Zobacz pełną wersję : u tommiego
Pytanie mam o tommiego_j, a w zasadzie jak wygląda u niego sprawa reklamacji i paragonów.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat? jak jest realizowana gwarancja i w jakim czasie, oraz czy dostajecie paragony (faktury) i kiedy je otrzymujecie.
Wiesiek_TGT
21-03-2007, 19:49
Kupiłem kiedyś od niego 16-35 /2.8 L
A było to tak.
Nie znaliśmy się wcześniej. Zadzowniłem , pogadaliśmy, napisałem maila z konta firmowego, pogadaliśmy i gośc przysłal mi ten obiektyw (wtedy jakieś 5000 PLN) beż przelania kasy abym go obejrzał. Jak mi się spodoba to mu zapłacę jak nie toodeślę obiektyw.
Tommy robi w tym interesie od lat i ma ninaganna opinię
Wiesiek
reklamowalem kiedys u niego obiektyw bo mial wade mechaniczna. zero problemow. kazal przyslac, jak byl zrobiony to odeslal :)
Kupiłem u niego body, 2 szkła, flesz i gripa. Sam zekup idealny, miałem jeszcze na tyle duże szczęście, że tommy sprzedawał w moim mieście 5d innemu klientowi. Można więc powiedzieć, że od telefonu do otrzymania pełnego zestawu minęło ok 8godz:)
Po pewnym czasie padła mi migawka w 30D. Szybki telefon i Tommy powiedział mi co i jak mam zrobić. Przesłał mi skan rachunku (bo dba o papierki sam). Zrobiłem ksero wydrukowanego rachunku i reklamacja została uwzględniona.
Ogólnie jeśli nie trafię jakiejś super okazji, w przyszłości będę kupować tylko u niego. Polecam!
Reklamowalem raz 17-40 4L. Podeslalem zdjecia (aberracje, kiepska ostrosc na 5.6) , dostalem odpowiedz "no rzeczywiscie kiepsko to wyglada" . W zamian dostalem 17-35 2.8 L "do potestowania" bo 17-40 4L akurat nie mial na stanie. Prawie pol roku "testowalem" ale jednak nie podpasowal mi i bez problemu wymienilem znowu na 17-40 4L, tym razem bardziej udany egzemplarz :) .
Tak wiec jak zwykle - zdecydowanie polecam.
A poza tym spora wiekszosc sprzetu ze stopki jak i tego, ktorego juz nie mam w stopce wlasnie u Tommiego bralem... choc na szczescie tylko jedno szkielko musialem reklamowac.
Odbieram dzisiaj 5D w "warszawskim punkcie kontaktowym" tommiego ;)
Przyznam się szczerze że trochę mam stresa, bo to w końcu kupa kasy a miejsce spotkania nie jest miesjcem publicznym :neutral:
Wasze posty uspokoiły mnie nieco... :)
W zamian dostalem 17-35 2.8 L "do potestowania" bo 17-40 4L akurat nie mial na stanie. Prawie pol roku "testowalem"
To jakiś filantrop ten "Tomi"? :-P To jest nick z allegro? Jak brzmi dokładnie (w mianowniku)?
To jest nick z allegro? Jak brzmi dokładnie (w mianowniku)?
Tommy_J
Filantrop? Nie, po prostu sprzedawca z odpowiednim podejsciem do klienta.
To jest nick z allegro? Jak brzmi dokładnie (w mianowniku)?
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=321818
Odbieram dzisiaj 5D w "warszawskim punkcie kontaktowym" tommiego ;)
Przyznam się szczerze że trochę mam stresa, bo to w końcu kupa kasy a miejsce spotkania nie jest miesjcem publicznym :neutral:
Wasze posty uspokoiły mnie nieco... :)
Też dzisiaj odebrałem 5D od Tommy'ego :-) Ale przyszło Pocztexem :-)
Bez obaw, Tomek to pewny gość.
W zamian dostalem 17-35 2.8 L "do potestowania" bo 17-40 4L akurat nie mial na stanie. Prawie pol roku "testowalem"
Ten testowany byl nowy? A pozniej sprzedawal go jako uzywany?
Poohutch
22-03-2007, 16:00
Kupowałem u Tommiego D60 z ogromnym stresem bo to był mój pierwszy DSLR no i wtedy sporo wart. Obsługa klienta na najwyższym poziomie. Ceny nienajniższe, ale z pełną świadomością wolę trochę dopłacić i mieć do czynienia z solidną firmą. Nie korzystałem z obsługi pozakupowej, ale zakupy u niego to przyjemność, polecili mi go znajomi, którzy masę sprzętu u niego kupili i też chwalili.
Kupiłem u niego body, 2 szkła, flesz i gripa. Sam zekup idealny, miałem jeszcze na tyle duże szczęście, że tommy sprzedawał w moim mieście 5d innemu klientowi. Można więc powiedzieć, że od telefonu do otrzymania pełnego zestawu minęło ok 8godz:)
Jak to było koło września 2006 roku to mogłem być ja :) (stacja paliw BP bodajże, wiem że obok był KFC)
Mały OT:
Taka mnie naszła refleksja, że Polska to jednak dziwny kraj - jesteśmy w UE a sprzęt fotograficzny kupujemy jak narkotyki u dilerów...
Jeszcze pewnie wiele wiosen minie zanim stać nas będzie na to, żeby pójść do sklepu i bezstresowo kupić to, czego potrzebujemy.
Jak to było koło września 2006 roku to mogłem być ja :) (stacja paliw BP bodajże, wiem że obok był KFC)
hehe... Tommy cos ma z tymi BP, bo ja swoja Sigme tez odbieralem na BP, tyle ze w Lesznie, bo akurat Tommy z Lodzi gonil do znajomkow pod Boleslawiec (czy jakos tak - nie pamietam :) ).
Mały OT:
Taka mnie naszła refleksja, że Polska to jednak dziwny kraj - jesteśmy w UE a sprzęt fotograficzny kupujemy jak narkotyki u dilerów...
Jeszcze pewnie wiele wiosen minie zanim stać nas będzie na to, żeby pójść do sklepu i bezstresowo kupić to, czego potrzebujemy.
Genialne Stary, genialne! :)
Właśnie o tym niedawno rozmawiałem ze znajomymi.
Też mogę z pewnością polecić Tommiego :)
Kupowałem od niego ponad 2,5 roku temu swojego Tamiego 28-75, potem EX430 i wsio w porządeczku. W zeszłym tygodniu chciałem nabyć 85 1.8 ale niestety nie miał na stanie, tylko z bagnetem Nikona.
Ten testowany byl nowy? A pozniej sprzedawal go jako uzywany?
Wprost - nie, nie byl nowy. Byl to wlasny egzemplarz Tommiego, ktorego uzywal od dosc dawna na swoim 1Ds. Nie wiem czy pozniej go sprzedawal.
Zwroce uwage na jedno - 17-35 2.8 L. Naprawde mala szansa by ten obiektyw byl dostepny nowy 2 lata temu, gdyz powstal w 1996 roku :roll:
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ef_17~35_28l_usm.html
Aha i nie lubie takich insynuacji. Nie o tym a o wszelkich sprzedawcach - ze rozsylaja sprzet na lewo i prawo a jak wroci po kilku (nastu/dziesieciu) dniach od niezadowolonego klienta to nadal sprzedaja jako nowy. Poki nie masz konkretnych dowodow to nie uprawiaj bezpodstawnego oczerniania kogokolwiek nawet tylko insynuacjami.
ErnestPierwszy
24-03-2007, 00:19
Ale przyznasz, że tu trochę "pojechał" z opisem:
http://www.allegro.pl/item177096668_canon_28_300_lis_the_hypersonic_boy_ .html
Stałe światło f 3,5-5,6
ROTFL
Vitez - ale spytac jeszcze mozna, czy juz zabronili?
Poki nie masz konkretnych dowodow to nie uprawiaj bezpodstawnego oczerniania kogokolwiek nawet tylko insynuacjami.
I kto to mówi? :lol: :lol: :lol:
imho jak chcecie podyskutować sobie w temacie "i kto to mówi" to chyba nie tutaj?
ja kupowalem u T. 10d, 24-105L, lampke i jakas pamiec kiedys, zero problemow i same bardzo dobre egzemplarze :> 10d chodzi do dzis u kolezanki
tataniny
24-03-2007, 13:53
Na koniec warto napisać: tommy_j jest OK :lol:
Ma on jednak na Allegro konkurenta z Łodzi:
http://aukcjewp.wp.pl/show_user_auctions.php?uid=322760
Czy ktoś handlował z nim?
Pozdro - Jacek
No to mieliśmy okazję poznać się wzrokowo:)
Jurek Plieth
24-03-2007, 15:11
Pytanie mam o tommiego_j, a w zasadzie jak wygląda u niego sprawa reklamacji i paragonów.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat?
W skrócie - taki jak Tomasz jest tylko jeden w całej Polsce! A może i poza nią. Mam do niego większe zaufanie niż do samego siebie.
Do mnie przyjechał (Bydgoszcz) z Łodzi 2 lata temu. Przywiózł torbę ze sprzętem - wybrałem wtedy 20D, 17-40 i 50-tkę, filtry. Zjedliśmy kolację, pogadaliśmy i do dziś sprzęt mi dobrze służy :) Ja się nie zawiodłem.
Znaczy się dobry i rzeczowy TIP :) Wszystkim życzę takich sprzedawców ;)
Na koniec warto napisać: tommy_j jest OK :lol:
Ma on jednak na Allegro konkurenta z Łodzi:
O, tam konkurenta od razu. Znają się chłopaki i jak jeden czegoś nie ma to poleca by u tego drugiego spytać (-:
kris6000
26-03-2007, 13:46
Bardzo polecam, kupuję sprzęt od Tomka już ponad dwa lata, zero problemów.
DoMiNiQuE
26-03-2007, 14:16
Osobiscie polecam. Bardzo konkretny czlowiek :) Kupilem u niego setke makro i gripa. Wszystko jak najbardziej OK
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/images/icons/icon14.gif)
I ja kupowalem pare razy u Tommiego. Mieszka na moim osiedlu wiec daleko nie mam :) Raz tylko dal ciala ... umowilismy sie na konkretna godzine i dzien ja przyjechalem prawie 200 km po odbior lampy a on sprzedal wczesniej komus innemu. Tlumaczyl sie pomylka i przepraszal ... niewiele mi to pomoglo wprawdzie bo sprzet potrzebowalem do pracy ale calosc naprawil i ze znizka dostalem zamowienie tydzien pozniej.
Ogolnie ciezko bedzie znalezc bardziej zaufanego sprzedawce w naszym kraju a niektore akcje jak te z wysylka obiektywow bez placenia obrastaja juz legenda.
kris6000
27-03-2007, 08:02
Ale to prawda, wiem coś o tym.
Ale to prawda, wiem coś o tym.
Ja to wiem ... pisalem kiedys nawet jak to na 1 zakupach u Tommiego zabraklo mi 200 zl bodajze do wiekszej karty (wtedy karty byly jeszcze bardzo drogie). Tommy dal mi wieksza i powiedzial ze oddam jak bede mial. Po 2 tyg przyszla mi kasa na konto zrobilem przelew i wszyscy byli zadowoleni. Kolejny sprzet tez bede bral od niego (no chyba ze uda sie znowu jakos w USA kupic).
Mieszka na moim osiedlu wiec daleko nie mam :) (...) umowilismy sie na konkretna godzine i dzien ja przyjechalem prawie 200 km po odbior (...)
Duże macie to osiedle (-:
NMSP.
A ja odebrałem właśnie 30D. Wszystko odbyło się zgodnie z ustaleniami mailowymi. Polecam, to pewniak!
O, tam konkurenta od razu. Znają się chłopaki i jak jeden czegoś nie ma to poleca by u tego drugiego spytać (-:
Kupiłem od "Michalmag" 70-200 f4 L,canon 300D,Canon5D,Wszystko OK.B dobry kontakt.Polecam: :D
2 lata temu kupilem u Tomka mojego D70. Aparatu potrzebowalem dosc pilnie a brakowalo mi 500 zl - sprzet otrzymalem a reszte doplacilem po 2 tygodniach . Do dnia dzisiejszego jestem pełen podziwu jego zaufania do ludzi.
Tomasz1972
30-04-2007, 20:44
Całkiem niedawno kupiłem u Tomka 85/1,8 . Wszystko przebiegło tak jak powinno :)
Również kupiłem od "Michalmag" 17-85. Super gościu, konkretny.
Najbardziej podobaja mi sie opisy Tommiego. :) No a co do polecenia, mysle ze komentarze na allegro powinny wystarczyc!
No a co do polecenia, mysle ze komentarze na allegro powinny wystarczyc!
Mnie to zawsze zastanawiało... to przecież jest wręcz aż niemożliwe ;-) żeby ktoś handlując taką ilością sprzętu o takiej wartości przez tak długi czas miał ciągle 100% pozytywów... może przekupił adminów Allegro? :mrgreen:
(dla nieqmatych: t o j e s t ż a r t ;-))
Z tego, co wiem, panowie M i T to rodzina :-)
Ja również dołączam się do polecających zakupy u Tomka. Wczoraj dzwoniłem, spotkaliśmy się w połowie drogi i 70-200 f4L już śmiga na moim body :D :D
2 lata temu kupilem u Tomka mojego D70. Aparatu potrzebowalem dosc pilnie a brakowalo mi 500 zl - sprzet otrzymalem a reszte doplacilem po 2 tygodniach . Do dnia dzisiejszego jestem pełen podziwu jego zaufania do ludzi.
No to jestem całkowicie zszokowany tym co napisaliście...
To on powinien dostać od allegro "super sprzedawca" za samo podejście do klienta :]
O super sprzedawce trzeba wypelnic zgloszenie. Niektorzy olewaja bo ten znaczek nic ci nie daje. A czesto gesto super sprzedawcy to kmioty ktorzy oszukuja na allegro. Niszcza tym samym tych uczciwych. W tej chwili nie jest to juz zadne wyroznienie. Poza tym Allegro zwykle szuka dziury zeby CI nie dac. Ja np kwalifikowalem sie ale ze jedna z moich aukcji zakonczylem przed czasem bo cena byla smieszna i nie chcialem sprzedac to mi nie przyznali. Olalem te ich wyroznienie.
mattnick
09-05-2007, 00:09
są nagrody za punkty....
Ja również polecam Tomka. Było szybko i sam nawet wolał odbiór osobisty. I można się z nim dogadać. Pewnie jeszcze coś u niego kupie...
Ja np kwalifikowalem sie ale ze jedna z moich aukcji zakonczylem przed czasem bo cena byla smieszna i nie chcialem sprzedac to mi nie przyznali.
Slyszales o takiej opcji jak "cena minimalna"? ;-)
Slyszales o takiej opcji jak "cena minimalna"? ;-)
Tak, uzywalem czesto ale tym razem pożydzilem bo cena minimalna kosztowala by mnie 50 zl wiec troche szkoda kasy. Zwlaszcza ze przy nieosiagnieciu i tak nie zwracaja. Teraz wystawiam za tyle ile moje minimum. Jaki jest sens wystawiania cos za zlotowke i dawac minimum 4500 a gdyu nie osiagnie kwoty to tracic kase. Skoro nie oddam za mniej niz 4500 to od razu daje jako cene wyjsciowa. Jak ktos ma kupic to kupi.
ja rowniez musze pochwalic zakupy u tommiego - szybko, tanio, no i bardzo dobry kontakt :)
Arche121
09-05-2007, 13:59
szybko ,rzeczowo i na temat-polecam
No i mam teraz taki problem: pod koniec czerwca zamierzam kupic 17-40/4. Nastawiony byłem, że kupię tu:
http://www.europassat.com/sklep/index.php?d=katalog&k_id=30
Kiedyś juz u nich kupowałem (300D,..) i nie było problemu - dopłata 50PLN i odbiór w punkcie w Rzeszowie z możliwoscią "pomacania sprzętu" przed kupnem.
U chwalonego przez Was Tommiego wychodzi, ze powinno byc taniej (łącznie z przesyłką), tylko czy u niego jest mozliwosć sprawdzenia (oglądnięcia) sprzetu przed zakupem? Wysyła kurierem za pobraniem?
Jak to wygląda?
Kupiłem u tommiego 5D, (wrawdzie tydzień przed cashbakiem co mnie do dziś zasmuca)
przysłał go do swojego kumpla w moim miescie.
Umówiłem się, pojechałem pomacałem i zapłaciłem.
Zero problemów, a tak się obawiałem, (po to założyłem ten wątek)
Robson01
10-06-2007, 15:31
Tomek to bardzo solidna "firma". Sam u niego kupowałem 24-70/2.8 więc znam to z autopsji. Na tym forum jest wielu jego zadowolonych klientów, raczej mało prawdopodobne aby wsadził Cię na minę. Skontaktuj się z nim telefonicznie i umów co do ceny i ewentualnego "pomacania" szkła. Jak powiesz że "bywasz" na forum to też nie zaszkodzi.
to i ja coś napiszę :-)
Kupowałem u niego, było miło i fachowo ale nie powiem ze tanio. Ogólnie jego ceny są raczej wygórowane i nie wystawia faktur tylko mówi że jest "taka możliwość" ale w praktyce zupełnie nie opłacalna. Podsumowując jeżeli ktoś może odliczać vat to ceny u tomiego są nie atrakcyjne :-(
to i ja coś napiszę :-)
Kupowałem u niego, było miło i fachowo ale nie powiem ze tanio...
Nie bronie Tommiego,ale prawdę mówiąc nie znalazłem na razie ceny lepszej niż u niego.
Na Allegro podaje w zasadzie 2600 (nie wiem czy to ostateczna cena) ale to najmniej co znalazłem - dlatego sie nad zakupem u niego zastanawiam, zwłaszcza, ze tyle POZYTYWNYCH opinii o Nim.
Moje zakupy u Tommiego to sprzęt canon oczywiście ( 5d + 6 obiektywów !)
ale najwyżej sobie cenię możliwość przetestowania sprzętu z konkretnym body -:))) po opłacie za przesyłkę oczywiście ! i jest tak jak piszecie ... jak sprzęt się spodoba to
płacisz ... można się targować ... zamienić swój sprzęt .... a także odroczyć płatność .
Te zalety rekompensują moim zdaniem "średnie ceny" w stosunku do innych TIPów.
Kupowałem u Tommiego 70-200 Polecam.
kris6000
11-06-2007, 18:12
Ja również polecam.
Osobiście nie znam drugiego takiego sprzedawcy lub firmy w kraju, który miałby taki stosunek do klientów, a znamy się już kilka lat.
mattnick
11-06-2007, 18:40
a ja wtrącę tylko swoją historię z BEA BŁYSK z allegro
Zamawiałem 70-200 f4 L, dzwoniąc do nich. Odebrała sympatyczna uśmiechnięta pani, która zaraz posmutniała (była godzina 16:07 bodajże) i powiedziała niemal ze łzami w oczach, ze obiektyw wyślą dopiero jutro rano (:)) bo kurier przyjmuje tylko do 16...
a ja wtrącę tylko swoją historię z BEA BŁYSK z allegro
[...]
Beata Suska dokładnie
bardzo uprzejmi i słowni ludzie sporo rzeczy już u nich kupiłem. ale to chyba offtop się zrobił
akiś czas temu tommy mnie nie przekonał przez telefon do zakupu i niego [moze miał zły dzień] kupiłem na giełdzie foto.
Ja dziś zakupiłem u Pana Tomka obiektyw i pozostaje mi tylko polecić sprzedawcę innym. Kolejne obiektywy też kupię od niego. Jestem pod wrażeniem :D
Pozdrawiam
Tomasz1972
20-06-2007, 11:55
Do mnie dzisiaj dotarł 135/2L od Tomka . Bez uwag :) superszybka wysyłka i wszystko co miało być w komplecie . Tylko polecać takiego sprzedawcę :)
A ja właśnie 3 godziny temu odebrałem 17-40 przesłanego od Pana Tomasza :) Wszystko przebiegło super, bez najmniejszych problemów, w dobrej cenie i szybko. Też jestem baardzo zadowolony.
dentharg
21-06-2007, 08:59
Takie same ceny jak tommy_j i spore podobieństwo fot i aukcji ma michalmag. Tyle, że aukcje są KupTeraz co daje możliwość zwrotu w ciągu 10 dni. Ktoś kupował?
W razie czego odp. na priv, żeby tu nie śmiecić. Słyszałem tylko pogłoski, że tommy_j to teść michalmaga :)
Dołączę się do pochwał pod adresem Pana Tomka :-) Kupiłem u niego trochę sprzętu i ZAWSZE byłem w 100% zadowolony. Jak kupowałem o Tommy'ego pierwsze szkło - 'tego' Tamrona ;-), to zaproponowałem wymianę za dopłatą z EF 24-85 i Tommy (rozmawiając ze mną pierwszy raz w życiu) powiedział: To ja panu dzisiaj wyślę szkiełko, pan podeśle swoje przy okazji i jakieś tam pieniążki'. Normalnie szok wtedy przeżyłem ;-) I faktycznie szkło było u mnie na drugi dzień, a ja dopiero swoje pakowałem do wysyłki :) Jak kupowałem lampę, to Tommy mówił 'Nie kupuj panie Metz'a - wspomnisz moje słowa' :-) Kupiłem Metza, nie chciał dobrze trybić z D60 i faktycznie wspomniałem słowa :) I kupiłem 550ex (oczywiście wiadomo od kogo). 24-105, 70-200, 30D - też przyszły od Tommy'ego. Jak miałem wątpliwości co do działania AF w 70-200, to Tomek przysłał mi zaraz po rozmowie tel. drugi egzemplarz, co bym sobie porównał, pofocił cegły, niebo, itd... :)
Są kupujący, którym nie do końca pasuje styl prowadzenie rozmowy i korespondencji, jaki uskutecznia Tommy, bo jest mocno specyficzny i kiedyś mi jeden znajomy powiedział, że nie kupi nic od gościa, który gada 'jak nachlany' ;-) Mnie to akurat nie przeszkadza, więc każdemu rekomenduję Tommy'ego :)
Takie same ceny jak tommy_j i spore podobieństwo fot i aukcji ma michalmag. Tyle, że aukcje są KupTeraz co daje możliwość zwrotu w ciągu 10 dni. Ktoś kupował?
http://www.allegro.pl/item204264071_nikon_d70s_body_nowy_gwarancja_.html - fota w tej aukcji to jest na bank od Tommy'ego - chyba każdy poznaje te roślinki w tle (znak rozpoznawczy fotek na aukcjach Tomka). A co do zwrotu w 10 dni to mimo, że Tommy nie daje 'Kup teraz' to i tak można u niego wybierać, przebierać i zwracać :)
Bralem od michalmag i od tommy_j i nie bylo nigdy problemu. U Tommy_j, bylem osobiscie (do dzis mam fotki testowe z Jego balkonu, kwietnik tez mam zrobiony ;))
a nie wiecie jak jest z faktura u tommy_j?
bo wlasnie planuje wieksze zakupy i czytajac jakie zbieranie opinie ten sprzedawca zastanawiam sie czy nie zrobic u niego zakupow
glownie chodzi mi czy nie ma takiego problemu ze jak chce z faktura to jest drozej czy cos:)
Ja kupowałem do Michała (michalmag) 17-85. Bardzo fajny i konkretny gość przed 30-stką.
Również kupiłem od "Michalmag" 17-85. Super gościu, konkretny.
chyba to juz napisales8-)
no ale dobrze przypomniec...hehe
to ja też pozytywny "kamyk do ogródka". Piewrszy kontakt to drżenie rąk przy odbiorze pierwszych zakupów u p. Tomka : 20d i 17-40L i niepewność czy zapewnienia iż lekko używana 20d ma napewno na liczniku 8k i czy nowa elka nie jest z tych "gorszych" egzemplarzy. Po ponad roku użytkowania i ponad 20 tyś. fotek uśmiecham się tylko pod nosem z tych "początkowych nieufności". potem u Tommy'ego była 580 Ex i to troche na raty, bo potrzeba była pilna, a kasy brakowało na całość ( i tu potwierdza się legendarna już ufność Tomka do kontrahentów), potem EF 100/2,8 macro i to tylko na kilka miesięcy, bo po zrealizowaniu specyficznych zamówień wymieniłem go u Tomka na 70-200/4 L (rewelacja) i znów gotówka jakoś dziwnie i wbrew logice była na dzlszym planie....
Teraz znów myślę o kolejnych "manewrach finansowo-sprzętowych" - oczywiście u Tommy'ego, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Podsumowując gość szczególnie godny polecenia, o szczególnej osobowości co jeszcze urozmaica zakupy (trzeba pamiętać, by nie nawiedzać go lub dzwonić przed 11 rano :grin: ). pozwala wszystko przetestować, zastanowić się, obfotografować całą swoją chałpę (oczywiście z charakterystycznymi kwiatkami jako tło) i jeszcze kusi takimi rzeczami jak 1ds z podpiętym 28-300L, które potem śnią się miesiącami po nocach:confused:
Chciałem u pana Tomka zakupić 70-200 4L na hasło CB powiedział zę wysyłka free. Po czym jednak moze spotkamy się w połowie drogi. Chciał podjechać do mnie 100km. Za sam ten fakt polecam pana Tomasza.
W razie czego odp. na priv, żeby tu nie śmiecić. Słyszałem tylko pogłoski, że tommy_j to teść michalmaga :)
Ja bralem ostatnio 30D od michalmaga. Wszystko super zakup z dnia na dzien wlasciwie. Wzialem poza allegro wiec opuscil mi jeszcze 50 zl od ceny kup teraz. Odbieralem osobiscie nie mial zadnych oporow przed tym zebym podpial najwazniejsze swoje szkla i lampe i zrobil kilka fot testowych.
Hellfire
01-07-2007, 15:58
Ja też u Michała kupiłem ostatnio dwa obiektywy i jeszcze za nie nawet nie zapłaciłem, bo miałem daleko do banku. Jednego obiektywu nie miał u siebie, ale powiedział, że załatwi. Jak mówił, tak zrobił. Wszystko poszło szybko, sprawnie i do tego pełne zaufanie do klienta (bo jakby nie było 4000zł piechotą nie chodzi) i wysyłka za darmo. Jutro dopiero idę zapłacić za te szkiełka, a mam je już od środy. Polecam go z całej siły!
Poza tym Allegro zwykle szuka dziury zeby CI nie dac.
to tak jak żona po kilku latach ślubu... :mrgreen:
zakupy widzę że w zasadzie przebiegają bezproblemowo, a jak wygląda sytuacja w przypadku awarii sprzętu jeśli brakuje faktury zakupu?
polecam michalmag.... zakup zrealizowany w niecałe 20h.... pierwszy kontakt około 1 w nocy mailowy... poźniej kilka telefonów w ciągu dnia i około 22.30 tegoż dnia michalmag stawił sie na stacji benzynowej w Toruniu z osobistą dostawą.... polecam... a zapomnaiłem brałem 70-200 f2.8/L :)
wczoraj spotkaliśmy się z p. Tomkiem, piątka wyjęta przy mnie z oryginalnego opakowania, cena również atrakcyjna, zero problemów..
ktoś chętny na 30D? :wink:
wczoraj spotkaliśmy się z p. Tomkiem, piątka wyjęta przy mnie z oryginalnego opakowania, cena również atrakcyjna, zero problemów..
ktoś chętny na 30D? :wink:jak ci chodzi t 17-50 z 5D...??:mrgreen: raczej bym nie podpinał..
coś pisałem o 17-50 +5D :?:
wiem że jest rano ...
Tomasz1972
07-07-2007, 08:30
Kolejny udany zakup u Tommy_J . Nic tylko polecać :)
coś pisałem o 17-50 +5D :?:
wiem że jest rano ...ta se tylko napisałem bo pisałes czy ktos chce 30d wiec wydedukowałem ze 17-50 nie sprzedajesz...8-)
szybko urosłeś, nie poznałem Cię :)
Oprocz typowych zakupow pochwale tez Tomka za ceny skupu/wymiany sprzetu (czyli komisowe). Zamiast sie wozic z Allegro (zdjecia, oplaty, maile, "a bo cos sie kupujacemu nie spodoba" itp) wole najpierw ustalic sobie cene minimalna a potem spytac Tomka - praktycznie zawsze ( ze trzy razy juz co najmniej) propozycja byla lepsza niz spodziewana.
Oprocz typowych zakupow pochwale tez Tomka za ceny skupu/wymiany sprzetu (czyli komisowe). Zamiast sie wozic z Allegro (zdjecia, oplaty, maile, "a bo cos sie kupujacemu nie spodoba" itp) wole najpierw ustalic sobie cene minimalna a potem spytac Tomka - praktycznie zawsze ( ze trzy razy juz co najmniej) propozycja byla lepsza niz spodziewana.
oj tak... :-)
dentharg
09-07-2007, 15:49
Tylko czy ta wymianka działa dla wszystkich..
Ja kupowałem od Tomka Canona 70-200 2.8 i Sigme 18-50 2.8. Cóż mogę powiedzieć, sprzęt nówka i w dobrej cenie, a o to mi chodziło. Dystrybucja USA i Japan, więc liczyłem się z problemami w razie ew. ustreki, na szczęście nic się nie stało żadnemu ze szkieł :)
Właśnie dorobiłem się i obok analogowej 30 stoi 30D :D
Od nikogo innego, tylko od Tomka. Serdecznie polecam.
Zapewne dalsze zakupy również u niego.
Pozdrawiam
Przed chwilą przyjechałam do domu z nowym EF 85 f/1,8 kupionym u Pana Tomasza. Umówiłam się w pobliskiej miejscowości na odbiór. Transakcja szybka i sprawna. Jutro podepnę do puszki mój nowy nabytek :p
Mam nadzieję, że będzie mi dobrze i bezawaryjnie służył.
pozdrawiam
Kamila
El_Chueco
21-07-2007, 12:24
Czy dzisiaj u Pana Tomka imiennika m.in. mojego nawet przy obnizeniu ceny C 10-22 (bo promocja CashBack chyba minela?) nie wystawia faktur VAT? Czy są jakieś problemy? A co jeśli decydowalibyśmy się na zakup jednorazowo wieloilościowy w formie sztuk dwie? (interesuje mnie 10-22 i 70-200 f4 L) - mozna liczyc na jakies "promocje"?
Czy dzisiaj u Pana Tomka imiennika m.in. mojego nawet przy obnizeniu ceny C 10-22 (bo promocja CashBack chyba minela?) nie wystawia faktur VAT? Czy są jakieś problemy? A co jeśli decydowalibyśmy się na zakup jednorazowo wieloilościowy w formie sztuk dwie? (interesuje mnie 10-22 i 70-200 f4 L) - mozna liczyc na jakies "promocje"?
No to już pozostaje napisać tylko do tommiego, czyż nie ?
W!
*hmmm, mysle ze najlepiej zapytac o to samego tommego ;>
Zdrowko
Trochę na pewno ci opuści jak byś brał dwa szkła. Przynajmniej mi trochę opuścił ale ja brałem za trochę więcej.
El_Chueco
21-07-2007, 14:38
Pytałem bardiej o doswiedczenia "negocjacyjne" - no ale TomS - dzieki za odpowiedź :] - co do faktur VAT -jak mniemam - jesli taka ów nasz "diler" wystawic to sprzet automatycznie podrożeję - ni mniej - napisałem w tej sprawie mejla do szacownego Pana i czekam na odpowiedź :]
Michał Majchrzak
16-08-2007, 14:12
No to i ja słowo o tommy_j... Bardzo konkretnie, bardzo sprawnie, wszystko super po prostu. Wczoraj odebrałem 30d. Mogę jedynie wszystkim polecić.
No to i ja słowo o tommy_j... Bardzo konkretnie, bardzo sprawnie, wszystko super po prostu. Wczoraj odebrałem 30d. Mogę jedynie wszystkim polecić.
To Ty mi zgarnąłeś ta 30 z przed nosa ! :)
Michał Majchrzak
18-08-2007, 15:29
To Ty mi zgarnąłeś ta 30 z przed nosa ! :)
Naprawdę mi przykro, gdybym wiedział jakoś byśmy się podzielili... ;) Podobno po weekendzie jest w stanie załatwić drugą... Właśnie po weekendzie miałem brać, ale dostałem nieplanowany zastrzyk gotówki i przy dniu świątecznym wyruszyłem na zakupy... i warto było :)
Jest trzech facetów godnych zaufania - tommy_j , michalmag i medfoto ( jest jeszcze medfoto . Wszyscy trzej wg mnie - uczciwi i służą radą . Jesli kupuję sprzęt trochę droższy - to tylko u jednego z nich . Jeszcze nigdy , kupując u któregoś z nich , nie miałem problemów . Przwdą też jest , że jeśli klientowi , którego zna sprzedawca brakuje parę zł , sprzedający poczeka resztę kasy , ale sprzęt dostarcza . Są to Tomek , Michał i znów Tomek . Pozdrawia i kłania się - Włodek ze Skierniewic . :-D :-D :-D
Ja też potwierdzę bo jestem już po zakupach u tommy_j i michalmag. Bez żadnych problemów. Wszystko zgodne i na najwyższym poziomie. Kolejne szkiełka na pewno zakupie u jednego z wyżej wymienionych.
W uzupełnieniu tego co już wcześniej napisałem wymieniłem ostatnio bezproblemowo u tommiego_j ( mam jakieś kapryśne body 5d :twisted: ) 24-105/4 L na 24-70/2.8 za dopłatą i testowaniu trzech sztuk tego ostatniego ( dopiero trzeci egzemplarz był dużo lepszy od 24-105/4 ) oraz wybrałem też pięknie rysujący 85/1.8 ( również po wyborze z trzech egzemplarzy) - ale warto było :razz: !
dickory dare
04-09-2007, 11:50
wybrałem też pięknie rysujący 85/1.8 ( również po wyborze z trzech egzemplarzy) - ale warto było :razz: !
a co z pozostałymi dwoma było nie tak? pytam, bo stoję przed kupnem tego szkła a niestety nie będzie możliwości przetestowania/wybrania egzemplarza.
skorzystaj z usług Tommiego to będziesz mógł wybierać ;)
Między gorszym i bardziej gorszym, bo ten lepszy wział koraf :D
dentharg
04-09-2007, 13:05
Tja, a potem ktoś kupuje już używki bo tommy_j daje do przebierania.. I takie przebrane body ma wypstrykane 1000 fotek a obiektyw był już na foceniu na bagnach..
No, ale każdy może przebierać :)
dickory dare
04-09-2007, 13:10
jeśli już to będę mogła wybierać :wink:
1 449,99 a 1 350,00... w jaki sposób mogę wybrać, jeśli ja jestem z Trójmiasta a Tommy z Łodzi?
Tja, a potem ktoś kupuje już używki bo tommy_j daje do przebierania.. I takie przebrane body ma wypstrykane 1000 fotek a obiektyw był już na foceniu na bagnach..
Ah no tak bo jak sie obiektywem pstryknie 100 fotek to juz sie nie nadaje do kupna. Body z 1000 klatek przebiegu z migawka ktora wytrzymuje 100-200k klapniec to wlasciwie dyskwalifikacja. A to ze paredziesiat-set pstrykniec jest w stanie wylapac wade produkcyjna jest zupelnie bez znaczenia ;)
dentharg
04-09-2007, 13:24
Ah no tak bo jak sie obiektywem pstryknie 100 fotek to juz sie nie nadaje do kupna. Body z 1000 klatek przebiegu z migawka ktora wytrzymuje 100-200k klapniec to wlasciwie dyskwalifikacja. A to ze paredziesiat-set pstrykniec jest w stanie wylapac wade produkcyjna jest zupelnie bez znaczenia ;)
Eee no.. 400D ma 100K kłapnięć??
Poza tym nie chodzi o pstryknięcie 100 fotek szkłem tylko gdzie :) Ja napisałem, ze ktoś może na bagnisko zabrać :D
i ze dwa razy utopić i wylać wodę ze środka:twisted:
dentharg
04-09-2007, 13:41
Być może; chodzi raczej o to, że gdzieś się nagle ryska na szkle pojawi albo co..
Poza tym pytanie (do MCKane): czy tommy_j powie faktycznie, ze w jakimś body została wykryta wada, czy pchnie to następnemu klientowi? Krótko: czy wciśnie używany i odrzucony kit jako nówkę.
Być może; chodzi raczej o to, że gdzieś się nagle ryska na szkle pojawi albo co..
Poza tym pytanie (do MCKane): czy tommy_j powie faktycznie, ze w jakimś body została wykryta wada, czy pchnie to następnemu klientowi? Krótko: czy wciśnie używany i odrzucony kit jako nówkę.
Nie no jak wyjdzie ze sprzet jest uszkodzony to wysyla do wymiany. Przeciez nie sprzeda aparatu z uszkodzonym lustrem, migawka czy szkla z zacinajaca sie przyslona bo i tak mu zaraz ktos to zwroci i zrobi awanture do tego.
Co do przebierania to kazdy oczekuje czegos innego. Dla jednego pewna ostrosc jest wystarczajaca dla innych nie. Poza tym co innego pojsc do sklepu i kupic jedno jedyne szklo a co innego pojsc i wybrac sobie z 3-4 sztuk.
Nie bronie tommiego, co o nim sadze napisalem wyzej, natomiast troche realizmu chlopaki wykazcie.
ja też miałem zamiar kupić cały sprzęt u niego ale niestety przy fakturze ceny przekraczają inne sklepy o jakieś 200 zł wiec nie ma sensu natomiast gdy ktoś bierze bez faktury to polecam jak najbardziej
ja od Tommy'ego dostalem karte z poleceniem, zeby nie wypisywac.
natomiast kiedy przyszlo do naprawy, to kazal przyslac do siebie. wyslalem a potem dostalem zrobiony lens. tanie g* jak na to czym Tommy handluje, ale mimo to zalatwil sprawe bezproblemowo, bodajze przez serwis polski
Mnie tam poganiali ("bierzesz Pan, czy nie?), a na pytanie czy można przypiąć obiektyw i przestrzelić parę fotek zostałem na Odrzańskiej wyśmiany..
Hie hie.
Ale wątek o Tommym_J, to napiszę. Jakieś półtora roku temu kupowałem u niego sigmę 20mm. Do domu podjechałem jak się wcześniej umówiłem, chwilkę oglądałem, przypiąłem do aparatu, troche pstryknąłem, oglądam z lewej, z prawej, z boku i z podskoku, zniecierpliwiony Tomek mówi do mnie wreszcie: ,,Spytam wprost - długo się jeszcze będziesz z tą dwudziestką *******ił?''
Obiektyw kupiłem a jakże, nawet bywa zaskakująco ostra przy f/4 i to również na brzegach (-:
Adam Kasprzak
10-09-2007, 21:59
zawsze mnie intrygowały te realfoto tommiego. Opłaca się*u niego kupować, jednak, jak piszecie - bez faktury vat. Ja swoje lki kupiłem w techmarkecie - przez internet. Jestem bardzo zadowolony - i z obiektywów i z obsługi ;)
Wrocław i Odrzańska wyciete tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=25872
WereWolf
22-09-2007, 08:24
no to i ja się dopiszę do grona zadowolonych klientów tommiego :)
kupiłem u niego Tamrona 17-50/2.8, niestety nie mogłem odebrać osobiście, bo trochę mi się spieszyło... po rozmowie telefonicznej powiedział, że za ekspresową przesyłkę kurierem będzie jakieś 30-40 PLN, po chwili rozmowy powiedziałem, że nie spieszy mi się aż tak bardzo, bo potrzebuję obiektyw na następny weekend... to stwierdził, że może wysłać zwykłym priorytetem, wyjdzie jakieś 10 zł...
jak przyszło co do czego, po podaniu danych już w mailu prosił o wpłatę tylko ceny obiektywu... który przyszedł do mnie następnego dnia :)
kolega właśnie kupił u Tommyego Canona 24-105, gość ma własną sieć dystrybucyjną (zadowolonych, sprawdzonych klientów). Opuścił kumplowi z ceny 100 zł, bez proszenia, tak po prostu ;)
I ja z przyjemnością dołączam do osób zadowolonych z zakupów u Tomka. :-)
Co prawda u mnie wyglądało to nieco inaczej. Zadzwonilem do Tomka z pytaniem czy nie ma 30D w extra stanie i dobrych pieniążkach. Akurat nie miał, ale polecił mi swojego znajomego który coś takiego ma i ręczy za mniego. Zdzwoniłem się z panem Sławkiem z Gdyni i zakupilem 30-stkę w naprawdę dobrej cenie i extra stanie, w 100% zgodną z opisem jaki uzyskałem w trakcie rozmowy telefonicznej.
Reasumując profesjonalizm i pośrednictwo na medal ! :-) :-) :-)
No dobra widze ze wszyscy chwala, ale ja mam jedno pytanie. Jak to jest z cashbackiem na sprzet od niego? Z tego co rozumiem to jakikolwiek dowod zakupu jest na specjalne zyczenie a wtedy cena robi sie "sklepowa". No a zeby dostac cashaback potrzebny jest paragon + nazwa sklepu/sprzedawcy?
Czy ktos uzyskal zwrot kasy na sprzet zakupiony od Tommiego ?
speed555
03-12-2007, 13:15
no i co ze na bagnach? niech nawet i bedzie na pustynii - ludzie obiektywy to nie domki z piasku ze sie rozsypia po dotknieciu... jak nie zauwazysz widocznych sladow uzytkowania to o co chodzi?? a tysiac klatek to co to jest?
sprzet kupowałem zawsze i dla znajomych tez u tommiego i nigdzie indziej nie spotkałem sie z taka extra obsługą!!
dentharg
03-12-2007, 13:20
No dobra widze ze wszyscy chwala, ale ja mam jedno pytanie. Jak to jest z cashbackiem na sprzet od niego? Z tego co rozumiem to jakikolwiek dowod zakupu jest na specjalne zyczenie a wtedy cena robi sie "sklepowa". No a zeby dostac cashaback potrzebny jest paragon + nazwa sklepu/sprzedawcy?
Czy ktos uzyskal zwrot kasy na sprzet zakupiony od Tommiego ?
Kupowałem 580ex2 u Michalmag (powiązany z Tommy_j ;) ) i z cashbackiem sprawa wyglądała tak: sprzęt ciągnięty ze Stanów, Cashback teraz jest na Europę -> ergo, cashback nie działa.
no i co ze na bagnach? niech nawet i bedzie na pustynii - ludzie obiektywy to nie domki z piasku ze sie rozsypia po dotknieciu... jak nie zauwazysz widocznych sladow uzytkowania to o co chodzi?? a tysiac klatek to co to jest?
sprzet kupowałem zawsze i dla znajomych tez u tommiego i nigdzie indziej nie spotkałem sie z taka extra obsługą!!
Kolega odgrzał posta sprzed niemal 3 miesięcy... było się fatygować?
I jak kolega kupi bity samochód z salonu (zdarza się!) tylko wyremontowany (jako nówkę) to będzie zadowolony tak? Przecież to nie zamek z piasku.. Jak nie widać..
I jak kolega kupi bity samochód z salonu (zdarza się!) tylko wyremontowany (jako nówkę) to będzie zadowolony tak? Przecież to nie zamek z piasku.. Jak nie widać..
jeśli porównujesz bity samochód do używanego obiektywu to nie mam pytań... :roll:
dentharg
03-12-2007, 14:19
Tylko w jednym celu: ktoś sprzedaje Ci coś używanego jako nowe. I za kasę jak za nowe.
I później pojawiają się pytania "Czy mój nowy obiektyw XXX powinien tak chrobotać?"
Kupowałem 580ex2 u Michalmag (powiązany z Tommy_j ;) ) i z cashbackiem sprawa wyglądała tak: sprzęt ciągnięty ze Stanów, Cashback teraz jest na Europę -> ergo, cashback nie działa.
Skoro na cashback niemozna liczyc(ciekawe jak by to wygladalo dla cashbacka z US), to np na podstawie 70-200 f/4 IS L za ktore tommy chce 3799,99 zl zastanawiam sie nad oplacalnosci kupna od niego tego modelu. W sklepie dostane obiektyw za okolo 4100zl - 575zł(CB) = 3525zl. To przestaje sie to wszystko troche oplacac, a ja mam jakies takie przekonanie ze sklep to jednak sklep - chociaz pewnie i z tym roznie bywa :/
Tak to jest jak na wszyskto brakuje kasy to trzeba kombinowac...
ja mialem pare podejsc do tommiego. za dwoma pierwszymi razami zniechecil mnie sposob rozmowy przez telefon. za drugim zachecila mnie cana, ktora sie jednak w trakcie zmienila, bo okazalo sie, ze obiektywu pan tomek jednak nie mial. o czym nie zostalem poinformowany, dopiero jak dzwonilem, czy juz wyslany, to okazalo sie ze go nie ma i ze moze od kogos kupic i sprzedac, ale bedzie drozej. i tak bylo taniej niz gdzie indziej i byl dostepny jako jedyny w PL, wiec kupilem. chodzilo o 400tke L. ostatnio kupilem 135L. na dwie raty.
tym razem rozmowa juz byla spoko, po poinformowaniu, ze juz kupowalem u tomka 400tke, to nie bylo problemu z zakupem 135 na raty. wiec dwa najdrozsze szkla mam od tomka. oba chodza fajnie. pierwszy kontakt moze zniechecic, ale pozniej jak juz sie cos kupi, to jest inna rozmowa i jest bardzo sympatycznie.
Ja mialem dwa podejscia do kupna u Tommiego.
Pierwsze: 5d+24-70 - nie mial na stanie i powiedzial, ze miec nie bedzie
Drugie: 70-200 f/4 IS - zignorował moje pytanie o FV i cash back.
Trzeciego podejścia nie będzie :)
speed555
03-12-2007, 16:43
Tylko w jednym celu: ktoś sprzedaje Ci coś używanego jako nowe. I za kasę jak za nowe.
I później pojawiają się pytania "Czy mój nowy obiektyw XXX powinien tak chrobotać?"
nowe samochody tez maja nabite kilka-kilkanascie km na liczniku:) wiec to to samo jak kupisz obiektyw ktory ma zrobione parenasice zdjec:)
dentharg
03-12-2007, 16:52
Tu się zgodzę :) Ale kolega wspominał o 1000 i mowa była o czochraniu szkieł na bagnach :)
Myślę, że ten wątek-w-wątku można zamknąć.
Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, to taki, aby nie polecać TIPów tak nagminnie świerzakom. Bo to potem rodzi niepotrzebne pytania, komplikacje i stresy. Niech lepiej dopłacą te kilka stów, kupią w sklepie i mają spokojny sen ;) Do kupowania u TIPa trzeba dojrzeć ;)
Kurcze - swiete slowa dentharg :) Poza tym jakas jest zasada, ze jak "zieloni" kupuja to im przeszkadza nawet pyl na kartoniku :) Klasyczny syndrom sprzetowca, a nie fotografa :)
Ja moge dzisiaj dodac kolejna pozytywna opinie o sprzedawcy Tomaszu (tommy_j). Zakupilem u niego mojego Nikkora tele, pomimo, ze oferty wszedzie byly juz z nowymi cenami, Tomasz sprzedal mi szklo po starej cenie. Co wiecej, poniewaz nie moglem odebrac osobiscie w Lodzi ze wzgledow na utrudniona komunikacje, umowilem sie z Tomaszem, ze przywiezie go do Myslowic a ja z Kraka podjade pociagiem i odbiore,. Przyjechalem, Tomasz czekal na mnie z obiektywem, zaplacilem, odebralem. Szklo cud miod, wszystko tak, jak powinno byc. Kiedys smialem sie troche z tych aukcji Tommiego, co to same "łakome kąski" na nim byly.... a teraz, z przyjemnoscia bede dokonywac u niego zakupów.
noexnoec
10-02-2009, 14:57
jak mozna znalezc jego oferte gdzy na allegro nic nie sprzedaje? czyzby biznes sie skonczyl?
Wystawionego w tej chwili nic nie ma, pewnie wina kursu Euro.