PDA

Zobacz pełną wersję : Brudna matówka?

kol
24-03-2007, 12:05
Nie wiem o co chodzi i licze na wasza pomoc. Obiektyw 17-40 - tryb AV - puszka - 350. Przy zamykaniu przeslony - juz od 16-nastu do 22 najbardziej na fotach pojawiaja sie plamy - tak jabky matowka byla brudna. Ale przy mniejszych przeslonach fota jest czysta. Patrzac przez wizjer tez jest ok. Matowka? A moze cos innego? Dzieki za pomoc.

Bagnet007
24-03-2007, 12:14
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=52316

Maciej_Grabowski
24-03-2007, 12:32
matryce masz brudna , uzyj gruszki

kol
24-03-2007, 16:37
matryce masz brudna , uzyj gruszki

Dzieki. Wlasnie wrocilem z apteki i walcze:)

franker
24-03-2007, 17:01
Kurcze - ja mam problem z brudną matówką - nie matrycą...
Po prostu jak celuje na białą ścianę to widze takie syfki...
Oddać go do serwisu czy jakoś samemu działać?

Janusz Body
24-03-2007, 17:02
Kurcze - ja mam problem z brudną matówką - nie matrycą...
Po prostu jak celuje na białą ścianę to widze takie syfki...
Oddać go do serwisu czy jakoś samemu działać?

Przyzwyczaić się - to nie ma wpływu na zdjęcia

mattnick
24-03-2007, 17:05
tak samo jak z matrycą....gruszka i hula

Tomasz Urbanowicz
24-03-2007, 17:12
Czasem to nie hulnie i trzeba ją wyjąć, choć z tym bardzo ostrożnie - ja sobie przez moją nieostrożność porysowałem, ale Canon Polska wymienił mi ją za free na nową :)

kol
24-03-2007, 19:36
Mala grucha, duza grucha, dmuchanie w te i z powrotem - ciut pomogly, ale przy 22 plamy sa dalej nieakceptowalne. Czy ktos wie ile ta usluga kosztuje na Zytniej i iile to trwa?

arturs
24-03-2007, 21:51
A musisz robić na f22??
przy tych przysłonach szkła raczej nie są najostrzejsze..
Pozdr
Artur

Janusz Body
24-03-2007, 21:51
Mala grucha, duza grucha, dmuchanie w te i z powrotem - ciut pomogly, ale przy 22 plamy sa dalej nieakceptowalne. Czy ktos wie ile ta usluga kosztuje na Zytniej i iile to trwa?

Na żytniej podobno robią to za darmo i "od ręki". Ale powiedz mi ile zdjęć robisz na f/22 i czy aby na pewno te f/22 jest Ci do czegokolwiek potrzebne poza macro.

Gruchą się na glanz wyczyścić nie da - prędzej czy później Eclipse i Pec-Pady i tak będą Ci potrzebne. Tak niestety jest z dSLRami, że czyścić trzeba :)

kol
24-03-2007, 22:16
Na żytniej podobno robią to za darmo i "od ręki". Ale powiedz mi ile zdjęć robisz na f/22 i czy aby na pewno te f/22 jest Ci do czegokolwiek potrzebne poza macro.

Gruchą się na glanz wyczyścić nie da - prędzej czy później Eclipse i Pec-Pady i tak będą Ci potrzebne. Tak niestety jest z dSLRami, że czyścić trzeba :)

Dzieki za pomoc. Generlanie 22- uzylem dzis po raz pierwszy chyba:) I stad moje wk.. Duzo slonca sie pojawilo - mysle - potestuje, a tu ****. Tak sobie mysole, ze jesli do 13-nastu nic nie bedzie na focie to sobie rzeczywiscie podaruje na razie wizyte na Zytniej.

Janusz Body
24-03-2007, 22:23
....Tak sobie mysole, ze jesli do 13-nastu nic nie bedzie na focie ....

Łoptymista :) będzie, będzie - na jednolitym tle, na niebie syfki są zwykle widoczne w powiększeniu a'la 100% tyle, że to się łatwo usuwa w PS. Prędzej czy później czyszczenie samemu "na mokro" albo wycieczka na Zytnią i tak Cię nie ominie.

Tomasz Urbanowicz
24-03-2007, 22:23
Nie ma co się też bać wacików ;-)

kol
24-03-2007, 22:50
No wlasnie dlubiac tak i dlubiac udalo mi sie nieco doczuszcic - na 16- jest ok - a drobiazgi w Photochlopie wywalić mozna. Cud? Niekoniecznie
Uzylem czegos co nazywa sie Frida - przypadkiem sobie przypomnialem. A sluzy do wyciagania z nosa zawartosci niemowlakom. Co prawda zona najpierw narobila larum, ze co ja bede tym syfił, bo ona to do dziecka uzywa, ale pozniej jakos oddala. Generlanie machina ma rurke w ktora sie dmucha lub wsysa. A pomiedzy otworem wejsciowym a wyjsciowym jest filtr zeby nic nie wylecialo i nie wlecialo zbednego. Idealne - ma wezyk i jak sie dmuchnie, to grucha porzy tym wysiada.
A wyglada to to tak:
http://calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=3248
Polak potrafi!

Tomasz Urbanowicz
24-03-2007, 22:55
Próbowałeś wacikami?

kol
24-03-2007, 22:59
Próbowałeś wacikami?

Wystarczylo dmuchanie Frida:) A co dowacikow - mialem probowac jutro - patyczkami do uszu - niepylacymi - ale poki co okazaly sie niepotrzebne. Ps. Tyle ze czyms je trzeba nawilzyc czy na sucho?

Tomasz Urbanowicz
24-03-2007, 23:02
Na sucho.

kris6000
26-03-2007, 12:52
Dzisiaj wrócił do mnie 5D z czyszczenia matówki,moja matówka była usiana paprochami, sam nie wiem skąd się wzięły-do przedmuchiwania matówki jak i matrycy używam tej samej gruszki(matryca przed wysłaniem do serwisu prawie czysta, kilka plamek na, 16 do 22, czyli nieistotne).
W domu po sprawdzeniu, matówka idealnie czysta, ale za to przed matówką widoczne paproszki-kilka, matryca również wyczyszczona(aparat na gwarancji).

Jeszcze jedno, czy nie sądzicie, że czyszczenie gruszką matówki może mieć wpływ na jej czystość(drobinki jakiegoś pyłku, kurzu, które są w powietrzu, a są podczas czyszczenia zasysane do środka gruszki, mogą nie osadzać się na filtrze matrycy, ale za to mogą łapać się do powierzchni matówki)?.

Pozdrawiam

MacGyver
26-03-2007, 12:58
Jeszcze jedno, czy nie sądzicie, że czyszczenie gruszką matówki może mieć wpływ na jej czystość(drobinki jakiegoś pyłku, kurzu, które są w powietrzu, a są podczas czyszczenia zasysane do środka gruszki, mogą nie osadzać się na filtrze matrycy, ale za to mogą łapać się do powierzchni matówki)?
Paproszki na matówce będą pojawiać się zawsze, niezależnie od tego czym, jak i jak często ją czyścisz. Na zdjęcia nie ma to wpływu więc trzeba się nauczyć z tym żyć. A gruchę, przed czyszczeniem warto porządnie wydmychać.

amroz
27-03-2007, 12:59
ja też panikowałem ja kupiłem 30d. wyciągnąłem prosto z pudełka i już plamy były przy przysłonach powyżej 18. gruszka nic nie dała bo to często są tłuste plamy. myślałem o czyszczeniu ale wkońcu przyzwyczaiłem sie i przestało mnie to męczyć. jak o tym nie myślisz to wcale nie jest to takie uciążliwe. a poza tym to i tak żadko kiedy takie małe dziury używam. czytałem już wiele razy że czyścili komuś matryce a za kilka dni znów plamy. a jak jeszcze zmieniasz często obiektywy to ryzyko jeszcze większe. Więc puki jest w miarę do zaakceptowania to radzę zaakceptować.

kucza21
17-07-2007, 22:27
Ja też zadam serie pytań. matówke mam strasznie zasyfioną... Troszke to drażni jak patrzę przez wizjer, ale nie ma wpływu na foty OK !! .. Dodam, że przy przesłonie koło 14 widać lekkie plamki :/ ... Teraz tak jak podniosę lustra nie widzę na matrycy nic ... Czy lustra mają wpływ na to ?? ... Kupiłem pędzelek, ale przysłeli mi o średnicy 1,4 mm zamiast 14:/ ..To takim czymś za wiele nie narobie ... Mam pytanie łatwo zarysować matówke, lustro lub matryce?? ... Z tego co czytałem matryca ma jakąś wartwe ochroną więc często uszkodzić ją ... Ale czy takim pędzelkiem mogę narobić sobie jakieś wielkie straty??

arturs
17-07-2007, 23:01
Pędzelkiem??
Poczytaj sobie o czyszczeniu - jest parę wątków - w skrócie - kup sobie w aptece dużą gruszkę do lewatywy, potem ją WYGOTUJ (albo wypłukaj - bo nowa ma talk w środku) i potem solidnie dmuchasz.. a jak nie chce zejść to patyczkami do uszu delikatnie.. filtr przed matrycą jest dostć mocny ale trzeba z wyczuciem.. ale raczej ciężko porysować..

Pozdrawiam
Artur