Zobacz pełną wersję : Obiektywy Carl Zeiss T*do Canona30D
Mam takie od kilkunastu lat przy Contaxie- są rewelacyjne i chciałbym je założyć do kupionego niedawno Canona 30D. Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z adapterem C/Y - Canon30D,lub inny aparat, jak to współgra,podobno ręcznie ostrząc jest sygnał właściwego ustawienia ostrości.
Peri Noid
24-03-2007, 22:28
Do Canonów są przejściówki. Ale po pierwsze, przy zwykłej przejściówce nie będziesz miał potwierdzenia ostrości (potrzebna taka z dandelionem, czyli odpowiednim układem elektronicznym). A po drugie - zdaje się, że obiektywy nie ostrzą wtedy na nieskończoność (tego nie jestem pewien, zapytaj lepiej tutaj (http://forum.stock-photo.pl)).
oczywiiście że ostrzą na nieskończoność ... jakie masz szkła Zeiss czy Yashica....
ja mam planara 50 1,4 i jestem b.zadowolony
Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.
Mam obiektywy Zeissa.czyli warto je wykorzystać.Jaki masz pierścień?i czy łatwo się go demontuje,bo nie będę do każdego szkła dokupywał,są drogie.
Mam co prawda heliosa , dlatego tym bardziej uwazam, ze szkła Zeissa trzeba wykorzystać ;] . Adapter demontuje się bardzo łatwo. Po prostu go odkręcasz albo nakręcasz na obiektyw. Nie musisz kupować do każdego obiektywu po adapterze. Jeżeli wszystkie twoje szkła Zeissa maja jedno mocowanie m42/ pSIX/ czy inne to wystarczy ,ze bedziesz mial jeden adapter i nakrecal go na konkretne szkła, które bedziesz chciał użyć.
niestety przejsciówka jest dośc skomplikowana i szybka zmiana to problem, pochwal sie co to za obiektywy może mi ślinka poleci ...
dużo zdięć w mojej galerii jest z Planara 50 1,4
pozdro
mor_feusz
26-03-2007, 11:04
Mam 2 obiektywy Yashica 50 i Bell&Howel 100-200 oraz Extender 2x Bell&Howell. Mam tylko 1 adapter C/Y - dziala Super, Ostrzenie w nieskonczonosc i te inne. Kiedys gdzis podalem likni do zdjec robionych 100-200. Jeli to Ziess to wal smilo ja za wsojego zaplacilem 0.99 + 2.99 (czyli 3.98) funciaka na ebayu.
mam planara 50/1.7 - i powiem szczerze z 30D swietnie się spisuje
przyklad:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/my.php?image=wiezyczki1gm5.jpg)
(To akurat ostrzyłem ręcznie - później zmieniłem przejściówkę na tą z potwierdzeniem ostrości)
Nie ma żadnego problemu ze zmienianiem obiektywów - przejściówka demontuje sie idealnie - wlasciwie tak jakbym odkrecal canonowski obiektyw - mialem wczesniej przejsciowke starszego typu - bez dandeliona i faktycznie aby odkrecic ją od obiektywu musialem poluzować jedną ze śróbek ... ale teraz mam nowszy typ - i jest super. Ostrzy jak należy w pełnym zakresie, zdjęcia mają przyjemną plastykę ... za nieduże pieniądze jakosc zbliżoną do L-ek.
Dziś odbiorę drugiego zeissa - distagona 28/2.8 t* :) - to kolejny po planarze 50mm wypasik z tej stajni :)!