Zobacz pełną wersję : CANON Made in Taiwan
Eustachy
22-03-2007, 23:22
Hej
Co sądzicie o canonowskim sprzęcie wyprodukowanym w Tajwanie? Ostatnio zakupiłem szkło do marko 60mm f/2.8 USM i trochę się przestraszyłem jak na pudełku zobaczyłem napis Made in Taiwan :???:
A nie wystają jakieś witki bambusowe z bagnetu? Ja bym nie zasnął ..
Przemo(c)
23-03-2007, 05:06
Mnóstwo rzeczy jest dziś robione w Taiwanie/Chinach. To wcale nie umniejsza jakości produktów. Mało dziś (wręcz ze świecą szukać) produktów, które uważalibyśmy za oryginalnie pochodzące z jakiegoś państwa - matki towaru. Okazuje się, że outsource'ing rulezzz. Co z tego, że to Tajwan, Chiny, lub inne żółtki. Materiały i maszyny do produkcji są wykonane według zaleceń i pod nadzorem kompanii firmującej swym logo dany produkt lub też przezeń dostarczane. Co za różnica, czy przycisk "start" włączy Taiwaniec czy Niemiec. Mój Canon to "made in Taiwan", moje Hi-Fi to "made in China", telewizor to inna Korea, a resoraczki przybyły z Makao :-) Jak dotąd nie narzekam na jakość wykonania i ergonomii. Jedynie scyzoryk i zegarek to stare, dobre Swiss Made....
pzdr
januszP.
23-03-2007, 08:10
Mnóstwo rzeczy jest dziś robione w Taiwanie/Chinach. To wcale nie umniejsza jakości produktów. Mało dziś (wręcz ze świecą szukać) produktów, które uważalibyśmy za oryginalnie pochodzące z jakiegoś państwa - matki towaru. Okazuje się, że outsource'ing rulezzz. Co z tego, że to Tajwan, Chiny, lub inne żółtki. Materiały i maszyny do produkcji są wykonane według zaleceń i pod nadzorem kompanii firmującej swym logo dany produkt lub też przezeń dostarczane. Co za różnica, czy przycisk "start" włączy Taiwaniec czy Niemiec. Mój Canon to "made in Taiwan", moje Hi-Fi to "made in China", telewizor to inna Korea, a resoraczki przybyły z Makao :-) Jak dotąd nie narzekam na jakość wykonania i ergonomii. Jedynie scyzoryk i zegarek to stare, dobre Swiss Made....
pzdr
Ale za to chińskie zupki TAN VIET sa z firmy wietnamczyka z Łegowa pod Gdańskiem produkowane pod Radomiem!!
MacGyver
23-03-2007, 08:31
Ale za to chińskie zupki TAN VIET sa z firmy wietnamczyka z Łegowa pod Gdańskiem produkowane pod Radomiem!!
... co w znaczący sposób zmniejsza prawdopodobieństwo że wśród składników użytych do ich produkcji znalazł się pies lub gołąb ;-)
januszP.
23-03-2007, 08:41
... co w znaczący sposób zmniejsza prawdopodobieństwo że wśród składników użytych do ich produkcji znalazł się pies lub gołąb ;-)
Dałbyś za to głowę?:-P
MacGyver
23-03-2007, 08:53
Dałbyś za to głowę?:-P
Za chińską zupkę z Radomia to ja mogę dać 65 groszy a nie głowę ;-)
MacGyver jak chcesz, to podeślę kontener zupki z Radomia :)
Produkty z dalekiego wschodu mają złą opinię, bo były kiedyś badziewnej jakości... jak wiadomo duże koncerny przeniosły produkcję, technologię do "skośnookich braci".... trzeba się przyzwyczaić, że większość produktów mamy made in china, tajwan, malezja itp itd
Powiem więcej... kupiłem 30d z napisem made in japan.... myślę, że body było tylko składane jak klocki lego w japan.... a częsci są pochodzenia z krajów o niskich kosztach produkcji.
pozdrawiam
kiedys na zajeciach mialismy załozyc fikcyjna firme i jak by nie liczyc to taniej produkowac w azji i transpotrowac tu samolotem niz tu skrecac rozne rzeczy.
MacGyver
23-03-2007, 10:05
MacGyver jak chcesz, to podeślę kontener zupki z Radomia :)
A co ja z tym zrobię? Jadam wyłącznie na biwakach na kaca ;-)
Powiem więcej... kupiłem 30d z napisem made in japan.... myślę, że body było tylko składane jak klocki lego w japan.... a częsci są pochodzenia z krajów o niskich kosztach produkcji.
Zapewne tak. W Polsce też stosuje się ten manewr, np z odzieżą: z Azji przypływa statkiem gotowa koszula a gdzieś pod Łodzią doszywa się do niej guziki oraz metkę z napisem "Made in Poland".
A swoją drogą to zastanawia mnie gdzie są robione te tandetne filtry z Allegro, po 20 - 30 zł za szt, które mają napisane na ramce "Japan".
A swoją drogą to zastanawia mnie gdzie są robione te tandetne filtry z Allegro, po 20 - 30 zł za szt, które mają napisane na ramce "Japan".
No jak to gdzie? W miejscowości Ya-Pan, 120 km pod Pekinem. :D
MacGyver
23-03-2007, 12:44
No jak to gdzie? W miejscowości Ya-Pan, 120 km pod Pekinem. :D
Biorąc pod uwagę mnogość rzeczonych produktów to w tej miejscowości chyba co chata to jakaś manufaktura :mrgreen:
Fotoshop
29-10-2007, 13:14
Wszystko jest ok jeżeli jest to produkowane pod okiem mądrzejszych skośnookich(japan) ale czy zdarzają się podróby np. aparatów ?,mysle,że nie bo to zbyt zaawansowana technologia by składać na polu ryżowym ;)
mor_feusz
29-10-2007, 13:37
Hej
Co sądzicie o canonowskim sprzęcie wyprodukowanym w Tajwanie? Ostatnio zakupiłem szkło do marko 60mm f/2.8 USM i trochę się przestraszyłem jak na pudełku zobaczyłem napis Made in Taiwan :???:
I oc z tego. Mam nadzieje ze ostrzy dobrze - UAM dziala szybko i masz gwarancje. Jesli jestez zadowolony to nie ma sprawy.
to już wiem czemu tyle śmieci na soczewkach - ja myślałem że czystymi białymi butami upychają w tubusie a oni bosymi brudnymi syrami...fe..