatlo na zdjeciach to wszystko, ale trzeba tez pokazac klimat imprezy :) Ja kocham duze ISO i dlugie czasy (1/20 czy cos takiego) i wlasnie mysle czy zestawik z takimi lampkami czy Canon jakis EX do systemu :)

schabu
28-03-2007, 22:29
cienie troche za ostre wiec soft to w sumie konieczny a nie potrzebny jest, bo twarzach mlodych widac silne swiatlo z gory:)
mozna tez troche im odjac z sily blysku.
soft jak najwiekszy powinien byc, albo przydaloby sie tez lampa z lampy dopalac troche.

suchyHc
28-03-2007, 22:42
cienie troche za ostre wiec soft to w sumie konieczny a nie potrzebny jest, bo twarzach mlodych widac silne swiatlo z gory:)
mozna tez troche im odjac z sily blysku.
soft jak najwiekszy powinien byc, albo przydaloby sie tez lampa z lampy dopalac troche.

Te zdjecia sa dopalane z lampy, tylko ze te 68ws swieca jak szalone ;)

donald7000
28-03-2007, 22:42
Tym lampom mocy nie da sie ukrecic, to zwykle chinskie tluczki.
Akurat na tej sali nie bylo swiatla za wiele, wiec nikt nie mogl powiedziec ze klimatu nie bylo. Klimat jest dopiero o 5 rano :)
Nie stosuje dlugich czasow bo ludzie mowia ze sa nie ostre :)

Soft softowi nie rowny, ale jaki konkretnie?
Zastosowanie najwiekszych to takze techniczne trudnosci z zamocowaniem ich na chinczykach.

suchyHc
28-03-2007, 22:47
Zawsze mozna uciac swiatla odchylajac lampe od tematu zdjecia. Przemysl jakis softboks, ktory da ci mozliwosc przyciemnienia swiatla (skoro w lampie nie dali;) )

schabu
28-03-2007, 22:50
podwójny dyfuzor.hmmm...a nawet dwa i pół dyfuzora, bo mógłbyś tą część softa która jest bliżej sufitu bardziej przyćmić.

donald7000
28-03-2007, 22:59
podwójny dyfuzor.hmmm...a nawet dwa i pół dyfuzora, bo mógłbyś tą część softa która jest bliżej sufitu bardziej przyćmić.

Tam nie bylo zadnych softow i dyfuzorow, nic, prosto w sufit. To byly pierwsze koty za ploty.

schabu
29-03-2007, 01:21
wiem że nie było:)jak już będziesz miał softa to do niego zrób sobie dyfuzor.

MMM
29-03-2007, 12:03
Jeśli mocy jest za dużo to świetnie, masz co rozpraszać. Poeksperymentuj z parasolkami albo zrób płachtę ze zwykłej fliseliny wokół zyrandola z żarówką (to ten dyfuzor który sprzedają na Allegro na metry).