Zobacz pełną wersję : Gdzie pokazać swoje prace?
Mam taki problem : robię dużo zdjęć, ale co z tego, jak nie mam ich komu pokazać.
Chciałbym dowiedzieć się, gdzie (oczywiście oprócz canon.board) mogę znaleźć kogoś, kto skomentowałby fachowo moje zdjęcia, pochwalił, pogardził, powiedział jak byłoby lepiej.
Jestem również zainteresowany wszelakiego rodzaju konkursami, najlepiej z ograniczeniem do lat 18, bo ze starszymi fotografami to chyba sobie jeszcze nie dam rady.
marcello1976
25-03-2007, 14:32
www.onephoto.net. W przeciwienstwie do plfoto zjawisko Towarzystw Wzajemnej Adoracji jest tu zmarginalizowane. Uzyskasz opinie ludzi, ktorzy prezentuja dobry poziom. Jesli fotografujesz przyrode, polecam takze fotografia-przyrodnicza.art.pl - tam poziom jest naprawde wysoki i oceny krytyczne.
bruckner
25-03-2007, 17:09
www.digart.pl
Dobre na początek... Podchodzi pod TWA ale może być...
www.fotogalerie.pl
Też niezłe, poziom wysoki :)
pozdrawiam
No w tym problem, że mi chodzi o takie bardziej wyczerpujące komentarze, a nie :"niezłe","piękne", itp.
Podoba mi się dział "konstruktywna krytyka" na fotogaleriach, właśnie o to mi chodziło, może ktoś jeszcze coś takiego mi poda?
Allensteiner
25-03-2007, 17:31
a może obiektywni.pl ?
jest tam coś takiego jak konstruktywna krytyka jeśli dobrze pamiętam, choć jakoś dawno tam nie zaglądałem;
pamiętam, że ludzie z canon-board pozytywnie się wypowiadali o tym portalu;
poszperaj na tamtejszym forum, ktoś nawet oferował coś takiego jak krytyka (konstruktywna) dla początkujących;
powodzenia
a może foto tok?? choć nie łatwo się tam dostać to jednak prace tam prezentowane są na wysokim poziomie
Fototok... jak najbardziej polecam, bo zdjęcia są tam wrzucane anonimowo. Dostać się tam nie jest trudno, trzeba tylko wstwić swoje najlepsze zdjęcie ;)
Obiektywni i plfoto.... to serwisy otwarte i chyba prowadzone przez tych samych ludzi. Generalnie- jak jest słabe zdjęcie to nic się nie dowiesz co jest nie tak... a jak jest zdjęcie dobre -to komenty w stylu "ładne" :)
fotogalerie... tu proponuję zacząć... poziom zdjęc raczej niski... można mieć swoją stronę nick.fotogalerie.pl
pozdrawiam
MacGyver
28-03-2007, 14:17
A czym sie różni "praca" od zwykłego "zdjęcia" ? ;-)
Na moje to różnicy nie ma, a jakby się już uparł, to można powiedzieć, że zdjęcia to pliki prosto z aparatu, a prace to obrobione komputerowo zdjęcia :D Ale mniejsza z tym, dowiedziałem się tego co chciałem, dziękuję!
Cóż, z tego, co zaobserwowałem, najwięcej konstruktywnej krytyki można doznać na tym forum.
Z innych serwisów - obśmiewane przez wszystkich plfoto jest chyba najbardziej normalne, owszem, znajdują tam odbicie przeróżne kompleksy, TWA i tzw tradycyjna polska mentalnosc, niemniej jednak tam to aż tak nie razi. W sumie pewnie dzięki tym cechom na plfoto jest tak "swojsko".
Fototok stara się sprwiac wrazenie serwisu na poziomie, dbającego o anonimowość etc. W praktyce surowo oceniane sa jedynie prace osob starajacych sie o przyjęcie do galerii, pełnoprawny uzytkownik może wygenerować dowolną kupę, a i tak zostanie ona dobrze przyjęta. Inna sprawa, że ludzie często starają się tam zakwalifikować pokazując zdjęcia absolutnie tragiczne.
Jeszcze inną bajką jest forum fotoczat - założone przez uciekinierów z plfoto i fotoparku. Tam z kolei daje się same pozytywne komentarze, a ewentualne uwagi są zwykle mocno zawoalowane.
Nie ma galerii idealnej.
piszczal
29-03-2007, 19:17
Nie ma galerii idealnej.
Racja, ale z nich wszystkich najbliżej mi do FotoTok
No w tym problem, że mi chodzi o takie bardziej wyczerpujące komentarze, a nie :"niezłe","piękne", itp.
Podoba mi się dział "konstruktywna krytyka" na fotogaleriach, właśnie o to mi chodziło, może ktoś jeszcze coś takiego mi poda?
Witaj,
A propos Fotogalerii " konstruktywna krytyka" w większości przypadków nie ma nic wspólnego z konstruktywna krytyką ... :!:
Polecam Digart i fototok, co do komentarzy wszędzie znajdziesz podobny problem... Polecam po prostu spróbować wszędzie, po krótkim czasie wybierzesz serwis który będzie spełniał Twoje oczekiwania...
Pozdr,
m
Wrzucać wszędzie i wyciągać średnią z komentarzy;)
najlepiej jak bedziesz wystawiał swoje zdjęcia i wydział styl i poziom komentarzy.. sam będziesz wiedział czy to jest to czego oczekujesz od krytyki oraz pozytywów na jakimś danym portalu...
Ja jakoś digarta nie polecam, nie przypadł mi do gustu. Bardzo często ciężko o jaką kolwiek krytykę - zwykle wystawianie ocen odbywa sie na zasadzie co ty mi to i ja tobie. No i kółka adoracji są tam chyba najmocniej ze wszystkich znanych mi galerii rozwinięte. Dużo bardziej podoba mi sie plfoto.
Chciałbym dowiedzieć się, gdzie (oczywiście oprócz canon.board) mogę znaleźć kogoś, kto skomentowałby fachowo moje zdjęcia, pochwalił, pogardził, powiedział jak byłoby lepiej. .
Nie licz za bardzo na krytyki bo kazdy chce co innego i wiekszosc wypowiedzi sama sobie przeczy w stylu "za jasne", "za ciemne, rozjasnij", "za blade", "za duzo kolorow", "ja bym obcial u gory", "ja bym zrobil kwadratowe" itp ...
Bedzie ci tylko glowa bolala po takich wypowiedziac ...
Mnie kiedys zalamala wypowiedz ze powinienem albo kupic lepsze szkla albo nie robic wogole zdjec :cry: . Facet nie mogl zrozumiec ze mam kitowy tele i nie moge zejsc ponizej F8 przy 300mm i ze nie mam IS dlatego czas mialem 1/250 i co za tym idzie wysokie ISO ...
krzychoo
25-05-2007, 11:33
zdjęcia można jeszcze wrzucić na http://www.iso400.pl/. Ale tylko monochromatyczne. Ciekawe galerie.
Wrzucać wszędzie i wyciągać średnią z komentarzy;)
Popieram:mrgreen:
Od czasu do czasu wrzuce sobie coś na anglojęzyczny www.photosig.com. Jak dla mnie pełna kultura, chociaż jak wszędzie potrafią pojawić się trolle. Krytyka,przynajmniej w stosunku do moich fotek i tak ogólnie jest jak najbardziej konstruktywna.
niesmialo zaproponuje swierzutki serwis www.e-fotografia.eu
zalozyciel wspominal rowniez ze jest zainteresowany konkursami, na stronie staram sie dodwac jak najwiecej informacji o konkursach
pozdrawiam
tomek293
12-06-2008, 08:30
ja używam p-l.pl -fajny serwis w którym krytykują, oceniają foty-jedyny minus to rozmiar zdjęcia jakie można dodać
fliegermaus
12-06-2008, 11:20
www.onephoto.net. W przeciwienstwie do plfoto zjawisko Towarzystw Wzajemnej Adoracji jest tu zmarginalizowane. Uzyskasz opinie ludzi, ktorzy prezentuja dobry poziom. Jesli fotografujesz przyrode, polecam takze fotografia-przyrodnicza.art.pl - tam poziom jest naprawde wysoki i oceny krytyczne.
Nawet jeżeli na onephoto zjawisko TWA jest zmarginalizowane, to dokuczliwe są inne zjawiska. Podam przykład: wrzuciłem tam swoje zdjęcie, które przedstawiało - powiedzmy - skrzynkę pocztową. Akurat było to coś innego, ale nie chodzi o szczegóły.
Co się stało dalej, to ktoś w komentarzach dał link do czyjegoś innego zdjęcia skrzynki pocztowej, ktoś inny do zdjęcia jeszcze innej skrzynki, wszystkie ujęte w pewnym stopniu podobnie do mojej skrzynki i z sugestią, że popełniłem plagiat. Po paru dniach zobaczyłem, że moje zdjęcie administratorzy usunęli z publicznej galerii. Na moje pytanie "dlaczego" przez ponad miesiąc nie dostałem odpowiedzi, więc usunąłem swoje konto.
Do dziś nie rozumiem, o co chodziło. Jeżeli zdjęcie było podobne do istniejących zdjęć, to wszystkie te zdjęcia mogą być nawzajem swoimi plagiatami, zależnie od daty ich zrobienia. Przecież nikt nie wie, kiedy powstało moje zdjęcie.
Poza tym komentarze, jakie otrzymujesz w galeriach internetowych, również na onephoto, są po prostu bzdurne. Np. "nie podoba mi się to", albo "na tym zdjęciu jest tyle kształtów w tle, że one same mogłyby być tematem tego zdjęcia, a nie laska na pierwszym planie", albo "cudowne, kojarzy mi się z moim psem". Niczego się z tych komentarzy nie dowiesz, a jak nie masz silnego charakteru, to tylko się podłamiesz. Z drugiej strony jakaś doza wrażliwości jest u fotografika oczekiwana, więc z podejściem "moja publiczność to dyletanci" też dużo nie osiągniesz.
Załóż sobie własną stronę, będziesz szczęśliwszy ;)
Przychodzi mi do głowy, że na photo.net możesz się *czasem* spodziewać sensownych opinii, jeżeli już upierasz się, że potrzebna Ci opinia internetowych znaffcóf.
Podbijam temat, pytanie to samo - może się coś pojawiło ciekawego, jakaś alternatywa canon-boarda, który to zdjęciowo chyba już dogorywa...
Wrzucaj na nikoniarzy. Tam zawsze sa chetni do komentowania.
Tam z tego co kiedyś pamiętam jak bywałem, to było za dużo pozytywnych opinii, mało krytycznych. No ale tak, to jest do spróbowania.
jacek_73
21-08-2011, 16:48
Spróbuj, może uda Ci się odwrócić ten trend :razz:
http://1x.com/critique :P
Wrzucaj na nikoniarzy. Tam zawsze sa chetni do komentowania.Tylko ten limit 15 zdjęć/wątek... :( I jak ja mam teraz wrzucić fotorepo z Bieszczad :D
Tam z tego co kiedyś pamiętam jak bywałem, to było za dużo pozytywnych opinii, mało krytycznych. No ale tak, to jest do spróbowania.O tym też mówiłem : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2501739#post2501739
O tym też mówiłem : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2501739#post2501739
Potrzebowałes "głasków" więc dostałeś.
Nie chciałem głasków, czekam na krytykę a nie "dobre, mi się podoba" albo "złe, nie wnosisz nic na forum".
hekselman
21-08-2011, 21:23
Przypadkowa krytyka też ci nic nie da bo "nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba".
Co ci przyjdzie z najbardziej konstruktywnej krytyki skoro będziesz swoimi wizjami ciagnął w inna stronę? Jesli się chcesz uczyć musisz mieć "mistrza" - najpierw jego docenić i uznać a potem jego słuchać.
Spodziewasz się porad technicznych? Omawiania twoich prac? Znajdź autorytet i zainteresuj go swoimi pracami.
W dowolnym miejscu w necie ;-)
...a tak przy okazji: nic gorszego dla idywidualności niż "szkolenie się pod publiczkę" z galerii.
A warsztatu można się uczyć samemu - tylko tak jak wszystko wymaga to cierpliwości - czasu.
Kolekcjoner
21-08-2011, 22:11
...jakaś alternatywa canon-boarda, który to zdjęciowo chyba już dogorywa...
Ile razy ja to już tu słyszałem :cool:.
Ile razy ja to już tu słyszałem :cool:.To wymień osoby, które w miarę regularnie wrzucają prace na poziomie. Zrobić listę? Na palcach u rąk i nóg myślę, że udałoby mi się policzyć.
Albo inaczej : wejdź do działu Człowiek/Portret i powiedz mi ile tam jest dobrych wrzutów :mrgreen: :twisted:
Kolekcjoner
22-08-2011, 00:21
A czemu miałoby to służyć? Ja zresztą jestem jak najdalszy od tego żeby się uważać za wyrocznię i oceniać czyjeś zdjęcia pod kątem poziomu.
To jest forum użytkowników sprzętu Canona, którzy jak mają ochotę to prezentują swoje zdjęcia. To nie jest miejsce gdzie istnieje obowiązek pokazywania prac "na poziome". Być może istnieją takie w sieci ale obawiam się, że w ogólnym zalewie milionów zdjęć nawet w takich miejscach znaleźć te "na poziomie" jest bardzo trudno.
BTW: pisząc to co wyżej próbujesz się stawiać w roli tutejszego arbitra elegantiarum - chyba przydałoby się więcej pokory i szacunku wobec innych forowiczów
Wypowiedź :
Ile razy ja to już tu słyszałem :cool:. odebrałem jako "co jakiś czas pojawia się taki, co to wróży forumowi (przepraszam za brzydką odmianę) upadek/stwierdza niski poziom prac, ale ono ma się cały czas dobrze i prac na poziomie jest dostatek". Dlatego też mój post odnośnie poziomu forumowych zdjęć. Nie przeszkadza mi, że gnioty istnieją - sam też tak zaczynałem, a i nawet teraz zdarza mi się coś kijowatego wrzucić. Ale żeby gnioty mogły być, to i porządne prac też byłoby miło zobaczyć. I tak jak obecnie dział Fashion/Glamour/Akt mamy dość ładnie obłożony i jest na co popatrzeć, tak inne już trochę mniej...
Sergiusz
22-08-2011, 01:45
Niby w jakim celu ktoś miałby wrzucać prace na tak zwanym poziomie? Jeśli prace są na poziomie to ich autor ma tego świadomość i nie potrzebuje już weryfikacji. Zamiast zakładać wątek na tym czy innym forum zadba raczej o swoją stronę internetową lub inne media do zbytu lub reklamy swoich zdjęć. Nauka fotografii nie zawsze polega na ocenie zdjęcia jakie wykonałeś, które zamieścisz w sieci czekając na aplauz. Jak to w szkole bywa trzeba odrabiać zadane słupki przez nauczyciela. I nawet jeśli znajdziesz autorytet chcący pochylić plecy nad Twoimi „zdjęciami” to na pewno nie będzie naginał krzyża za „Bóg zapłać” a jeśli nawet to jeśli nie naniesiesz poprawek na kolejnych pracach i nie uwzględnisz rad to się zniechęci nawet jeśli dostanie honorarium. A z tego co wiem i nie tylko ja rady innych masz w głębokim poważaniu.
Kolekcjoner
22-08-2011, 02:05
Wypowiedź : odebrałem jako "co jakiś czas pojawia się taki, co to wróży forumowi (przepraszam za brzydką odmianę) upadek/stwierdza niski poziom prac, ale ono ma się cały czas dobrze i prac na poziomie jest dostatek". Dlatego też mój post odnośnie poziomu forumowych zdjęć. Nie przeszkadza mi, że gnioty istnieją - sam też tak zaczynałem, a i nawet teraz zdarza mi się coś kijowatego wrzucić. Ale żeby gnioty mogły być, to i porządne prac też byłoby miło zobaczyć. I tak jak obecnie dział Fashion/Glamour/Akt mamy dość ładnie obłożony i jest na co popatrzeć, tak inne już trochę mniej...
Istnienie tego forum nie ma nic wspólnego z poziomem (lub jego brakiem) zdjęć na nim prezentowanych więc cały ten Twój wywód nie ma tu zastosowania.
Pozwoliłem sobie, o takie coś :
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=995227#post995227
Janusz Body
22-08-2011, 11:02
Sądząc po tym ile wątków założyłeś na ten temat w ciągu ostatnich dwóch dni to... masz jakiś problem. Nie wiem tylko czemu usiłujesz w to zaangażować całą społeczność CB i w dodatku w tylu miejscach na raz.
hekselman
22-08-2011, 11:05
A z tego co wiem i nie tylko ja rady innych masz w głębokim poważaniu.
Ba....żeby on jeden.
Generalnym "tryndem" wobec krytyki nawet tej "konstruktywnej" są stwierdzenia: "a mnie sie tak podoba, a ja tak to widzę, a to tak miało być"
Często poparte odwetowymi ripostami :-)
Użerać się z kimś kto rozumy pozjadał; robi zdjęcia "już 2 lata" i jest OMC ekspertem?!
Micles - masz w sobie dość POKORY by znosić krytykę?
Jesli to potrafisz - nie potrzebujesz nic więcej.
Tam z tego co kiedyś pamiętam jak bywałem, to było za dużo pozytywnych opinii, mało krytycznych. No ale tak, to jest do spróbowania.
Jak napiszesz że z Canona, to będziesz miał same krytyczne.
Ba....żeby on jeden.
Generalnym "tryndem" wobec krytyki nawet tej "konstruktywnej" są stwierdzenia: "a mnie sie tak podoba, a ja tak to widzę, a to tak miało być"
Często poparte odwetowymi ripostami :-)
Użerać się z kimś kto rozumy pozjadał; robi zdjęcia "już 2 lata" i jest OMC ekspertem?!
Micles - masz w sobie dość POKORY by znosić krytykę?
Jesli to potrafisz - nie potrzebujesz nic więcej.Przyznaję, czasami włącza mi się tryb samoobrony, ale często faktycznie jest tak, że nie mogłem zrobić lepiej "bo...". Wiem, że mało to ma do wniesienia, bo zdjęcie jest jakie jest i jeżeli jest słabe, to nie można się usprawiedliwiać tym, że "chciałem lepiej, ale...", tylko po prostu go nie pokazywać, ale niekiedy komentarze faktycznie trafiały w to, czego wcześniej nie widziałem, i dzięki temu z wystawienia zdjęć na forum czerpałem jakieś korzyści w postaci wiedzy i przemyśleń na przyszłość.
Jak napiszesz że z Canona, to będziesz miał same krytyczne.Sprawy innych forów miały zostać na tamtych forach :) W ten sposób skłaniasz, żeby napisać, że z Canona, to nie grzech, ale spróbuj jakkolwiek skrytykować obsługę i jej umiejętności fotograficzne ;)
Sprawy innych forów miały zostać na tamtych forach :) W ten sposób skłaniasz, żeby napisać, że z Canona, to nie grzech, ale spróbuj jakkolwiek skrytykować obsługę i jej umiejętności fotograficzne ;)Co, gdzie, jak? Jeszcze raz.
http://pictureme.pl/index.php/fotografia-dokumentalna/czy-najwieksi-mistrzowie-fotografii-zyskaliby-uznanie-na-portalach-typu-digart/
http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wielcy-fotografowie-w-Internecie.html
Sergiusz
04-09-2011, 13:03
Przyznaję, czasami włącza mi się tryb samoobrony, ale często faktycznie jest tak, że nie mogłem zrobić lepiej "bo...". Wiem, że mało to ma do wniesienia, bo zdjęcie jest jakie jest i jeżeli jest słabe, to nie można się usprawiedliwiać tym, że "chciałem lepiej, ale...", tylko po prostu go nie pokazywać, ale niekiedy komentarze faktycznie trafiały w to, czego wcześniej nie widziałem, i dzięki temu z wystawienia zdjęć na forum czerpałem jakieś korzyści w postaci wiedzy i przemyśleń na przyszłość.
Póki co możesz spróbować wstawić prace ( jedną pracę) tutaj: http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=311:akademia-fotograficzna-fotofanklub&catid=72:foto-abc&Itemid=167 i każdy może to zrobić nawet anonimowo.
Micles, Sergiusz - przeczyściłem wątek z waszych "uprzejmości", proszę o powstrzymanie się od dalszych tego typu "wycieczek"
Sergiusz
05-09-2011, 23:25
Z całym szacunkiem ale ja nie widzę w wypowiedziach miclesa nic niestosownego. Mam nadzieję, że i odwrotnie jest podobnie. Nie ma tu osobistych wycieczek. Tak mi się zdaje, przynajmniej ja tego tak nie odbieram. Jeśli micles tak uważa to kłaniam się nisko i przepraszam.
Mi to tam lotto. Już wiem co chciałem wiedzieć.
Kolekcjoner
05-09-2011, 23:33
Panowie przestańcie robić śmietnik z tego forum. I nie róbcie debili z nas i użytkowników. Dobrze widać intencję tych wpisów.
Kolejne posty pójdą do śmietnika i zostaną stosownie "nagrodzone".
Nie wiem jak z komentarzami, czy spełnią Twoje oczekiwania (raczej nie), ale zdjęcia ujdą w tłoku ;) Zawsze, jak się nie otrzyma dostatecznej porcji konstruktywnej krytyki, można (jak na każdym innym portalu) po prostu równać w górę.
http://www.fotoferia.pl/
Sergiusz
06-09-2011, 02:07
Cyrk jest w budowie i podobnie jest z innymi działami. Ale jak wiemy taka sytuacja nie jest odosobniona. Jeśli chodzi o komentatorów to wystarczy zerknąć na listę Twórców. Co prawda nie wszyscy jeszcze przysłali zdjęcia ale wiadomo jak to na budowie... ale niebawem jak to zimą prace nabiorą tempa...