Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rewolucyjna drukarka

stdanielo
25-03-2007, 13:20
Jak wejdzie do sprzedaży i jakość będzie dobra to laby nieźle dostaną w tyłek :)

http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2149.html

Australijska firma Silverbrook Research jest autorem niezwykłej drukarki atramentowej Memjet. Charlie LaCompte, jeden z najbardziej znanych analityków rynku drukarek, stwierdził: Obserwuję ten rynek od 20 lat i nigdy nie widziałem czegoś podobnego: jest 10 razy szybsza i jednocześnie 20 razy tańsza od innych drukarek.

Silverbrook Research przez 10 lat prowadziła badania, w wyniku których powstało urządzenie tworzące kolorowe wydruki z prędkością 60 stron na minutę, które w chwili premiery ma kosztować poniżej 200 dolarów.

Silverbrook chce produkować różne rodzaje drukarek: fotograficzną, która ma kosztować poniżej 150 dolarów, biurową kolorową, która ma być gotowa przed końcem 2008 roku i będzie kosztowała mniej niż 200 USD, oraz specjalistyczną do druku wielkoformatowych fotografii i plakatów. To urządzenie sprzedawane byłoby w cenie około 5000 dolarów.

Dotychczas uważano, że nie można stworzyć drukarki, która jednocześnie drukowałaby szybko, wydruki byłyby wysokiej jakości, a całe urządzenie kosztowałoby niewiele.

Silverbrook zapewnia, że jego drukarka pozwala na osiągniecie rozdzielczości 1600x1600 dpi, wydruki formatu A4 o fotograficznej jakości powstają w tempie 30 stron na minutę, standardowe kolorowe wydruki biurowe z prędkością 60 stron na minutę, a wydruki próbne - 90 stron w ciągu minuty.

Drukarka Memjet od różni się od tradycyjnych atramentówek przede wszystkim tym, że nie posiada głowicy przesuwającej się nad papierem. Drukowanie odbywa się za pomocą zestawu układów scalonych MEMS (układy mikroelektromechaniczne) z dyszami. Każdy układ ma 2 centymetry szerokości i umieszczono na nim 6400 dysz z pięcioma kolorami atramentu. Dla papieru formatu A4 konieczne jest zastosowanie 11 takich układów, czyli 70 400 dysz. Osobny chip oblicza, w jaki sposób należy nałożyć atrament na papier. Jest on w stanie wyliczyć położenie 900 milionów kropli w ciągu sekundy.

W chwili obecnej Memjet korzysta z podobnych kartridży z atramentem co konkurencja. Firma chce jednak w najbliższym czasie opracować kartridż o pojemności 50 ml. To pięciokrotnie więcej, niż obecnie używane pojemniki na tusz. Miałby on kosztować około 20 USD.

Silverbrook udostępniła filmy (http://www.memjet.com/media.aspx#) pokazujące drukarki podczas pracy.

Mariusz Błoński źródło: PhysOrg

muflon
25-03-2007, 13:37
Ja już od dawna się zastanawiałem, kiedy ktoś coś takiego zrobi :) Ale jedna rzecz mi tu nie gra. Mechanika - spoko, w zasadzie wiadomo wszystko co i jak, tylko zrobić, w sumie to prostsze od typowej "plujki" :) Ale elektronika... policzmy: wydruk metrowej szerokości @1600dpi (zakładam że prawdziwe) to ~53000 pikseli w poziomie, ~75000 w pionie, razem jakieś 4000Mpix. Drukarka na przykładowym filmiku wydaje się wypluwać taką stronę A0 w ok. 2 sekundy, i to jedną za drugą. Licząc że wewnętrznie takie coś raczej działa na 16 bitach, daje to przepustowość ok... 120GB/s. Nie to że twierdzę, że się nie da ;-)

mirhon
25-03-2007, 14:18
Już widzę jak ta głowica zasycha po jakiejś dłuższej przerwie...
Mam termosublimację i mogłbym robić wydruki raz na rok :-), z tym samym wkładem...

scooter
25-03-2007, 15:01
Myślę, że tusz nie będzie zasychał jak nie będzie dostępu powietrza ;)

A po tych filmikach to ja poproszę jedną do formatu A4 i jedną do A0 ;)

rene
25-03-2007, 15:39
Ja chcę taką drukarkę!!!! Niewiarygodne!

Kolekcjoner
26-03-2007, 00:21
Robi wrażenie :). No mogą ładnie pozamiatać na rynku :).

mattnick
26-03-2007, 01:02
wydrukowane strony w podajniku i tylko drukowanie pustych kartek :P

TOPOL
26-03-2007, 07:46
wydrukowane strony w podajniku i tylko drukowanie pustych kartek :P

O tym samym pomyślałem :D

DoMiNiQuE
26-03-2007, 08:03
W takim tempie wypluwania te fotki by sie posklejaly lub rozmawazly. Jakas sciema to jest :)

popmart
26-03-2007, 08:05
a mi się coś wydaje że lobby dotychczasowych rozwiazań "kupi" tę firmę i wszystko bedzie po staremu bo przecież nikomu nie zależy aby było za tanio obecnie ..... a rozwiazanie pójdzie na półkę do czasu aż bedzie przymus ekonomiczny

konradl
26-03-2007, 12:06
a mi się coś wydaje że lobby dotychczasowych rozwiazań "kupi" tę firmę i wszystko bedzie po staremu bo przecież nikomu nie zależy aby było za tanio obecnie ..... a rozwiazanie pójdzie na półkę do czasu aż bedzie przymus ekonomiczny

Tez tak mysle, takie firmy jak Canon Epson Hp maja na tym za duzo do stracenia... Pomyslodawca tej drukarki bedzie baaardzo bogaty :)

miszaqq
26-03-2007, 21:05
Tez tak mysle, takie firmy jak Canon Epson Hp maja na tym za duzo do stracenia... Pomyslodawca tej drukarki bedzie baaardzo bogaty :)

na gazeta.pl napisali chyba pare zdan wiecej, a m.in. ze:

... Najnowszy system druku o nazwie Memjet ma być dostępny w drukarkach znanych firm, takich jak Canon, Epson czy HP...

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4015247.html

naprawde mi sie piekielnie ta zabaweczka podoba, tylko wowczas powstanie problem gdzie trzymac te wszystkie albumy ze zdjeciami :)

Saurus
26-03-2007, 21:11
"Jako że krople atramentu są mikroskopijnej wielkości (objętość każdej jest mniejsza niż pikolitr), udało się też rozwiązać problem wystarczająco szybkiego wysychania atramentu, nie tracąc przy tym na ostrości druku."

No i nie ma problemu z rozmazywaniem się szybko wypadających zdjęć o siebie :)

ripek
26-03-2007, 21:14
Ciekawe po ile tusze ;) Zeby sie nie okazało tak jak w lexmarku ze zestaw tuszy jest droższy od całej drukarki ;)

Kolekcjoner
26-03-2007, 21:18
Dobrze że patentu nie sprzedali jednej firmie. Inaczej te ceny które podają byłyby nierealne.

arturs
26-03-2007, 21:18
Ciekawe po ile tusze ;) Zeby sie nie okazało tak jak w lexmarku ze zestaw tuszy jest droższy od całej drukarki ;)

Napisali, że około 20$ za 50ml
Pozdr

Saurus
26-03-2007, 21:19
Przecież jest informacja - przewidywana cena 20$ i to za 50ml - w porównaniu do 15-30$ za 10 ml to brzmi świetnie, oby się spełniło :)

Bajo
26-03-2007, 21:24
WOW i to wielkie. jak cos takiego bedzie do kupienia po przystempnej cenie tolaboratoria-te mniej profi dostanol po tylku. juz widze laborantów mówiących ze to ściema i zeby do nich przyjść zrobić zdjęcia

muflon
26-03-2007, 21:33
Przecież jest informacja - przewidywana cena 20$ i to za 50ml - w porównaniu do 15-30$ za 10 ml to brzmi świetnie, oby się spełniło :)
Taaa... z marży na tuszach 1000000% zrobi się 100000% ;-) Gdzieś kiedyś czytałem jakieś (pół żartem) wyliczenia, że w przeliczeniu na ml tusze do HP to najdroższa ciecz na świecie ;-)

Janusz Body
26-03-2007, 21:37
.... Gdzieś kiedyś czytałem jakieś (pół żartem) wyliczenia, że w przeliczeniu na ml tusze do HP to najdroższa ciecz na świecie ;-)

Co się dziwisz. Drukarki robi im Canon to na czymś muszą zarabiać :)

Jarek Jaworski
26-03-2007, 22:08
Nie wiem jak Canon, ale HP podaje koszty druku. Wazne to zwlaszcza przy duzych drukarkach. I tak koszty tuszu dla HP Z3100 ( dla zainteresowanych : http://www.luminous-landscape.com/reviews/printers/HP-Z3100-review.shtml )
1m2 (w zaleznosci od papieru i czy kolor czy cz-b) 20-32 zl
Czy to duzo, przy malych odbitkach tak, przy duzych nie

lempl
27-03-2007, 00:35
w wyborczej piszą, że to canony itp będą wykorzystywać te rewolucyjne patenty.

Zielony
27-03-2007, 01:06
Czyli co? direct print w końcu się przyda? :mrgreen:

Tomasz Golinski
27-03-2007, 01:21
Wbudują drukarkę w aparat i będzie prawdziwy direct print ;)

scooter
27-03-2007, 08:28
Ciekawe kiedy pojawią się drukarki z tą technologią ....????

Jac
27-03-2007, 08:42
czy ktos moze policzyc ile tuszu znajduje sie w dyszach w takim ploterze ;-).... przeciez to musi byc kilka litrow ;-) :mrgreen:

fajnie to wyglada... format A4 w 2008 roku... ciekawe kiedy plotery?...

ciekawe tez jak sie bedzie kalibrowac taki sprzet - pewnie powstana nowe charty ... duzo niewiadomych - ale technologia obiecujaca... jak sie pierwsze drukarki (pewnie 10x15cm)pojawia w ciagu 6mc. to sie wstrzymam do pierwszych niezaleznych testo - bo musze sobie cos kupic ... lepszego ;-)

arra
27-03-2007, 09:36
O jednym zapominacie, nie problem w szybkosci druku, tylko w szybkosci przesylania danych do drukarki. Ciekawe w jaki sposob chca drukowac z taka szybkoscia 50 megowe tify :) A moze to drukarki tylko do 2mpixowych jpgegow.

Bagnet007
27-03-2007, 09:43
O jednym zapominacie, nie problem w szybkosci druku, tylko w szybkosci przesylania danych do drukarki. Ciekawe w jaki sposob chca drukowac z taka szybkoscia 50 megowe tify :) A moze to drukarki tylko do 2mpixowych jpgegow.

A FireWire ?
Wikipedia: "...Planowane jest zwiększenie maksymalnej szybkości do 2 Gb/s...".

piast9
27-03-2007, 10:26
Zaraz zaraz. Ten pomysł nie jest nowy. Pamiętam wzmianki o tym sposobie druku na samym początku plujek, gdy one dopiero wchodziły na rynek. Wczesne lata 90-te ubiegłego wieku.

piotrek2
27-03-2007, 16:06
Zaraz zaraz. Ten pomysł nie jest nowy. Pamiętam wzmianki o tym sposobie druku na samym początku plujek, gdy one dopiero wchodziły na rynek. Wczesne lata 90-te ubiegłego wieku.

I widzisz, pewnie masz racje, bo pisalo gdzies, ze pracuja nad tym od 10 lat :)))))) (co prawda to sa pozne 90-te ale cos w tym jest :) )

Isengrim
27-03-2007, 16:42
Jaki problem z ładowaniem dużego pliku?
Czekasz np 2 minuty aż komputer prześle go do drukarki, a potem wydruk w 3 sekundy ;)

Janusz Body
27-03-2007, 17:01
Wbudują drukarkę w aparat i będzie prawdziwy direct print ;)

Przecież taki patent już jest od dawna. Polaroid sie nazywa :)