PDA

Zobacz pełną wersję : Mam canona i chcę kupić samsunga...

Bujal
21-03-2007, 20:48
Witam

Ciekawy jestem co myślą posiadacze canonow na temat innych sprzętów

Obecnie jestem zadowolonym posiadaczem canona A710, aparat jak dla mnie super.
Ale może przejdę do pytania.

Szukam aparatu dla siostry (1-szy cyfrak) za ~1200zł i musze jej coś doradzić.
Niechce dla niej canona bo to nie jest aparat stworzony tylko do robienia zdjęć w auto.

Szukam prostego, ale nietaniego małego aparatu, który będzie używany przez siostrę TYLKO w trybie AUTO, głównie zdjęcia na imprezach i czasami w plenerze.
Aparat ma być faworytem w swojej klasie niekoniecznie ze stabilizacją! ( IS wydaje mi się zbędne bez używania duużego zoomu i czasów krótszych niż 1/50s).

Niemam specjalnych wymagań, co do zoomu czy ilości pikseli, liczy się dla mnie duża matryca, (canon 2,5 :( ) co przekłada się na małe szumy i wskazany byłby też tryb sport.

Niepytam o konkretny model aczkolwiek mile widziane.

Zastanawiam się dla niej nad samsungiem ( osobiście nie jestem przekonany to tej firmy), ale nie wiem czy ten nadmiar wodotrysków nie jest właśnie jedyna zaleta samsungow. ?!

Np: samsung nv3
http://www.Allegro.pl/item174998824_..._pl_f_vat.html

Napiszcie, co sadzicie o tej firmie lub ewentualnie, które firmy, modele brać pod uwagę, biorąc pod uwagę moje skromne wymagania przy ~1200zł sam aparat!

P.S: czy wogóle brać pod uwagę Samsunga jako dobry aparat do dobrych zdjęć w auto?

P.S. zastanawiam się jeszcze nad fuji f11 lub f30, ale ciężko kupić w sklepie w warszawie ( nawet na allegro niema).

Dzięki za porady.

Pzdr.

Nawrot
21-03-2007, 20:56
Z tego co się orientuję to wszystkie canony z serii IXUS bardzo dobrze spisują się w pełnym auto... i te bym polecał... na temat tego samsunga nie mogę za dużo powiedzieć, chociaż jakoś mi się nie widzi. Może jestem staroświecki, ale wg. mnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego (chodzi mi o mp3 i wszelkie inne bajery). Prędzej ten fuji ;) Zdaje się że gdzieś w jakimś CFV mialem teścik tych kurdupli, jak znajdę to jeszcze napiszę.

mamiski
21-03-2007, 22:21
Myslę, że ten samsung musiałby mieć jakieś sensowne (chyba importowane szkło), bo w czym, jak w czym, ale w produkcji optyki na pewno nie mają zbyt dużego doświadczenia - czemu nie minolta czy olimpus; szczgólnie olimopusy są godne polecenia i bardzo zgrabne, co dla Twojej siostry może nie być bez znaczenia

opiotr
22-03-2007, 12:38
Myslę, że ten samsung musiałby mieć jakieś sensowne (chyba importowane szkło), bo w czym, jak w czym, ale w produkcji optyki na pewno nie mają zbyt dużego doświadczenia - czemu nie minolta czy olimpus; szczgólnie olimopusy są godne polecenia i bardzo zgrabne, co dla Twojej siostry może nie być bez znaczenia
ale chyba korzysta z optyki schneider-kreuznach a oni pewnie cos tam wiedza na temat optyki :mrgreen:

Soul_Man
22-03-2007, 13:28
Jeśli chodzi o Minoltę, miałem styczność z E 500. Jakoś w tym samym czasie inny kolega miał kompakt canona (jakieś A70 czy coś takiego - nie pamiętam dokładnie). Było to co prawda jakieś 2 lata temu, ale wtedy Canon robił wyraźnie lepsze zdjęcia. Być może teraz minolta poprawiła trochę kompakty. Zrobiłem też kilka zdjęć PowerShotem S3 i uważam, że jest niezły, no ale to już troszkę inny rodzaj sprzętu. Do minolty nic nie mam, miałem kiedyś analogową lustrzankę tej firmy i byłem z niej bardzo zadowolony. Reasumując, z moich doświadczeń wynika, że canon, ale gdyby nie szukać dziury w całym tak jak ja ;-) , to pewnie większości ludzi nie zrobi różnicy firma.

SebaWolf
22-03-2007, 15:09
Minolta nie poprawiła i nic już nie poprawi bo nie istnieje została wchłonięta przez Sony, pozatym to strasznie awaryjny sprzęt był wiem coś bo miałem i nie raz odwiedzałem serwis, tony pudełek z aparatami do reklamacji i setki niezadowolonych użytkowników to była codzienność.
Pomimo tego że moja A1 była świetnym aparatem, to nawet gdyby firma Minolta istaniała nadal nie zdecydowałbym się drugi raz na sprzęt tej marki.

Wracając do tematu za 1200zł również polecam IXUS 800IS ale warto dopłacić za nieco więcej kupić 850IS

Poohutch
22-03-2007, 15:48
Z moich doświadczeń jeśli idzie o kupowanie aparatów dla dziewczyn fotografujących w trybie auto wynika, że kluczowe znaczenie ma wygląd. Nie dziewczyn oczywiście (choć dla mnie to jak najbardziej), nie zdjęć, tylko wygląd samego aparatu, czyli wzornictwo, lub jak kto woli design. Generalnie każdy slim z dużym wyświetlaczem powinien być dobry. No i absolutnie nic nie może wystawać z obudowy, na przykład obiektyw :) Ja polecam serie slim sony (nie wiem jak toto się nazywa). Sprawdziło się w dwóch przypadkach (Ojej, jaki ładny!)

Jeżeli dziewczyna nie ma odtwarzacza MP3 to samsung może się okazać dobrym wyborem. Miałem kiedyś na wakacjach (nie pamiętam modelu, i tak nie był sprzedawany w Europie) takiego slima z MP3 i różnymi innymi bajerami i zdjęcia nie były najgorsze, a w kategorii gadżet sprawdza się lepiej niż A710, któym też się bawiłem przez parę tygodni.

pepe_b
03-04-2007, 01:53
Witam,

Fuji F30 (i niższy model f20) widywałem niedawno w empikach (foto empik galeria mokotów) w cenie ~1100zł
Sam posiadam jako alternatywę dla lustrzanki do codziennego noszenia przy sobie. Zdjęcia moim zdaniem ok (zresztą na pbase.com jest parę testów), bateria rewelacja, trochę ograniczeń nawet w trybach manualnych, ale w tym temacie to nieistotne

pozdrawiam