PDA

Zobacz pełną wersję : Pliki Video w Canon

shipa
23-03-2007, 18:23
Witam wszystkich.Mam pytanie podczas robienia filmów oprócz normalnego pliku filmowego z rozszerzeniem "AVI" pojawia sie także drugi plik który ma rozszarzenie"THM" co to jest za plik czym to można otworzyć i czy samodzielnie można taki plik utworzyć

gietrzy
23-03-2007, 18:25
Witam wszystkich.Mam pytanie podczas robienia filmów oprócz normalnego pliku filmowego z rozszerzeniem "AVI" pojawia sie także drugi plik który ma rozszarzenie"THM" co to jest za plik czym to można otworzyć i czy samodzielnie można taki plik utworzyć

thm - to jotpegowy podgląd dla Windowsa, możesz śmiało skasować. Otwierasz tym co plik jpg

shipa
23-03-2007, 18:43
tak to prawda jeżeli jednak przekopiuję film z aparatu na komputer a potam z powrotem do aparatu ale już bez tego pliku to aparat nie jest w stanie odtworzyć ponownie tego filmu Czy można taki plik stworzyć dla dowolnego filmu który mam w komputerze??

micles
01-04-2007, 18:38
thm - to jotpegowy podgląd dla Windowsa

To nie podgląd dla Windowsa, tylko podgląd dla Canona. Kiedy przeglądasz filmy, to przed odtworzeniem aparat korzysta właśnie z THM'a.

Co do wgrania spowrotem, to już gdzieś było :

http://canon-board.info/showthread.php?t=19041

Czyli krótko : sprawdź sam, jak ci się uda to daj znać. (ale raczej wgrywałbym spowrotem z THM'ami)

Co do zpreparowania filmów, to też tam :

http://canon-board.info/showthread.php?t=19041

Czyli krótko : znajdź jakiś program, co dokładnie pokazuje wszelkie informacje o kompresji avi'ka zgranego z Canona i spróbuj skompresować twój film tak jak wyczytałeś. A THM to zwykły jpg z pierwszą klatką filmu, podejrzewam, że jak wgrasz THM'a od innego filmu(zgranego z aparatu) to aparat się nie pogniewa, tylko po prostu wyświetli ci w podglądzie tą klatkę, a w odtwarzaniu będziesz miał ten film co wgrałeś.

Dużo ludzie o to pytają czy idzie wrzucić filmy, ja ze zdjęciami się uporałem, a filmy mam ochotę sprawdzić, ale to w wolnym czasie.

shipa
02-04-2007, 16:23
Dzieki