Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy Carl Zeiss T*do Canona30D

azyrk
24-03-2007, 22:01
Mam takie od kilkunastu lat przy Contaxie- są rewelacyjne i chciałbym je założyć do kupionego niedawno Canona 30D. Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z adapterem C/Y - Canon30D,lub inny aparat, jak to współgra,podobno ręcznie ostrząc jest sygnał właściwego ustawienia ostrości.

Peri Noid
24-03-2007, 22:28
Do Canonów są przejściówki. Ale po pierwsze, przy zwykłej przejściówce nie będziesz miał potwierdzenia ostrości (potrzebna taka z dandelionem, czyli odpowiednim układem elektronicznym). A po drugie - zdaje się, że obiektywy nie ostrzą wtedy na nieskończoność (tego nie jestem pewien, zapytaj lepiej tutaj (http://forum.stock-photo.pl)).

popmart
25-03-2007, 06:39
oczywiiście że ostrzą na nieskończoność ... jakie masz szkła Zeiss czy Yashica....
ja mam planara 50 1,4 i jestem b.zadowolony

azyrk
25-03-2007, 09:44
Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.

Scream
25-03-2007, 11:32
Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.

Mam co prawda heliosa , dlatego tym bardziej uwazam, ze szkła Zeissa trzeba wykorzystać ;] . Adapter demontuje się bardzo łatwo. Po prostu go odkręcasz albo nakręcasz na obiektyw. Nie musisz kupować do każdego obiektywu po adapterze. Jeżeli wszystkie twoje szkła Zeissa maja jedno mocowanie m42/ pSIX/ czy inne to wystarczy ,ze bedziesz mial jeden adapter i nakrecal go na konkretne szkła, które bedziesz chciał użyć.

popmart
25-03-2007, 19:10

niestety przejsciówka jest dośc skomplikowana i szybka zmiana to problem, pochwal sie co to za obiektywy może mi ślinka poleci ...

dużo zdięć w mojej galerii jest z Planara 50 1,4

pozdro

mor_feusz
26-03-2007, 11:04
Mam 2 obiektywy Yashica 50 i Bell&Howel 100-200 oraz Extender 2x Bell&Howell. Mam tylko 1 adapter C/Y - dziala Super, Ostrzenie w nieskonczonosc i te inne. Kiedys gdzis podalem likni do zdjec robionych 100-200. Jeli to Ziess to wal smilo ja za wsojego zaplacilem 0.99 + 2.99 (czyli 3.98) funciaka na ebayu.

jarq.
26-03-2007, 12:27
mam planara 50/1.7 - i powiem szczerze z 30D swietnie się spisuje
przyklad:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/my.php?image=wiezyczki1gm5.jpg)
(To akurat ostrzyłem ręcznie - później zmieniłem przejściówkę na tą z potwierdzeniem ostrości)

Nie ma żadnego problemu ze zmienianiem obiektywów - przejściówka demontuje sie idealnie - wlasciwie tak jakbym odkrecal canonowski obiektyw - mialem wczesniej przejsciowke starszego typu - bez dandeliona i faktycznie aby odkrecic ją od obiektywu musialem poluzować jedną ze śróbek ... ale teraz mam nowszy typ - i jest super. Ostrzy jak należy w pełnym zakresie, zdjęcia mają przyjemną plastykę ... za nieduże pieniądze jakosc zbliżoną do L-ek.

Dziś odbiorę drugiego zeissa - distagona 28/2.8 t* :) - to kolejny po planarze 50mm wypasik z tej stajni :)!