PDA

Zobacz pełną wersję : Histogram - wątpliwości i pytania..

Fakungio
23-03-2007, 23:01
Witam Wszystkich.

Chciałbym sie Was spytać jak prawidłowo zinterpretować histogram.

Otóż. Będę robił zdjęcia na basenie, oszklonym. Sam basen nie koniecznie musi być mocno oświetlony,za dnia może wpadać tylko światło słoneczne. Żeby uchwycić atmosferę wnętrza nie będę włączał lampy.
Nie chcę doświetlać 1-wszych planów.

I stąd moje pytanie. Zakładając, że nie jest to jasne wnętrze jak prawidłowo naświetlić (może macie jakieś propozycje ustawienia parametrów), żeby zdjęcie wyszło poprawnie, albo jak kierować się w tym przypadku histogramem.

Od razu mówię, że w RAW-y się nie bawię (choć wielu z Was stwierdzi że warto ;))

Pozdrawiam.

Pirx
24-03-2007, 00:02
A co to za filozofia ?

Pomiar matrycowy, preselekcja przysłony, przysłona f/5.6-8 (z Twojej stopki wnioskuję, że kitem będziesz to fotografował), statyw albo wysokie ISO.

Jak histogram zjedzie Ci za bardzo na prawo, to znaczy, że przepalenia będą - trza skorygować ekspozycje na "-" i powtórzyć.
Z kolei, jeśli ucieka na lewo, to cienie wyjdą niedoświetlone - trza na "+" skorygować i też powtórzyć.
Najlepiej jest, jeśli histogram nie dotyka ani lewej, ani prawej strony - znaczy, że matryca zapisała co trzeba, a resztę (czyli finalny wygląd zdjęcia) w postprodukcji się zrobi wedle gustu i uznania.

Schody się zaczynają, kiedy histogram ucieka na prawo i lewo, znaczy to, że kontrast fotografowanej sceny przekracza mozliwości rejestracji naszego aparatu i trzeba pójść na jakiś kompromis, albo przygotować się na HDR (albo wyciągnąć z szafy analoga :mrgreen:).

To, tak w dużym uproszczeniu.

Zdania "... w RAW-y się nie bawię..." kompletnie nie rozumiem.
Co RAW ma wspólnego z zabawą :?:
RAW pozwala Ci tylko wyciągnąć ze zdjęcia to, co w JPEG-u już spier... poza zakres. No i jeszcze WB i ekspozycję w pewnym ograniczonym zakresie zmienić bezstratnie :D.
Ale co to ma wspólnego z zabawą :?: :?: :?:

Fakungio
24-03-2007, 00:41
Pirx.

Prosto...ale kurna chłopie jestem pod wrażeniem :)

Mądre to co napisałeś...(chyba)Pozdrawiam i czekam na więcej postów ;)

Janusz Body
24-03-2007, 10:59
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/histograms1.htm
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/histograms2.htm

WereWolf
24-03-2007, 11:33
pozostaje jedno pytanie... nie napisałeś co konkretnie chcesz fotografować...

jeśli sam basen, to nie ma problemu, statyw i możesz dowolnie manipulować czasem/przysłoną...
ale jeśli ludzi, i będzie mało światła, to przy dłuższych czasach wyjdą rozmazane postacie i bez dodatkowego światła raczej się nie obejdzie

Kolekcjoner
25-03-2007, 02:58
(....)
Jak histogram zjedzie Ci za bardzo na prawo, to znaczy, że przepalenia będą - trza skorygować ekspozycje na "-" i powtórzyć.
Z kolei, jeśli ucieka na lewo, to cienie wyjdą niedoświetlone - trza na "+" skorygować i też powtórzyć.
Najlepiej jest, jeśli histogram nie dotyka ani lewej, ani prawej strony - znaczy, że matryca zapisała co trzeba, a resztę (czyli finalny wygląd zdjęcia) w postprodukcji się zrobi wedle gustu i uznania.

Schody się zaczynają, kiedy histogram ucieka na prawo i lewo, znaczy to, że kontrast fotografowanej sceny przekracza mozliwości rejestracji naszego aparatu i trzeba pójść na jakiś kompromis, albo przygotować się na HDR (albo wyciągnąć z szafy analoga :mrgreen:). (....)

Nie wiem jak inni ale ja bym to gdzieś podkleił. Może jakiś FAQ.

Tomasz Golinski
25-03-2007, 03:31
Z dokładnością do tego, co jest w drugim linku Janusza. Taką pewność, że wszystko jest zapisane mamy dopiero z histogramu RGB.

W szczególności na basenie to może być widoczne, gdyż może dominować kolor niebieski i można przeoczyć przepalenie tego kanału. Dlatego lepiej zostawiać trochę miejsca z prawej strony dla bezpieczeństwa.

Fakungio
25-03-2007, 23:23
Janusz Body.

Pierwszy Link jest bardzo pomocny.

Dzięki!

tomygun
25-03-2007, 23:35
To ja może też o histogramie, tylko trochę inaczej. Dlaczego w ACDSee Pro 8, po zgraniu zdjęć za pomocą EOS Utility, nie widać histogramu, ale tylko w zdjęciach które były obracane automatycznie przez EOS Utility, w tych które nie były modyfikowane histogram jest pokazywany.