Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie migawki z pilota
karol.pilch
24-03-2007, 15:31
Na Allegro można kupić oryginalne piloty do wyzwalania aparatów (zasięg 6 metrów) i uniwersalne (z zasięgiem ponad 20 metrów). Czy naprawdę te nieoryginalne piloty są takie dobre?
Drugie co mnie ciekawi, to jak uaktywnia się tryb wyzwalania z pilota w Canonach. Podobno w Nikonach trzeba przełączyć w specjalny tryb i wtedy spust migawki jest zablokowany - a "u nas"?
I trzecie - te nieoryginalne piloty są uniwersalne, tzn. wyzwalają bodajże 4 czy 5 różnych marek aparatów oddzielnymi przyciskami. Czy w takim razie może mi ktoś za pomocą takiego pilota wyzwalać mojego Canona, jeżeli nie posiada on specjalnego trybu, tzn. "nie jest przed tym zabezpieczony"?
I ostatnia sprawa - a co jeżeli dwie osoby korzystają z pilotów tej samej marki? Czy działają na oddzielnych pasmach, czy zakłócają się wzajemnie? Dość często na różnego typu imprezach sportowych reporterzy rozstawiają bardzo dużo korpusów obok siebie i podejrzewam, że wyzwalają je zdalnie - co wtedy? Czy każdy aparat ma przydzielone oddzielne pasmo?
Dziękuję za informacje.
Viracocha
24-03-2007, 15:51
Używałem uniwersalnego pilota do EOS-ów 10 i 50.
1. Zasięg - około 12m.
2. Co do trybu, to trzeba było przejść na samowyzwalacz.
3. Sprawdziłem pilota z pięcioma lustrzankami - wyzwalał wszystkie.
Drugie co mnie ciekawi, to jak uaktywnia się tryb wyzwalania z pilota w Canonach. Podobno w Nikonach trzeba przełączyć w specjalny tryb i wtedy spust migawki jest zablokowany - a "u nas"?
RTFM!
I trzecie - te nieoryginalne piloty są uniwersalne, tzn. wyzwalają bodajże 4 czy 5 różnych marek aparatów oddzielnymi przyciskami. Czy w takim razie może mi ktoś za pomocą takiego pilota wyzwalać mojego Canona, jeżeli nie posiada on specjalnego trybu, tzn. "nie jest przed tym zabezpieczony"?
Nieoryginalne czy oryginalne - co za różnica. Wszystkie i tak muszą wysyłać taki sam sygnał aby wyzwolić aparat danej marki. I wyzwalają wszystkie aktywne w zasięgu.
I ostatnia sprawa - a co jeżeli dwie osoby korzystają z pilotów tej samej marki? Czy działają na oddzielnych pasmach, czy zakłócają się wzajemnie? Dość często na różnego typu imprezach sportowych reporterzy rozstawiają bardzo dużo korpusów obok siebie i podejrzewam, że wyzwalają je zdalnie - co wtedy? Czy każdy aparat ma przydzielone oddzielne pasmo?
Między innymi z powodów jak wyżej opisane przez Ciebie piloty nie nadają się do takich zastosowań. Stosuje się PocketWizard, LC-X albo np. opisane tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20132
karol.pilch
24-03-2007, 17:07
Zasięg - około 12m.
W instrukcji piszą, żeby skierować pilot na odbiornik sygnałów - czyli zza aparatu nie mam możliwości wyzwolenia migawki?
Co do trybu, to trzeba było przejść na samowyzwalacz.
RTFM!
W porządku. Czytałem wiele razy, tylko tyle jest tam rzeczy, że już zapomniałem o tym samowyzwalaniu.
Po przeczytaniu instrukcji nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Mam 350D i gripa Delty. Różni się on tym od oryginału, że zamiast napisu Canon ma tam mały kwadracik (http://foto-tip.pl/aukcje/bp/400D+bp2.jpg). Może ktoś z was wie, czy to jest jakiś dodatek, którego nie ma oryginał? Wygląda to właśnie jak odbiornik sygnałów (który przecież body też ma).
W instrukcji piszą, żeby skierować pilot na odbiornik sygnałów - czyli zza aparatu nie mam możliwości wyzwolenia migawki?
Jak sygnał sie od czegoś odbije to powinno zadziałać, oczywiście z krótszego dystansu. Można też trochę pokombinować, jak tutaj: http://www.fotohobby.com.pl/?p=productsMore&iProduct=1&sName=Pilot-OMG!-SR-1
W ogóle takie piloty to mało poważne rozwiązanie. Używałem RC-1 z EOS 10 i WL-DC100 z Pro1.
Viracocha
24-03-2007, 18:51
Jak chcesz zza aparatu focić, to jednak zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest wężyk spustowy. Ja używałem pilota w zasadzie tylko wtedy, jeśli nie mogłem skorzystać z wężyka. Teraz do 30D mam tylko wężyk.
jak chcesz zza aparatu to olej wezyki tylko sobie kup radiowy wyzwalacz. TO sobie i z 20 metrow za aparatem stojac wyzwolisz. Sam mam taki do 30D, JanuszBody ma do 5D, widzialem ze sa do 350D i 400D. Poszukaj. To chyba lepsze niz jakies tam kable pod nogami. Poza tym wezyk 80 cm i co dalej . Jak chcesz miec dluzszy to juz jest problem, albo szukanie albo robienie samemu